Pokosek Posted June 22 Share Posted June 22 (edited) mam pytanie jak włączyć karte esim telefon kupiony w media expert jakiś miesiąc temu Edited June 22 by Pokosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 22 Author Share Posted June 22 10 minut temu, Pokosek napisał(a): mam pytanie jak włączyć karte esim telefon kupiony w media expert jakiś miesiąc temu Redmi Note 13 Pro w wersji bez 5G, a taką masz, nie obsługuje eSIM. https://www.mi.com/global/product/redmi-note-13-pro/specs/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
shoopen Posted June 27 Share Posted June 27 Cześć wszystkim, Właśnie stałem się właścicielem Redmi note 13 pro 5g z systemem 1.0.12.0.UNREUXM. Odblokowałem bootloader, ale nie wiem czy jest na razie sens zmiany romu? Na forum widzę, że pojawiają się wersje UNRCNXM i chciałbym zapytać jaka jest różnica i czy jest sens wymiany? Domyślam się, że CN=China, EU=Europa? Czy istnieje jakaś uniwersalna lista pakietów, które należy obowiązkowo odinstalować (chodzi mi o typowe bloatware) z tego telefonu przy pomocy adb? Taka ciekawostka, podczas przeglądania listy pakietów zainstalowanych na telefonie napotkałem się na taki pakiet Zwykła literówka czy coś podejrzanego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 27 Share Posted June 27 (edited) Godzinę temu, shoopen napisał(a): Cześć wszystkim, Właśnie stałem się właścicielem Redmi note 13 pro 5g z systemem 1.0.12.0.UNREUXM. Odblokowałem bootloader, ale nie wiem czy jest na razie sens zmiany romu? Na forum widzę, że pojawiają się wersje UNRCNXM i chciałbym zapytać jaka jest różnica i czy jest sens wymiany? Domyślam się, że CN=China, EU=Europa? Czy istnieje jakaś uniwersalna lista pakietów, które należy obowiązkowo odinstalować (chodzi mi o typowe bloatware) z tego telefonu przy pomocy adb? Taka ciekawostka, podczas przeglądania listy pakietów zainstalowanych na telefonie napotkałem się na taki pakiet Zwykła literówka czy coś podejrzanego? Xiaomi eu robi romy bazujące na wersji CN (tak stable jak i dev beta - którego nie ma do tego modelu co niektórym mocno doskwiera - vide @kris68)🙃 a nie EU ... czyli masz u siebie globala - jak zrobisz unlocka wywal to w ch... i wskakuj na Xiaomi eu ... zobacz przy okazji co pisał wyżej wspomniany załogant przy najnowszej dostępnej wersji stable dla tego modelu ... jeśli ten temat Cię interesuje to wbij sobie w dział dyskusje o aplikacjach i tam masz założony temat debloat - ja tam wrzuciłem np. listę tego co usunąłem u siebie ... tyle że to trzeba robić z głową i spokojnie poszukać też info w necie ... listy są ale czy na ten konkretny model znajdziesz nie wiem ... one są raczej uniwersalne ... do tej procedury polecam nie adb tylko programik o nazwie universal android debloater - ma fajnie pogrupowane to wszystko kategoriami np. z listy recommended prawie wszystko można bez obaw wywalać - choć część rzeczy bywa przydatna i u siebie to zostawiłem ... a na innych listach np. advanced warto już się zastanowić ... 🙃 ps. dodałem Cie do korespondencji w tym zakresie - tam wrzuciłem zrzuty co wywalone czy zostawione z jakich list - to możesz obadac przy okazji ... ogólnie taka porada żeby w UAD zawsze czytać opisy - jeśli są - coś nie jesteś pewny - zostaw ... też tam bardzo prosto można przywrócić usunięte usługi - klikasz restore i masz z powrotem ... więc też bez obaw że czegoś nie da się odzyskać ... tam jak poczytasz ten temat debloat - to na końcu walczyliśmy z jedna sprawą która do końca nie wiadomo w czym jest - ja z tego nie korzystam ale jednemu zalogantowi było to przydatne ... jakiś skrót ułatwień - do tej pory nie wiem gdzie to jest 🙃 Edited June 27 by Master 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 27 Share Posted June 27 Dla tych, co piszą, że ten telefon robi nieostre zdjęcia. Zdjęcie zrobione na szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted June 27 Share Posted June 27 Tego zaznaczonego pakietu to by jednak nie ruszał, bo jeśli wierzyć deskrypcji to jest to związane z jakąś funkcją wifi ( ewentualnie przy debloacie nie odinstalowywać a jedynie zrobić wyłączenie) Być może jest to blotware tak jak w samsungu (screen) ale może być odpowiedzialne za jakieś funkcje związane z wi-fi.