Jump to content

Redmi K60/POCO F5 Pro - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.4.0.UMNCNXM - Android 14

Recommended Posts

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.4.0.UMNCNXM dla telefonu Redmi K60/POCO F5 Pro (nazwa kodowa mondrian).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_MONDRIAN_OS1.0.4.0.UMNCNXM_os1-14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

ROM pobrałem przed chwilą , zaraz zrobię kopie ustawień i zrzucę dane z telefonu i instaluje. Zobaczymy jak będzie się sprawował.  

Po kilku godzinach testów nie widzę błędów , aplikacje działają dobrze , nic nie ładuje . Aplikacje nie mają crash ów - zapowiada się super - dzięki Ekipie Miui Polska i Xiaomi eu .

Edited by mnkowalski

co może być powodem, że chcąc przeprowadzić aktualizację przez twrp zawiesza mi się twrp teamwim 3.7.0_12 nebrassy?
zamraża się ekran z wpisaniem kodu i nie da się nic zrobić. potrzebna jest zmiana twrp czy o co chodzi?

TWRP jest tworzone pod daną wersję androida, jak wskakuje nowszy to stare TWRP nie działa, więc trzeba nowsze Twrp (o ile jest już dostępne) albo pyknąć aktualizację przez fastboot.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

nie stety się podaję , nie mogę odblokować bootloadera.

telefon widziany w systemie sterowniki są.

żaden z podanych sposobów u mnie nie działa.

muszę chyba poczekać na oficjalną aktualizację przez sam system

Screenshot_2024-01-18-22-09-09-563_com.android.settings.jpg

Edited by adamrezo

nie stety się podaję , nie mogę odblokować bootloadera.
telefon widziany w systemie sterowniki są.
żaden z podanych sposobów u mnie nie działa.
muszę chyba poczekać na oficjalną aktualizację przez sam system
Screenshot_2024-01-18-22-09-09-563_com.android.settings.thumb.jpg.d5d0aaa05f11bbc3102821daa8d86f6b.jpg
Sposób na odblokowanie BL jest tylko jeden... miunlock-iem.

No to przecież masz wyraźny komunikat, odblokowanie nastąpi za 134 godziny.
Przez ten czas normalnie używaj telefon i w żadnym przypadku nie wyloguj się z konta Xiaomi bo będziesz zaczynał od początku oczekiwać 168 godzin

3 godziny temu, Netoper napisał(a):

No to przecież masz wyraźny komunikat, odblokowanie nastąpi za 134 godziny.
Przez ten czas normalnie używaj telefon i w żadnym przypadku nie wyloguj się z konta Xiaomi bo będziesz zaczynał od początku oczekiwać 168 godzin

to pojechali 6 dni czekać, masakra jakaś.

jaka jest szansa że po tym czasie się uda???

15 minut temu, adamrezo napisał(a):

zawsze taki był okres czekania ... i tak dobrze żeby dali ... bo ostatnio są z tym problemy ... nic tam lepiej nie kombinować bo czas się zresetuje 🙃 i trzymać kciuki za jakiegoś chińskiego majfrienda żeby łaskawie zgodę wyraził 🙃

Edited by Master

Jak nie masz HyperOs to szansa jest 99.99999%

Witam, wczoraj zaktualizowałem telefon do HyperOS, oczywiście nie miałem odblowanego telefonu, wkurza mnie ten system i chciałbym wgrać HyperOS od xiaomi.eu. Czy wiecie jak mogę odblokować teraz bootloadera? Bo nie bardzo mi sie to udaje...

2 godziny temu, Imbusik napisał(a):

Witam, wczoraj zaktualizowałem telefon do HyperOS, oczywiście nie miałem odblowanego telefonu, wkurza mnie ten system i chciałbym wgrać HyperOS od xiaomi.eu. Czy wiecie jak mogę odblokować teraz bootloadera? Bo nie bardzo mi sie to udaje...

no jak Ci nie pójdzie przez miunkocka to trzeba już kombinować ... jest z tym problem teraz ... spróbuj najpierw oficjalnie ... dodaj fona do swojego konta Xiaomi i sprawdź czy wskoczy licznik do unlocka ... ale możliwe że już tak nie zrobisz na hyperos ... tzn. oficjalny sposób unlocka to wtedy tylko przez Xiaomi community ale dla nas w zasadzie realnie to procedura nie do przejścia ... 🙃a z nieoficjalnymi metodami też są ostatnio problemy (serwery z kluczami offline ...) i trza czekać nie wiadomo ile ... 🙃 

