Jump to content

HyperOS 1.0.23.12.4.DEV

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

23128.png

• Aktualizacja do HyperOS i Androida 14 dla Xiaomi 12, 12 Pro, 12S, 12S Pro i 12S Ultra
  • Poprawki zabezpieczeń z grudnia 2023 roku (oprócz serii Xiaomi 14)
  • Poprawki błędów i brakujących ustawień
  • Dla Xiaomi 14 i 14 Pro wydanie nosi numer OS1.0.23.12.9.DEV
  • W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja dot. aplikacji

Jeśli po aktualizacji ROM-u aplikacje przestają działać, należy włączyć opcje programisty w Ustawieniach (poprzez dotknięcie kilka razy informacji o wersji HyperOS), tam debugowanie USB, a następnie podłączyć telefon do komputera i wydać w ADB polecenia:

1
2
adb shell pm compile -a -f -r cmdline (zatwierdź prośbę, która pojawi się na telefonie)
adb shell pm compile -a -f -r cmdline --secondary-dex

Po wykonaniu tych poleceń aplikacje powinny zacząć działać tak jak wcześniej. Jeśli po wykonaniu komend w większości przypadków otrzymujesz komunikat Failure, należy ponowić próbę do skutku (za którymś razem zadziała).

Informacja – POCO F5 Pro

W nowych ROM-ach opartych na Androidzie 14 nie ma potrzeby instalowania modemu z ROM-u Global. Chiński modem działa normalnie.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23120922.png

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka:

• Redmi Note 13 Pro+ (Dimensity 7200 Ultra),
  • Xiaomi 13T Pro (Dimensity 9200+),
  • Redmi K60 Ultra (Dimensity 9200+),
  • Xiaomi 13T (Dimensity 8200 Ultra),
  • Xiaomi Civi 3 (Dimensity 8200),
  • Redmi K60E (Dimensity 8200),
  • Xiaomi 12 Pro Dimensity (Dimensity 9000+),
  • Xiaomi 12T (Dimensity 8100 Ultra),
  • Redmi K50 Pro (Dimensity 9000),
  • Redmi K50 (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 12 Pro/+ 5G (Dimensity 1080),
  • Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (Dimensity 8100),
  • Redmi Note 11 Pro/+ 5G (Dimensity 920),
  • Xiaomi 11T (Dimensity 1200 Ultra).

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 1

Na Poco F5 Pro raczej wsio działa super. Na ile dało się sprawdzić na szybko. U mnie aktualizacja ze stabilnej wrześniowej. Jedyne czego nie wiem to płatności ale nie używam i dziwne 2 przyciski wifi-calling w panelu funkcji. Ale w tym momencie mam tylko 1 sima więc może tak ma być i te 2 przyciski są odpowiednio do każdej karty sim?

1 minutę temu, DukeN napisał(a):

Na Poco F5 Pro raczej wsio działa super. Na ile dało się sprawdzić na szybko. U mnie aktualizacja ze stabilnej wrześniowej. Jedyne czego nie wiem to płatności ale nie używam i dziwne 2 przyciski wifi-calling w panelu funkcji. Ale w tym momencie mam tylko 1 sima więc może tak ma być i te 2 przyciski są odpowiednio do każdej karty sim?

Tak, po prostu Xiaomi to źle zaimplementowało. Wymusili to zresztą tylko dla dwóch operatorów na calym świecie: Orange i Movistar. Być może uda się to w ogóle wyłączyć.

Teraz, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, po prostu Xiaomi to źle zaimplementowało. Wymusili to zresztą tylko dla dwóch operatorów na calym świecie: Orange i Movistar. Być może uda się to w ogóle wyłączyć.

Mam Nju więc Orange tak że 1 sprawa się wyjaśniła. Ale nie tragedia da się przeżyć. Płatności nie sprawdzę gdyż jak pisałem nie używam. Apek nie ubija.

4 minuty temu, acocieto napisał(a):

update zrobiłeś przez twrp czy fastboot?

twrp

9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Można zrobić przez TWRP, można przez Fastboot. Ja zrobiłem przez TWRP, działa.

Jeśli ktoś chce TWRP pod Androida 14 dla Xiaomi 12, jest tu: https://github.com/yarpiin/twrp_device_xiaomi_cupid/releases

Kacper, czyli po zrobieniu aktualizacji na starym twrp, należy wgrać nowe z Twojego linku ??

10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jeśli chcesz dalej robić aktualizacje przez TWRP, to tak. Stare TWRP po aktualizacji nie zdeszyfruje już danych.

Rozumiem, po komendzie "fastboot restart recovery"  terminal odpowiada " fastboot: usage: unknown command restart " mimo że wcześniejsza  komenda 
"fastboot flash recovery twrp-3.7.0_12-yarpiin-cupid-v6.img
Sending 'recovery' (102400 KB)                     OKAY [  2.549s]
Writing 'recovery'                                 OKAY [  5.524s]
Finished. Total time: 8.115s

Popsułem coś ?? ( Jestem na Linux Mint) 

Zaktualizowałem .17 do tej wersji. Jako, że wcześniej wszystkie aplikacje mi działały, to nie używałem komendy "adb shell pm compile" i nie włączyłem debugowania USB. Po aktualizacji do .9 wszystko przestało działać, nawet karta SIM. Niestety nie dało się włączyć debugowania USB, bo aplikacja Ustawienia się zawieszała, więc musiałem cofnąć się do .17, włączyć debugowanie, użyć adb shell.. i zaktualizować jeszcze raz. Na szczęście, po ponownej aktualizacji wszystko zaczęło działać, nawet płatności. 

4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie, po prostu nie ma takiej komendy jak fastboot restart recovery. Wpisz fastboot reboot recovery.

Tak myślałem że o to chodzi, ale robiłem wg instrukcji z Twojego linka i tam tak było, do czego ta komenda jest potrzebna ?? bo zrestartowałem telefon bez tej komendy i wszystko jest ok.

1 minutę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Flash, ale na 14-stkę nie ma TWRP, które może zdeszyfrować dane.

Czyli jeszcze czekamy ... Tam widziałem że jest do pobrania - no ale jeśli tak to zostajemy na razie przy fadtboocie 🙃 tu prośba do Pana że jak będzie już dobra wersja proszę dać znac ...

Jednak jest 1 błąd. Przy oglądaniu filmów czy to YT czy też nagranych sprzętowym aparatem tylko w trybie pełnoekranowym część ekranu jest przyciemniona, więcej niż 1/3 a mniej niż 1/2. W stable tego problemu nie było. Na załączonej grafice od połowy fontanny w lewo obraz jest przyciemniony.

Screenshot_2023-12-10-13-38-17-717_app.rvx.android.youtube.jpg

4 minuty temu, sunkist napisał(a):

Zauważyłem że komunikat nie znika nawet po wykonaniu tej informacji. Zignorować to ?? 

Tak, możesz wybrać opcję Nie pokazuj ponownie, żeby to zniknęło.

3 minuty temu, DukeN napisał(a):

Jednak jest 1 błąd. Przy oglądaniu filmów czy to YT czy też nagranych sprzętowym aparatem tylko w trybie pełnoekranowym część ekranu jest przyciemniona, więcej niż 1/3 a mniej niż 1/2. W stable tego problemu nie było. Na załączonej grafice od połowy fontanny w lewo obraz jest przyciemniony.

Wyłącz opcję Automatycznie dostosuj tekst i tła w ustawieniach Ciemnego motywu.

• Thanks 3

System wrzucony ... Na razie wszystko w porządku ... Portfel google wygląda że też jest ok - integrity dwa pierwsze zielone - tak zastanawiam się tylko czemu system nie pokazuje ikonek na pasku statusu typu NFC VPN budzik itp - są one widoczne tylko po rozwinięciu dostępu do ustawień a w trybie pulpitu ich nie widać ... To samo było też na poprzedniej wersji z której korzystałem czyli 11.17

Edited by Master

Chyba nie da się ... Przynajmniej na razie ... Nie widziałem nigdzie żeby była możliwość pozbycia się tego 🙃 tam tylko to śledzenie aktywności aplikacji można wyłączyć ale to tylko te logi ... 

Przy okazji - da się jakoś zrobić żeby wskoczył certyfikat Play protect?

zrobiłem na wszelki wypadek takie coś ...

https://github.com/K3V1991/Fix-This-Device-isnt-Play-Protect-certified

to id to można wziąć z apki device info

Edited by Master

3 godziny temu, Master napisał(a):

Chyba nie da się ... Przynajmniej na razie ... Nie widziałem nigdzie żeby była możliwość pozbycia się tego 🙃

Ale kiedyś dało się to wyłączyć... Szuk tego ustawienia ale faktycznie nigdzie nie ma

1 minutę temu, Lukasz07 napisał(a):

Ale kiedyś dało się to wyłączyć... Szuk tego ustawienia ale faktycznie nigdzie nie ma

no ja od razu jak tylko postawiłem ta wersję 11.17 to przeszukałem ... teraz to samo zrobiłem na tej grudniowej ... i też ni ma 🙃 można by jakiś suwak gdzieś dać do tego w lokalizacji ... takie suwaki doszły kiedyś dla ikonek na pasku statusu i pogodziło to od razu zwolenników i przeciwników ich wyświetlania 🙃

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...