Kacper Skrzypek Posted January 31 Share Posted January 31 (edited) Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS1.0.1.0.UNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_GARNET_OS1.0.1.0.UNRCNXM_os1-14.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Ważna informacja dla posiadaczy globalnych wersji telefonów! Na globalnych wersjach telefonów występuje problem z działaniem sieci komórkowej (karta SIM jest wykrywana, ale nie ma zasięgu). Rozwiązaniem tego problemu jest wgranie modemu z wersji Global. Aby to zrobić, należy ściągnąć i rozpakować plik z tego linku, uruchomić telefon w trybie Fastboot (vol- i power), a następnie uruchomić odpowiedni skrypt zgodny z wersją systemu operacyjnego naszego komputera. Telefon uruchomi się ponownie sam. Jeśli instalacja się nie uruchamia, należy się upewnić, że posiadamy sterowniki Fastboota na naszym komputerze (FAQ > Instalacje MIUIPolska > Jak zainstalować fastboot/ADB? > instrukcja na dole). Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Edited February 12 by Kacper Skrzypek INSTRUKCJA GLOBAL Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted January 31 Share Posted January 31 Jak to zainstalować na te telefony skoro nie idzie odblokować bootloadera ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted January 31 Share Posted January 31 sunkist czy to pytanie retoryczne ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted January 31 Share Posted January 31 4 minuty temu, kris68 napisał(a): sunkist czy to pytanie retoryczne ?? Nie, poważnie pytam, sam mam Poco X6 5G, na tą chwile nie ma możliwości odblokowania BL. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted January 31 Share Posted January 31 No właśnie wiem o tym i dlatego się dziwię, że ta wersja HyperOS wyszla. Tzn. Nie wiem czy twój telefon miał na starcie Miui, ale jeżeli przechodzisz procedurę odblokowywania i wywala Ci coś dziwnego, to jesteś jednym z właścicieli tel. które mają problem z odblokowaniem albo dla niecierpliwych szukać w necie sposobu płatnego, jeżeli jest. Na szczęście jeden z moich fonów RN 13 nie ma tego problemu i tylko zostały dwa dni do odblokowania. Nie wiem skąd się wziął, dla niektórych modeli problem, ludzie piszą, ale nikt nie wyjaśnił przyczyny. Trzeba czekać. A z tego HyperOS na razie nie skorzystasz - no chyba, że jak napisałem, poszukasz alternatywnej metody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted January 31 Share Posted January 31 Mój telefon miał na starcie Miui, no i ma go nadal. Przy próbie przypisania konta pojawia się komunikat : "The system is being upgraded. Please try again later." jest to problem dość powszechny, na zagranicznych forach też szukają rozwiązania. Czytałem o tych płatnych możliwościach, ale nie będę płacił nie wiadomo komu, poczekam na oficjalną możliwość.Być może jak dostanie telefon HyperOS w aktualizacji, to będzie szło to zrobić wg Tej metody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RikoDEV Posted February 5 Share Posted February 5 (edited) W dniu 31.01.2024 o 21:00, sunkist napisał(a): Mój telefon miał na starcie Miui, no i ma go nadal. Przy próbie przypisania konta pojawia się komunikat : "The system is being upgraded. Please try again later." jest to problem dość powszechny, na zagranicznych forach też szukają rozwiązania. Czytałem o tych płatnych możliwościach, ale nie będę płacił nie wiadomo komu, poczekam na oficjalną możliwość.Być może jak dostanie telefon HyperOS w aktualizacji, to będzie szło to zrobić wg Tej metody. U mnie dzisiaj udało się przypisać konto Mi do POCO X6 5G. Po 17:00 gdy resetują czas na wnioski o odblokowanie bootloadera w Mi Community wyklikałem tam zgodę roczną na odblokowanie bootloadera i magicznie komunikat "The system is being upgraded." znikł. Zmienił się w brak możliwości weryfikacji, ale po przelogowaniu konta Mi przypisanie poszło bez problemu. Teraz czekam 168h godzin i wlatuje xiaomi.eu, a w przyszłości może czysty android. Wychodzi na to, że nowej metody odblokowania nie używają dopiero od HyperOS, a na MIUI serwer xiaomi zwraca mylący komunikat. Edited February 5 by RikoDEV Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 5 Share Posted February 5 4 godziny temu, RikoDEV napisał(a): U mnie dzisiaj udało się przypisać konto Mi do POCO X6 5G. Po 17:00 gdy resetują czas na wnioski o odblokowanie bootloadera w Mi Community wyklikałem tam zgodę roczną na odblokowanie bootloadera i magicznie komunikat "The system is being upgraded." znikł. Zmienił się w brak możliwości weryfikacji, ale po przelogowaniu konta Mi przypisanie poszło bez problemu. Teraz czekam 168h godzin i wlatuje xiaomi.eu, a w przyszłości może czysty android. Wychodzi na to, że nowej metody odblokowania nie używają dopiero od HyperOS, a na MIUI serwer xiaomi zwraca mylący komunikat. Dobre wieści, dzięki. Napisałeś że "wyklikałeś roczną zgodę" nie rozumiem, masz rok czasu na odblokowanie czy jak to rozumieć?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DjLeo Posted February 6 Share Posted February 6 U mnie nie pojawia sie opcja w MI Community dot. odblokowania Bootloadera, mimo zmianu regionu na Global :(. Więc mam ten sam problem nie mogę odblokować bootloadera w RN13Pro5G. Jakiś pomysł co mogę zrobić więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted February 6 Share Posted February 6 A masz wersję community co najmniej 5.3.31 ?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
egefege Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) udalo sie wczoraj u mnie, okolo 18:40 uzyskalem zgode w mi comunity, pozniej relog konta xiaomi w telefonie i teraz czekam 168 godzin, gdzies czytalem ze ma byc to 72 godziny? Edited February 6 by egefege Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted February 6 Share Posted February 6 Raczej zbyt piękne żeby bylo prawdziwe... Mi odliczanie przypada na niedzielę wieczór, ale sprawdzam codziennie, więc kto wie Link to comment Share on other sites More sharing options...
DjLeo Posted February 6 Share Posted February 6 Dzięki Netoper faktycznie przeoczyłem ten fakt. Teraz się pojawiła opcja. Jednak póki co bez możliwości złożenia wniosku o odblokowanie. Będę próbował po 17:00. Straszne kombinacje, żeby customa wgrać. No ale jest jak jest. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 6 Share Posted February 6 Mam małe pytanie techniczne, do tej pory odblokowywałem bootloader dla siebie więc nie było problemu, teraz telefon jest w użytkowaniu u małżonki, pytanie jest takie czy jak uda mi się przypisać telefon do konta i rozpocznie się odliczanie, to na czas oczekiwania mogę zabrać swoją kartę sim i wylogować się z konta xiaomi ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 6 Author Share Posted February 6 Godzinę temu, sunkist napisał(a): mogę zabrać swoją kartę sim Tak. Godzinę temu, sunkist napisał(a): wylogować się z konta xiaomi Absolutnie nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 6 Share Posted February 6 Dzięki za szybką odpowiedź, doprecyzuje moje pytanie, w miejsce mojego sima na czas odliczania będzie żony sim może tak być ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 6 Author Share Posted February 6 Godzinę temu, sunkist napisał(a): Dzięki za szybką odpowiedź, doprecyzuje moje pytanie, w miejsce mojego sima na czas odliczania będzie żony sim może tak być ?? Raczej nie będzie z tym problemu (choć nigdy z tym nie eksperymentowałem). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted February 7 Share Posted February 7 @RikoDEV U mnie niestety nie idzie tego zrobić, pozostaje czekać Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 8 Share Posted February 8 Cześć, U mnie mi unlock pokazuje błąd i każe połączyć telefon z kontem. W opcjach deweloperskich dostaję komunikat "system is being upgraded, try again later" Czy powie mi ktoś na co teraz czekam? czy po jakimś czasie będzie możliwość odblokowania? Mam jeszcze jedno pytanie: W opisie telefonu stoi, że ten posiada NFC, jednak nie mogę nigdzie w opcjach znaleźć. Pomożecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted February 8 Share Posted February 8 Miałem ten sam problem. Tu masz poradnik, rób dokładnie krok po kroku https://miuipolska.pl/jak-odblokowac-bootloader-na-hyperos/ Zwróć uwagę na prawidłową wersję apki micommunity oraz godzinę złożenia wniosku (17 czasu polskiego) Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 Dzięki za odpowiedź. tylko, że ja w aplikacji xiaomi komuniści mam napisane, że dostałem zgodę na odblokowanie do 02/07/2025. problem jest z powiązaniem telefonu z kontem (system is being upgraded). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted February 9 Share Posted February 9 Zakładam że jesteś zalogowany na koncie xiaomi i używasz neta przez kartę sim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 (edited) oczywiście. konto mam od 2019. odblokowałem na nim jeden telefon w 2019 lub 2020 (nie pamiętam) Edited February 9 by divest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 9 Author Share Posted February 9 Na Community masz to samo konto co w telefonie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 oczywiście, uszy stójcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted February 9 Share Posted February 9 Konto masz 2 dni a w poradniku Xiaomi pisali że trza mieć 30, może w tym jest problem.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 9 Author Share Posted February 9 Godzinę temu, Netoper napisał(a): Konto masz 2 dni a w poradniku Xiaomi pisali że trza mieć 30, może w tym jest problem. Nie, to nie jest problem. Chodzi o rejestrację konta Xiaomi w ogóle, skoro ma od 2019, to na pewno ma więcej niż 30 dni. Inaczej apka Community nie przyznałaby uprawnień. Próbowałeś wylogować się z konta Xiaomi i zalogować ponownie? Być może uda się odblokować dopiero po tym, jak Xiaomi wyda HyperOS na ten model... Podeślij może jeszcze zrzut ekranu ze szczegółowej specyfikacji (w menu O telefonie powinna być taka opcja). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted February 9 Share Posted February 9 Na screenie widać, że 2 dni konto istniejeI doświadczając przewrotności chińczaków se pomyślałem, że zgodę mu dali ale sama procedura odblokowania wystartuje dopiero za 28 dni jak konto okrzepnie A na marginesie, na global community ruch się zrobił jak w ulu jeszcze z tydzień temu usery wrzucali temat typu: Hello, Hi i zero odzewu, a teraz po tysiącu odpowiedzi w temacie typu: nice czy emotka, nabijają ludki level najwidoczniej.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 dzięki Kacper. konto od dwóch dni mam na xiaomi comunity. ale konto xiaomi mam od 2019 wylogowałem sie/ zalogowałem już chyba z 5 razy jaką konkternie specyfikację chciałbyś zobaczyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 9 Author Share Posted February 9 Wersja MIUI jest BARDZO podejrzana. Sprawdź, czy już przypadkiem nie masz odblokowanego bootloadera (otwarta kłódka przy uruchamianiu telefonu albo komenda fastboot oem device-info). Model wskazuje, że masz wersję na Indie, stąd brak NFC, który Cię dziwił parę postów wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 fak, fak, fak. na nfc mi bardzo zależało, myślicie, ze powinienem oddać sprzedawcy (allegro)? w opisie było, że ma nfc. wg statusu jest zablokowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 9 Share Posted February 9 10 minut temu, divest napisał(a): nfc mi bardzo zależało, myślicie, ze powinienem oddać sprzedawcy (allegro)? w opisie było, że ma nfc. To oddaj. Jak to wersja indyjska to prawdopodobnie nie będziesz miał NFC nawet po wgraniu innego globalnego romu. Chyba że na Indie telefon jest globalny, tylko rom bez nfc (wtedy się pojawi po zmianie romu). Ja bym oddał. Jak będziesz czekał na odblokowanie bl żeby się przekonać to upłynie termin zwrotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 9 Author Share Posted February 9 45 minut temu, divest napisał(a): wg statusu jest zablokowany No właśnie stan w Ustawieniach nie zawsze oddaje to, co jest rzeczywiście, dlatego sprawdź co masz przy uruchamianiu/w fastboocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
divest Posted February 9 Share Posted February 9 (edited) chyba tak zrobię, dzięki. przy uruchamianiu nie mam otwartej kłódki aniżadnej informacji, że telefon "nie jest bezpieczny". fastbootem nie sprawdzałem Edited February 9 by divest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 9 Author Share Posted February 9 To sprawdź czy przejdzie np. wgranie ROMu czy od razu wywali komunikat że bootloader zablokowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts