Kacper Skrzypek Posted April 20 Share Posted April 20 Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.6.0.UMSCNXM dla telefonu POCO X5 Pro/Redmi Note 12 Pro Speed (nazwa kodowa redwood). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_REDWOOD_OS1.0.6.0.UMSCNXM_14.zip/download Uwaga: ROM należy pobrać ręcznie. OTA nie odnajdzie aktualizacji do tej wersji! ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 20 Share Posted April 20 ten rom raczej nie jest do mojego telefonu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 20 Author Share Posted April 20 Jest jak najbardziej do Twojego telefonu. Pierwsza literka w nazwie wersji może się zmieniać - to wersja Androida. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 20 Share Posted April 20 Witam, jak kolegom idzie pobieranie tego romu?Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 20 Share Posted April 20 No właśnie nie można go pobrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 20 Share Posted April 20 Ja już 8-ą godzinę walczę, pewnie przeciążone serwery.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Ciechelski Posted April 20 Share Posted April 20 U mnie 73% i prędkość zeszła do 0 i przerwało. Później 43% i to samo. Poczekam. Narazie mam mui 14.0.6, wgrywając hyperos 1.0.3 nie działał mi głośnomówiący. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 20 Share Posted April 20 Spróbuję nad ranem.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 20 Share Posted April 20 4 godziny temu, szybki10 napisał(a): 4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jest jak najbardziej do Twojego telefonu. Pierwsza literka w nazwie wersji może się zmieniać - to wersja Androida. ok dzięki bardzo za odpowiedź. Jeśli można to Cię jeszcze trochę pomęczę :)) ad1.rozumiem że muszę go wgrać przy odblokowanym bootloaderze ? ad2.jeśli użyje opcji "windows_fastboot_update_rom.bat to system zostanie zaktualizowany i wszystkie dane powinny zostać ? (oczywiście wiem że nie zwalnia mnie to ze zrobienia kopii (jakiego narzędzia najlepiej użyć ?) ad3.mam w tej chwili działające nagrywanie rozmów, czy po aktualizacji do tej wersji również będzie działać ? ad4.Czy ta wersja zmienia coś w działaniu płatnościami Google Pay ?. Musiałem zrezygnować z płatności zbliżeniowych (telefon przestał przechodzić safetynet) i przejść na zbliżeniowego blika, a on niestety nie działa tak błyskawicznie jak płatności google pay ponadto często muszę ponawiać odblokowanie telefonu mimo że przed płatnością go odblokowałem. A nawet czasami odblokowywać bank (mbank).Ponadto w apce millenium nie działa mi opcja logowania odciskiem palca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 20 Author Share Posted April 20 1. Tak 2. Tak 3. Będzie 4. Nie (tzn. płatności Google Pay na tej wersji działają). Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 20 Share Posted April 20 Czyli musi mi udać się tylko ściągnięcie tego romu i ruszam z aktualizacją. Dziękuje bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 20 Share Posted April 20 W końcu mi się udało po 11h, najlepiej by przeglądarka ( w moim przypadku Chrome) tylko była zajęta pobraniem romu.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 Wszystko pięknie działa. Zaczęła działać procedura odblokowywania odciskiem palca apki milenium i pewnie tez będzie działać płatność kartą w mbank (safetynet).Nie mam jak na razie sprawdzić bo mbank ma przerwę techniczną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Ciechelski Posted April 21 Share Posted April 21 Cytat U mnie jest problem, wgralem z usuwaniem danych : Jest napisc POCO nastepnie : Powered by Xioami HyperOS i po dłuzszej chwili występuje reset i od nowa. ktos wie jak to naprawić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 21 Share Posted April 21 U mnie jest problem, wgralem z usuwaniem danych : Jest napisc POCO nastepnie : Powered by Xioami HyperOS i po dłuzszej chwili występuje reset i od nowa. ktos wie jak to naprawić ?U mnie z update, wszystko jest jak na razie ok, spróbuj jeszcze raz pobrać, może być że nastąpił błąd w pobieraniu. Lub przejdź do recovery i wyczyść wszystko.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Ciechelski Posted April 21 Share Posted April 21 Wszystko jest okej, soft wgrany. Macie też problem z rozmowami tj przełączenie na tryb głośnomówiący? Nie słychać mnie w ogółu, na mui 14.0.6 wszystko działało.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 U 41 minut temu, Filip Ciechelski napisał(a): Wszystko jest okej, soft wgrany. Macie też problem z rozmowami tj przełączenie na tryb głośnomówiący? Nie słychać mnie w ogółu, na mui 14.0.6 wszystko działało.. U mnie ok. Mam poco x5 pro 5g Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 W dniu 20.04.2024 o 08:29, Kacper Skrzypek napisał(a): ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Do mojego modelu poco x5 pro 5g z tego co wyczytałem pasują dwa niestandardowe oprogramowania odzyskiwania. twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img oraz OrangeFox-R12.1-Unofficial-redwood.img z tego co zrozumiem jedno jest nieoficjalne (orangefox) czyli nie ma żadnej gwarancji działania natomiast drugie (twrp) jest specjalnie przygotowane do tego modelu. Czy jest tak jak myślę ?.Czy w ogóle jest sens instalacji niestandardowego modelu odzyskiwania jeśli nie bawię się jakoś specjalnie z modernizacją bądź częstą zmianą romów ?.Czy w ogólnym rozrachunku będzie to dla mnie przydatne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr W Posted April 21 Share Posted April 21 20 minut temu, szybki10 napisał(a): Do mojego modelu poco x5 pro 5g z tego co wyczytałem pasują dwa niestandardowe oprogramowania odzyskiwania. twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img oraz OrangeFox-R12.1-Unofficial-redwood.img z tego co zrozumiem jedno jest nieoficjalne (orangefox) czyli nie ma żadnej gwarancji działania natomiast drugie (twrp) jest specjalnie przygotowane do tego modelu. Czy jest tak jak myślę ?.Czy w ogóle jest sens instalacji niestandardowego modelu odzyskiwania jeśli nie bawię się jakoś specjalnie z modernizacją bądź częstą zmianą romów ?.Czy w ogólnym rozrachunku będzie to dla mnie przydatne ? Podobno mając twrp możesz liczyć na aktualizacje OTA Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 Czyli sens głębszy jest. Czy te recovery są pasujące do mojego modelu ? Które lepiej zainstalować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr W Posted April 21 Share Posted April 21 59 minut temu, szybki10 napisał(a): Czyli sens głębszy jest. Czy te recovery są pasujące do mojego modelu ? Które lepiej zainstalować ? Twrp Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 2 godziny temu, Piotr W napisał(a): Twrp ok. dzięki, czy to jest to na 100 procent pasujące ?.nie chciałbym zrobić z mojego telefonu cegły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr W Posted April 21 Share Posted April 21 5 minut temu, szybki10 napisał(a): ok. dzięki, czy to jest to na 100 procent pasujące ?.nie chciałbym zrobić z mojego telefonu cegły Ale o co pytasz? Szukasz modelu tel o masz link i do roku i do konkretnego twrp Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 Pytam o to czy to konkretne podlinkowane twrp które znalazłem jest na bank do mojego telefonu, Po prostu potrzebuje żeby ktoś potwierdził mój wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 21 Share Posted April 21 (edited) trochę nie wiem co ma wspólnego twrp z aktualizacjami ota ... przez twrp można wrzucać rom pobrany w tym trybie (czyli po prostu plik ZIP) ale niekoniecznie trzeba - bo rom wrzucisz też w trybie fastboot przez kompa ... czyli ota masz tak czy tak - niezależnie od tego czy wrzuciłeś twrp czy nie ... jeśli nazwa kodowa w nazwie pliku odpowiada nazwie kodowej telefonu to powinno być ok ... twrp najlepiej pobierać z serwera sourceforge https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/ kwestia jest tylko taka czy wskoczy w nim deszyfrowanie pamięci czy nie ... jeśli nie to nie będzie dostępu do pamięci dyskowej telefonu więc można zapomnieć o robieniu update systemu z jego pomocą bo nie wskazesz pobranego w trybie ota pliku ... Edited April 21 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 21 Share Posted April 21 (edited) Dziękuje bardzo za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o deszyfrowanie pamięci to chyba nie ma innego sposobu aby się upewnić jak instalacja tego twrp. Niestety podczas próby wgrania otrzymałem taki komunikat " C:\Minimal ADB and Fastboot>fastboot flash recovery twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img target reported max download size of 805306368 bytes sending 'recovery' (196608 KB)... OKAY [ 4.194s] writing 'recovery'... FAILED (remote: (recovery_a) No such partition) finished. total time: 4.212s C:\Minimal ADB and Fastboot> " Edited April 21 by szybki10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted April 21 Share Posted April 21 Może nieprawidłowe Twrp na dany model telefonu, a może chodzi o składnię polecenia czy partycje a/b.Któraś z tych opcji, ale to poczekaj na kogoś bardziej w temacie, bo mi się miesza pod które modele fonów jaka składnia polecenia i na które partycje trza wrzucać.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 21 Share Posted April 21 (edited) 59 minut temu, szybki10 napisał(a): Dziękuje bardzo za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o deszyfrowanie pamięci to chyba nie ma innego sposobu aby się upewnić jak instalacja tego twrp. Niestety podczas próby wgrania otrzymałem taki komunikat " C:\Minimal ADB and Fastboot>fastboot flash recovery twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img target reported max download size of 805306368 bytes sending 'recovery' (196608 KB)... OKAY [ 4.194s] writing 'recovery'... FAILED (remote: (recovery_a) No such partition) finished. total time: 4.212s C:\Minimal ADB and Fastboot> " ja bym spróbował inaczej ... możliwe że masz obraz twrp w wersji pod komendę boot a nie flash ... tak więc zamiast flash recovery wpisz boot i jak telefon zrestartuje się już w trybie twrp wejdź w zakładkę advanced i tam będziesz mieć opcję flash current twrp - to powinno zapisać na stałe w pamięci ... jak tego nie zrobisz to po kolejnym restarcie twrp już nie uruchomisz - trzeba będzie znowu to wrzucić "jednorazowo" komenda fastboot boot twrp.img ... a to co pisał Kolega Netoper - to ten model chyba ma dynamiczne partycje ... ale ta komenda flash recovery powinna być ok ... o ile oczywiście obraz twrp jest pod komendę flash a nie boot - co prawdopodobnie masz właśnie u siebie ... to czy twrp jest pod jaką komendę to właśnie czasami nie wiadomo ... bywa że jest to opisane w nazwie pliku albo przy pobieraniu są osobne linki do różnych wersji ... no ale tu nie ma reguły ... 🙃 Edited April 21 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 22 Share Posted April 22 13 godzin temu, Master napisał(a): ja bym spróbował inaczej ... możliwe że masz obraz twrp w wersji pod komendę boot a nie flash ... tak więc zamiast flash recovery wpisz boot i jak telefon zrestartuje się już w trybie twrp wejdź w zakładkę advanced i tam będziesz mieć opcję flash current twrp - to powinno zapisać na stałe w pamięci ... jak tego nie zrobisz to po kolejnym restarcie twrp już nie uruchomisz - trzeba będzie znowu to wrzucić "jednorazowo" komenda fastboot boot twrp.img ... a to co pisał Kolega Netoper - to ten model chyba ma dynamiczne partycje ... ale ta komenda flash recovery powinna być ok ... o ile oczywiście obraz twrp jest pod komendę flash a nie boot - co prawdopodobnie masz właśnie u siebie ... to czy twrp jest pod jaką komendę to właśnie czasami nie wiadomo ... bywa że jest to opisane w nazwie pliku albo przy pobieraniu są osobne linki do różnych wersji ... no ale tu nie ma reguły ... 🙃 Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc. Wszystko zadziałało. Podczas próby zrobienia kopii zapasowej pojawił się komunikat że nie wszyscy użytkownicy są zdeszyfrowani i czy chcę zdeszyfrować użytkowników. Wybrałem że tak nastąpiła akcja zakończona powodzeniem. Jak rozumiem oznacza to że mam dostęp do pamięci dyskowej telefonu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 22 Share Posted April 22 Z zauważonych błędów Konwerter walut w kalkulatorze systemowym wyrzuca do pulpitu.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted April 22 Share Posted April 22 Potwierdzam. Nawet nie wiedziałem że mam taką fajną funkcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 22 Share Posted April 22 1 godzinę temu, szybki10 napisał(a): Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc. Wszystko zadziałało. Podczas próby zrobienia kopii zapasowej pojawił się komunikat że nie wszyscy użytkownicy są zdeszyfrowani i czy chcę zdeszyfrować użytkowników. Wybrałem że tak nastąpiła akcja zakończona powodzeniem. Jak rozumiem oznacza to że mam dostęp do pamięci dyskowej telefonu ? jeśli przy uruchomieniu twrp będzie prośba o pin lub wzór i to przejdzie bez czerwonego komunikatu to znaczy że jest ok ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 22 Author Share Posted April 22 45 minut temu, Sylvasster 68 napisał(a): Z zauważonych błędów Konwerter walut w kalkulatorze systemowym wyrzuca do pulpitu. Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Dzięki za informację, przekazałem dalej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylvasster 68 Posted April 23 Share Posted April 23 Następny błąd lub nie, mam zainstalowany instalator aplikacji systemowych, na screenie pobiera ale nie instaluje, no i pytanie czy jest sens to trzymać i oczekiwać na udaną instalację tym instalatorem?Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart76 Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) U mnie brak ikony włączonego NFC, VoLTE i alarmu. Pojawiają się dopiero po ściągnięciu paska powiadomień w dól. Edited May 17 by bart76 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts