Kacper Skrzypek Posted February 3 Share Posted February 3 Poprawki zabezpieczeń Androida z lutego 2024 roku (z wyjątkiem Xiaomi 14/Pro) Poprawki błędów, m.in. niedziałającej synchronizacji Notatek z Chmurą Xiaomi, braku możliwości synchronizacji zdjęć w Galerii ze Zdjęciami Google czy usuniętej przez Xiaomi opcji odtwarzania dźwięku z filmu przy wyłączonym ekranie w Pasku bocznym Następna aktualizacja ROM-u pojawi się 23-24 lutego (Chińczycy świętują Chiński Nowy Rok) W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu Pełna lista zmian: polska, angielska Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla Redmi K50 Pro [matisse] (MediaTek Dimensity 9000). Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor. W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka: Redmi K70E/POCO X6 Pro 5G (duchamp, Dimensity 8300 Ultra), Redmi Note 13 Pro+ (zircon, Dimensity 7200 Ultra), Xiaomi 13T Pro (corotg, Dimensity 9200+), Redmi K60 Ultra (corot, Dimensity 9200+), Xiaomi 13T (aristotle, Dimensity 8200 Ultra), Xiaomi Civi 3 (yuechu, Dimensity 8200), Xiaomi 12T (plato, Dimensity 8100 Ultra), Redmi K50 Pro (matisse, Dimensity 9000), Redmi Note 12 Pro/+ 5G (ruby, Dimensity 1080), Redmi Note 12T Pro (pearl, Dimensity 8200 Ultra), Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (xaga, Dimensity 8100), Xiaomi 11T (amber, Dimensity 1200 Ultra). Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Jak zainstalować Xiaomi.eu na Redmi Note 12 Turbo / POCO F5? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13T Pro i Redmi K60 Ultra? Masz jeszcze Redmi Note 8T? Zainstaluj Androida 13 Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 Ultra? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted February 3 Share Posted February 3 Szybko pobrało i na razie śmiga bez problemów. Błąd zamykającej się galerii nie powraca. Google Play nadal z listopadaSendnięte z Xiaomi 13 PRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) pobrane z serwera głównego i wrzucone przez fastboota - na razie żadnych negatywnych objawów - dla 14 poprawki zabezpieczeń nadal grudniowe, u mnie też poprawka GP listopadowa ... coś im się nie spieszy z nową wersją albo znowu mają jakieś problemy i opóźniają wydanie ... no nic - jakoś przeżyjemy może na listopadowej 🙃 Edited February 3 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted February 3 Share Posted February 3 Na moim Xiaomi 13 mam ostatnią stabilną wersji MIUI 14. Kilka razu już zmieniałem na różne wersje HyperOS ale za każdym razem wracałem do MIUI 14. Powód jest zawsze jeden - szybkość, tzw. rensponsywność działania - niby wszystko tak samo ustawione na HyperOS wygląda to zdecydowanie wolniej. Czy macie podobne odczucia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 9 minut temu, dimson napisał(a): Na moim Xiaomi 13 mam ostatnią stabilną wersji MIUI 14. Kilka razu już zmieniałem na różne wersje HyperOS ale za każdym razem wracałem do MIUI 14. Powód jest zawsze jeden - szybkość, tzw. rensponsywność działania - niby wszystko tak samo ustawione na HyperOS wygląda to zdecydowanie wolniej. Czy macie podobne odczucia ? no ja będąc na 14 jestem skazany na hyperos ... stąd trudno zrobić bezpośrednie porównanie 🙃 ostatnio @kris68 wspominał że nie był zadowolony ze stabilnej dla mi 13 i wrócił do dev beta ... ja osobiście nie narzekam na wydajność i responsywność ... a wręcz wydaje mi się że nowe bety są pod tym względem lepsze niż poprzednie ... chcąc nie chcąc i tak jesteśmy docelowo skazani na hyperos ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozuro Posted February 3 Share Posted February 3 Ja na 13 jestem bardzo zadowolony z bety, chociaż ostatnie wydanie miui też było już dopracowane pod względem płynności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted February 3 Share Posted February 3 Raczej nie chodzi mi o płynność - choć może w tym jest cały szkopuł. Zawsze szybkość animacji mam wyłączoną - wolę, szybko otwierające się apki, dialer, ustawienia itp. ale na HyperOS pomimo również wyłączenia, widać wyraźną różnicę stosunku do MIUI 14 - jest jakby