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 27 Share Posted June 27 w universal android debloater to niby nazywa się uninstall - ale możliwe że to wyłącza usługę ... bo jest opcja restore i od razu jest ona przywrócona - więc zakładam że raczej to zostaje w telefonie tyle że nie działa w tle ... przywrócenie jest momentalne - się klika i od razu działa - sprawdzałem w praktyce 🙃 też bym to zostawił ... ogólnie to są w tym programiku fajne opisy tych usług - często bardzo szczegółowe - choć bywa że nie ma wcale albo info jest bardzo skąpe ... w ogóle może już są w necie zaktualizowane listy debloat - ja dość dawno w to się bawiłem ... z pół roku będzie 🙃 ogólnie z procedury i efektu jestem zadowolony - wszystko działa jak należy a ile śmiecia się pozbyłem przy okazji ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 28 Share Posted June 28 Wiesz @Master, ja nie bawię się universal android debloater, bo boję się, ze coś niepotrzebnego usunę, a przepraszam, wiesz, że jestem maniak i jak mam ponad 200 aplikacji w fonie, to przy pomyłce jak będę musiał przywracać dane, bo żaden program ich nie skopiuje to dla mnie 48 h pracy, bo przecież wiesz, jakie mam obowiązki. Ty w tym siedzisz, wiec kontrolujesz sprawę ja nie bo nigdy mi to nie było potrzebne, a moja 13 w porównaniu choćby z 12 śmiga jak szalona. Jak się przesiadłem na 13, to aż nie wierzyłem, że może smartfon tak śmigać zwłaszcza na dopracowanym sofcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 28 Share Posted June 28 41 minut temu, kris68 napisał(a): Wiesz @Master, ja nie bawię się universal android debloater, bo boję się, ze coś niepotrzebnego usunę, a przepraszam, wiesz, że jestem maniak i jak mam ponad 200 aplikacji w fonie, to przy pomyłce jak będę musiał przywracać dane, bo żaden program ich nie skopiuje to dla mnie 48 h pracy, bo przecież wiesz, jakie mam obowiązki. Ty w tym siedzisz, wiec kontrolujesz sprawę ja nie bo nigdy mi to nie było potrzebne, a moja 13 w porównaniu choćby z 12 śmiga jak szalona. Jak się przesiadłem na 13, to aż nie wierzyłem, że może smartfon tak śmigać zwłaszcza na dopracowanym sofcie. wiesz i masz rację i nie do końca 🙃 tam nie usuniesz w ogóle nic jeśli chodzi o apki - to tylko usługi systemowe - ja nie widzę w ogóle sensu trzymania aktywnych kilkudziesięciu usług które siedzą w tle i konsumują zasoby + baterie a z których nie korzystam ... i korzystać nie będę 🙃 wiem jak to pomogło na wydajność i baterie w mi 11 - byłem pod wrażeniem - stąd pierwsze co zrobiłem po instalacji Xiaomi eu na swojej 14 pro to odpaliłem UAD i pojechałem równo ... 🙃 cały czas to mam wywalone i żadnych problemów z telefonem apkami czy stabilnością - jedyne co musiałem przywrócić to usługa Googla odpowiedzialna za zakładkę Discover no i to SIM activation - wcześniej miałem usunięte konto Xiaomi ale ostatecznie je dałem + chmurę - tylko zapomniałem przywrócić ten SIM ... tam w opisie tej usługi jest o tym że to musi być w przypadku synchronizacji zasobów z chmurą (tylko w sumie nie wiem czy musi być cały czas czy tylko wystarczy że to powiązanie z numerem telefonu raz zaskoczy ... przy okazji na próbę ja wywalę - tzn to SIM activation - i sprawdzę czy nie wywali bez tego synchronizacji ...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 28 Share Posted June 28 Paweł zainteresowałeś mnie, jeżeli możesz i znajdziesz trochę czasu, napisz mi proszę, co mogę powyłączać, bo nie chcę eksperymentować i robić na pałę. Jeśli byś mógł na priv, wypisać to się zastosuję do rad fachowca :), a smartfonowi na pewno ulży, bo masz to sprawdzone. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 28 Share Posted June 28 27 minut temu, kris68 napisał(a): Paweł zainteresowałeś mnie, jeżeli możesz i znajdziesz trochę czasu, napisz mi proszę, co mogę powyłączać, bo nie chcę eksperymentować i robić na pałę. Jeśli byś mógł na priv, wypisać to się zastosuję do rad fachowca :), a smartfonowi na pewno ulży, bo masz to sprawdzone. dodam Cię do korespondencji gdzie wrzucałem taką listę usług w oparciu o android universal debloater ... co wywaliłem z jakich list ... i tam też pisałem co zostawiłem z listy rekomendowanej do wywalenia i co to jest ... wiesz w necie są całe artykuły o tym i wypisane wszystko ładnie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 28 Share Posted June 28 Jak masz sprawdzone, to ok czekam, a wiesz, jak na info w necie czasem się można przejechać, ludzie czasem piszą takie bzdury, że jak nie pomyślisz to coś można spi*******. Nie jest to nagminne, ale jednak..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 28 Share Posted June 28 10 minut temu, kris68 napisał(a): Jak masz sprawdzone, to ok czekam, a wiesz, jak na info w necie czasem się można przejechać, ludzie czasem piszą takie bzdury, że jak nie pomyślisz to coś można spi*******. Nie jest to nagminne, ale jednak..... wejdź w dyskusje o aplikacjach i tam masz temat założony jeśli chodzi o debloat ... w każdym razie na mailu masz aktualny stan jak to wygląda teraz u mnie ... więcej tam się nie grzebie bo działa wszystko luks i nie ma co na siłę psuć ... 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 28 Share Posted June 28 (edited) Masz linka do tej dyskusji ?? Nie mam już siły i czasu szukać. I sorry, że zapytam na którym mailu [email protected] czy którymś innym ?? Przepraszam, maila znalazłem [email protected], ale albo już padam, ale nie widzę treści tego co usunąć. Przepraszam. Edited June 28 by kris68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted June 28 Share Posted June 28 2 minuty temu, kris68 napisał(a): Masz linka do tej dyskusji ?? Nie mam już siły i czasu szukać. I sorry, że zapytam na którym mailu [email protected] czy którymś innym ?? no tu na priv wysłałem ... tak jak Ty piszesz ... a tu masz ten temat ... https://miuipolska.pl/forum/topic/57162-debloating-miui/#comments Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted June 28 Share Posted June 28 Dzięki przepraszam jeszcze raz już mam i widzę, rano się za to wezmę. Coś mnie kurde ociemniło...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxkub Posted July 3 Share Posted July 3 W dniu 27.06.2024 o 20:25, Master napisał(a): Xiaomi eu robi romy bazujące na wersji CN (tak stable jak i dev beta - którego nie ma do tego modelu co niektórym mocno doskwiera - vide @kris68)🙃 a nie EU ... czyli masz u siebie globala - jak zrobisz unlocka wywal to w ch... i wskakuj na Xiaomi eu ... zobacz przy okazji co pisał wyżej wspomniany załogant przy najnowszej dostępnej wersji stable dla tego modelu ... jeśli ten temat Cię interesuje to wbij sobie w dział dyskusje o aplikacjach i tam masz założony temat debloat - ja tam wrzuciłem np. listę tego co usunąłem u siebie ... tyle że to trzeba robić z głową i spokojnie poszukać też info w necie ... listy są ale czy na ten konkretny model znajdziesz nie wiem ... one są raczej uniwersalne ... do tej procedury polecam nie adb tylko programik o nazwie universal android debloater - ma fajnie pogrupowane to wszystko kategoriami np. z listy recommended prawie wszystko można bez obaw wywalać - choć część rzeczy bywa przydatna i u siebie to zostawiłem ... a na innych listach np. advanced warto już się zastanowić ... 