Jump to content

POCO X6 5G/X6 Pro 5G - dyskusja ogólna, wątek zbiorczy

Recommended Posts

4 godziny temu, Piastun Dago napisał(a):

Mam pytanie do posiadaczy tego telefonu. Czy jest w nim opcja Sound assistant? Chodzi mi o zmianę głośności niezależnie dla różnych aplikacji

spacer.png

Jest w Ustawienia - Dźwięk i wibracje - Dodatkowe ustawienia  - Dostosuj dźwięk multimediów w wielu aplikacjach

• Thanks 1

Godzinę temu, pejta napisał(a):

Jest w Ustawienia - Dźwięk i wibracje - Dodatkowe ustawienia  - Dostosuj dźwięk multimediów w wielu aplikacjach

Dzięki za szybką odpowiedź :) Już chyba wiem że to bedzię mój następny telefon. Jeszcze  dopytam jaką masz wersję oprogramowania EU czy global i czy są jakieś problemy ze stabilnością lub baterią?

59 minut temu, Piastun Dago napisał(a):

Dzięki za szybką odpowiedź :) Już chyba wiem że to bedzię mój następny telefon. Jeszcze  dopytam jaką masz wersję oprogramowania EU czy global i czy są jakieś problemy ze stabilnością lub baterią?

Mam EU, żadnych problemów.

• Like 1

Dzisiaj dostałem aktualizację do 1.0.8.0.

Security patch z maja 2024.

Czyli dwa miesiące opóźnienia i nowy security patch po 3 miesiącach przerwy (ostatni był z lutego 2024).

Szału nie ma. 

38 minut temu, rafmik napisał(a):

Dzisiaj dostałem aktualizację do 1.0.8.0.

Security patch z maja 2024.

Czyli dwa miesiące opóźnienia i nowy security patch po 3 miesiącach przerwy (ostatni był z lutego 2024).

Szału nie ma. 

a tam ... nie ma tym co się za bardzo przejmować ... ważne żeby mieć aktualna poprawkę Googla wrzucona ... 🙃 

7 godzin temu, Master napisał(a):

a tam ... nie ma tym co się za bardzo przejmować ... ważne żeby mieć aktualna poprawkę Googla wrzucona ... 🙃 

To właśnie poprawki Googla są z maja 

2 godziny temu, rafmik napisał(a):

To właśnie poprawki Googla są z maja 

a to ok - myślałem że systemowe producenta ... nie wiem jak google na różne modele to wypuszcza - u mnie w tej chwili jest czerwcowa Googla a producenta lipcowa ... no ale to inny model fona no i system w wersji beta ...

Screenshot_2024-07-12-09-57-09-879_com.android.settings-edit.jpg

Edited by Master

Da się jakoś ustawić by były dwa lub więcej odtwarzacze muzyki w notyfikacjach? kiedyś w MIUI można było zrobić swipe w lewo/prawo na playerze i przełączać między np z Spotify a YT, a na HyperOS wyświetla tylko ostatni odtwarzacz :(

Edited by Piastun Dago

• 2 weeks later...

poco x6 pro 5g 1.0.6.0UNLTWXM 

Czy jest możliwość ustawienia w tym telefonie odbierania rozmów przez naciśnięcie fizycznego klawisza głośności Vol+ albo Vol- ?

Doskonale działa przycisk zasilania ustawiony do rozłączania rozmowy ale brakuje mi możliwości odbierania rozmowy fizycznym klawiszem tak jak miałem w poprzednich telefonach.

Serwus,

słuchajcie, korzystam z Xiaomi praktycznie od samego początku (Redmi 1S sprowadzone z Singapuru, wciąż go mam!), ale trochę wypadłem z obiegu.

Przemęczyłem się z Redmi Note 11 Pro przez półtora roku, ale już wystarczy. Brakuje mi dialera, wiadomości, kontaktów i  oczywiście nagrywania, które było obecne w moim poprzednim Mi 9T. Zakupiłem Poco X6 5G (bez pro) i chciałbym postawić tam Tajwański lub Indonezyjski ROM, zależnie od tego, który z nich posiada wymienione wyżej aplikacje od Xiaomi, nie od Googla. Nie uśmiecha mi się na razie soft od Miui Polska, może się przekonam.

Runda bonusowa jest taka, że posiadam chiński numer klienta (założyłem jeszcze zanim te europejskie istniały), więc nawet w zeszłym roku za poszerzoną chmurę płaciłem w yuanach jakimiś podejrzanymi sposobami (przy moim numerze nie ma opcji PayPala). Do Mi4S trochę dłubałem w sofcie, ale wtedy było łatwiej, przez kilka lat odpuściłem.

