Jump to content

Xiaomi 14pro titan

pobudi

Recommended Posts

Witam, założyłem ten temat aby skupić się tylko na informacjach o tym modelu - xiaomi 14pro (titan)

Wczoraj odebrałem ten model i jestem pod wrażeniem jakości wykonania i działania.

Tak na szybko:

- jakość wykonania - mega , mam porównanie do xiaomi13pro i tu jakoś nie czuś tego, typowy tani  plastykowy chińczyk....

- prękość działania hyperos - mega

- trzymanie w dłoni - mega

- fotki  robione w nocy w stylu pstryk zapomnij wychodzą mega.

- stabilizacja czyli w półmroku ruszam telefonem i robię fotki - wszystkie wyrażne.

- czytnik lini papilarnych - minus, działa bo działa.... może to kwestia mojego przyzwyczajenia że od 3 lat miałem czytnik z boku obudowy.

Screenshot_2023-11-15-15-07-07-687_com.antutu.ABenchMark.thumb.jpg.a7b9e1694f870e2697e04e566e48b876.jpgScreenshot_2023-11-14-23-17-46-085_com.android.settings.thumb.jpg.a2a96b67308eb2292cec61f6d3d337dc.jpgScreenshot_2023-11-15-15-07-53-797_com.antutu.ABenchMark.thumb.jpg.f594d95317c41554174c00e3e87c0054.jpgScreenshot_2023-11-15-15-08-01-144_com.antutu.ABenchMark.thumb.jpg.52d10cb3692c1775736d25ff0916a0ab.jpg

- po teście w antutu bardzo ciepły nawet i lekko gorący ale temperatura bardzo szybko spadła.

Obudowe niebieską dzisiaj odebrałem i szczerze za 17zł mega,  nito guma nito plastyk po bokach a z tyłu imitacja zkóry. Polecam bo wyspa aparatu mega zabezpieczona.

Sa9a9724265474ca68f5cc631c8de63263.thumb.webp.9fc45a38ec5cda992cc9d3229f9d0910.webpS9810beec742c4c4eab8b5b6c66aa7032L.thumb.webp.fa7701ad5731797778a1755d916a45e1.webp

Czekamy teraz na odblokowanie 😉   i xiaomi.eu 😁

• Like 2

wiesz - też myślę czy nie wziąć tej wersji - ale trochę martwi mnie ciężar ... nie wiem czy nie zdecyduje się na zwykłą mi 14 może nawet w tej paskudnej różowej wersji ... różnica w wadze między tą 14tka a titanem to aż 40 gramow ... jak tylko pojawiło się info że będzie ta wersja tytanowa to pisałem w komentarzu że w sumie już nie ma na co innego się szykować ... tylko nie wiedziałem wtedy raz że waga jest większa a dwa że jest tylko jedna wersja do wyboru tj 16/1tb ... i tu zasadnicza kwestia - ani 16gb ramu mi nie jest potrzebne do niczego (12 w zupełności wystarczy) ani to miejsce na dane (256 to i za dużo ...) do tego ta wersja będzie miała największą utratę wartości ze wszystkich innych - przy odsprzedaży straci się bardzo dużo bo za rok / dwa będą w podobnej cenie dużo lepsze modele i nikt nie da za kilkuletni telefon tyle żebyśmy możliwie mało stracili ... tak mi się wydaje ... trochę dziwię Ci się że wziąłeś taka obudowę bo tracisz przy tym wszystkie walory kolorystyczne i dotykowe tej wersji 🙃 ja bym brał tylko i wyłącznie transparent i do tego bez bocznych okładzin - jest taka jedna fajna na Ali - czyli będziesz miał z nią i "looka" i "feela" ta Twoja nie jest zła ale ja bym na pewno jej nie wziął do tego modelu ... bym ją wziął np do tej paskudnej różowej wersji żeby zakryć ten tył 🙃 wersja titan ma tez tą zaletę - gdzie nie wszędzie o tym się pisze / mówi - że tylna tafla szkła to też dragon glass - czyli to samo szkło co i z przodu (14 pro zwykle nie mają dragon glassa z tyłu) poza tym gratulacje że masz już sprzęt - jak zrobisz unlocka bardzo proszę o wytyczne dla kolegi załoganta czyli for me 🙃