🙃 ps. dodałem Cie do korespondencji w tym zakresie - tam wrzuciłem zrzuty co wywalone czy zostawione z jakich list - to możesz obadac przy okazji ... ogólnie taka porada żeby w UAD zawsze czytać opisy - jeśli są - coś nie jesteś pewny - zostaw ... też tam bardzo prosto można przywrócić usunięte usługi - klikasz restore i masz z powrotem ... więc też bez obaw że czegoś nie da się odzyskać ... tam jak poczytasz ten temat debloat - to na końcu walczyliśmy z jedna sprawą która do końca nie wiadomo w czym jest - ja z tego nie korzystam ale jednemu zalogantowi było to przydatne ... jakiś skrót ułatwień - do tej pory nie wiem gdzie to jest 🙃 A pytanie w jaki sposób Xiaomi eu testuje te Romy? Zawsze jest ryzyko że jakieś bugi mogą się pojawić, bo w końcu trochę zmian tam wprowadzają. Zastanawiam się czy nie lepiej po prostu wrzucić zwykłego global stable Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 3 Share Posted July 3 (edited) 34 minuty temu, jaxkub napisał(a): A pytanie w jaki sposób Xiaomi eu testuje te Romy? Zawsze jest ryzyko że jakieś bugi mogą się pojawić, bo w końcu trochę zmian tam wprowadzają. Zastanawiam się czy nie lepiej po prostu wrzucić zwykłego global stable no pewnie że jest ryzyko ... takie samo zresztą jak i na globalach ... Xiaomi jako takie robi dwa romy - swój oryginalny CN no i ten globalny (który jest w kilku wariantach czyli na Europę Indonezję indie czy Tajwan ...) a Xiaomi eu dodatkowo te wersje sprawdza i przerabia na naszą korzyść ... robi to głównie na wersjach CN ale też na kilka modeli np. 13t bazuje na romach global ... Xiaomi eu ma sporo fajnych rozwiązań i zalet w porównania do globali ale są też i wady ... główny problem polega na tym że rom Xiaomi eu wymaga odblokowanego bootloadera (którego też nie możemy zamknąć) stąd mogą być problemy z niektórymi apkami ... to jest ogarniane na bieżąco no ale takie sytuacje mogą być już są albo były i są nadal ... ja korzystam z romu Xiaomi eu już ponad 3 lata i nie narzekam ... z kolei global do poprawnej pracy wymaga zablokowanego bootloadera - czyli np. wszystkie modele z dystrybucji chińskiej już tu odpadają ... no ale potencjalnie nie powinno być problemów z apkami uczulonymi na kwestie bezpieczeństwa ... tu też jest kwestia podejścia indywidualnego użytkownika - mnie np. stać na to żeby kupić sobie fona z naszej / globalnej dystrybucji i wcale nie muszę korzystać z chińczyka i bawić się custom romem Xiaomi eu - tyle że chce 🙃 podoba mi się praca i zaangażowanie ludzi z Xiaomi eu i to ile pracy wkładają w poprawę i tuning tych romow Xiaomi - systemy działają świetnie mają kupę dodatkowej funkcjonalności - do tego zawsze można liczyć na szybki support a zgłoszone uwagi są szybko ogarniane ... bywa że rebuildy romow są z dnia na dzień - wątpię że coś takiego jest na globalu ... stąd dla mnie wybór jest prosty - mając do wyboru globala albo Xiaomi eu - wybieram to drugie i myślę że długo to się nie zmieni ... następny telefon też będzie od Xiaomi też chińczyk i też będzie zasilony custom romem 🙃 a reszta niech sobie robi co chce - to już nie moja sprawa i mój problem - za to fajnie potem się czyta narzekania tu na forum osób które siedzą na globalach i nawet nie mają gdzie napisać o problemach które mają ... największe zagrożenia jakie widzę dla romow Xiaomi eu i ogólnie tej całej wspólnoty to zablokowanie przez Xiaomi możliwości zrobienia unlocka - to raz ... a dwa to jak zaczną pojawiać się apki wymagające tzw. strong integrity ... bo nie wiem czy da się to obejść mając unlocka ... na razie chyba nie ma z tym specjalnie problemów ale możliwe że to kwestia czasu ... szczególnie jeśli chodzi o apki z płatnościami / bankowe ... zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ... ps. jak Xiaomi eu testuje romy to pytanie może do pana Kacpra albo do zadania na ich forum ... zakładam że robią