Kacper Skrzypek Posted December 26, 2023 Posted December 26, 2023 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MARBLE_V14.0.27.0.TMRCNXM_v14-13.zip/download ROM można zainstalować zarówno poprzez recovery, jak i przez Fastboot - poradnik tutaj. Proszę o kulturalną dyskusję, dotyczącą przede wszystkim tematyki tego wątku.
Gulf8 Posted December 27, 2023 Posted December 27, 2023 (edited) Mam zainstalowaną przez fastboot jeszcze starą wersję V14.0.19.0.TMRCNXM, chciałbym ją zaktualizować (przez fastboot) do tej wersji, czy mogę to zrobić bez instalacji wszystkich poprzednich wersji? Czy stracę wszystkie dane przy aktualizacji? Edited December 27, 2023 by Gulf8
Kacper Skrzypek Posted December 27, 2023 Author Posted December 27, 2023 1. Tak 2. Nie, o ile nie wybierzesz skryptu pierwszej instalacji. 1
Ja Je Posted December 27, 2023 Posted December 27, 2023 Działa może NFC gpay/mbank? Jestem bliski powrotu do oryg softu :(
Kacper Skrzypek Posted December 27, 2023 Author Posted December 27, 2023 Póki co dziala. Jeśli przestanie, to najpewniej w niedługim czasie pojawi się aktualizacja modułu: https://miuipolska.pl/naprawa-portfela-google-na-xiaomi-eu/ 1
Netoper Posted December 27, 2023 Posted December 27, 2023 Na poprzednim 14.0.25 działa NFC, Santander, ING, sklep google ( mimo że pokazuje że urządzenie nie certyfikowane ) Portfel nie mam pojęcia bo nigdy na żadnym romie nie używałemJedyne co to mam problem ze skrótami/widżetami for z tapatalka, niby mogę dodawać ale nie zagnieżdżają się na pulpicie, przeciągam standardowo skrót i po próbie upuszczenia na pulpit znikaWysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kulig007 Posted December 27, 2023 Posted December 27, 2023 Uaaaa, zaskoczyła mnie ta aktualizacja. Nie sądziłem, że jeszcze coś będzie wyrzucone w perspektywie nadchodzącego HyperOS. Aktualizacja zabezpieczeń grudniowa ?
Kacper Skrzypek Posted December 27, 2023 Author Posted December 27, 2023 2 godziny temu, kulig007 napisał(a): Aktualizacja zabezpieczeń grudniowa ? Z tego co widzę w ROM-ie listopadowa. Oficjalny changelog mówi tylko o: System Optimization: Data usage experience for specific 5G network types 1
kulig007 Posted December 27, 2023 Posted December 27, 2023 Czyli nic szczególnego, albo przynajmniej opisane enigmatycznie jak to Majne Frejndy mają w praktyce Sflaszuje tak czy siak, bo raczej nie dopatrzyłem się (na xiaomi.eu) lawiny raportów o jakichś bugach Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
QbaPL Posted December 29, 2023 Posted December 29, 2023 Ja to mam nadzieję, że kiedyś zacznie mi działać palec w Millennium
kulig007 Posted December 29, 2023 Posted December 29, 2023 Odpukać, aplikacja ING Bank Śląski jest trochę bardziej tolerancyjna. Oby tak zostało. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Netoper Posted December 29, 2023 Posted December 29, 2023 ING tolerancyjnie podchodzi, swego czasu miałem i otwarty BL i jeszcze rota przez SU, i jedynie informowała apka że urządzenie niezabezpieczone ale żadnych problemów z płatnościami NFC, czy przelewami nie było.Teraz na XiaomiEu BL otwarty i nawet powiadomienia nie ma że coś nie ok.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
lee Posted January 2, 2024 Posted January 2, 2024 W dniu 29.12.2023 o 12:38, Netoper napisał(a): ING tolerancyjnie podchodzi, swego czasu miałem i otwarty BL i jeszcze rota przez SU, i jedynie informowała apka że urządzenie niezabezpieczone ale żadnych problemów z płatnościami NFC, czy przelewami nie było. Teraz na XiaomiEu BL otwarty i nawet powiadomienia nie ma że coś nie ok. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka W ING jeżeli aplikacja wykrywa root zmniejsza limit kwotowy na przelewy. Jeżeli wysyłasz wyższe kwoty nie będziesz mógł robić takich przelewów. Nie pamiętam teraz dokładnie ale te kwoty są o połowę mniejsze. Dodatkowo ostatnio jakiś czas temu maksymalne kwoty zostały zmniejszone. I tak dla większości nie będzie mieć to znaczenia bo mowa tu o sporych kwotach. Pozdrawiam
QbaPL Posted January 10, 2024 Posted January 10, 2024 Pytanko. Dlaczego to się tak gów...nie pobiera. XXI wiek i czas pobierania 11 godzin przy łączą 555/555. Dramat. Oni to na serwerach kolegi Szczepana umieszaczają????
