Kacper Skrzypek Posted February 1, 2024 Posted February 1, 2024 Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.2.0.UMRCNXM dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_MARBLE_OS1.0.2.0.UMRCNXM_os1-14.zip/download ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ 1
lee Posted February 2, 2024 Posted February 2, 2024 9 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.2.0.UMRCNXM dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_MARBLE_OS1.0.2.0.UMRCNXM_os1-14.zip/download ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Rozumiem że wymaga custom recovery A14? Które lepsze te od nebrassy 3.7.1 czy od skkk najnowsze?
Kacper Skrzypek Posted February 2, 2024 Author Posted February 2, 2024 Wgrać możesz najpierw ROM, potem ewentualnie recovery. Co do tego, które lepsze, się nie wypowiem, bo nie wiem, które deszyfruje dane na marble.
lee Posted February 2, 2024 Posted February 2, 2024 (edited) 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Wgrać możesz najpierw ROM, potem ewentualnie recovery. Co do tego, które lepsze, się nie wypowiem, bo nie wiem, które deszyfruje dane na marble. oba i 8.3 a14 skkk i 3.7.1 nebrassy tylko nie wiem czy czymś się jeszcze różnią EDIT: Użyłem skkk 7.7 do aktualizacji recovery nebrassy 3.7.1_12. wgrałem na oba sloty IMG. Reboot do recovery I flash romu hyperos. Przeszło bez problemu. Edited February 2, 2024 by lee Dodano EDIT 2
QbaPL Posted February 2, 2024 Posted February 2, 2024 No to cza pobrać i ewentualnie strzelić sobie w stopę
Netoper Posted February 2, 2024 Posted February 2, 2024 Jakby ktoś z Was (pionierów ) dał znaka czy w sklepie Google jest certyfikacja, i jak wygląda sprawa z SOT, czy nie skróciło czasu aktywności .Bo u mnie, jeszcze na miui, sam SOT jest super, ale jakoś dziwnie modem szarpie mocnawo.Tak samo było na poprzednim romie XiaomiEu, połączenia więcej ciągły niż ekran. To pierwszy taki przypadek na fonach/romach Xiaomi ( w moim sposobie użytkowania fona) że ekran nie jest na pierwszym miejscu .Bo już miałem przypadki że (Tajwan Indonezja) modem mocniej ssał mocniej niż na Mi, EEA, ale zawsze ekran był numero uno.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Master Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 ja u siebie certyfikat sam musiałem wrzucić - bo nie było ... w sumie to żaden problem i jest teraz cały czas ... to tylko rejestracja urządzenia na stronce Googla po identyfikatorze urządzenia ... zakładam że ta metoda działa też na innych modelach ...
kulig007 Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Czy to jest odpowiednik "optymalizacji MIUI", która kiedyś była w opcjach programistycznych?Druga sprawa, jeśli to optymalizacja, to zawsze Xiaomi upierało się, żeby to było włączone, a tutaj - opcja wyłączona . Włączenie coś REALNIE daje? Dodam, że lekko się "poświęciłem" i wjechałem w HyperOS po full wipe. Bateria - na tą chwilę za szybko na opinię, bo ustawiam telefon pod siebie na nowo. Subiektywnie na plus, wróciła opcja wycinania osób w galerii i wklejania pod inne tło Nowy panel przełączników i powiadomień - nie siadł. Musiałem zostawić stary. Ale najlepszy dla mnie był ten z ost. wydań MIUI. Innych zmian na plus, czy minus, na tą chwilę nie zauważyłem. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted February 3, 2024 Author Posted February 3, 2024 Teraz, kulig007 napisał(a): Czy to jest odpowiednik "optymalizacji MIUI", która kiedyś była w opcjach programistycznych? Nie, ta opcja o ile kojarzę jest u nas w ogóle ukryta.
kulig007 Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Nie, ta opcja o ile kojarzę jest u nas w ogóle ukryta.Tak, w xiaomi.eu zawsze to było ukryte.A tutaj pokazała się taka nowa opcja. Być może podobne działanie, być może inne, być może placebo --edit--Zauważyłem tylko jedno, że przewijanie w niektórych momentach daje wrażenie braku płynności. Nie jest to uciążliwe, ale oko jakby to chwyciło. Pojawiło mi się w szybkim przewijaniu ustawień aparatu i gdzieś jeszcze. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kulig007 Posted February 4, 2024 Posted February 4, 2024 Klonowanie aplikacji działa poprawnie? Pytam, bo nigdy z tego nie korzystałem a zaszła potrzeba wolę dopytać przed ewentualnym wykrzaczeniem, bo system niby wymaga również skopiowanie usługi Google Service Framework. PS. Optymalizacja pamięci podręcznej u mnie zauważalnie lekko zwalnia telefon i pracę samych aplikacji. Wyłączyłem (tak jak to było domyślnie). Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
lee Posted February 5, 2024 Posted February 5, 2024 Co się stało z opcją która pokazywała pojemność baterii w formie paska podzielonego na cztery różno zielone kolory? Było w ostatnim miui tutaj nie ma w opcji bateria tego. I chyba znikła jeszcze opcją automatyzacji działań.
kulig007 Posted February 5, 2024 Posted February 5, 2024 Co się stało z opcją która pokazywała pojemność baterii w formie paska podzielonego na cztery różno zielone kolory? Było w ostatnim miui tutaj nie ma w opcji bateria tego. I chyba znikła jeszcze opcją automatyzacji działań.Chyba sporo opcji zostało głębiej ukrytych i trzeba więcej klikać Jak od 10 lat bawię się z MIUI, tak od momentu HyperOS, myślałem zacząć używać systemowej wyszukiwarki, żeby znaleźć niektóre funkcje / opcje. PS. Ale ten obraz baterii nadal jest. O tym myślisz? (załącznik) Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
lee Posted February 6, 2024 Posted February 6, 2024 Tam tego nie ma. W opcjach baterii była opcją zdrowie baterii. Coś na wzór tego co jest w iPhonach. Co ciekawe w redmi note 10 pro tego nigdy nie było. A w chińskich romach jest/było w różnych softach jak dobrze pamiętam od czasu A13 lub w betach miui. Do tego co się stało z automatyzacją? Też taki mini klon z iOS.
kulig007 Posted February 6, 2024 Posted February 6, 2024 Zaplanowane zadania masz w Panelu sterowania. Ale ja bym nad wyrost nie panikował. Pierwsze wydanie HyperOS - można rzec, wyszło, bo wyszło. Musiało. Jeszcze dużo wydań przed nami. Może Majne Frejndy ugną się i kilka opcji przywrócą. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
zimaq Posted February 8, 2024 Posted February 8, 2024 (edited) Ikonka szybkiego przejścia do ustawień z Control Center została usunięta, czy to tylko błąd u mnie? Edited February 8, 2024 by zimaq
kulig007 Posted February 8, 2024 Posted February 8, 2024 Ikonka szybkiego przejścia do ustawień z Control Center została usunięta, czy to tylko błąd u mnie?Nie ma Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Ja Je Posted February 13, 2024 Posted February 13, 2024 (edited) Cześć, może ktoś zerknąć w ustawienia -> VPN czy obsługuje L2TP/PSK albo PPTP ? Czy można zrobić upgrade czy trzeba wgrywać z usunięciem wszystkiego? EDIT Tylko IKEv2/IPSEC MSCHAPv2, PSK, RSA. Można zrobić upgrade z MIUI. Edited February 13, 2024 by Ja Je
kulig007 Posted February 14, 2024 Posted February 14, 2024 Za co odpowiada ostatni suwak? Regulacja dźwięku, ale czego? Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted February 15, 2024 Author Posted February 15, 2024 Powiadomień. W Androidzie 14 możesz kontrolować oddzielnie głośność powiadomień i dzwonka (możesz tę opcję również wyłączyć w ustawieniach Reakcji dźwiękowych). 1
kulig007 Posted February 15, 2024 Posted February 15, 2024 Taki banał, a nie na ogarnąłem Ale wróciła wreszcie przydatna funkcja Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kulig007 Posted February 22, 2024 Posted February 22, 2024 @Kacper Skrzypek był jakiś rebuild ROMu? OTA nic nie wyłapuje. Czy jakoś daty się rozjechały? Bo jest niby datowany na 19.02 dla marble Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted February 22, 2024 Author Posted February 22, 2024 Możliwe że się rozjechały, nic o reuploadzie nie wiem. 1
lee Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 A może to jednak jakiś rebuild? Bo I na redmi note 10 pro I na Poco F5 nie chcą się aktualizować aplikacje Xiaomi że sklepu Google Play.
kulig007 Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 A może to jednak jakiś rebuild? Bo I na redmi note 10 pro I na Poco F5 nie chcą się aktualizować aplikacje Xiaomi że sklepu Google Play.Też to zauważyłem wcześniej. Ale już nie pamiętam, czy działo się to i na ostatnim stable MIUI, czy tylko po wejściu na HyperOS Ja ten nazwijmy to "nowy upload" zainstalowałem. Aktualnie, nie pokazuje mi żadnego update aplikacji systemowych, więc nie potwierdzę tego.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
lee Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 No to skoro nie pokazuje to znaczy że aplikacje są prawdopodobnie w innych wersjach.
kulig007 Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 No to skoro nie pokazuje to znaczy że aplikacje są prawdopodobnie w innych wersjach.Ale (ręki sobie uciąć nie dam) prawdopodobnie, nie pokazywało już wcześniej. Chyba, że coś sobie uroiłem Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
lee Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 U mnie na poco f5 cały czas pokazuje. A do tego okresowo od czasu do czasu mam problemy ze sklepem i iap w aplikacjach. Może to wina jednej takiej a może jest to szerszy problem. Pomaga albo czyszczenie danych sklepu w najgorszym przypadku albo ponowny zakup z informacją że elementy już zakupiono wraz z wymuszeniem zamknięcia i odpaleniem.
kulig007 Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 Na szczęście, nie zauważyłem takiego problemu. Nic, poza wspomnianym błędem aktualizacji apek systemowych (dwie mi wisiały jak kojarzę) .Przejście na HyperOS robiłem po full wipe, nie wymagane, ale nauczony "fochami" MIUI, wolałem na czysto. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Netoper Posted February 25, 2024 Posted February 25, 2024 U mnie na f5, jeszcze na miui (nie HyperOs) też z zapłaconymi apkami były lekkie problemy, ale opcja -,już zapłacono załatwiła problem. Yaata Nova, fmenager, pogoda.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kulig007 Posted February 26, 2024 Posted February 26, 2024 A może to jednak jakiś rebuild? Bo I na redmi note 10 pro I na Poco F5 nie chcą się aktualizować aplikacje Xiaomi że sklepu Google Play.Pokazało się. Czyli reupload, to żaden reupload Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
raftter Posted February 29, 2024 Posted February 29, 2024 (edited) Już się cieszyłem odblokowaniem aplikacji Millenium paluchem po przejściu na HyperOS i znowu komunikat że ze względu na bezpieczeństwo wyłączyli. Najdziwniejsze że nic nie aktualizowałem. O co chodzi? Edited February 29, 2024 by raftter
Kacper Skrzypek Posted February 29, 2024 Author Posted February 29, 2024 Google dzisiaj znowu pokombinowało z Play Integrity. Nie działa na ten moment.
Kacper Skrzypek Posted February 29, 2024 Author Posted February 29, 2024 Edit: jest aktualizacja modułu. https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/Xiaomi.eu-app/XiaomiEUModule_2024.02.29.apk/download 1 1
raftter Posted February 29, 2024 Posted February 29, 2024 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Edit: jest aktualizacja modułu. https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/Xiaomi.eu-app/XiaomiEUModule_2024.02.29.apk/download Super. Już działa. Dziękuję.
Recommended Posts