co mogą na ile mają czas i dają radę ... tych modeli telefonów i wersji systemów (jeszcze różne wydania typu stable czy dev beta) jest tyle że ciężko zrobić ekipę która to wszystko ogarnie ... a resztę robi po prostu community - czyli my 🙃 i to kolejna zaleta dla mnie bo wolę brać udział w rozwijaniu systemu niż nie mieć na to wpływu ... a to bym miał właśnie na globalu ... Edited July 3 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxkub Posted July 5 Share Posted July 5 No właśnie z romami xiaomi.eu jestem problem zresztą jak sam przyznajesz że już często dzień po wydaniu danego romu wychodzi wersja Xiaomi eu. Więc widać że nikt tego nie testuje, twórcy po prostu podmieniają niektóre apki takie jak dialer i dodają parę dodatków i już gotowe. W przypadku redmi note 13 pro trzeba osobno dograć sobie modem z wersji global, więc widać że nawet o takie szczegóły nie dbają. Okej można zgłaszać błędy, ale właściwie co mają poprawiać błędy za które odpowiada samo Xiaomi nie poprawią, ewentualnie właśnie reagują na takie większe bugi jak ten z modemem, wydając sposób naprawienia tego. I też nie chcę się czepiać czy coś bo wiadomo że dobrze że wydają tego typu ROM. Sam już zresztą widzę parę błędów po zainstowalou Xiaomi eu, między innymi raz się pojawia a raz nie panel do przełączania trybu oszczędzania energii w informacji dla danej aplikacji, zresztą widać że i tak ta opcja nie działa prawidłowo, czy dam bez ograniczeń czy nie aplikacja i tak jest ubijana, to samo z autostartem aplikacja ma wyłączony autostrada a i tak przy uruchomieniu urządzenia się uruchamia i wisi w otwartych procesach. A co do dyskusji wyżej o robieniu deblotu apek, bawiłem się w to długo, i ostatecznie stwierdziłem że nie ma to praktycznie żadnego sensu, a wręcz najczęściej szkodzi, często pojawia się problem z drenowaniem baterii, bo na przykład usuwamy jakieś komponenty systemowe a potem inne aplikacje które chcą się do nich odnosić napotykają konflikty itp. ktoś pisał że po deblochacie urządzenie uruchamia się w 36 sekund, mi po zainstalowaniu ponad setki aplikacji i zapełnienie 300 GB pamięci uruchamia się około 30 sekund, więc widać że bez znaczenia. Tak samo debloat nie pomaga na ilość wolnej pamięci RAM i ubijanie aplikacji, testowałem to wielokrotnie, faktycznie mamy wtedy mniej procesów w tle i niby więcej wolnej pamięci RAM ale system tak samo ubija aplikacje użytkownika. Zresztą Xiaomi i tak mamy tragedię, mimo posiadania 12 gb ramu, i tak po przełączeniu paru aplikacji jak chcę wrócić na przykład do przeglądarki internetowej to już dana strona się przeładowuje, tragedia, mimo wyłączenia wszystkich opcji oszczędzania energii dla danej aplikacji. Ktoś pisał że w hyperoes to poprawi i widać że nie. Coś może powiedzieć żeby sobie kupić na przykład Motorola z czystym Androidem, i tu mamy klops, używałem dłuższy czas Motoroli g84 12 GB RAM, jest to samo, system dalej ubija aplikację xdd, mimo wyłączenia wszystkich opcji oszczędzania energii. Chyba faktycznie zostają tylko custom Romy w których faktycznie potrafi być z tym lepiej, tylko tu znowu dostajemy całą mnóstwo różnych bugów, których twórcy nie zamierzają poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 5 Author Share Posted July 5 Godzinę temu, jaxkub napisał(a): W przypadku redmi note 13 pro trzeba osobno dograć sobie modem z wersji global, więc widać że nawet o takie szczegóły nie dbają. A jak mamy "dbać" o modem, który różni się między ROM-ami? Popsuć modem tym, którzy mają telefony z Chin? Bo do tego by się sprowadziła podmiana modemu na ten z Globala. I nie ma też gwarancji, że ten modem będzie działać po aktualizacji do nowszej wersji Androida. Nie żebym się czepiał, ale po prostu też widać, że nie każdy na to zwraca uwagę jak to wygląda z "naszej" perspektywy. Jak sam przyznałeś, to co popsuło Xiaomi raczej trudno jest nam poprawić, działamy na tym co mamy. Być może na AOSP byłoby lepiej, ale niestety MIUI/HyperOS to nie AOSP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted July 5 Share Posted July 5 jaxkub przejdź na jabłko, będzie pan zadowolony.... Niedobrze mi jak to czytam...