nastawienie na płynność, takie troszkę podobieństwo do iPhona. Nie neguję tego, tylko się zastanawiam czy tego jakoś inaczej nie można wyłączyć/przyspieszyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) 18 minut temu, dimson napisał(a): Raczej nie chodzi mi o płynność - choć może w tym jest cały szkopuł. Zawsze szybkość animacji mam wyłączoną - wolę, szybko otwierające się apki, dialer, ustawienia itp. ale na HyperOS pomimo również wyłączenia, widać wyraźną różnicę stosunku do MIUI 14 - jest jakby nastawienie na płynność, takie troszkę podobieństwo do iPhona. Nie neguję tego, tylko się zastanawiam czy tego jakoś inaczej nie można wyłączyć/przyspieszyć. chodzi Ci o te ustawienia animacji z dev options? ja mam wszystko na 0.5 - na wyłączonych jest szybciej ... zakładam że tak masz zrobione? to jeśli o to chodzi to więcej nie zrobisz ... 🙃 optymalne ustawienie dla szybkości otwierania / przewijania to chyba tak jak w załączniku - to jedno bym zostawił na 0.5 bo na to wpływ na animację np. tego obrotowego kółeczka w google Discover - jak damy to na wyłączone to się wtedy psuje ta animacja ... podejrzewam że w innych miejscach tez ... Edited February 3 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted February 3 Share Posted February 3 tak, chodzi o powyższe ustawienia które przedkładają się na "odczucia" szybkości .. no nic, zainstaluję najnowszy DEV i spróbuję ustawić jak jest u Ciebie, zobaczymy ile wytrzymam Link to comment Share on other sites More sharing options...
uvzen Posted February 3 Share Posted February 3 Też mam odczucia, że wersja HyperOS od xiaomi.eu jest wolniejsza. Niedawno wrzuciłem stockową wersje Global EEA na swój telefon i przywróciłem wszystkie aplikacje oraz ustawienia, aby sprawdzić kilka rzeczy i ogólnie jest płynniej niż xiaomi.eu. Najbardziej jest problem z płynnością otwierania i zamykania aplikacji aparatu, który w wersji xiaomi.eu jest "ciężki", bo są przycinki, a w wersji global nie ma tego problemu. Szkoda tylko, że wersja globalna nie ma funkcji, które oferuje xiaomi.eu takie jak: dialer xiaomi, widżety (asystent), podwójne dotknięcie usypia telefon, brak śmieciowych bloatware, brak ograniczenia głośności oraz inne bajery, ale za to jest płynniejsza. Może jak wrzucę od nowa wersję deweloperską od xiaomi.eu, to nie będzie tego problemu z lagami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted February 3 Share Posted February 3 @dimson a spróbuj w opcjach developerskich zostawić domyślnie 1x, a po przełączaj w ustawieniach pulpitu opcje od Xiaomi. Chyba będzie miało to bardziej realne przełożenie na skrócenie animacji. Dodatkowo w opcjach ułatwień dostępu jest przełącznik całkowitego wyłączenia animacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
never winter Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) Ja mam animacje na szybkie plus w developerskich na 0.5x i nadal mniej płynniej niż w starym one plusie 8T jakoś tak ten scrolling mi nie pasuje taki wymuszony przyspieszony a one plus jest taki idealny precyzyjny, literki nie smużą ( ROM EU hyper OS stable a fon Xiaomi 14). A mogłem brać one plusa 12 xD Edited February 3 by never winter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 Godzinę temu, uvzen napisał(a): Też mam odczucia, że wersja HyperOS od xiaomi.eu jest wolniejsza. Niedawno wrzuciłem stockową wersje Global EEA na swój telefon i przywróciłem wszystkie aplikacje oraz ustawienia, aby sprawdzić kilka rzeczy i ogólnie jest płynniej niż xiaomi.eu. Najbardziej jest problem z płynnością otwierania i zamykania aplikacji aparatu, który w wersji xiaomi.eu jest "ciężki", bo są przycinki, a w wersji global nie ma tego problemu. Szkoda tylko, że wersja globalna nie ma funkcji, które oferuje xiaomi.eu takie jak: dialer xiaomi, widżety (asystent), podwójne dotknięcie usypia telefon, brak śmieciowych bloatware, brak ograniczenia głośności oraz inne bajery, ale za to jest płynniejsza. Może jak wrzucę od nowa wersję deweloperską od xiaomi.eu, to nie będzie tego problemu z lagami. śmieci akurat jest sporo ... tyle że ich nie widać w systemie ... ale są tam w tle i mają się świetnie 🙃 można sporo tego wywalić debloatem ... zerknij na temat o tym w dyskusje o aplikacjach ... 