ps. a propo wagi - moja mi 11 z obudową (metalowa ramka + metalowa osłona obiektywów - aluminium lotnicze) waży jakieś 210-215 g (tak szacuje tylko ... bo nie mogę nigdzie znaleźć wagi tych aluminiowych elementów) i czuję się już fona w ręku przy dłuższym korzystaniu ... więc tytana czy nawet wersję pro (dodając jej taką ramkę to jeszcze bardziej) będzie czuło się jeszcze lepiej 🙃 z kolei nawet dodając taką ramkę do zwykłej 14 (szczególnie w tej paskudnej różowej wersji) waga będzie sumarycznie niższa niż teraz - pewnie coś koło 200 g może minimalnie więcej ... no ale tytan ma tu ta zaletę że do niego bym już tej ramki i osłony obiektywów nie zakładał - tylko bardzo lekkiego transparenta - więc wagi mu już nie przybędzie ... 🙃

jeszcze pytanie do Ciebie - masz dużą łapę czy raczej średnią / mała? jak potrzymasz dłużej telefon w dłoni to mniej więcej po jakim czasie już czujesz ta wagę i jest dyskomfort? ja pisałem ten komentarz to już czuć zmęczenie w dłoni ... a dłoń mam dość sporą ... ja wersję titan rozważam tylko i wyłącznie dlatego że nie mogę się zdecydować na kolor innych wersji 🙃 kasa to nie problem + utrata wartości też specjalnie mnie nie martwi - choć chyba przykro będzie trochę jak trzeba będzie mocniej przy odsprzedaży zejść z ceny ... 

Edited by Master
  • Like 1

Cytat

(256 to i za dużo ...)

Wszystko zależy kto co robi,  jaka praca -  ja już wiem że dla mnie za mało

Ciężar - spokojnie może służyć do samoobrony :D  ale naprawdę porównując do mi10t pro trzyma się super w dłoni, jakby wyważona cegiełka.

Też się zastanawiałem nad tą ceną bo to nie jest normalna cena a powiedziałem sobie że powyżej 3k nie dam za telefon.  Ale sobie prezent zrobiłem i mam nadzieje że 3 lata mi wytrzyma  jak mi 10tpro.

Wyślij  proszę nazwę obudowy, link.  Fakt  w zestawie jest przezroczysta taki niby plastyk-guma ale jakoś nie leży w dłoni. a ta faktycznie zakryła walory miedziane :D no ale mamy do wyboru - bezpieczeństwo wyspy czy kolorystyka ;)

2 minuty temu, pobudi napisał(a):

Wszystko zależy kto co robi,  jaka praca -  ja już wiem że dla mnie za mało

Ciężar - spokojnie może służyć do samoobrony :D  ale naprawdę porównując do mi10t pro trzyma się super w dłoni, jakby wyważona cegiełka.

Też się zastanawiałem nad tą ceną bo to nie jest normalna cena a powiedziałem sobie że powyżej 3k nie dam za telefon.  Ale sobie prezent zrobiłem i mam nadzieje że 3 lata mi wytrzyma  jak mi 10tpro.

Wyślij  proszę nazwę obudowy, link.  Fakt  w zestawie jest przezroczysta taki niby plastyk-guma ale jakoś nie leży w dłoni. a ta faktycznie zakryła walory miedziane :D no ale mamy do wyboru - bezpieczeństwo wyspy czy kolorystyka ;)

ja kombinowałem coś takiego 

https://a.aliexpress.com/_Ev90tpF

plus jakaś dodatkowa osłona dla obiektywów - nawet jakieś szkło ... są takie na wymiar bo nie wiem czy blaszka tam da radę wejść pod tą obudowę - choć to nie jest wykluczone ...

z tą obudowa i wersja titan to moje przemyślenia są takie że raz - mamy dobrego "feela" - wariant bezramkowy - dwa - mamy ochronę dodatkowa rogów i obiektywów przed upadkiem - trzy - telefon ma bardzo dobre i mocne szkło zarówno na ekranie jak tyle - więc jak nie będziemy nim kozłować po betonie to powinno to sumarycznie dać radę ... do tego cztery - mamy dobrego "looka" bo to wersja transparent 

ot tak to planowałem jak zdecyduje się na titana ... jeszcze takie pytanie przy okazji - ten tył to normalne szkło - zakładam że ładowanie bezprzewodowe działa bez problemów? bo tytanowa jest tylko boczna ramka? myślę że tak jest ale jak już pisze to się podpytam 🙃

2 godziny temu, pobudi napisał(a):

Przy dobrym słońcu zrobię fotki całej obudowy, z tyłu wygląda jak taki szary mat nie szkło. 

Ps. podobną obudowę masz w zestawie.

tak - tylko że to jest wersja która ma też tworzywo na bocznych ramkach ... a ta ma tylko osłonę rogów a boczne ramki są odsłonięte więc "macamy" prawdziwe ramki a nie podłe tworzywo 🙃 trochę szkoda mieć najlepsza jakościowo i najdroższą wersję telefonu a "macać" tworzywo za dwa dolary 🙃 no szkło jest na pewno na zewnątrz - to samo co w przypadku ekranu - a co jest pod tym szkłem to tylko oni wiedzą ... możliwe że jakieś tworzywo - bo wątpię żeby szkła były barwione fabrycznie na różne kolory ... 

Edited by Master

Mam do xiaomi 13 takie obudowy. Zieloną i niebieską. Niestety obie mają krążek magnetyczny do uchwytów samochodowych. Ja wszędzie korzystam z indukcji także musiałem się z nimi przeprosić i kupić normalny. A bardzo fajne były. 

ogólnie jestem ciekawy jak tam dla Kolegi titan się sprawuje 🙃 mam nadzieję że dobrze ... unlocka robił? ja wziąłem czarną 14tke 16/512 i czekam sobie spokojnie na wysyłkę ... obudowa (ramka + osłona obiektywów) też już zamówiona z Ali ... będzie luks pasować myślę 🙃 

4 godziny temu, ricki napisał(a):

Zapodaj jakieś linki do zamówionej obudowy. 

założę nowy temat w akcesoriach ... może ktoś coś ciekawego jeszcze wrzuci ... a do wersji titan ta byłaby idealna ...

Screenshot_2023-11-23-00-07-36-537_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Edited by Master

Podziękowania dla @Kacper za pomoc w  wgraniu xiaomi.eu . Jakby komuś nie uruchamiał się telefon po wgraniu eu to przez miflash wgrywamy China a potem przez fastboot xiaomi.eu i działa 😀😁

Przyszła mi druga obudowa.  Jakaś taka nie wiem . Ni to plastk, aluminium , boki guma .

Jak znajdę czas wstawię obiecane fotki.

Screenshot_2023-11-23-22-37-50-437_com.android.settings.jpg

-433338081975004157.jpg

• Like 1

13 minut temu, pobudi napisał(a):

Jakby komuś nie uruchamiał się telefon po wgraniu eu to przez miflash wgrywamy China a potem przez fastboot xiaomi.eu i działa 😀😁

no ale China przecież jest wgrany stockowo - z tego co piszesz to by wynikało że wgrywany Xiaomi eu w trybie fastboot a jak jest problem z uruchomieniem to wrzucamy przez miflasha chine (tu zakładam że z czyszczeniem danych) a potem znowu wrzucamy Xiaomi eu przez fastboot ... jeśli tak to dobra uwaga ...

jeśli chodzi o obudowy to właśnie te "boki guma" nie są za dobre ... miałem dwie takie obudowy dla mi 11 i ciężko i niewygodnie operuje się tymi bocznymi klawiszami - tak volume jak i power - trzeba więcej siły użyć żeby je aktywować to raz a np ja u siebie używam skrótu do latarki jako 2x power - to już w ogóle ciężko ... w tej z metalowym bokiem klawisze boczne działają perfekt - bez żadnego oporu - jest to i praktyczne i wygodne

Edited by Master

Jeżeli chodzi o obudowy to ja zawsze używałem - Ringke , z atestem wojskowym i naprawdę telefon mega zabezpieczony. No ale zanim się pojawi o ile się pojawi....

A co do wgrywania xiaomi.eu to nie wiem o co chodzi. Jakieś błędy może?   I ja wygrywałem bez czyszczenia danych i poszło , fakt że 2-3 razy najpierw się uruchomił w chińskim recovery.  A potem  logo i do przodu 😉

Ps. Pamiętajcie odchaczyć blokowanie bootloadera . Ja raz się zakręciłem kiedyś 🤣

10 minut temu, pobudi napisał(a):

co do wgrywania xiaomi.eu to nie wiem o co chodzi. Jakieś błędy może?   I ja wygrywałem bez czyszczenia danych i poszło , fakt że 2-3 razy najpierw się uruchomił w chińskim recovery.  A potem  logo i do przodu 

Ps. Pamiętajcie odchaczyć blokowanie bootloadera . Ja raz się zakręciłem kiedyś 🤣

no ja planuję zrobić czysta instalke ... a Ty widocznie zapodales jako update oryginalnego romu - stąd ten problem ... no ale damy radę 🙃 gratulacje że się udało 👍

• Thanks 1

• 8 months later...