Jump to content

POCO X5 Pro/Redmi Note 12 Pro Speed - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.6.0.UMSCNXM - Android 14

Recommended Posts

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.6.0.UMSCNXM dla telefonu POCO X5 Pro/Redmi Note 12 Pro Speed (nazwa kodowa redwood).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_REDWOOD_OS1.0.6.0.UMSCNXM_14.zip/download

Uwaga: ROM należy pobrać ręcznie. OTA nie odnajdzie aktualizacji do tej wersji!

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Thanks 1

4 godziny temu, szybki10 napisał(a):
4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jest jak najbardziej do Twojego telefonu. Pierwsza literka w nazwie wersji może się zmieniać - to wersja Androida.

ok dzięki bardzo za odpowiedź. Jeśli można to Cię jeszcze trochę pomęczę :))

ad1.rozumiem że muszę go wgrać przy odblokowanym bootloaderze ?

ad2.jeśli użyje opcji "windows_fastboot_update_rom.bat to system zostanie zaktualizowany  i wszystkie dane powinny zostać ? (oczywiście wiem że nie zwalnia mnie to ze zrobienia kopii (jakiego narzędzia najlepiej użyć ?)

ad3.mam w tej chwili działające nagrywanie rozmów, czy po aktualizacji do tej wersji również będzie działać ?

ad4.Czy ta wersja zmienia coś w działaniu płatnościami Google Pay ?. Musiałem zrezygnować  z płatności zbliżeniowych (telefon przestał przechodzić safetynet) i przejść na zbliżeniowego blika, a on niestety nie działa tak błyskawicznie jak płatności google pay ponadto często muszę ponawiać odblokowanie telefonu mimo że przed płatnością go odblokowałem. A nawet czasami odblokowywać bank (mbank).Ponadto w apce millenium nie działa mi opcja logowania odciskiem palca.

Wszystko pięknie działa. Zaczęła działać procedura odblokowywania odciskiem palca apki milenium i pewnie tez będzie działać płatność kartą w mbank (safetynet).Nie mam jak na razie sprawdzić bo mbank ma przerwę techniczną.

U mnie jest problem, wgralem z usuwaniem danych :
Jest napisc POCO nastepnie : Powered by Xioami HyperOS i po dłuzszej chwili występuje reset i od nowa. ktos wie jak to naprawić ?

U mnie z update, wszystko jest jak na razie ok, spróbuj jeszcze raz pobrać, może być że nastąpił błąd w pobieraniu. Lub przejdź do recovery i wyczyść wszystko.

Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka

U

41 minut temu, Filip Ciechelski napisał(a):

Wszystko jest okej, soft wgrany.

Macie też problem z rozmowami tj przełączenie na tryb głośnomówiący? Nie słychać mnie w ogółu, na mui 14.0.6 wszystko działało..

U mnie ok. Mam poco x5 pro 5g

W dniu 20.04.2024 o 08:29, Kacper Skrzypek napisał(a):

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. 

Do mojego modelu poco x5 pro 5g z tego co wyczytałem pasują dwa niestandardowe oprogramowania odzyskiwania.

twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img

oraz

OrangeFox-R12.1-Unofficial-redwood.img

z tego co zrozumiem jedno jest nieoficjalne (orangefox) czyli nie ma żadnej gwarancji działania natomiast drugie (twrp) jest specjalnie przygotowane do tego modelu. Czy jest tak jak myślę ?.Czy w ogóle jest sens instalacji niestandardowego modelu odzyskiwania jeśli nie bawię się jakoś specjalnie z modernizacją bądź częstą zmianą romów ?.Czy w ogólnym rozrachunku będzie to dla mnie przydatne ?

20 minut temu, szybki10 napisał(a):

Do mojego modelu poco x5 pro 5g z tego co wyczytałem pasują dwa niestandardowe oprogramowania odzyskiwania.

twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img

oraz

OrangeFox-R12.1-Unofficial-redwood.img

z tego co zrozumiem jedno jest nieoficjalne (orangefox) czyli nie ma żadnej gwarancji działania natomiast drugie (twrp) jest specjalnie przygotowane do tego modelu. Czy jest tak jak myślę ?.Czy w ogóle jest sens instalacji niestandardowego modelu odzyskiwania jeśli nie bawię się jakoś specjalnie z modernizacją bądź częstą zmianą romów ?.Czy w ogólnym rozrachunku będzie to dla mnie przydatne ?

Podobno mając twrp możesz liczyć na aktualizacje OTA

5 minut temu, szybki10 napisał(a):

ok. dzięki, czy to jest to na 100 procent pasujące ?.nie chciałbym zrobić z mojego telefonu cegły

Ale o co pytasz? Szukasz modelu tel o masz link i do roku i do konkretnego twrp 

trochę nie wiem co ma wspólnego twrp z aktualizacjami ota ... przez twrp można wrzucać rom pobrany w tym trybie (czyli po prostu plik ZIP) ale niekoniecznie trzeba - bo rom wrzucisz też w trybie fastboot przez kompa ... czyli ota masz tak czy tak - niezależnie od tego czy wrzuciłeś twrp czy nie ... jeśli nazwa kodowa w nazwie pliku odpowiada nazwie kodowej telefonu to powinno być ok ... twrp najlepiej pobierać z serwera sourceforge 

https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/

kwestia jest tylko taka czy wskoczy w nim deszyfrowanie pamięci czy nie ... jeśli nie to nie będzie dostępu do pamięci dyskowej telefonu więc można zapomnieć o robieniu update systemu z jego pomocą bo nie wskazesz pobranego w trybie ota pliku ...