8 minut temu, never winter napisał(a): Ja mam animacje na szybkie plus w developerskich na 0.5x i nadal mniej płynniej niż w starym one plusie 8T jakoś tak ten scrolling mi nie pasuje taki wymuszony przyspieszony a one plus jest taki idealny precyzyjny, literki nie smużą ( ROM EU hyper OS stable a fon Xiaomi 14). A mogłem brać one plusa 12 xD no zawsze możesz skorygować błąd 🙃 też miałem one plusa i sobie chwaliłem - 7 pro - ale po mi 11 i przygodach z betami + nasze forum - zmieniłem na 14 i nie żałuję - nawet nie brałem pod uwagę one plusa ... w sumie tak jak i innych modeli / firm ... niech mi dadzą tylko jeszcze wersję z podekranowa kamerką to już będę cały szczęśliwy 🙃 i może jeszcze ładowanie bezprzewodowe tak z 80 watów ... by nie zaszkodziło ... smużenie to kwestia tła i odcieni ... przy pewnych kombinacjach barw to będzie ... w sumie nawet nie zwróciłem na to uwagi ... ogólnie ta nowa beta wygląda że jest w porządku ... specjalnie nie ma do czego się przyczepić ... 41 minut temu, grzegorz.lki napisał(a): @dimson a spróbuj w opcjach developerskich zostawić domyślnie 1x, a po przełączaj w ustawieniach pulpitu opcje od Xiaomi. Chyba będzie miało to bardziej realne przełożenie na skrócenie animacji. Dodatkowo w opcjach ułatwień dostępu jest przełącznik całkowitego wyłączenia animacji. zapomniałem o tym wspomnieć - zawsze ustawiam u siebie na szybkie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
never winter Posted February 3 Share Posted February 3 Chwile co ja napisałem właśnie nie przyspieszony tylko bardzo powoli ten scrolling działa plus czasem jakby przerywa testowane w przeglądarce Chrome. I nie wiem czemu kolory takie blade ?? W porównaniu do Samsunga i one plusa a mam ustawione na mocniejsze kolory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) 2 godziny temu, never winter napisał(a): Chwile co ja napisałem właśnie nie przyspieszony tylko bardzo powoli ten scrolling działa plus czasem jakby przerywa testowane w przeglądarce Chrome. I nie wiem czemu kolory takie blade ?? W porównaniu do Samsunga i one plusa a mam ustawione na mocniejsze kolory. ja nie wiem jak na zwykłym chrome bo korzystam z wersji beta ... specjalnie nie zauważyłem problemów ... kolory ustawiłem na zwiekszony - trudno mi porównać do innych telefonów bo nie mam pod ręką ale wyglądają całkiem fajnie ... w Samsungach też ostatnio był z tym problem ... tzn w tych S24 - mają jakiegoś update wypuścić 🙃 a i przy okazji jeszcze sprzętowy problem z aparatami wylazł ... ot mają się też z tym ... nie tylko my cierpimy 🙃 Edited February 3 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
never winter Posted February 3 Share Posted February 3 Ale na YouTube już ładnie wyglądają kolory tylko nie mogę się przyzwyczaić do softu i do tego że jest 0.2 cala mniejszy niż mój stary telefon i używam starego one plusa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 3 Share Posted February 3 29 minut temu, never winter napisał(a): Ale na YouTube już ładnie wyglądają kolory tylko nie mogę się przyzwyczaić do softu i do tego że jest 0.2 cala mniejszy niż mój stary telefon i używam starego one plusa tak ... te przyzwyczajenia ... ja też bym miał problem ... dla mnie i ta pro to się wydaje mała jak się przyzwyczaiłem do 6.8 w mi 11 🙃 ja żebym nie przyzwyczaił się do Xiaomi też pewnie wziąłbym one plusa - z sentymentu ... ale na razie trzeba cieszyć się tym co jest ... 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted February 5 Share Posted February 5 Dobra wiadomość dla mnie, ponieważ po tej aktualizacji wrócił dźwięk powiadomień z Gmail.Sędnięte z Xiaomi 13 pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek1212 Posted February 5 Share Posted February 5 @kaciek poważnie>? gmail naprawił powiadomienia? a jak z innymi powiadomieniami innych aplikacji bo na hyperOs pojawiały się albo ich nie było InPost YouTube etc etc Link to comment Share on other sites More sharing options...
DukeN Posted February 5 Share Posted February 5 Taki mały bug w Poco f5 pro, zaraz po instalacji rom jest ok ale po dniu może dwóch w sklepie GP pojawia się aktualizacja Mi Video. Reszta działa jak należy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted February 5 Share Posted February 5 @kaciek poważnie>? gmail naprawił powiadomienia? a jak z innymi powiadomieniami innych aplikacji bo na hyperOs pojawiały się albo ich nie było InPost YouTube etc etcLipa... Jednak nie ma powiadomień z Gmail, co więcej nie chcę się synchronizować... Musiałem mieć jakieś 2 powiadomienia i wydawało mi się że to Gmail.Sędnięte z Xiaomi 13 pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 5 Share Posted February 5 Cupid poszło bez problemu i jak do tej pory wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 6 Share Posted February 6 jakby kogoś interesowało to jest nowa wersja TWRP dla 14tek ... do pobrania z sourceforgea Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczek Posted February 7 Share Posted February 7 Payback -> przy najnowszej wersji komunikat: Cytat This app cannot run because the environment is not secure and you data may by at risk. płatności i cała reszta działa.. Jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted February 7 Share Posted February 7 Wchodzą w wiadomości (SMS) na ułamek sekundy znikają mi nazwy kontaktów .. zostają same numery, po czym znowu się pojawiają ? Zazwyczaj się tak dziękuję gdy apka wiadomości nie jest w pamięci lub jest długo nie używana.Czy ktoś zaobserwował coś podobnego ? Dodam że tak samo dzieje się na MIUI14Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) Godzinę temu, dimson napisał(a): Wchodzą w wiadomości (SMS) na ułamek sekundy znikają mi nazwy kontaktów .. zostają same numery, po czym znowu się pojawiają ? Zazwyczaj się tak dziękuję gdy apka wiadomości nie jest w pamięci lub jest długo nie używana. Czy ktoś zaobserwował coś podobnego ? Dodam że tak samo dzieje się na MIUI14 Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka na miui 14 i mi 11 nie pamiętam takiego objawu ... na mi 14 i hyperos też jeszcze nie wystąpiło ... apka SMS chyba ma autostart ustawiony domyślnie Edited February 7 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted February 8 Share Posted February 8 2 godziny temu, dimson napisał(a): [...] Czy ktoś zaobserwował coś podobnego ? Dodam że tak samo dzieje się na MIUI14 Tak, rzadko występujące zjawisko, ale potwierdzam, na mojej 14-stce tak się czasem dzieje, a mam oryginalny chiński rom, więc wygląda że nie jest to wina EU, co nie znaczy, że nie naprawią tego za chińczyków Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted February 8 Share Posted February 8 ok, czyli to nie odosobniony przypadek - tyle dobrego 😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 8 Share Posted February 8 W dniu 3.02.2024 o 11:26, kaciek napisał(a): Szybko pobrało i na razie śmiga bez problemów. Błąd zamykającej się galerii nie powraca. Google Play nadal z listopada Sendnięte z Xiaomi 13 PRO jest już nowy update do Play - styczniowy ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted February 11 Share Posted February 11 Wiadomo kiedy będzie ten nowy system na Mi11 pro? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted February 13 Share Posted February 13 (edited) W dniu 11.02.2024 o 01:33, Pitors napisał(a): Wiadomo kiedy będzie ten nowy system na Mi11 pro? ma być ... przynajmniej zgodnie z ostatnia listą którą widziałem ... ale kiedy to już wie tylko Xiaomi ... widocznie im się nie spieszy 🙃 https://www.gizchina.com/2023/12/23/official-confirmation-hyperos-second-batch-eligible-devices-list-revealed/ z tego co tu wrzucili to w pierwszym kwartale tego roku ... ale znając życie to pewnie w drugim 🙃 Edited February 13 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olo Olo Posted February 14 Share Posted February 14 (edited) Cześć czy możecie podpowiedzieć czy na Hyper os jest dostępna funkcja zautomatyzowane zadania tak jak na Miui (Xiaomi.eu)? W dniu 3.02.2024 o 12:15, dimson napisał(a): Edited February 14 by Olo Olo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 14 Author Share Posted February 14 Jest, nic się tu nie zmieniło. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek1212 Posted February 19 Share Posted February 19 Lipa... Jednak nie ma powiadomień z Gmail, co więcej nie chcę się synchronizować... Musiałem mieć jakieś 2 powiadomienia i wydawało mi się że to Gmail.Sędnięte z Xiaomi 13 proZainstaluj outlooka z tej aplikacji są powiadomienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
tootek Posted February 19 Share Posted February 19 56 minut temu, czarek1212 napisał(a): W dniu 5.02.2024 o 20:07, kaciek napisał(a): Lipa... Jednak nie ma powiadomień z Gmail, co więcej nie chcę się synchronizować... Musiałem mieć jakieś 2 powiadomienia i wydawało mi się że to Gmail. Sędnięte z Xiaomi 13 pro Zainstaluj outlooka z tej aplikacji są powiadomienia ...albo korzystaj z systemowej poczty jest o wiele czytelniejsza niż gmail Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts