Kacper Skrzypek Posted April 16, 2024 Posted April 16, 2024 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji wersji stabilnej HyperOS od Xiaomi.eu dla telefonu Mi 10 (nazwa kodowa: umi). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_UMI_OS1.0.3.0.TJBCNXM_os1-13.zip/download ROM można zainstalować zarówno w trybie Recovery (TWRP), jak i Fastboot. Poradnik: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
badus Posted April 17, 2024 Posted April 17, 2024 Zainstalowałem. Pierwsze wrażenia dobre, wszystko chodzi bez problemów (nawet działają płatności NFC na Google Wallet, a przestały działać jakiś czas temu na poprzednim ROM). Nie dochodziły do mnie SMS-y, ja mogłem wysyłać (używam apek Wiadomości i Telefon od Google). Po pogrzebaniu w ustawieniach okazało się, że apka nie miała przyznanego dostępu do SMS - przyznałem dostęp i wszystko działa. Prawdopodobnie przy instalacji nowego rom coś przestawiło uprawnienia w związku z powrotem systemu do apek od Xiaomi. Optycznie HyperOS bardzo podobnie do MIUI, zmiany raczej kosmetyczne. Drobne różnice w są np. ustawieniach i panelu powiadomień. Na razie jestem zadowolony - szczególnie z tego że działają płatności NFC - bez żadnych dodatkowych zabiegów (np. typu Magisk, czy instalowania dodatkowych łatek).
Master Posted April 17, 2024 Posted April 17, 2024 łatka - czyli ten moduł - może być konieczny jak google zacznie znowu w tym się grzebać ... na razie chyba dali sobie spokój 🙃 ale nie znamy dnia ani godziny ...
maniek21 Posted April 18, 2024 Posted April 18, 2024 17 godzin temu, badus napisał(a): Zainstalowałem. Pierwsze wrażenia dobre, wszystko chodzi bez problemów (nawet działają płatności NFC na Google Wallet, a przestały działać jakiś czas temu na poprzednim ROM). Nie dochodziły do mnie SMS-y, ja mogłem wysyłać (używam apek Wiadomości i Telefon od Google). Po pogrzebaniu w ustawieniach okazało się, że apka nie miała przyznanego dostępu do SMS - przyznałem dostęp i wszystko działa. Prawdopodobnie przy instalacji nowego rom coś przestawiło uprawnienia w związku z powrotem systemu do apek od Xiaomi. Optycznie HyperOS bardzo podobnie do MIUI, zmiany raczej kosmetyczne. Drobne różnice w są np. ustawieniach i panelu powiadomień. Na razie jestem zadowolony - szczególnie z tego że działają płatności NFC - bez żadnych dodatkowych zabiegów (np. typu Magisk, czy instalowania dodatkowych łatek). Daj znać jak z baterią i płynnością działania. Waham się czy przesiadać się z A14 AOSP ;)
badus Posted April 19, 2024 Posted April 19, 2024 (edited) Płynność co najmniej taka sama, chociaż mam wrażenie (ale niczym nie poparte - więc równie dobrze mogłem to sobie zasugerować) że chodzi nawet lepiej (system HyperOS instalowałem na starym MIUI - nie robiłem formatu). Zużycia baterii nie mierzyłem, u mnie jest już trochę słaba. Dotychczas doładowywałem ją w trakcie dnia. Obserwacyjnie (bez pomiarów) nie zauważyłem różnic (ani na plus ani na minus). W moim przypadku w czasie nocy na pewno nie ma większego zużycia baterii. Edited April 19, 2024 by badus
Zenon Posted April 20, 2024 Posted April 20, 2024 Po instalacji HyperOS nie mogę dokończyć skanowania bezpieczeństwa, zatrzymuje się na 9-10 % i mam komunikat ,, ogranicz dostęp do kodów weryfikacyjnych''. Wszystkie zgody Google mam wyłączone, nie wiem gdzie to szukać, proszę o pomoc. Za poradą Guru Kacpra czyszczenie Panelu sterowania załatwiło w/w problem, dzięki