Kacper Skrzypek Posted January 10, 2024 Author Posted January 10, 2024 To już pytanie do SourceForge. Nie mamy na to wpływu. Przy pobieraniu możesz wybrać inny mirror.
QbaPL Posted January 11, 2024 Posted January 11, 2024 Chyba to czytają bo wczoraj była mega lipa, a teraz leci 12-14 MS/s, czyli expressowo.
Kacper Skrzypek Posted January 11, 2024 Author Posted January 11, 2024 Być może teraz po prostu pobiera z szybszego mirrora
Kacper Skrzypek Posted January 14, 2024 Author Posted January 14, 2024 Gdy będzie pewność że problemy które są odnotowane na becie w tej chwili są ogarnięte. 1
kowjanko Posted January 21, 2024 Posted January 21, 2024 Czy kopia zapasowa wykonana na miui.eu, wersji z tego wątku, zadziała na globalu? Chciałbym wrócić ale nie uśmiecha mi się ustawianie wszystkiego od początku.
Kacper Skrzypek Posted January 22, 2024 Author Posted January 22, 2024 Zależy, o jakiej mówisz. Jeśli Google'a, to może się nie udać. Jeśli lokalnej Xiaomi, to być może tak (o ile przeniesiesz ją na komputer).
GrzJanik Posted January 22, 2024 Posted January 22, 2024 Witam. Właśnie zainstalowałem tytułowy ROM na tytułowym telefonie i niestety mam problem z dostosowaniem go. Nie działają widgety, pulpit nie daje się dostosować w żaden sposób. Nie daje się ustawić części domyślnych aplikacji, np. domyślna Galeria lub aplikacja do Video. Asystent głosowy nie podaje wyników, a motywy są chińskie. Czy ktoś wie jak pozbyć się tych problemów? Zależy mi na dostosowaniu pulpitu oraz na Asystencie Google gdyż używałem go codziennie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. GrzJanik
Netoper Posted January 23, 2024 Posted January 23, 2024 Instalowałeś jako uaktualnienie czy na czysto?Sklep jest w chińskiej wersji bo rom bazuje na niej. Reszty problemów nie doświadczam.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kowjanko Posted January 23, 2024 Posted January 23, 2024 13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Zależy, o jakiej mówisz. Jeśli Google'a, to może się nie udać. Jeśli lokalnej Xiaomi, to być może tak (o ile przeniesiesz ją na komputer). Tylko Xiaomi. Z kopii, chmury googla w ogóle nie korzystam.
