Jump to content

Recommended Posts

Posted

2415.png

• Poprawki zabezpieczeń ze stycznia 2024 roku (z wyjątkiem serii Xiaomi 14)
  • Dla Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12T Pro i POCO F4 GT wydanie nosi nazwę OS1.0.24.1.2.DEV
  • Dla Xiaomi 14 i 14 Pro wydanie nosi nazwę OS1.0.24.1.3.DEV
  • W niektórych przypadkach (przede wszystkim na Xiaomi 14/Pro) po aktualizacji może się zresetować układ ikon na pulpicie (jest to powiązane z problemem samoczynnego zamykania się aplikacji). Zalecamy utworzenie kopii zapasowej układu pulpitu w Ustawieniach > O telefonie > Kopia zapasowa i przywracanie > Telefon PRZED aktualizacją. Pozwoli to na przywrócenie układu sprzed aktualizacji bez konieczności marnowania na to czasu ręcznie
  • W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja dot. aplikacji

Jeśli po aktualizacji ROM-u aplikacje przestają działać, należy włączyć opcje programisty w Ustawieniach (poprzez dotknięcie kilka razy informacji o wersji HyperOS), tam debugowanie USB, a następnie podłączyć telefon do komputera i wydać w ADB polecenie:

1
adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full

Jeśli po wykonaniu komendy w większości przypadków otrzymujesz komunikat Failure, należy ponowić próbę do skutku (za którymś razem zadziała).

Skrypt, który automatycznie wykonuje tę czynność, można znaleźć tutaj (po rozpakowaniu paczki należy uruchomić plik FixAppCrash.bat).

Informacja – POCO F5 Pro

W nowych ROM-ach opartych na Androidzie 14 nie ma potrzeby instalowania modemu z ROM-u Global. Chiński modem działa normalnie.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

obraz_2023-12-15_203209773.png

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka:

• Redmi Note 13 Pro+ (Dimensity 7200 Ultra),
  • Xiaomi 13T Pro (Dimensity 9200+),
  • Redmi K60 Ultra (Dimensity 9200+),
  • Xiaomi 13T (Dimensity 8200 Ultra),
  • Xiaomi Civi 3 (Dimensity 8200),
  • Redmi K60E (Dimensity 8200),
  • Xiaomi 12 Pro Dimensity (Dimensity 9000+),
  • Xiaomi 12T (Dimensity 8100 Ultra),
  • Redmi K50 Pro (Dimensity 9000),
  • Redmi K50 (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 12 Pro/+ 5G (Dimensity 1080),
  • Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 11 Pro/+ 5G (Dimensity 920),
  • Xiaomi 11T (Dimensity 1200 Ultra).

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2
Posted (edited)

wrzucone przez fastboota - wszystko ok ... przed updatem zapodalem na wszelki wypadek adb shell pm compile -a -f -r cmdline --full mimo ze nie mialem problemow z apkami (ot tak zeby nie powtorzyla sie akcja z przed tygodnia ...) poszlo elegancko ... obylo sie tez bez czyszczenia dalvik / ART ... na razie wyglada ze jest w porzadku ... poprawki bezpieczenstwa jeszcze grudniowe - jeszcze musze tylko pokombinowac z twrp zeby pozbyc sie tego problemu ze swipe to unlock i bedzie juz wszystko luks ... chyba 🙃 żadnych problemów z ikonami czy ich układem ...

Edited by Master
Posted

u mnie aktualizacja przez fastboot niby wszystko przebiegło ok ale po odblokowaniu telefonu wogole nie mam ikon i po chwili robi się czarny ekran i widac tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek

Posted
9 minut temu, mikidar napisał(a):

Xiaomi 12

Nie działa mi Whatsapp 

u mnie jest ok - korzystalem juz dzisiaj ... na razie zadnych problemow ...

Posted (edited)
15 minut temu, mikidar napisał(a):

Xiaomi 12

Nie działa mi Whatsapp 

12T pro też, pomogło:

Edited by fk4mil
Posted

X14 update ok, ale ADB konieczne było po instalacji, natomiast w dalszym ciągu pojawia mi się po starcie systemu ten sam komunikat o tym, że nie uruchomiono jednej z usług... zapisałem sobie wynik adb do pliku i kilka pozycji ma failure.. pytanie czy to puszczać komendę do skutku czy olać?

[com.xiaomi.bluetooth] Failure
[com.google.android.gms] Failure
[pl.mapa_turystyczna.app] Failure
[com.android.vending] Failure
[pl.tablica] Failure
[com.rmf] Failure

Posted
Godzinę temu, fk4mil napisał(a):

12T pro też, pomogło:

Nie mam dostępu do pc dzisiaj,czy jest możliwość naprawienia tego np poprzez twrp?

Posted (edited)

Po instalacji przez TWRP kompletna zawiecha. Po włączeniu pojawia się na moment ikonka Xiaomi, a nastepnie Fastboot. Nie mogę wejść do trybu recovery, a przed instalacją nie włączyłem debugowania. Jest jakieś rozwiązanie?