maniek21 Posted April 22, 2024 Posted April 22, 2024 (edited) Wgrałem, na razie stabilnie śmiga. Przeszedłem z AOSP, jakość dźwięku na duży plus. Działa dobrze, szybko, znacznie lepiej niż porty HyperOS z innych telefonów. Bateria ok, dobiję do 5h na ekranie, może ciut mniej. Podobnie jak na MIUI. Szkoda, że tylko A13. Nie działa VoLTE, ale spróbuję metody z menu serwisowego. Edycja: VoLTE naprawiłem linkiem: https://xiaomi.eu/community/threads/activation-of-volte-and-vowifi-in-xiaomi-eu-rom.63469/ Zauważyłem przywieszanie się sieci LTE/5G - czasem wskoczy na 2G i wisi. Muszę włączać tryb samolotowy. Edited April 22, 2024 by maniek21
zmylna Posted June 3, 2024 Posted June 3, 2024 Miał ktoś problem z aktywacją SIM dla synchronizacji z chmurą ? Za nic nie chce przejść 😕
Master Posted June 3, 2024 Posted June 3, 2024 59 minut temu, zmylna napisał(a): Miał ktoś problem z aktywacją SIM dla synchronizacji z chmurą ? Za nic nie chce przejść 😕 pisaliśmy trochę niedawno w tym temacie w tym wątku ... https://miuipolska.pl/forum/topic/63570-konto-xiaomi-numer-telefonu/
zmylna Posted June 3, 2024 Posted June 3, 2024 Dzięki Master. Niestety nic nie pomaga. Ciągle komunikat "Nie udało się aktywować usługi. Dotknij aby spróbować ponownie". Konto Xiaomi ok, widzi przypisany numer telefonu, znajdź mój telefon włączone.
Master Posted June 3, 2024 Posted June 3, 2024 (edited) no ja miałem z tym problem bo wywaliłem ta usługę od SIM activation przez debloata ... wtedy jak zaznaczyłem synchronizację SMS w chmurze to cała apka się wywalala ... dopiero jak ja przewróciłem to zaskoczyła ta synchronizacja i numer przypisał mi się do konta ... wcześniej nie było ... to jeśli ja masz i jest taki komunikat to trzeba by w necie się pogrzebać ... albo zaczekać aż ktoś mądrzejszy tu coś doradzi 🙃 ps. może to coś związane z brakiem uprawnienia do wysyłania sms? tzn ta usługa wysyła dane do Xiaomi i to nie wychodzi na zewnątrz? ps2. tu jakiś typ na jutubie wrzucił filmik chyba w tym temacie ... zobacz może co ciekawego tam będzie ... https://youtu.be/ejdf36CclXY?si=uRImwTfP-qXcNZiX Edited June 3, 2024 by Master
zmylna Posted June 4, 2024 Posted June 4, 2024 6 godzin temu, Master napisał(a): no ja miałem z tym problem bo wywaliłem ta usługę od SIM activation przez debloata ... wtedy jak zaznaczyłem synchronizację SMS w chmurze to cała apka się wywalala ... dopiero jak ja przewróciłem to zaskoczyła ta synchronizacja i numer przypisał mi się do konta ... wcześniej nie było ... to jeśli ja masz i jest taki komunikat to trzeba by w necie się pogrzebać ... albo zaczekać aż ktoś mądrzejszy tu coś doradzi 🙃 ps. może to coś związane z brakiem uprawnienia do wysyłania sms? tzn ta usługa wysyła dane do Xiaomi i to nie wychodzi na zewnątrz? ps2. tu jakiś typ na jutubie wrzucił filmik chyba w tym temacie ... zobacz może co ciekawego tam będzie ... https://youtu.be/ejdf36CclXY?si=uRImwTfP-qXcNZiX Niczego nie wywalałem. To był czysty install i świeża konfiguracja (first install with data format) Na MIUI 14 działało jak złotko na tym samym telefonie z tą samą kartą SIM. Na HyperOS w managerze aplikacji właściwie nie pokazuje jakie uprawnienia ma lub nie ma usługa aktywacji SIM. Co do filmu to dzięki ale zobacz jakiego starego MIUI dotyczy Tak czy siak obejrzałem go jak i kilka innych ale niczego ciekawego nie trafiłem. Zmieniałem region, zmieniałem język, czyściłem dane aplikacji. Wszystko krew w piach 😕 A miało być łatwo, szybko i przyjemnie 1
Kacper Skrzypek Posted June 4, 2024 Author Posted June 4, 2024 A Chmura Xiaomi ma uprawnienia do SMS-ów? Pyta się o nie przy wejściu.