Edited by Master

Godzinę temu, Master napisał(a):

no jak Ci nie pójdzie przez miunkocka to trzeba już kombinować ... jest z tym problem teraz ... spróbuj najpierw oficjalnie ... dodaj fona do swojego konta Xiaomi i sprawdź czy wskoczy licznik do unlocka ... ale możliwe że już tak nie zrobisz na hyperos ... tzn. oficjalny sposób unlocka to wtedy tylko przez Xiaomi community ale dla nas w zasadzie realnie to procedura nie do przejścia ... 🙃a z nieoficjalnymi metodami też są ostatnio problemy (serwery z kluczami offline ...) i trza czekać nie wiadomo ile ... 🙃 

Nie wiem dlaczego ale na koncie xiaomi mam cały czas sim nieaktywny.Screenshot_2024-01-24-22-27-11-092_com.xiaomi.account-edit.thumb.jpg.c5f0b76d225110bd1025dd186fc6bcbb.jpg

Teraz, Master napisał(a):

też tak mam 🙃

Screenshot_2024-01-24-22-30-14-237_com.xiaomi.account.jpg

A jaki masz soft? Xiaomi.eu ? Mnie w tym HyperOS wkurza że jedna ikona aplikacji jest na pasku powiadomień u góry, to jest chore....

9 minut temu, Imbusik napisał(a):

A jaki masz soft? Xiaomi.eu ? Mnie w tym HyperOS wkurza że jedna ikona aplikacji jest na pasku powiadomień u góry, to jest chore....

a jaka ikonę aplikacji masz na myśli? tak ... Xiaomi eu

4 minuty temu, Master napisał(a):

a jaka ikonę aplikacji masz na myśli? tak ... Xiaomi eu

Na tym pasku, jest tylko jedna ikona a przy kolejnych powiadomieniach juz się robią kropki 

Screenshot_2024-01-24-22-46-38-450_com.android.chrome-edit.jpg

5 minut temu, Imbusik napisał(a):

Na tym pasku, jest tylko jedna ikona a przy kolejnych powiadomieniach juz się robią kropki 

Screenshot_2024-01-24-22-46-38-450_com.android.chrome-edit.jpg

a widzisz ... u mnie tak nie ma ... kropek jeszcze nie widziałem a ikonek było kilka obok siebie ...

15 minut temu, Imbusik napisał(a):

Może ktoś mi pomoże jak przeczyta post... Bo to mnie najbardziej irytuję w tym HyperOS.  Ustawienia mam całe sprawdzone i wydaję sie być wszystko ok.

to co dotyczy belki powiadomień to tylko jest w powiadomienia i pasek statusu ... u mnie to wygląda teraz tak jak w załączeniu ... możliwe że chodzi Ci o tą opcję "liczba wyświetlanych ikon powiadomień"

Screenshot_2024-01-24-23-13-55-622_com.android.settings.jpg

4 minuty temu, Master napisał(a):

to co dotyczy belki powiadomień to tylko jest w powiadomienia i pasek statusu ... u mnie to wygląda teraz tak jak w załączeniu ... możliwe że chodzi Ci o tą opcję "liczba wyświetlanych ikon powiadomień"

Screenshot_2024-01-24-23-13-55-622_com.android.settings.jpg

Właśnie o to mi chodzi, ale u mnie tego nie ma :( czemu?

Screenshot_2024-01-24-23-18-27-242_com.android.settings.jpg

1 minutę temu, Imbusik napisał(a):

Screenshot_2024-01-24-23-18-27-242_com.android.settings.jpg

możliwe że to dlatego że masz wersję stabilną gdzie nie ma tej funkcjonalności ... ja jestem zawsze na betach ... to co wysłałem to z najnowszej 1.16 ... stabilna to nie wiem bo ich nie używam 🙃 ale to pewnie o to chodzi ... jeśli masz hyperos ... 

8 godzin temu, Master napisał(a):

możliwe że to dlatego że masz wersję stabilną gdzie nie ma tej funkcjonalności ... ja jestem zawsze na betach ... to co wysłałem to z najnowszej 1.16 ... stabilna to nie wiem bo ich nie używam 🙃 ale to pewnie o to chodzi ... jeśli masz hyperos ... 

