Jump to content

Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.2.0.UMRCNXM - Android 14

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.2.0.UMRCNXM dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_MARBLE_OS1.0.2.0.UMRCNXM_os1-14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Like 1
Posted
9 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.2.0.UMRCNXM dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_MARBLE_OS1.0.2.0.UMRCNXM_os1-14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Rozumiem że wymaga custom recovery A14? Które lepsze te od nebrassy 3.7.1 czy od skkk najnowsze?

Posted (edited)
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wgrać możesz najpierw ROM, potem ewentualnie recovery. Co do tego, które lepsze, się nie wypowiem, bo nie wiem, które deszyfruje dane na marble.

oba i 8.3 a14 skkk i 3.7.1 nebrassy tylko nie wiem czy czymś się jeszcze różnią

EDIT:

Użyłem skkk 7.7 do aktualizacji recovery nebrassy 3.7.1_12. wgrałem na oba sloty IMG. Reboot do recovery I flash romu hyperos. Przeszło bez problemu.

Edited by lee
Dodano EDIT
  • Like 2
Posted

Jakby ktoś z Was (pionierów :) ) dał znaka czy w sklepie Google jest certyfikacja, i jak wygląda sprawa z SOT, czy nie skróciło czasu aktywności .
Bo u mnie, jeszcze na miui, sam SOT jest super, ale jakoś dziwnie modem szarpie mocnawo.
Tak samo było na poprzednim romie XiaomiEu, połączenia więcej ciągły niż ekran.
To pierwszy taki przypadek na fonach/romach Xiaomi ( w moim sposobie użytkowania fona) że ekran nie jest na pierwszym miejscu .
Bo już miałem przypadki że (Tajwan Indonezja) modem mocniej ssał mocniej niż na Mi, EEA, ale zawsze ekran był numero uno.e705845b30783c0932cfc0fe9071997d.jpg5f1b9740d68b80a26f4029f846a025e8.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

ja u siebie certyfikat sam musiałem wrzucić - bo nie było ... w sumie to żaden problem i jest teraz cały czas ... to tylko rejestracja urządzenia na stronce Googla po identyfikatorze urządzenia ... zakładam że ta metoda działa też na innych modelach ...

Posted

Czy to jest odpowiednik "optymalizacji MIUI", która kiedyś była w opcjach programistycznych?
Druga sprawa, jeśli to optymalizacja, to zawsze Xiaomi upierało się, żeby to było włączone, a tutaj - opcja wyłączona . Włączenie coś REALNIE daje?

Dodam, że lekko się "poświęciłem" i wjechałem w HyperOS po full wipe. Bateria - na tą chwilę za szybko na opinię, bo ustawiam telefon pod siebie na nowo. Subiektywnie na plus, wróciła opcja wycinania osób w galerii i wklejania pod inne tło :) Nowy panel przełączników i powiadomień - nie siadł. Musiałem zostawić stary. Ale najlepszy dla mnie był ten z ost. wydań MIUI. Innych zmian na plus, czy minus, na tą chwilę nie zauważyłem. 2676706fafe185ced02d54e9c15c5bd5.jpg

Posted
Teraz, kulig007 napisał(a):

Czy to jest odpowiednik "optymalizacji MIUI", która kiedyś była w opcjach programistycznych?

Nie, ta opcja o ile kojarzę jest u nas w ogóle ukryta.

Posted
Nie, ta opcja o ile kojarzę jest u nas w ogóle ukryta.
Tak, w xiaomi.eu zawsze to było ukryte.

A tutaj pokazała się taka nowa opcja. Być może podobne działanie, być może inne, być może placebo

--edit--

Zauważyłem tylko jedno, że przewijanie w niektórych momentach daje wrażenie braku płynności. Nie jest to uciążliwe, ale oko jakby to chwyciło. Pojawiło mi się w szybkim przewijaniu ustawień aparatu i gdzieś jeszcze.

Posted

Klonowanie aplikacji działa poprawnie? Pytam, bo nigdy z tego nie korzystałem a zaszła potrzeba :) wolę dopytać przed ewentualnym wykrzaczeniem, bo system niby wymaga również skopiowanie usługi Google Service Framework.

PS. Optymalizacja pamięci podręcznej u mnie zauważalnie lekko zwalnia telefon i pracę samych aplikacji. Wyłączyłem (tak jak to było domyślnie).

Posted

Co się stało z opcją która pokazywała pojemność baterii w formie paska podzielonego na cztery różno zielone kolory? Było w ostatnim miui tutaj nie ma w opcji bateria tego. I chyba znikła jeszcze opcją automatyzacji działań.

