Jump to content

Redmi Note 13 Pro 5G/POCO X6 5G - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.1.0.UNRCNXM - Android 14

Recommended Posts

Macie jakieś problemy z tym romem? U mnie czasami tak jakby się zrestartował. Najpierw freez i nie da się nic ruszyć. Pojawia się logo hyoeros, tak jakby się włączał od nowa. Jednak nie do końca bo nie pyta o pin do karty i dzieje się to dosłownie w kilka sekund. Dziwne. 

23 minuty temu, DjLeo napisał(a):

Macie jakieś problemy z tym romem? U mnie czasami tak jakby się zrestartował. Najpierw freez i nie da się nic ruszyć. Pojawia się logo hyoeros, tak jakby się włączał od nowa. Jednak nie do końca bo nie pyta o pin do karty i dzieje się to dosłownie w kilka sekund. Dziwne. 

na jednej z bet dla 14 pro - jeszcze całkiem niedawno - też był ten problem ale już na szczęście z głowy ... dokładnie te same objawy o których piszesz ... trzeba wrzucić albo wcześniejszą wersję (o ile będzie możliwość można jako update - jeśli nie to niestety jako clean install with format) albo czekać na kolejną ... w moim przypadku kolejna beta rozwiązała ten problem ... chyba nie ma na to innego rozwiązania ...

jak przestaniesz byc na utrzymaniu rodzicow to moze zaczniesz szanowac zarobione pieniadze, czy moze jestes jednym z tych co zachwalali ten telefon jaki on za***isty mijajac sie z prawda?

Będę wgrywał xiomi.eu i mam do Was pytanie  którego pliku użyć, nie zależy mi na danych w telefonie, 
"windows_fastboot_first_install_with_data_format"
czy:
' windows_fastboot_update_rom" 

Jeszcze jedno pytanie które twrp wybrać https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/garnet/

Edited by sunkist

Godzinę temu, sunkist napisał(a):

Będę wgrywał xiomi.eu i mam do Was pytanie  którego pliku użyć, nie zależy mi na danych w telefonie, 
czy:

Jeszcze jedno pytanie które twrp wybrać https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/garnet/

pierwsza część to chyba już o tym pisałem ... pierwsza instalka najlepiej na czysto postawić czyli z format data a potem już sobie ja tylko aktualizować ... czyli skrypt update - ogólnie różne wersje xiaomi eu można bez problemu aktualizować ale jak przechodzimy np z globala to wtedy koniecznie najpierw first install z format ... a co do twrp ja bym brał najnowsze jakie jest - tam któreś jest datowane praktycznie na dniach - chyba to pierwsze od góry ... nie korzystałem wcześniej z tych Orange ... ogólnie jak instalacja pójdzie poprawnie i będzie deszyfrowanie (zadziała zabezpieczenie pin lub wzór) to już więcej do szczęścia nie trzeba 🙃 bierz też pod uwagę że niektóre twrp są przeznaczone pod komendę boot a niektóre pod flash ... wersję boot też można potem na stałe zapisać w telefonie korzystając już z menu i funkcji dostępnych w twrp (zakładka advanced - flash current twrp) w tym Orange Fox to nie wiem czy tak można - możliwe że jest inna procedura instalacji jak w przypadku team win ... do mojego modelu to nawet nie wiem czy jest ten Fox - aż sprawdzę z ciekawości ... a to co jest nie deszyfruje pamięci więc w zasadzie i tak do niczego mi się nie przydaje 🙃

Edited by Master

czy:

Będziesz wgrywał pierwszy raz (first) rom XiaomiEu, czy będziesz aktualizował (update) już zainstalowany rom XiaomiEu?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

6 minut temu, Netoper napisał(a):

Będziesz wgrywał pierwszy raz (first) rom XiaomiEu, czy będziesz aktualizował (update) już zainstalowany rom XiaomiEu?

Dzięki, już wyżej Master wyjaśnił, będzie to pierwsza instalacja, kupiłem  globala potem dostał aktualizację do HyperOs, a dziś udało się odblokować bootloader.

12 minut temu, sunkist napisał(a):

Dzięki, już wyżej Master wyjaśnił, będzie to pierwsza instalacja, kupiłem  globala potem dostał aktualizację do HyperOs, a dziś udało się odblokować bootloader.

no to jak chcesz przejść z globala na Xiaomi eu (co oczywiście polecam) to koniecznie first install with format ... potem już tylko update - szybko i sprawnie idzie ... pamiętaj tylko żeby już nie blokować bootloadera ...  jakbyś miał jakieś błędy (w trybie fastboot) to na pewno będzie wina kabla ... sam to przerobiłem i zresztą nie tylko ja ... 🙃 a błędy w twrp które mogą pojawić się na końcu procesu to nic poważnego (na miui 14 były zazwyczaj 3 lub 4) teraz nie wiem jak to wygląda ... z powodu o którym pisałem poprzednio 🙃 a Orange foxa nie ma ... w ogóle za dużo modeli Xiaomi to tam nie mają ...

ps. jak będziesz wrzucać rom przez kompa w trybie fastboot upewnij się że telefon będzie mial sterownik android bootloader interface ... jak tego nie będzie to nie pójdzie Ci skrypt first install (ani oczywiście potem update ...) niby taki detal ale warto o tym pamiętać ...

Edited by Master
  • Thanks 1

5 minut to maks myślę ... najważniejsze żeby wszędzie dana procedura kończyła się komunikatem Okey ... ja zawsze takie skrypty i ogólnie tego typu działania to uruchamiam w trybie administratora ... czyli prawym na pliku exe czy bat i uruchom jako admin ... nie wiem czy to konieczne - ot tak na wszelki wypadek ... czasami taki detal może mieć znaczenie a nawet byśmy tego nie podejrzewali ... przykład to że często programiki pracujące w trybie wiersza poleceń potrafią się wywalać czy sypać błędami jak mamy za długie ścieżki dostępu ... stąd ja zawsze to wrzucam bezpośrednio na dysk C i jeden katalog ... a nie kilkanaście różnych / zanim dojdzie do właściwego pliku wykonywalnego ...

• Thanks 1

25 minut temu, sunkist napisał(a):

no to może jeszcze nie minęło, a ten modem zaraz po ?? czy najpierw nastąpi restart ??

modem po pierwszym uruchomieniu bo ci telefon sam zrestartuje po instalacji softu 

• Thanks 1

Kurcze chyba coś spieprzyłem :-( jak długo to powinno się robić ?? w trybie fastboot.

To zależy od wielkości romu, ale przedział czasowy to jak napisał Master. Ja jestem pozytywnie zaskoczony szybkością instalacji XiaomiEu w porównaniu do instalki globali przez miflash.

Dopóki zmieniają się literki, cyferki, wiersze w oknie CMD to trza cierpliwie czekać :)
I nie stresować się bo niektóre komendy trochę dłużej trwają i nic się w tym czasie nie zmienia w wyświetlaniu postępu,

to powiem że u mnie teraz wrzucenie update przez fastboota to niecała minuta ... idzie błyskawicznie ... najdłużej te pliki super bo są duże ale każdy to sekunda z groszami ... jednak to złącze 3.2 i 10 gbps robi robotę ... z tą przepustowością to chyba 20 razy szybszy transfer jak przez zwykle 2.0 ... pamiętam jak to szło na mi 11 ... 🙃

Edited by Master

Dzięki panowie, wszystko poszło ok, moje nerwy były nie potrzebne, może dlatego że pierwszy raz robiłem to metodą fastboot. 
Rozumiem że teraz jak będę chciał to przez fastboot doinstaluję twrp i będę mógł aktualizację robić z telefonu ?? 

• Like 1

7 minut temu, sunkist napisał(a):

Dzięki panowie, wszystko poszło ok, moje nerwy były nie potrzebne, może dlatego że pierwszy raz robiłem to metodą fastboot. 
Rozumiem że teraz jak będę chciał to przez fastboot doinstaluję twrp i będę mógł aktualizację robić z telefonu ?? 

super że poszło ... dobrze rozumujesz ... dokładnie tak - warunkiem jest deszyfrowanie pamięci telefonu przez daną wersję twrp ... jeśli będzie i będziesz miał dostęp do pamięci telefonu to po prostu pobierasz rom (updaterem systemowym albo ręcznie przez download ...) nie rozpakowujesz go - dajesz uruchom w recovery - to jak wystartuje dajesz install wskazujesz ten pobrany plik ZIP (jak pobierałes systemowym updaterem będzie w głównej pamięci telefonu - jak przez download z serwera to wiadomo - katalog download) no i leci ... tam możesz zaznaczyć przy okazji auto reboot po instalacji ... ogólnie to wygodniejsze niż przez fastboot bo omija cię podłączanie fona do kompa 🙃 to twrp dobrze mieć na wszelki wypadek choć nie jest konieczne do aktualizacji (bo masz tryb fastboot i skrypt update)

Edited by Master
  • Thanks 1

9 godzin temu, Netoper napisał(a):

Tak, o ile Twrp będzie poprawnie deszyfrowało pamięć.

Czy to oznacza że to które jest podlinkowane twrp-3.7.1_12-0-garnet-Nebrassy.img  może nie działać tak jak powinno ?? 

Jak to sprawdzić nie psując wczorajszej pracy ??  
Czy jak ściągnę  plik i fastbbotem wgram na telefon  to popsuje system ?? i będę musiał go od nowa wgrywać ?? 

Chciałbym na ta chwilę tylko dograć jeszcze twrp. 

21 godzin temu, Master napisał(a):

bierz też pod uwagę że niektóre twrp są przeznaczone pod komendę boot a niektóre pod flash ... wersję boot też można potem na stałe zapisać w telefonie korzystając już z menu i funkcji dostępnych w twrp

Jak to rozpoznać które jest które ??  ,wyżej wymienione jest pod jaką komendę ??

• Like 1

Nie jestem w temacie które/jakie TWRP na którym modelu telefonu działa. Po prostu wrzuciłem uwagę żeby mieć na uwadze, że może nie być Twrp z działającą deszyfracją, (bo być może na ten model nie ma problemu z TWRP)
Są modele fonów, że jest problem z TWRP , i są takie modele dla których są w pełni działające TWRP.
I o ile Twrp się instaluje i działa to właśnie potrafią być problemy że nie deszyfruje pamięci no i wtedy trza aktualizację robić z fastboot ewentualnie przez Twrp ale z pendrive'a.

• Thanks 1

1 godzinę temu, sunkist napisał(a):

Czy to oznacza że to które jest podlinkowane twrp-3.7.1_12-0-garnet-Nebrassy.img  może nie działać tak jak powinno ?? 

Jak to sprawdzić nie psując wczorajszej pracy ??  
Czy jak ściągnę  plik i fastbbotem wgram na telefon  to popsuje system ?? i będę musiał go od nowa wgrywać ?? 

Chciałbym na ta chwilę tylko dograć jeszcze twrp. 

Jak to rozpoznać które jest które ??  ,wyżej wymienione jest pod jaką komendę ??

no może ... chyba że znajdziesz jakieś info w necie gdzie będzie potwierdzone że jest wszystko ok ... nie popsujesz - bo jak będzie nieprawidłowa wersja to w ogóle jej nie wrzucisz ... a wgranie wersji bez deszyfrowania nic nie zepsuje w systemie - po prostu twrp będzie mieć ograniczona funkcjonalność (dokładnie tak samo jak mam to u siebie teraz ...) a które jest pod co to bywa że jest to w nazwie pliku ... bywa że na stronie z linkami do download to jest opisane (albo jako boot albo jako flash) a bywa że nie wiadomo 🙃 wiesz można zacząć od komendy boot - bo to jest nieinwazyjne - tylko jednorazowe uruchomienie - jak poprawnie przejdzie komenda to już przy uruchamianiu twrp będziesz wiedział czy jest deszyfrowanie czy nie - podając pin lub wzór zabezpieczenia - jak uruchomi się bez komunikatu o błędzie to znaczy że jest ok ... jak wyrzuci błąd i wróci z powrotem do okna z pin lub wzorem znaczy że deszyfrowanie nie działa ... jak zadziała to już pisałem - powinna być opcja do zapisania twrp do pamięci na stałe (tak jest w w wersji team win - flash current twrp) w tym Orange Fox nie wiem bo nigdy tego nie widziałem ... no a jak Ci nie pójdzie komenda boot - to wtedy można spróbować jako flash ... czyli będzie zapisane na stałe od razu - i znowu jak nie będzie deszyfrowania to trzeba czekać na kolejną wersję ... może w necie gdzieś o tym już ktoś pisał i to testował bo tak z poziomu użytkownika innego modelu to trudno doradzić 🙃 ja u siebie wgrywalem twrp już trzy razy - wersja team win komenda flash recovery - każda wersja ładnie się wrzuciła i każda nie ma deszyfrowania 🙃 sprawdzam sobie co tydzień / dwa czy na serwerze sourceforge pojawi się coś nowego ale na razie cisza ... ot i taka to przygoda z recovery ... Ciebie te przyjemności jeszcze czekają 🙃

tu masz filmik z jutuba - gość jedzie komenda flash - linki są w opisie ...

https://youtu.be/ej-OXej24Vs?si=hIDCeX9GuO8nFM1D

https://www.pling.com/p/2125614

ten link do twrp to możliwe że to ta sama wersja która jest na serwerze sourceforge - z tego linku co wysyłales wcześniej (datowane na 23 marca ...) - załącznik

ps. ta instalacja sterowników co robi ten typ na filmiku to Tobie nie jest potrzebna - bo już to masz ... to ten android bootloader interface dla trybu fastboot - jak wrzuciłeś Xiaomi eu skryptem to już masz te sterowniki w systemie Windows

Screenshot_2024-03-26-20-04-07-987_com.chrome.dev.jpg

Edited by Master
  • Thanks 1

@Master mistrzu, dzięki za cenne informacje i poprowadzenie jak dziecka za rączkę. 
Zrobiłem  jak gościu na filmiku, twrp działa poprawnie. 
Jedno mnie tylko zaniepokoiło ale to pewnie był przypadek przy próbie wejścia do trybu  fastboot pojawił mi sią dziwny pomarańczowy ekran, było tam coś napisane że nie znaleziono jakieś partycji oraz że telefon crashed czy coś w tym stylu, po restarcie już było dobrze. 
W piątek będę robił jeszcze raz to wszystko tylko na redmi note 12  TOPAZ
Jeszcze raz dziękuje wszystkim.

4 minuty temu, sunkist napisał(a):

@Master mistrzu, dzięki za cenne informacje i poprowadzenie jak dziecka za rączkę. 
Zrobiłem  jak gościu na filmiku, twrp działa poprawnie. 
Jedno mnie tylko zaniepokoiło ale to pewnie był przypadek przy próbie wejścia do trybu  fastboot pojawił mi sią dziwny pomarańczowy ekran, było tam coś napisane że nie znaleziono jakieś partycji oraz że telefon crashed czy coś w tym stylu, po restarcie już było dobrze. 
W piątek będę robił jeszcze raz to wszystko tylko na redmi note 12  TOPAZ
Jeszcze raz dziękuje wszystkim.

spoko panie Kolego - cieszę się że pomogłem ... no ciekawe co piszesz z tym ekranem - nie miałem takiej sytuacji ani na mi 11 ani teraz na 14 ... zakładam że teraz jak restartujesz telefon jest wszystko ok? ten ekran już się nie pojawia? poradzisz sobie z tym topazem ... wiesz co i jak ... powodzenia! ps. deszyfrowanie masz w twrp?

• Thanks 1

1 minutę temu, Master napisał(a):

spoko panie Kolego - cieszę się że pomogłem ... no ciekawe co piszesz z tym ekranem - nie miałem takiej sytuacji ani na mi 11 ani teraz na 14 ... zakładam że teraz jak restartujesz telefon jest wszystko ok? ten ekran już się nie pojawia? poradzisz sobie z tym topazem ... wiesz co i jak ... powodzenia! ps. deszyfrowanie masz w twrp?

Ja też pierwszy raz widziałem ten ekran, a przerobiłem już parę  telefonów, tylko to wszystko rozciąga się w czasie, zmieniają się zasady pliki i programy, no i pamięć też jest ulotna. 
Telefony tej marki są u mnie i u wszystkich członków mojej rodziny od modelu Hongmi, i na wszystkich możliwych było miui.pl czy jak to się wtedy nazywało :-) 
Na szczęście po restarcie już  było ok ale sprawdziłem tylko raz. 
Twrp po podaniu wzoru się uruchomiło czyli deszyfrowanie działa :-)

• Like 1

W dniu 28.03.2024 o 10:53, kristof2031 napisał(a):

Na Szwajcarii jest HyperOS można sciągać. Redmi Note 13 Pro+ 5G

Jeżeli ktoś jest zainteresowany nagrywaniem połączeń telefonicznych to HyperOS jest też na Indinezji.