Konkret: czy ktoś jest mi w stanie wyprodukować zwięzłą odpowiedź krok po kroku, jak w obecnych czasach wywalić europejski ROM i postawić TW albo ID? MiFlash wyrzuca mi brak dostępu/uprawnień.

Wysokie 5!

K.

Edit: Najchętniej na sofcie Redmi Note 13 Pro 5G, w końcu, poza niewielkimi różnica mi, to ten sam telefon. 

Edited by kaponisko

Są dwie opcje:

- pobierasz ROM pod Tajwan/Indonezję (w wersji pod recovery). W aktualizatorze wybierasz opcję pobrania najnowszej paczki. System pobierze paczkę z Globalem EEA. Gdy "dojedzie" do końca, musisz szybko podmienić ją na paczkę z TW/ID (w folderze downloaded_rom - paczka musi mieć taką samą nazwę jak ta z Globalem EEA). Telefon raczej nie skapnie się, że wgrywa nie ten ROM, aczkolwiek nie zagwarantuję, że nie będzie trzeba robić wipe potem (bo pewnie będzie trzeba).

- odblokowujesz bootloader (poradnik jest na forum, dział Tutoriale). Nie wiem jednak, czy uda się to zrobić z chińskim kontem Xiaomi - informacja dot. uzyskiwania globalnych uprawnień na Xiaomi Community wyraźnie wskazuje, że ta opcja działa tylko z niechińskimi kontami... Musiałbyś sprawdzić. Potem wgrywasz ROM przez MiFlash jak wcześniej - teraz odrzuca, bo masz zablokowany bootloader.

• Thanks 1

W dniu 5.08.2024 o 07:45, ryszard.p1 napisał(a):

No i jest aktualizacja 1.0.9.0 UNLEUXM 187MB z aktualizacją zabezpieczeń lipiec 2024.

W dniu 5.08.2024 o 10:14, pejta napisał(a):

U mnie również aktualizacja do 1.0.9.0 UNLEUXM i to bez zmiany regionu PL na inny.

U mnie tak samo. Miesiąc poślizgu w aktualizacjach bezpieczeństwa - tak powinno to wyglądać co miesiąc, a nie jedna aktualizacja co kilka miesięcy. 

I już o kant idzie sobie potłuc aktualizacje z lipca.

W sierpniowych Google załatało ponad 40 dziur, w tym 2 aktywnie wykorzystywane (i dające uprawnienia roota).

No tak, zaraz jakieś zielone ludziki jak się dowiedzą o tych dziurach to zaatakują telefony.
Wystarczy nie wchodzić na dziwne strony, nie klikać dziwnych linków , nie dawał się wkręcać na jakieś wygrane loterie, bo nawet jak będą aktualizacje z dnia dzisiejszego to i tak nie zastąpią rozsądku użytkownika.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

W dniu 7.08.2024 o 07:18, Kacper Skrzypek napisał(a):

Są dwie opcje:

- pobierasz ROM pod Tajwan/Indonezję (w wersji pod recovery). 

A jakieś sugestie? Któryś lepszy? 

W dniu 7.08.2024 o 07:18, Kacper Skrzypek napisał(a):

Telefon raczej nie skapnie się, że wgrywa nie ten ROM, aczkolwiek nie zagwarantuję, że nie będzie trzeba robić wipe potem (bo pewnie będzie trzeba).

To jest pomysł czad, nie słyszałem o tym, dzięki! Wipe mi nie przeszkadza, telefon jest nówka. 

To teraz jeszcze jedno pytanie techniczne, bo widzę jedną przeszkodę potencjalną. 

Na razie mam Miui Global 14.0.6.0(TNRMIXM). Wisi mi duży update na HyperOS 1.0.9.0.UNRMIXM.

Myslisz, że nie zbrikuje telefonu przy takiej podmianie w trakcie przejścia z MIUI na HyperOS? 

Jakaś zmiana regionu przy okazji, czy bez znaczenia? 

Jakieś sugestie do źródła pobrania softu? Kiedyś strona Miui miała bogatą bibliotekę, teraz widzę, że trochę już tam skromniej się dzieje. Można ściągnąć Stable ROM TW dla Redmi Note 13, ale czy to pyknie? Obsługa 5G? Dlaczego nie ma rozróżnienia na Pro, soft sam to rozpozna? Różni się też wagą, oficjalny update na telefonie 5.2 GB vs 4.2 GB ze strony Miui (a 4.1 GB w wypadku TW). Indonezji w ogóle nie widzę. 

https://new.c.mi.com/global/miuidownload/detail/device/1900590

I czy da się wgrać soft z Redmi zamiast Poco? 