Mam taką wersję:

Screenshot_2024-01-24-23-25-01-457_com.android.updater.jpg

14 godzin temu, Kamil Słupny napisał(a):

ktoś wie czemu google widzi telefon z tym softem jako zenfon 4 max?

Po to, aby działały płatności Portfelem Google.

9 godzin temu, Imbusik napisał(a):

Xiaomi dodało to dopiero z 2 tygodnie temu na becie. Dopóki nie puszczą tego do stable, to nie będziesz tego mieć.

2 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Xiaomi dodało to dopiero z 2 tygodnie temu na becie. Dopóki nie puszczą tego do stable, to nie będziesz tego mieć.

Są jakieś informację kiedy mogą wypuścić wersję stable?

10 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Chce się upewnić. Jeśli jest w becie to jest kwestia czasu az trafi na stabilne wersje?

4 minuty temu, Imbusik napisał(a):

Chce się upewnić. Jeśli jest w becie to jest kwestia czasu az trafi na stabilne wersje?

wiesz - od tego właśnie są bety ... są wprowadzane nowe funkcje i ustawienia - jest to testowane - jak Xiaomi uzna że spełnia to swoje zadanie i nie jest problematyczne - trafia to wtedy też do wersji stable ... czyli zapewne trafi ... może już w następnej będzie ... a może dopiero w następnej ... a może wcale to usuną ... też z bet ... zrobią np. stała ilość tych ikonek (np. 5 max i kropki ...) te pytania to w zasadzie trzeba by kierować do Xiaomi 🙃 

wiesz - od tego właśnie są bety ... są wprowadzane nowe funkcje i ustawienia - jest to testowane - jak Xiaomi uzna że spełnia to swoje zadanie i nie jest problematyczne - trafia to wtedy też do wersji stable ... czyli zapewne trafi ... może już w następnej będzie ... a może dopiero w następnej ... a może wcale to usuną ... też z bet ... zrobią np. stała ilość tych ikonek (np. 5 max i kropki ...) te pytania to w zasadzie trzeba by kierować do Xiaomi  
Czy wiesz gdzie mogę ustawić, aby nieużywane aplikację system wyłączał w tle po jakimś czasie? Bo patrze np po kilku godzinach a wszystkie aplikacje pracują...

Wysłane z mojego 23013PC75G przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Imbusik napisał(a):

Czy wiesz gdzie mogę ustawić, aby nieużywane aplikację system wyłączał w tle po jakimś czasie? Bo patrze np po kilku godzinach a wszystkie aplikacje pracują...

Wysłane z mojego 23013PC75G przy użyciu Tapatalka

automatem to chyba tak nie zrobisz ... aplikacje z tła wywalasz w ustawieniach baterii - to raz - dwa jak robisz czyszczenie ramu - wtedy w ustawieniach panelu sterowania w czyszczeniu możesz sobie to co ma zostać zablokować a reszta idzie won ... ja tak zrobiłem u siebie np. dla widżetów pulpitu czy adguarda żeby one nie były uwalane ... a dla innych dałem autostart - typu komunikatory ... reszta ma autostarty wywalone ... może są jakieś apki jeszcze do takiego zarządzania aplikacjami i robią to co piszesz ale tego nie wiem - to nie polecę ...

ps. możesz jeszcze ustawić sobie czyszczenie ramu przy zablokowanym telefonie np. dać 1 minutę - wtedy te zablokowane w zarządzaniu zostaną a reszta powinna być czyszczona ... choć to też do końca chyba dobrze nie działa ... jak widać chociażby po zrzutach to w baterii pokazuje aplikacje których w zasadzie nie powinno być w pamięci ... np. w baterii u mnie pokazuje jutuba czy aliekspress - one nie mają autostartu i nie są zablokowane - czyszczenie mam na minutę po zablokowaniu ... a bateria je i tak pokazuje że są i wcinają zasoby 🙃

Screenshot_2024-01-25-21-25-17-621_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2024-01-25-21-26-02-466_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2024-01-25-21-28-11-301_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by Master

• 4 weeks later...

No i mam taki komunikat cały czas próbuje odblokować tego pod loadera.

Sterowniki pobrane i aktualne konto połączone sprawdzone w opcjach programisty. A w finale nie chce jeszcze jakoś aktualizować coś nie wiem.

Zresztą próbuje co tydzień gdyż zazwyczaj tyle wymaga czasu oczekiwania po nieudanym odblokowaniu to już trzeci raz.

Zrzut ekranu 2024-02-19 153134.jpg

Edited by adamrezo