Posted
Co się stało z opcją która pokazywała pojemność baterii w formie paska podzielonego na cztery różno zielone kolory? Było w ostatnim miui tutaj nie ma w opcji bateria tego. I chyba znikła jeszcze opcją automatyzacji działań.
Chyba sporo opcji zostało głębiej ukrytych i trzeba więcej klikać
Jak od 10 lat bawię się z MIUI, tak od momentu HyperOS, myślałem zacząć używać systemowej wyszukiwarki, żeby znaleźć niektóre funkcje / opcje.

PS. Ale ten obraz baterii nadal jest. O tym myślisz? (załącznik)

87efdaac6bcab644b73d1cbaf9d494f8.jpg
Posted

Tam tego nie ma. W opcjach baterii była opcją zdrowie baterii. Coś na wzór tego co jest w iPhonach. Co ciekawe w redmi note 10 pro tego nigdy nie było. A w chińskich romach jest/było w różnych softach jak dobrze pamiętam od czasu A13 lub w betach miui.

Do tego co się stało z automatyzacją? Też taki mini klon z iOS.

Screenshot_2023-05-22-17-59-03-805_com.miui.securitycenter.jpg

Posted

Zaplanowane zadania masz w Panelu sterowania.
Ale ja bym nad wyrost nie panikował. Pierwsze wydanie HyperOS - można rzec, wyszło, bo wyszło. Musiało. Jeszcze dużo wydań przed nami. Może Majne Frejndy ugną się i kilka opcji przywrócą.

Posted (edited)

Ikonka szybkiego przejścia do ustawień z Control Center została usunięta, czy to tylko błąd u mnie?

Screenshot_2024-02-08-12-07-35-224_com.miui.home.jpg

Edited by zimaq
Posted
Ikonka szybkiego przejścia do ustawień z Control Center została usunięta, czy to tylko błąd u mnie?
Screenshot_2024-02-08-12-07-35-224_com_miui_home.thumb.jpg.f5eb3f88d4ad2f234b4782e7b6381278.jpg
Nie ma

Posted (edited)

Cześć, może ktoś zerknąć w ustawienia -> VPN czy obsługuje L2TP/PSK albo PPTP ?

Czy można zrobić upgrade czy trzeba wgrywać z usunięciem wszystkiego?

EDIT

Tylko IKEv2/IPSEC MSCHAPv2, PSK, RSA.

Można zrobić upgrade z MIUI.

Edited by Ja Je
Posted

@Kacper Skrzypek był jakiś rebuild ROMu? OTA nic nie wyłapuje. Czy jakoś daty się rozjechały? Bo jest niby datowany na 19.02 dla marble
36139eae08cdf9f2d038c9a84a6837d8.jpg

Posted

A może to jednak jakiś rebuild? Bo I na redmi note 10 pro I na Poco F5 nie chcą się aktualizować aplikacje Xiaomi że sklepu Google Play.

Posted
A może to jednak jakiś rebuild? Bo I na redmi note 10 pro I na Poco F5 nie chcą się aktualizować aplikacje Xiaomi że sklepu Google Play.
Też to zauważyłem wcześniej. Ale już nie pamiętam, czy działo się to i na ostatnim stable MIUI, czy tylko po wejściu na HyperOS
Ja ten nazwijmy to "nowy upload" zainstalowałem. Aktualnie, nie pokazuje mi żadnego update aplikacji systemowych, więc nie potwierdzę tego.

Posted
No to skoro nie pokazuje to znaczy że aplikacje są prawdopodobnie w innych wersjach.
Ale (ręki sobie uciąć nie dam) prawdopodobnie, nie pokazywało już wcześniej. Chyba, że coś sobie uroiłem

Posted

U mnie na poco f5 cały czas pokazuje.

A do tego okresowo od czasu do czasu mam problemy ze sklepem i iap w aplikacjach. Może to wina jednej takiej a może jest to szerszy problem. Pomaga albo czyszczenie danych sklepu w najgorszym przypadku albo ponowny zakup z informacją że elementy już zakupiono wraz z wymuszeniem zamknięcia i odpaleniem.

Posted

Na szczęście, nie zauważyłem takiego problemu. Nic, poza wspomnianym błędem aktualizacji apek systemowych (dwie mi wisiały jak kojarzę) .
Przejście na HyperOS robiłem po full wipe, nie wymagane, ale nauczony "fochami" MIUI, wolałem na czysto.

Posted

U mnie na f5, jeszcze na miui (nie HyperOs) też z zapłaconymi apkami były lekkie problemy, ale opcja -,już zapłacono załatwiła problem. Yaata Nova, fmenager, pogoda.

Posted
Pokazało się. Czyli reupload, to żaden reupload :) e087884b8890c3e0a0e8706e0b289c94.jpg

Posted (edited)

Już się cieszyłem odblokowaniem aplikacji Millenium paluchem po przejściu na HyperOS i znowu komunikat że ze względu na bezpieczeństwo wyłączyli. Najdziwniejsze że nic nie aktualizowałem. O co chodzi? 

Edited by raftter