Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, zrobiłem wczoraj swoją pierwszą transakcję, która nie przeszła z komunikatem " spróbuj ponownie " i musiałem odblokować czytnik palcem. Ponownie gdy przyłożyłem telefon do terminala to już transakcja przeszła. Natomiast dzisiaj jak wchodzę w aplikację google pay, to właśnie dostaję dymek taki jaki jest w tytule z dalszą częścią że może ono mieć roota lub korzystać z niecertyfikowanego oprogramowania. Mam telefon z Chin, więc od początku używam roma xiaomi eu z tej strony którego sam zainstalowałem, i czy to oznacza że nie mogę robić płatności google pay, czy jest to zwykły błąd systemowy? Proszę o pomoc, a zależy mi bardzo żeby płatności zbliżeniowe telefonem działały właśnie przez google pay. Też włączyłem dziś przypadkowo portfel xiaomi, i teraz nie wiem jak go zamknąć w panelu, bo mimo klikania świeci na niebiesko.

edit: xiaomi 13 pro

Edited by hexi
Posted

Nie wiem, o której wersji mówimy, z tego co wiem Acid na 13-stce tego problemu nie miał, aczkolwiek wiemy o tym, że były problemy z przejściem testu CTS w SafetyNecie na 13-stce. Z tego co wiem obejście na to już jest i w kolejnej aktualizacji takie problemy nie powinny występować.

Posted

Ja mam ten sam problem. Wczoraj zaktualizowałem mojego Xiaomi 11 Ultra do wersji 14.0.11.0.TKACNXM (stabilna) i dzisiaj nie przeszła mi żadna próba płatności przy terminalu. Urządzenie nadal posiada certyfikat.a29e35d74259d8898be306217f510d2e.jpgc42e9f67e0f0c48b37397c8fa996483e.jpg

Wysłane z mojego M2102K1G przy użyciu Tapatalka

Posted

Dokładnie to samo stało się dzisiaj i u mnie. 

Xiaomi 12T pro, MIUI 14.0. 23.10.15 dev beta bez roota. 

Płatności działały odkąd dodałem kartę po instalacji polskiego MIUI. 

Około południa zapłaciłem za myjnię, 5min później na stacji benzynowej już wyskoczył komunikat że telefon nie spełnia warunków. 

Posted

Tego nie wiemy w tej chwili. Komuś ponoć udało się to gdzieś na jakimś customie zrobić, ale nie wiadomo, jak. Być może bez aktualizacji oprogramowania się nie obejdzie, ale na razie za wcześnie, by prorokować.

• Thanks 1
Posted

U mnie to samo w redmi note 11 pro 5g. W dodatku próbuje na nowo zainstalować "portfel" i wywala mi błąd

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

a8039794381ace5c99c4a28a8c94df18.jpgcf9564ef5dacfe662cb92dd0805eae4d.jpg04869cedc10f8b183ee2b43005c1e317.jpg

Posted
19 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie wiem, o której wersji mówimy, z tego co wiem Acid na 13-stce tego problemu nie miał, aczkolwiek wiemy o tym, że były problemy z przejściem testu CTS w SafetyNecie na 13-stce. Z tego co wiem obejście na to już jest i w kolejnej aktualizacji takie problemy nie powinny występować.

17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

@hexi Jak wspomniałem wyżej i na stronie w komentarzu, Google coś kombinuje. Nie mamy na razie na to rozwiązania, dzieje się to nie tylko u nas.

@Kacper Skrzypek w powyżej odpowiedzi piszesz, że że nie ma rozwiązania, w artykule też tak jest, a we wcześniejszym komentarzu, że jest obejście. Jaki jest w takim razie stan? Obejście jest już znane czy jednak nie? Może miałeś na myśli ten fix od chiroman, który niekoniecznie działa na romach Xiaomi.eu?

I jeszcze jedno - czy znany jest już przybliżony termin kolejnej aktualizacji ROMu dla Xiaomi 13? Bo zastanawiam się nad tym ile trzeba będzie czekać i czy wracać na ROM China czy jednak zostać i poczekać na kolejny MIUIPolska. Pytanie ile trzeba czekać, bo czekam również na poprawkę problemu z Bluetooth i mam nadzieję, że najbliższe wydanie romu MIUIPolska rozwiąże obie sprawy.

Posted (edited)

Wyjaśnię to jeszcze raz:

- w artykule pisałem tylko o jednym obejściu - fixie od chiromana. Tylko że jego wgranie na większości nowych ROMow Xiaomi.eu nie sprawi, że Play Integrity będzie działać tak jak przedtem, a wręcz przeciwnie - wywali nawet ten MEETS_BASIC_INTEGRITY, który świeci się na zielono bez niego. My wiemy o nim, ale u nas trzeba nieco więcej roboty by to zaimplementować, nie przejdzie to tak jak na AOSP.

- nie ma żadnych przybliżonych terminów wydania aktualizacji. Będzie wtedy, gdy będzie gotowa, na to nie mam wpływu. Musisz pytać Igora Eisberga na Xiaomi.eu.

- pierwszy post pisałem, gdy nie wiedziałem jeszcze, że wywaliło Play Integrity.

Jeszcze przekleję: https://xiaomi.eu/community/threads/google-wallet-stopped-working-device-doesnt-meet-security-requirements.70444/post-704177

Może się okazać, że już nie będziemy się z tym bawić. Ale to tylko przypuszczenie.

Edited by Kacper Skrzypek
  • Like 1
Posted (edited)
4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wyjaśnię to jeszcze raz:

- w artykule pisałem tylko o jednym obejściu - fixie od chiromana. Tylko że jego wgranie na większości nowych ROMow Xiaomi.eu nie sprawi, że Play Integrity będzie działać tak jak przedtem, a wręcz przeciwnie - wywali nawet ten MEETS_BASIC_INTEGRITY, który świeci się na zielono bez niego. My wiemy o nim, ale u nas trzeba nieco więcej roboty by to zaimplementować, nie przejdzie to tak jak na AOSP.

- nie ma żadnych przybliżonych terminów wydania aktualizacji. Będzie wtedy, gdy będzie gotowa, na to nie mam wpływu. Musisz pytać Igora Eisberga na Xiaomi.eu.

- pierwszy post pisałem, gdy nie wiedziałem jeszcze, że wywaliło Play Integrity.

Jeszcze przekleję: https://xiaomi.eu/community/threads/google-wallet-stopped-working-device-doesnt-meet-security-requirements.70444/post-704177

Może się okazać, że już nie będziemy się z tym bawić. Ale to tylko przypuszczenie.

Dzięki za wyjaśnienia. Zobaczę co (czy w ogóle) Igor odpisze. 

A tak nawiasem - czy powrót do chińskiego ROMu na chińskim Xiaomi 13 (sprowadzony z Chin z oryginalnie chińskim romem) i zablokowanie bootleadera umożliwi mi załadowanie Google Apps razem z Google Pay? Czy to będzie działało czy tak się nie da i Google Pay może działać tylko na romie Global z telefonami z międzynarodowej dystrybucji z certyfikatem?

Edited by grzeg8102
Posted
6 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

czy powrót do chińskiego ROMu na chińskim Xiaomi 13 (sprowadzony z Chin z oryginalnie chińskim romem) i zablokowanie bootleadera umożliwi mi załadowanie Google Apps razem z Google Pay?

Tak, umożliwi. Od kilku lat nawet chińskie ROM-y mają usługi Google'a, trzeba tylko doinstalować Google Play.

Posted
10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, umożliwi. Od kilku lat nawet chińskie ROM-y mają usługi Google'a, trzeba tylko doinstalować Google Play.

Ok. No to poważnie rozważę tą opcję

Może trafiłem na zły moment jeśli chodzi o przygodę z romami xiaomi.eu, ale trochę się tych poważnych problemów uzbierało i ta niepewność czy i kiedy wszystko znowu wróci do normy. 

I te Google Apps każdy chińczyk tak swobodnie może sobie doinstalować czy też wymaga to jakiejś zabawy z recovery, odblokowaniem bootloadera czy też instaluje się to jak zwykłą apkę?

Posted
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Angielski, chiński, arabski w kilku odmianach i to tyle. Gdzieniegdzie aplikacje mają polski, ale nie ma go w całym ROM-ie.

A czy da się jakoś doinstalować język polski biorąc coś z xiaomi.eu?

Posted

A czy po zablokowaniu bootloadera można o później odblokować ponownie?

A jeśli można,  to czy mogę go odblokować natychmiast czy trzeba będzie odczekać te 168h?