Jump to content

problem z TWRP Xiaomi Mi 14

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem MI 14. Wgralem HyperOS 1.0.24.2.26.DEV, jednak poległem na instalacji TWRP , na dwóch nie działa mi dotyk, a to które mam obecnie cały czas przełącza mnie w fastboot. Jest jakieś w pełni funkcjonalne na 14?

pozdrawiam 

Godzinę temu, gigit napisał(a):

Cześć wszystkim.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem MI 14. Wgralem HyperOS 1.0.24.2.26.DEV, jednak poległem na instalacji TWRP , na dwóch nie działa mi dotyk, a to które mam obecnie cały czas przełącza mnie w fastboot. Jest jakieś w pełni funkcjonalne na 14?

pozdrawiam 

na razie nie ma ... przynajmniej takiego z deszyfrowaniem ... najnowsze dostępne zobacz w katalogu na sourceforge - szukaj houji

https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/

ps. u mnie nie było problemów z dotykiem na żadnej wersji która sprawdzałem (a sprawdzałem już chyba ze 3 różne ...) też nie było problemu z przełączaniem do fastboot - ot po prostu nie przechodzi kod swipe to unlock a co za tym idzie nie na dostępu do danych w pamięci ... najnowsza wersja jest z przed miesiąca ... co jakiś czas sprawdzam i jak pojawi się nowa będę testować na żywym organizmie 🙃

Edited by Master

TRWP udało się ogarnąć. Czy to jest normalne ze przy logowaniu się do konta google. przychodzi powiadomienie o próbie logowania z urządzenie Motorola Z?

11 minut temu, gigit napisał(a):

TRWP udało się ogarnąć. Czy to jest normalne ze przy logowaniu się do konta google. przychodzi powiadomienie o próbie logowania z urządzenie Motorola Z?

może być ... Xiaomi eu tak ma ... kiedyś były asusy 🙃 u mnie np. jest zenfone 3ka🙃 nie zwracaj na to uwagi ... wrzuciłeś inną wersję? deszyfrowanie działa?

IMG_20240308_233506.jpg

Edited by Master

9 godzin temu, gigit napisał(a):

Tak, chodzi o przejście Play Integrity (pod płatności Portfelem Google).

5 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, chodzi o przejście Play Integrity (pod płatności Portfelem Google).

OK dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie, podczas instalacji nowej wersji miui przez twrp chce hasła, nie ustawiałem tam żadnego zabezpieczenie , skąd wziąć to hasło?

3 minuty temu, gigit napisał(a):

OK dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie, podczas instalacji nowej wersji miui przez twrp chce hasła, nie ustawiałem tam żadnego zabezpieczenie , skąd wziąć to hasło?

tam nie ustawiasz hasła ... ono jest brane z zabezpieczeń telefonu (pin lub wzór) 

W dniu 9.03.2024 o 14:19, Master napisał(a):

tam nie ustawiasz hasła ... ono jest brane z zabezpieczeń telefonu (pin lub wzór) 

Poszedłem właśnie tym tropem i lipa ... hasło blokady telefony dnie działa na twrp, dlatego właśnie pytam 

• 3 weeks later...
W dniu 11.03.2024 o 00:02, gigit napisał(a):

Poszedłem właśnie tym tropem i lipa ... hasło blokady telefony dnie działa na twrp, dlatego właśnie pytam 

CZyli co lepiej nie ustawiac hasla wzoru bo w twrp nie zaktualizujemy ?

W dniu 29.03.2024 o 17:55, strony1984 napisał(a):

CZyli co lepiej nie ustawiac hasla wzoru bo w twrp nie zaktualizujemy ?

zaktualizujesz bez problemu. tylko nie odszyfrujesz partycji.

3 godziny temu, strony1984 napisał(a):

a czyms grozi to nie odszyfrowanie

niczym 🙃 po prostu nie masz bezpośrednio dostępu do pamięci wewnętrznej ... więc twrp działa z ograniczoną funkcjonalnościa ... nie możesz np wrzucić update z pliku który pobrałeś updaterem systemowym ... też nie będą widziane pliki które kopiowałes do pamięci np. z kompa ... ja korzystam z twrp głównie do aktualizacji ale też można przez niego wrzucić np. magiska ...

• Thanks 1

• 3 months later...
On 09/03/2024 at 14:18, Kacper Skrzypek said:

TWRP na Xiaomi 14 nie deszyfruje danych, bo nie obsługuje nowych mechanizmów zaimplementowanych przez Xiaomi (przynajmniej w tej chwili).

Chwila, to jak dostać się do dysku przez TWRP na Mi 14?

14 minut temu, Piotrus Pan napisał(a):

się nie dostaniesz ... dysk jest widziany tylko po deszyfryzacji ... twrp może być wrzucone i ma podstawowa funkcjonalność i to tyle ...

22 minuty temu, Piotrus Pan napisał(a):

Nie ma takiej możliwości, przynajmniej w tej chwili. Wgrać cokolwiek można tylko przez USB-OTG albo w przypadku Magiska ze wbudowanej paczki w menu Advanced.

28 minutes ago, Master said:

dysk jest widziany tylko po deszyfryzacji

25 minutes ago, Kacper Skrzypek said:

Nie ma takiej możliwości, przynajmniej w tej chwili.

No dobra, ale jak system wstanie to mam dostęp do plików przez file managera. Czyli to hasło jest gdzieś zaszyte w miui i używane podczas bootowania. Czy w custom ROMach od xiaomi.eu ono jest/będzie jakoś wyciągnięte?

2 godziny temu, Piotrus Pan napisał(a):

No dobra, ale jak system wstanie to mam dostęp do plików przez file managera. Czyli to hasło jest gdzieś zaszyte w miui i używane podczas bootowania. Czy w custom ROMach od xiaomi.eu ono jest/będzie jakoś wyciągnięte?

Nie będzie. Szyfrowanie jest takie samo jak w Globalu.

• Thanks 1

• 3 weeks later...
On 30/03/2024 at 21:50, jaffinio said:

zaktualizujesz bez problemu. tylko nie odszyfrujesz partycji.

Jak to zrobić? Updater po pobraniu paczki wchodzi do TWRP, ale bez hasła nie przechodzi dalej. Pokazuje mi główne menu TWRP.

32 minuty temu, Piotrus Pan napisał(a):

Jak to zrobić? Updater po pobraniu paczki wchodzi do TWRP, ale bez hasła nie przechodzi dalej. Pokazuje mi główne menu TWRP.

pobrana paczkę ZIP zagraj na kompa rozpakuj i zrób w trybie fastboot skryptem update ... a jeśli koniecznie chcesz przez twrp to zostaje chyba tylko przez OTG/USB ...

Edited by Master
  • Thanks 1

• 3 weeks later...