Jump to content

HyperOS 1.0.24.2.20.DEV

Recommended Posts

24223.png

• Dodany przełącznik do włączania/wyłączania serwera FTP w Centrum funkcji
  • Dodana opcja Dodatkowego przyciemniania ekranu w Ułatwieniach dostępu (dostępna w natywnym Androidzie, ukryta przez Xiaomi)
  • Poprawki błędów
  • Dla Xiaomi 14/Pro aktualizacja nosi numer OS1.0.24.2.19.DEV
  • W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

image-1.png

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla Redmi K50 Pro [matisse] (MediaTek Dimensity 9000). Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor.

W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka:

• Redmi K70E/POCO X6 Pro 5G (duchamp, Dimensity 8300 Ultra),
  • Redmi Note 13 Pro+ (zircon, Dimensity 7200 Ultra),
  • Xiaomi 13T Pro (corotg, Dimensity 9200+),
  • Redmi K60 Ultra (corot, Dimensity 9200+),
  • Xiaomi 13T (aristotle, Dimensity 8200 Ultra),
  • Xiaomi Civi 3 (yuechu, Dimensity 8200),
  • Xiaomi 12T (plato, Dimensity 8100 Ultra),
  • Redmi K50 Pro (matisse, Dimensity 9000),
  • Redmi Note 12 Pro/+ 5G (ruby, Dimensity 1080),
  • Redmi Note 12T Pro (pearl, Dimensity 8200 Ultra),
  • Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (xaga, Dimensity 8100),
  • Xiaomi 11T (amber, Dimensity 1200 Ultra).

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych tylko w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2

ogólnie to sporo na plus pozmienialo się w panelu administracyjnym ... skaner przechodzi już bez wykrzyknika na płatnościach tez przy czyszczeniu nie wyrzuca już części monitów ... np o aktualizacje ... tak więc podziałali tam co nieco 🙃

Screenshot_2024-02-24-00-18-13-918_com.miui.securitycenter.jpg

do 14 pro jest rebuild? coś poważnego? czy można sobie darować? jak razie działa luks ... a jeszcze taka uwaga - nie ma rozszerzonego menu zasilania pomimo włączenia tego w opcjach programisty ...

rebuild wrzucony ... wygląda że wszystko ok ...

jeszcze takie ogólne pytanie co do galerii - czy czyszczenie pamięci cache tam działa? bo wskazanie zajętej ilości jest takie samo po jak i przed czyszczeniem - w każdej innej apce której robiłem czyszczenie zawsze ilość cache się zmniejsza - tylko nie w galerii 🙃 może taki detal ale od razu się rzuciło w ślepia ...

Edited by Master

Cóż dla mojej RN 13 jeszcze nie ma HyperOS, a dla RN 12 która jutro do mnie przyjedzie na razie nie wrzuce chyba że DEV / ostatnio pierwsza wersja Stable do któregoś mojego telefonu (chyba Xiaomi 13) bardzo mnie zawiodla - na DEV telefon śmiga a na STABLE jakby dostał cegłą - to się naprawdę daje zauważyć.

no u mnie jest jak było ... cały czas LTE lub LTE+ ... też to samo miejsce ... co ciekawe ten przełącznik w ustawieniach "LTE zamiast 4G" w ogóle nie działa 🙃

Screenshot_2024-02-25-22-36-26-838_com.android.settings.jpg

może to działa tylko w przypadku gdzie sieć jest identyfikowana jako 4g ... to by tłumaczyło czemu tak jest ... ale nie mam tu pewności ...

Edited by Master

W dniu 24.02.2024 o 20:45, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jest pięknie. Pełna nazwa dnia tygodnia i miesiąca na wygaszaczu i AOD robi robotę. Dziękuję.

Mam pytanie czy wróci w jakiejś aktualizacji opcja rozwiniętego automatycznie ostatniego powiadomienia?

16 minut temu, tootek napisał(a):

Jest pięknie. Pełna nazwa dnia tygodnia i miesiąca na wygaszaczu i AOD robi robotę. Dziękuję.

Mam pytanie czy wróci w jakiejś aktualizacji opcja rozwiniętego automatycznie ostatniego powiadomienia?

A nie ma w tej? Jeśli nie, to być może będzie w następnej.

Godzinę temu, tootek napisał(a):

czy wróci w jakiejś aktualizacji opcja rozwiniętego automatycznie ostatniego powiadomienia?

to pytasz może o to co w załączeniu? jeśli tak to cały czas jest ... przynajmniej w becie ... w stable to nie wiem ...

a tak przy okazji ... off topic ... czyżby google wreszcie przestało psuć te zabezpieczenia w płatnościach GW? 🙃 dawno już żadnej latki nie było i ładnie wszystko działa ...

Screenshot_2024-02-26-20-50-33-548_com.miui.notification.jpg

Edited by Master

3 minuty temu, Master napisał(a):

to pytasz może o to? jeśli tak to cały czas jest ... przynajmniej w becie ... w stable to nie wiem ...

Dokładnie o to, nie zauważyłem tego, a wydaje mi się że w poprzednich .dev nie było. Dziękuję.

Teraz, tootek napisał(a):

Dokładnie o to, nie zauważyłem tego, a wydaje mi się że w poprzednich .dev nie było. Dziękuję.

no problem 🙃 ja cały czas na dev beta i nie pamiętam żeby tego nie było ... choć może nawet nie zwróciłem uwagi ... teraz w nowej dev beta wywaliło za to rozszerzone menu zasilania ... jest włączone w opcjach programisty ale nie ma go faktycznie na ekranie - fajna sprawa ... człek się przyzwyczaił to wzięli i zabrali 🙃

Master  no dokładnie masz rację, też się ucieszyłem jak to znalazłem i ustawiłem, na razie do Xiaomi 13 nie mogę wgrać DEV, bo jej chwilowo nie mam, mam gorsze modele, ale bywa, kasa. Może poprawią te opcje.

37 minut temu, Master napisał(a):

no problem 🙃 ja cały czas na dev beta i nie pamiętam żeby tego nie było ... choć może nawet nie zwróciłem uwagi ... teraz w nowej dev beta wywaliło za to rozszerzone menu zasilania ... jest włączone w opcjach programisty ale nie ma go faktycznie na ekranie - fajna sprawa ... człek się przyzwyczaił to wzięli i zabrali 🙃

Xiaomi zmieniło padding suwaków i popsuło poprawkę. Będzie OK w następnej wersji.

15 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Xiaomi zmieniło padding suwaków i popsuło poprawkę. Będzie OK w następnej wersji.

dzięki za info panie Kacprze 👍 przydatne i wygodne ...

45 minut temu, kris68 napisał(a):

Master  no dokładnie masz rację, też się ucieszyłem jak to znalazłem i ustawiłem, na razie do Xiaomi 13 nie mogę wgrać DEV, bo jej chwilowo nie mam, mam gorsze modele, ale bywa, kasa. Może poprawią te opcje.

to jeszcze nie masz? coś pamiętam pisałeś że pod koniec lutego masz odzyskać ... 

Godzinę temu, Netoper napisał(a):

Mając działające TWRP nie potrzeba przewodu,/komputera.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Przepraszam chodziło mi o fastboot

Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Sprawdź, czy masz TWRP w ogóle. Jeśli nie masz albo masz stare, to aktualizacja przez telefon nie pójdzie, bo TWRP nie będzie mógł zdeszyfrować pamięci.

Jak wciskam power+vol down to mam fastboot więc wnioskuje że nie? Czyli po co pojawia mi się info o aktualizacji automatycznej? Czy za każdym razem aktualizacja ma się odbywać poprzez ściągniecie rom i install kablem przez fastboot?

Jeszcze pytania:

1. Na ile jest bezpieczny taki obraz jeśli np. zgubie tel?

2. Czy obraz zawiera cały blootware jak to w przypadku oficjalnego rom?

Dzięki za odp.

32 minuty temu, miojamo napisał(a):

Jak wciskam power+vol down to mam fastboot więc wnioskuje że nie? Czyli po co pojawia mi się info o aktualizacji automatycznej? Czy za każdym razem aktualizacja ma się odbywać poprzez ściągniecie rom i install kablem przez fastboot?

Jeszcze pytania:

1. Na ile jest bezpieczny taki obraz jeśli np. zgubie tel?

2. Czy obraz zawiera cały blootware jak to w przypadku oficjalnego rom?

Dzięki za odp.

to może po kolei ...

power i volume down zawsze będziesz mieć fastboot - to jest tryb pracy telefonu ... nie ma nic wspólnego z tym czy masz zainstalowane twrp czy nie ...

jeśli będziesz mieć wgrane twrp które deszyfruje dane będziesz mógł wrzucać updaty przez niego - wchodzisz w to albo power i volume up albo klikasz w updaterze uruchom w recovery ... w innym przypadku jak napisałeś - tryb fastboot i kabelkiem przez kompa ... paczki z romem są zgodne z jednym i drugim trybem więc i tak pobierasz tylko jeden rom ...