Master Posted June 4, 2024 Posted June 4, 2024 (edited) no ta usługa rejestracji SIM faktycznie nie ma możliwości przydzielania uprawnień ale chmura a i owszem ... sprawdź bo może tu jest pies pogrzebany ... te inne usługi związane z chmurą ... czyli synchronizacja i kopia ... za filmik to sorry że outdated 🙃 tak na szybkiego wrzuciłem co znalazłem pierwsze z brzegu a nie miałem czasu obejrzeć ... jak by było łatwo szybko i przyjemnie to nie byłoby takiego "fanu" i o czym ponarzekać na forum 🙃 Edited June 4, 2024 by Master
zmylna Posted June 5, 2024 Posted June 5, 2024 (edited) 20 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): A Chmura Xiaomi ma uprawnienia do SMS-ów? Pyta się o nie przy wejściu. Cześć, dzięki za odpowiedź. Nie, nie pyta. Chmura jako taka ma wszystkie możliwe uprawnienia na zielono. Zastanawia mnie tylko "SIM Activation Service". To nie ma żadnych uprawnień do wysyłania i odbierania SMS. 18 godzin temu, Master napisał(a): no ta usługa rejestracji SIM faktycznie nie ma możliwości przydzielania uprawnień ale chmura a i owszem ... sprawdź bo może tu jest pies pogrzebany ... te inne usługi związane z chmurą ... czyli synchronizacja i kopia ... za filmik to sorry że outdated 🙃 tak na szybkiego wrzuciłem co znalazłem pierwsze z brzegu a nie miałem czasu obejrzeć ... jak by było łatwo szybko i przyjemnie to nie byłoby takiego "fanu" i o czym ponarzekać na forum 🙃 hehehe, no coś w tym jest Dzięki tego można se pogadać hehehe więc nie ma tego złego Chmura jako tak ma wszystkie możliwe uprawnienia. Jak wejdę z poziomu listy uprawnień to nie widzę tam "SIM Activation Service" i to mnie zastanawia. Edited June 5, 2024 by zmylna
zmylna Posted June 5, 2024 Posted June 5, 2024 (edited) Teraz zwróciła moją uwagę jedna sprawa. Generalnie ten telefon to telefon żony. Jak patrzę na jej konto Xiaomi to pokazuje region Chiny. Na moim koncie pokazuje region Polska. Może to jest problem ? Sam już nie wiem. Poza tym wszystkim pomyślałem, że może zrzucić sms/historia rozmów z chmury do pliku i jakoś to potem zaimportować. Niestety kurcze nie widzę opcji exportu z poziomu i.mi.com 😕 Lipa... --- edit --- Z tego, co czytam na forach xda do ogólny problem. Ludzie, którzy instalują HyperOS od nowa (z formatowaniem) zaczynają mieć problem z aktywacją. "Roaming must be activated and data roaming always on. This seems to be blocked, my data has been synchronized since 2018 and a few days ago I tested some AOSP roms then reflashed a HyperOS, impossible to activate the sim and the synchronization of messages and calls. It asks for the phone number but nothing happens." Edited June 5, 2024 by zmylna
Recommended Posts