Edited by Master

Dziękuje bardzo za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o deszyfrowanie pamięci to chyba nie ma innego sposobu aby się upewnić jak instalacja tego twrp.

Niestety podczas próby wgrania otrzymałem taki komunikat

"

C:\Minimal ADB and Fastboot>fastboot flash recovery twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img
target reported max download size of 805306368 bytes
sending 'recovery' (196608 KB)...
OKAY [  4.194s]
writing 'recovery'...
FAILED (remote: (recovery_a) No such partition)
finished. total time: 4.212s

C:\Minimal ADB and Fastboot>

"

Edited by szybki10

Może nieprawidłowe Twrp na dany model telefonu, a może chodzi o składnię polecenia czy partycje a/b.
Któraś z tych opcji, ale to poczekaj na kogoś bardziej w temacie, bo mi się miesza pod które modele fonów jaka składnia polecenia i na które partycje trza wrzucać.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

59 minut temu, szybki10 napisał(a):

Dziękuje bardzo za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o deszyfrowanie pamięci to chyba nie ma innego sposobu aby się upewnić jak instalacja tego twrp.

Niestety podczas próby wgrania otrzymałem taki komunikat

"

C:\Minimal ADB and Fastboot>fastboot flash recovery twrp-3.7.0-R2-redwood-TheStrechh.img
target reported max download size of 805306368 bytes
sending 'recovery' (196608 KB)...
OKAY [  4.194s]
writing 'recovery'...
FAILED (remote: (recovery_a) No such partition)
finished. total time: 4.212s

C:\Minimal ADB and Fastboot>

"

ja bym spróbował inaczej ... możliwe że masz obraz twrp w wersji pod komendę boot a nie flash ... tak więc zamiast flash recovery wpisz boot i jak telefon zrestartuje się już w trybie twrp wejdź w zakładkę advanced i tam będziesz mieć opcję flash current twrp - to powinno zapisać na stałe w pamięci ... jak tego nie zrobisz to po kolejnym restarcie twrp już nie uruchomisz - trzeba będzie znowu to wrzucić "jednorazowo" komenda fastboot boot twrp.img ...

a to co pisał Kolega Netoper - to ten model chyba ma dynamiczne partycje ... ale ta komenda flash recovery powinna być ok ... o ile oczywiście obraz twrp jest pod komendę flash a nie boot - co prawdopodobnie masz właśnie u siebie ... to czy twrp jest pod jaką komendę to właśnie czasami nie wiadomo ... bywa że jest to opisane w nazwie pliku albo przy pobieraniu są osobne linki do różnych wersji ... no ale tu nie ma reguły ... 🙃

Edited by Master

13 godzin temu, Master napisał(a):

ja bym spróbował inaczej ... możliwe że masz obraz twrp w wersji pod komendę boot a nie flash ... tak więc zamiast flash recovery wpisz boot i jak telefon zrestartuje się już w trybie twrp wejdź w zakładkę advanced i tam będziesz mieć opcję flash current twrp - to powinno zapisać na stałe w pamięci ... jak tego nie zrobisz to po kolejnym restarcie twrp już nie uruchomisz - trzeba będzie znowu to wrzucić "jednorazowo" komenda fastboot boot twrp.img ...

a to co pisał Kolega Netoper - to ten model chyba ma dynamiczne partycje ... ale ta komenda flash recovery powinna być ok ... o ile oczywiście obraz twrp jest pod komendę flash a nie boot - co prawdopodobnie masz właśnie u siebie ... to czy twrp jest pod jaką komendę to właśnie czasami nie wiadomo ... bywa że jest to opisane w nazwie pliku albo przy pobieraniu są osobne linki do różnych wersji ... no ale tu nie ma reguły ... 🙃

Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc. Wszystko zadziałało. Podczas próby zrobienia kopii zapasowej pojawił się komunikat że nie wszyscy użytkownicy są zdeszyfrowani i czy chcę zdeszyfrować użytkowników. Wybrałem że tak nastąpiła akcja zakończona powodzeniem. Jak rozumiem oznacza to że mam dostęp do pamięci dyskowej telefonu ?

1 godzinę temu, szybki10 napisał(a):

Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc. Wszystko zadziałało. Podczas próby zrobienia kopii zapasowej pojawił się komunikat że nie wszyscy użytkownicy są zdeszyfrowani i czy chcę zdeszyfrować użytkowników. Wybrałem że tak nastąpiła akcja zakończona powodzeniem. Jak rozumiem oznacza to że mam dostęp do pamięci dyskowej telefonu ?

jeśli przy uruchomieniu twrp będzie prośba o pin lub wzór i to przejdzie bez czerwonego komunikatu to znaczy że jest ok ...

45 minut temu, Sylvasster 68 napisał(a):

Z zauważonych błędów Konwerter walut w kalkulatorze systemowym wyrzuca do pulpitu.

Dzięki za informację, przekazałem dalej.

• Like 1

Następny błąd lub nie, mam zainstalowany instalator aplikacji systemowych, na screenie pobiera ale nie instaluje, no i pytanie czy jest sens to trzymać i oczekiwać na udaną instalację tym instalatorem?1f8b60e403c2cca677c0e2d40a4c5dd2.jpg

• 4 weeks later...
Posted (edited)

U mnie brak ikony włączonego NFC, VoLTE i alarmu. Pojawiają się dopiero po ściągnięciu paska powiadomień w dól. 

Edited by bart76