3 godziny temu, Lukasz07 napisał(a):

u mnie aktualizacja przez fastboot niby wszystko przebiegło ok ale po odblokowaniu telefonu wogole nie mam ikon i po chwili robi się czarny ekran i widac tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek

U mnie była identyczna sytuacja tuż po instalacji, a teraz kompletna zawiecha.

Edited by stacez
Posted
Godzinę temu, stacez napisał(a):

Po instalacji przez TWRP kompletna zawiecha. Po włączeniu pojawia się na moment ikonka Xiaomi, a nastepnie Fastboot. Nie mogę wejść do trybu recovery, a przed instalacją nie włączyłem debugowania. Jest jakieś rozwiązanie?

nie wiem czy nie będziesz musiał postawić oryginalnego romu przez miflasha ... a potem zrobić clean install Xiaomi eu ... to się sprawdza na bootlopa ... może jeszcze poczyscic cache w twrp ... ale to nie wiem czy coś da ...

• Like 1
Posted

Udało się naprawić.

1. Podłączyłem telefon do komputera i włączyłem MiFlash - program wykrył telefon w trybie Fastboot.
  2. Kliknąłem w rozpakowanej paczce ostatniego ROM-u w plik "windows_fastboot_update_rom".
  3. Po instalacji pojawił się ten sam problem co wcześniej - nie było ikon, czarny ekran, widać tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek. Z tego poziomu udało się wyłączyć telefon i włączyć w trybie TWRP.
  4. W TWRP zrobiłem czyszczenie cache i system postawił się już prawidłowo tzn. musiałem niestety zacząć od odblokowania konta Mi, zsynchronizować dane, poukładać ikony aplikacji, zalogować się do aplikacji, itd...

Trochę czasu to zajęło, ale najważniejsze, że przywróciłem telefon z trybu "cegła" do normalnego użytku.

Posted
20 minut temu, stacez napisał(a):

Udało się naprawić.

1. Podłączyłem telefon do komputera i włączyłem MiFlash - program wykrył telefon w trybie Fastboot.
  2. Kliknąłem w rozpakowanej paczce ostatniego ROM-u w plik "windows_fastboot_update_rom".
  3. Po instalacji pojawił się ten sam problem co wcześniej - nie było ikon, czarny ekran, widać tylko przyciski nawigacyjne i górny pasek. Z tego poziomu udało się wyłączyć telefon i włączyć w trybie TWRP.
  4. W TWRP zrobiłem czyszczenie cache i system postawił się już prawidłowo tzn. musiałem niestety zacząć od odblokowania konta Mi, zsynchronizować dane, poukładać ikony aplikacji, zalogować się do aplikacji, itd...

Trochę czasu to zajęło, ale najważniejsze, że przywróciłem telefon z trybu "cegła" do normalnego użytku.

to w zasadzie z miflasha nie musiałeś w ogóle korzystać ... zrobiłeś po prostu update tego systemu co już był i pooeciales czyszczenie w twrp ... no i luks ... dobrze że poszło ... 

Posted

Z duszą na ramieniu, bo poprzedniej nie odważyłem się zainstalować (zbyt intensywny tydzień żeby walczyć jeszcze z telefonem), ale wygląda że wszystko śmiga, galeria działa , ale przed instalacją fastboot przeszedłem jeszcze procedurę adb, która wcześniej nie pomogła. Przez to nie wiem czy to to, czy porostu zostało to naprawione, choć skłaniam się ku temu drugiemu.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Posted
9 minut temu, kaciek napisał(a):

Z duszą na ramieniu, bo poprzedniej nie odważyłem się zainstalować (zbyt intensywny tydzień żeby walczyć jeszcze z telefonem), ale wygląda że wszystko śmiga, galeria działa , ale przed instalacją fastboot przeszedłem jeszcze procedurę adb, która wcześniej nie pomogła. Przez to nie wiem czy to to, czy porostu zostało to naprawione, choć skłaniam się ku temu drugiemu.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

no to zrobiłeś dokładnie tak jak ja ... 🙃 jest wszystko git na razie ... ta procedura na pewno nie zaszkodziła ... a czy naprawione czy nie to może pan Kacper tu więcej światła rzuci ... też popatrzę co tam piszą załoganci na Xiaomi eu ...

Posted
3 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Trudno mi powiedzieć, czy się naprawiło, czy nie. Niektórzy mają ten problem na 13/Pro, niektórzy nie, nie mamy zielonego pojęcia, od czego to zależy.

no ale wrzucenie tej komendy przed updatem na pewno nie zaszkodzi ... tak jak zrobiłem u siebie ... żadnych objawów jak poprzednio nie uświadczyłem ... a i nie kombinowałem też z czyszczeniem cache / art przez twrp ... więc są dwie opcje - komenda to załatwiła albo sam rom jest poprawiony ... nie ma innych opcji 🙃 chyba że jedno i drugie razem zaistniało ..m jak by nie było ta wersja jest luks ... z galerią to w ogóle nie miałem problemów ... i nie ma teraz ... 

Posted

13 ultra, cały czas wywala systemowy launcher, więc w zasadzie niewiele da się zrobić, aplikacje działają(o ile dostanę powiadomienie bo inaczej nie da się do nich wejść 😂). Jakieś pomysły?

Posted
13 minut temu, pawelek10866 napisał(a):

Xiaomi 12 Pro. Aktualizacja bez problemu ale bluetooth niestety świruje. Niby jest włączony, ale żadne urządzenie nie łączy się z telefonem.

Spróbuj zrobić komendę z posta.

3 minuty temu, mateo912 napisał(a):

13 ultra, cały czas wywala systemowy launcher, więc w zasadzie niewiele da się zrobić, aplikacje działają(o ile dostanę powiadomienie bo inaczej nie da się do nich wejść 😂). Jakieś pomysły?

Próbowałeś komendy z posta?

Posted
3 godziny temu, mateo912 napisał(a):

W TWRP wyczyść cache/dalvik/art i wgraj ROM jeszcze raz, system normalnie wstaje bez wywalania launchera, ale trzeba układ ikon uporządkować od nowa.

Posted
7 godzin temu, Test napisał(a):

W TWRP wyczyść cache/dalvik/art i wgraj ROM jeszcze raz, system normalnie wstaje bez wywalania launchera, ale trzeba układ ikon uporządkować od nowa.

Ok czyszczenie cache się udało, ale whatsup wywala. Wrócę z pracy to zobaczę ta komendę jeszcze 😉

Posted

Zrobiłem pełny wipe postawiłem system na nowo zainstalowałem najnowszą betę komendy przez ADB -galeria dalej się wysypuje już nie mam pomysłów i zaczyna mnie to irytować, i jeszcze aktualizacja Google Play dlaczego poprawki są z lipca? Wszyscy tak mają?

Posted
1 godzinę temu, Lukasz07 napisał(a):

Zrobiłem pełny wipe postawiłem system na nowo zainstalowałem najnowszą betę komendy przez ADB -galeria dalej się wysypuje już nie mam pomysłów i zaczyna mnie to irytować, i jeszcze aktualizacja Google Play dlaczego poprawki są z lipca? Wszyscy tak mają?

U mnie Gplay z listopada a zabezpieczenia z grudnia. No ale to Poco f5 pro. No i reszta działa bez problemów.

Posted
Google Play też mam z lipca. Co do galerii to miałem problem. Nie pomagało adb, ale teraz przed samą instalacja fastboot wyczyściłem galerie komaenadami adb i od razu zaktualizowałem, galeria działa jak należy.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

75b1dab67ecb228e1f20f6918f794121.jpg
Posted
52 minuty temu, kaciek napisał(a):

Google Play też mam z lipca. Co do galerii to miałem problem. Nie pomagało adb, ale teraz przed samą instalacja fastboot wyczyściłem galerie komaenadami adb i od razu zaktualizowałem, galeria działa jak należy.

Obym się mylił ale wydaje mi się że zaraz problem i u Ciebie wróci i z tego co widzę jest to problem trzynastek... Wczoraj robiłem instalacje a galeria zaczęła padać dzisiaj mimo że była to świeża instalacja co ciekawe podobnie było po aktualizacjach i zazwyczaj zaczynało się psuć na drugi dzień. Po wyczyszczeniu poprzez komendy mam tak samo dzień spokoju i problem wraca. Nie wiem może przejść na stable...

Posted

Zobaczymy w takim razie co będzie... Na razie doba od instalacji i galeria działa. W razie czego można jeszcze inną galerię zainstalować. Na stabilną nie będę wracał, bo nie da się żyć bez tygodniówki

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Posted

Wczoraj wrzuciłem nową wersję hyperOs bez full wipe przez twrp wszystko działa elegancko poza tymi nieszczęsnymi powiadomieniami z Gmaila przestały działać i nie ma dźwięku zawsze tak mam jak instaluje hyperOs poza tym reszta bez zarzutu aplikację działają nic się nie sypie,instalowałem z miui 14 (ostatniego wydania)

Wysłane z mojego 2210132G przy użyciu Tapatalka

Posted

Powiadomienia z Gmail też nie mam, czyli to nie tylko u Ciebie. Myślałem że to przypadek, bo na poprzedniej były, a teraz nie. Reszta powiadomień ok.

sędnięte z Xiaomi 13 PRO

Posted (edited)

Cupid przez twrp wszystko ok.

Edited by Kacper Skrzypek
Proszę unikać dodawania tyłu pustych linii...
Posted
W dniu 6.01.2024 o 14:22, Kacper Skrzypek napisał(a):

Do skutku. Jeśli masz Magiska, to go wywal i zrób komendę bez niego.

Mi się zatrzymuje na com.mi.global.mimover

A dokładnie coś takiego:

Error: Unable to get package com.mi.global.mimover

Próbowałem skompilować ten pakiet com.xiaomi.bluetooth, ale bluetooth mi dalej szaleje

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...