Dzięki za odpowiedź! 

Edited by kaponisko

A jakieś sugestie? Któryś lepszy? 

pisaliśmy o tym już wiele razy na forum ... w zasadzie to bez znaczenia ... to często jakieś kosmetyczne zmiany ... związane z danym regionem typu motyw czy tapety ... też ewentualnie jakieś dodatkowe ustawienia sieci GSM ... ogólnie który byś nie wziął powinno być ok ... są tez na ten temat artykuły w necie - jak dasz radę skorzystać z wyszukiwarki w przeglądarce to sobie poradzisz 🙃 jak nie to daj znać i coś znajdę i podeślę ...

Myslisz, że nie zbrikuje telefonu przy takiej podmianie w trakcie przejścia z MIUI na HyperOS?

Sam tak wygrywałem na M6 pro ROM na Tajwan z podmianą nazwy i poszło bez problemu i nawet wipe nie musiałem robić.
Bez zabawy w odblokowywanie bl i różne patche mam nagrywanie rozmów z brakiem problemów z aplikacjami bankowymi czy płatnościami.
Co do wgrywania ROMu z redmi to chyba nie da rady u Ciebie. U mnie wychodzi ten sam ROM na M6 pro i Redmi Note 13 pro, mają tą samą nazwę kodową.
Poco X6 5g bez pro, ma nazwę kodową "moonstone" a Redmi Note 13 pro 5g ma nazwę kodową "garnet", więc romy wychodzą raczej różne.

Nie, nie zbrickujesz.
Soft:

@Kacper Skrzypek a to, że nazwy kodowe tych dwóch telefonów są inne to nie robi problemu? Kolega pisał, że ma X6 5g bez pro.
Zakupiłem Poco X6 5G (bez pro)

11 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

POCO X6 5G i Redmi Note 13 Pro 5G mają tę samą nazwę kodową, czyli garnet. Moonstone, o którym pisałeś, to POCO X5 5G.

Słuchaj, a jak z tą podmianą? Ta cholera zaczyna liczyć update od razu po zakończeniu ściągania, nawet jak skasuję plik z downloaded_rom, to jest postęp instalacji. 

Wyłączyłem automatyczny update wszędzie, gdzie się dało, ale nic z tego. 

Edit: czy podmieniam, kiedy jeszcze mieli się na poziomie 100%, a update jeszcze się nie zacznie? 

Edited by kaponisko

32 minuty temu, Marrik napisał(a):

Problem w tym, że kiedyś była opcja "choose the update package". Obecnie, czego bym nie przytrzymał i nie przeklikał, mogę tylko wybrać "download latest package" (pojawia się monit o braku możliwości weryfikacji paczki na koniec) albo "download update".

Poradnik jest z 2021, sporo się zmieniło. Ćwiczyłeś ten temat na Poco X6? 

Na POCO M6 pro w kwietniu albo maju tego roku wgrywałem Indonezję na eea.
Jak nie masz opcji wyboru pliku zip to wejdź w aktualizacje i kliknij parę razy w kafelek z wersją miui. Wtedy pojawi się ta opcja.

• Thanks 1

W dniu 11.07.2024 o 08:57, Piastun Dago napisał(a):
W dniu 9.08.2024 o 21:35, Marrik napisał(a):

Na POCO M6 pro w kwietniu albo maju tego roku wgrywałem Indonezję na eea.
Jak nie masz opcji wyboru pliku zip to wejdź w aktualizacje i kliknij parę razy w kafelek z wersją miui. Wtedy pojawi się ta opcja.

To tak, poszedłem po krokach Kacpra Skrzypka. Wrzuciłem do Downloads ROM TW ze zmienioną nazwą (nie do downloaded_rom), żeby szybko podmienić. Kiedy pobieranie doszło do 100%, szybko podmieniłem pliki, działa pięknie. Wipe był konieczny. Pięknie dziękuję. 

Teraz próbowałem zrobić Twój patent Marrik NA starym Redmi Note 11 Pro 5G. Niestety, wyskakuje błąd o braku możliwości weryfikacji paczki. Robiłem kilka podejść, ale bez skutku. Pomysły? 

Na tym telefonie nie chciałbym robić wipe'a. 

A wersja którą chcesz wgrać ma wyższy numer niż ta posiadana na telefonie?
Jeśli ma ten sam numer, to z tego co czytałem nie da rady zrobić podmianki.
Jeśli ma wyższy to w którym momencie zmieniasz nazwę?