obraz? czy system? jak chcesz zabezpieczyć się maks w przypadku zgubienia włącz lokalizację w google to raz a dwa zrób to samo na koncie Xiaomi + dodaj do niego urządzenie - wtedy nawet przy postawieniu nowego systemu "uczciwy znalazca" będzie musiał przebić się przez logowanie i zabezpieczenia konta Xiaomi - i to od razu na samym początku nowej konfiguracji ...

oczywiście że zawiera 🙃 możesz pobawić się w debloata - co polecam bo sam to robiłem - ale tez licz się z tym że mogą być różne ciekawe objawy z tym związane ... polecam dział dyskusje o aplikacjach - tam jest osobny wątek co do debloata ... ja akurat to sobie chwalę bo wywaliłem kilkadziesiąt różnych śmieci / usług / procesów a z działanie telefonu nie mam problemów ...

hmm to jednak mam :) wersja 3.7.0 czy to znaczy że mogę zrobić update bezpośrednio z telefonu?

Cytat

obraz? czy system?

bardziej chodziło mi o to że telefon posiadający twrp nie ma zabezpieczeń można hulać po FS bez przeszkód, usunąć fingerprint etc.

Cytat

oczywiście że zawiera

masz może gdzieś listę safe to remove? mógłbys wysłać na pw?

Dzięki

19 minut temu, miojamo napisał(a):

hmm to jednak mam :) wersja 3.7.0 czy to znaczy że mogę zrobić update bezpośrednio z telefonu?

bardziej chodziło mi o to że telefon posiadający twrp nie ma zabezpieczeń można hulać po FS bez przeszkód, usunąć fingerprint etc.

masz może gdzieś listę safe to remove? mógłbys wysłać na pw?

Dzięki

mozesz jesli bedzie deszyfrowanie - czyli nie wywali bledu przy podaniu na poczatku pinu albo kodu swipe to unlock ... jesli tak bedzie to zostaje update w trybie fastboot ... update robisz wchodzac w install - wskazujesz paczke z romem (nie rozpakowana) i jedziesz ...

jak usuniesz pliki z zabezpieczeniami w twrp to i tak uwalisz caly system ... nic to nie da "szczesliwemu znalazcy" ...

z tymi listami to jest roznie - jesli robisz debloata przez programik universal android debloater to tam mozesz sobie wyswietlic liste recommneded - czyli bezpieczne do usuniecia - choc i ja tam sobie troche rzeczy zostawilem ... ogolnie to trzeba czytac opisy tego co wywalamy i decydowac ... to co ja mam usuniete wrzucalem w tym watku debloat w dyskusji o aplikacjach - popatrz tam na razie ... tez na poczatku tego watku jest taka lista - tam w zasadzie wszystko mozna wywalac co gosc wpisal ... ja troche to poszerzylem jeszcze :)

jak poczytasz tam dalej to powoduje tez usuniecie jednej z uslug ulatwien dostepu - ja akurat z tego nie korzystam wiec no problem ale zastanawialismy sie jak to przywrocic i bez powodzenia :)  kazdym razie ta lista ktora wrzucilem to mam to caly czas wylaczone u siebie i jest wszystko ok jesli chodzi o dzialanie fona ...

a jesli chodzi o liste recommended z UAD to u mnie zostalo to tak ... tzn te uslugi / procesy zostawilem aktywne

mms to domyslna apka sms / mms 

usluga wyszukiwania googla - bez tego nie dziala zakladka discover

kalkulator - wiadomo

cit to testy hardware - taka ukryta diagnostyka w systemie

cleaner to skaner do czyszczenia smieci 

compass - wiadomo

notes - notatnik

qr - to skaner kodow 

ten micloud ma cos wpolnego z galeria systemowa - zostawilem na wszelki wypadek

scanner to tez kody QR

recommended.jpg

Edited by Master
  • Thanks 1

Godzinę temu, miojamo napisał(a):

Zależy czy możesz zdeszyfrować dane. Jeśli po wpisaniu kodu ekranu blokady TWRP odszyfruje dane, to możesz. Jeśli nie, to musisz zaktualizować TWRP.

Godzinę temu, miojamo napisał(a):

To było prawdą kiedyś, ale nie teraz. Od Androida 8.1/9 wszystkie nowe telefony mają domyślnie szyfrowanie i jeśli masz jakąś blokadę ekranu, to ta sama blokada jest w TWRP, zatem nikt nie usunie fingerprintu i nie poleci po FS.

• Thanks 1

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...