Kacper Skrzypek Posted January 23, 2024 Author Posted January 23, 2024 To z Xiaomi może się udać, ale aplikacji firm trzecich nie przywróci (a jeśli przywróci, to i tak trzeba będzie je skonfigurować od zera). 12 godzin temu, GrzJanik napisał(a): Witam. Właśnie zainstalowałem tytułowy ROM na tytułowym telefonie i niestety mam problem z dostosowaniem go. Nie działają widgety, pulpit nie daje się dostosować w żaden sposób. Nie daje się ustawić części domyślnych aplikacji, np. domyślna Galeria lub aplikacja do Video. Asystent głosowy nie podaje wyników, a motywy są chińskie. Czy ktoś wie jak pozbyć się tych problemów? Zależy mi na dostosowaniu pulpitu oraz na Asystencie Google gdyż używałem go codziennie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. GrzJanik Na pewno zainstalowałeś ROM na czysto?
kulig007 Posted January 23, 2024 Posted January 23, 2024 Gdy będzie pewność że problemy które są odnotowane na becie w tej chwili są ogarnięte.A z czystej ciekawości... dużo tematów się wykrzaczyło, lub jest niestabilnych, żeby puścić oficjalnie HyperOS? Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted January 23, 2024 Author Posted January 23, 2024 Skoro poszło stable, to raczej nie (chociaż kwestia braku synchronizacji Notatek na przykład wciąż nie jest rozwiązana)... Po prostu na marble jeszcze nie ma chińskiego ROM-u. 1
GrzJanik Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 Quote Na pewno zainstalowałeś ROM na czysto? Tak. Wyczyścił telefon ze wszystkiego. Czy można do tej wersji ROM-u przygotować TWRP_MIUI_Global_Themes, tak aby go doinstalować przez TWRP? Z tym sobie poradzę. Znalazłem na tym forum takie pliki ale dużo starsze i nie będą obsługiwane przez ten ROM. Wiem to stąd, że miałem zapisane poprzednie motywy ale telefon zgłasza, że są niekompatybilne z bieżącą wersją. Dlatego prosiłbym o wersję Global pasującą do tego ROMU. Pozdrawiam.
Netoper Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 W motywach CN(aplikacji) jest opcja instalowania motywów .MTZ. Natomiast jeśli dany motyw nie jest kompatybilny to raczej nie jest to problem samej wersji motywów (aplikacji) a wersji miui.Globalną wersję apklikacji motywy można pobrać z APKmirror, tylko nie wiem czy ona w ogóle się odpala na tej wersji systemu.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
GrzJanik Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 (edited) Podążając za radą na tej stronie: Udało mi się dodać widget pogody czy zegara. Jakby się odblokowało, ale.... Do dyspozycji mam tylko kilka widgetów systemowych, ani jednego firm 3. Na poprzednim telefonie Xiaomi Mi 9T miałem dużo widgetów z Macrodroida oraz KWGT. Tutaj nie mogę ich dodać, a są mi potrzebne. Jak to zrobić? PS Nie jestem pewien czy to kwestia motywu. Pozdro Edited January 24, 2024 by GrzJanik
GrzJanik Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 Znalazłem gdzie Chińczycy ukryli widgety firm 3. Nie mam już problemów. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam 👍
Netoper Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 I jaki to sposób?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
GrzJanik Posted January 24, 2024 Posted January 24, 2024 Trzymasz na pustym pulpicie i wchodzisz w jego edycję, następnie klikasz Widgety, potem na sam dół do Aplikacje wszystkie, znowu na sam dół i Widgety Androida... 👍 1
QbaPL Posted March 30, 2024 Posted March 30, 2024 Kilka dni temu nagle karta przestała mi działać w wersji 25 z ING, więc zainstalowałem 27 wraz z łatką i wszystko wróciło do normy. Nawet w millennium mogę się palcem zalogować. Uff, ale się udało.
lee Posted April 2, 2024 Posted April 2, 2024 U mnie na sklonowane aplikacji nie da się zalogować. Dodaje konto aktywuję i za każdym razem mam crash. Na aplikacji nie sklonowanej zalogowanej na inne konto bez problemu działa. Problem dotyczy hyperos 1.0. Na tym romie nie sprawdzałem może ktoś da znać czy 4.14.0 po sklonowaniu działa. Inna sprawa że na redmi note 10 pro miui 14.0.9 działa bez problemu. Z tego co można przeczytać w komentarzach w google Play jest też jakiś problem na samsungach.
Recommended Posts