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 5 Share Posted July 5 tak w nawiązaniu do posta załoganta jaxkub - wiesz z tym debloat - ja przypadkowo o tym kiedyś przeczytałem tu na forum - i pomyślałem - czemu nie ... to było jeszcze na mi 11 - stąd miałem porównanie jak działa telefon przed i po tej procedurze - nawet wrzucałem tu na forum zrzuty z SOT bo miałem zrobione i przed i po tej procedurze - efekty były na tyle dobre że teraz na nowym telefonie zrobiłem ta procedurę od razu po instalacji systemu - stąd nie mam jak zrobić bezpośredniego porównania stanu przed i po ... myślę że efekt debloat będzie najbardziej widoczny na telefonach starszych generacji i o mniejszej pojemności baterii - żadnych negatywnych objawów nie mam - no i zamierzam dalej kultywować ten proceder 🙃 z tymi romami to wiadomo - na pewno ekipa Xiaomi eu nie siedzi nad kilkudziesięcioma telefonami i nie robi nic innego tylko testuje to na każdy możliwy sposób ... część błędów poprawia samo Xiaomi a część - w miarę możliwości - ogarnia ich ekipa ... reuploady są robione tak w zależności od działań Xiaomi jak i od uznania ekipy Xiaomi eu - w każdym razie reagują i jedni i drudzy co myślę jest na naszą korzyść ... no i trzeba pamiętać też o tym że tych wersji romow wychodzi dużo więcej niż te co my dostajemy co tydzień jako bety Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxkub Posted July 5 Share Posted July 5 (edited) Robiłem wielokrotnie debloat na różnych telefonach, na starszych wiadomo było widać efekt gdzie pamięci ram było naprawdę mało, natomiast na lepszych nawet jak się wydawało w pierwszych dniach testów że jest lepiej, to z czasem różne problemy zaczynały zawsze narastać, w stylu jakieś dziwne bugi, drain baterii przez noc, jeszcze agresywniejsze ubijanie aplikacji itp. Nie mówię może na niektórych modelach gdzie coś jest skopane z systemowymi aplikacjami może to przynosić znaczne korzyści, ale jak system jest dobrze przygotowany to usuwanie systemowych komponentów poza takimi podstawowymi jak wbudowana przeglarka/kalkulator itp żadnych korzyści nie przyniesie a tylko różne konflikty w systemie. Co do Romów xiaomi.eu dobrze że są, ale w pojedynczych przypadkach jak ktoś woli miec święty spokój warto wrzucić global (jak ktoś nie ma wersji China smartfona) bo w xiaomi.eu jakieś dodatkowe bugi się czasem znajdują. W opisie zalet romu xiaomi.eu mamy tutaj na stronie że: "Zoptymalizowane użycie RAM-u przez wyłączenie zbędnych usług i funkcji śledzących użytkownika" Można gdzieś znaleźć info na czym ma polegać to zoptymalizowanie ramu i które usługi/pakiety zostały wyłączone w porównaniu z globalem? Edited July 5 by jaxkub Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted July 5 Share Posted July 5 To, co pisze Master jest naprawdę, szczerą prawdą, długo nie mogłem się do tego przekonać, bo balem się usunąć coś potrzebnego, jednak kolega, którego już długo znam i chyba się trochę przyjaźnimy, wysłał mi zrzuty ekranu co usunąć, i co mogę powiedzieć: smartfon chodzi szybciej, nic się nie wiesza, a aplikacje, które działały w tle, są wywalone, telefon trzyma o wiele dłużej. Dziękuje serdecznie Master 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucas7911 Posted July 7 Share Posted July 7 Nietypowe pytanie, dwa takie same telefony, obydwa z taką samą najnowszą wersją systemu ( HyperOS ) u żony znikł zegar na pulpicie , myślę moment i ustawię w widgetach a tu niespodzianka u mnie wygląda to tak jak na czarnym screenie, lista i do wyboru cyfrowe zegary a u żony inaczej i tam tylko okrągłe zegary , czy można coś w ustawieniach ustawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 7 Author Share Posted July 7 U żony jest włączony Panel informacyjny. Zjedź na dół, tam masz opcję Aplikacje z wieloma widżetami i tam na dole Widżety Androida. Wtedy będziesz mieć menu takie jak u siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted July 7 Share Posted July 7 Najpierw klikasz A później Edit:Widzę, że już kolega mnie ubiegł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucas7911 Posted July 7 Share Posted July 7 W życiu bym nie znalazł . Dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
smk Posted August 1 Share Posted August 1 (edited) Witajcie Chcę kupić Xiaomi Redmi Note 13 Pro i zastanawiam się z jakiej dystrybucji telefon wybrać? Na Allegro najtańsze są od chińskich sprzedawców z dystrybucji zapewne chińskiej lub globalnej, droższe są z dystrybucji europejskiej, a najdroższe z polskiej (np. Polkomtel). Z takich mniej typowych funkcji zależy mi na nagrywaniu rozmów. Z jakiej dystrybucji telefon wybrać, żeby wdrożenie tego było jak najmniej problematyczne? Z góry dziękuję za porady. Edited August 1 by smk Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted August 1 Share Posted August 1 Tylko z polskiej dystrybucji unikniesz wielu problemów, mam też tego fona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted August 1 Share Posted August 1 Kup od polskiego sprzedawcy w wersji global.Nie musi to być operator np Polkomtel, w sklepach typu RTV Euro AGD, Mediamarkt, X-kom, Avans itp potrafią mieć lepsze ceny niż u operatorów.Zerknij też do MiCenter, potrafią mieć fajne promki, a jak się dogadasz z @Acid (właściciel serwisu i domeny) to możliwe że wrzuci Ci od razu rom global z nagrywaniem rozmów, bo fabryczne romy na Europę nie mają nagrywania rozmów, trzeba wtedy samemu odblokować bootloader i wgrać odpowiedni rom.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted August 1 Share Posted August 1 16 godzin temu, smk napisał(a): Witajcie Chcę kupić Xiaomi Redmi Note 13 Pro i zastanawiam się z jakiej dystrybucji telefon wybrać? Na Allegro najtańsze są od chińskich sprzedawców z dystrybucji zapewne chińskiej lub globalnej, droższe są z dystrybucji europejskiej, a najdroższe z polskiej (np. Polkomtel). Z takich mniej typowych funkcji zależy mi na nagrywaniu rozmów. Z jakiej dystrybucji telefon wybrać, żeby wdrożenie tego było jak najmniej problematyczne? Z góry dziękuję za porady. Zapoznaj się z tym: Tak jak poprzednicy pisali - jak chcesz mieć spokojną głowę to tylko polska dystrybucja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smk Posted August 2 Share Posted August 2 Panowie @kris68, @Netoper, @Gorus - bardzo dziękuję za odpowiedzi. Czyli jeśli mamy tak jak tutaj - https://allegro.pl/oferta/smartfon-xiaomi-redmi-note-13-pro-5g-8-256gb-midnight-black-snapdragon-15378952683 - dystrybucja europejska, to powinienem to odpuścić? Obecnie to chyba najkorzystniejsza cenowo oferta od polskiego dystrybutora, dlatego właśnie stąd chciałem kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 2 Share Posted August 2 7 minut temu, smk napisał(a): Panowie @kris68, @Netoper, @Gorus - bardzo dziękuję za odpowiedzi. Czyli jeśli mamy tak jak tutaj - https://allegro.pl/oferta/smartfon-xiaomi-redmi-note-13-pro-5g-8-256gb-midnight-black-snapdragon-15378952683 - dystrybucja europejska, to powinienem to odpuścić? Obecnie to chyba najkorzystniejsza cenowo oferta od polskiego dystrybutora, dlatego właśnie stąd chciałem kupić. no ale to to samo co u nas ... gwarancje też będziesz mieć u nas jak dostaniesz fakturę na fona ... system to global na Europę - z naszej dystrybucji będzie dokładnie ten sam ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 2 Author Share Posted August 2 Teoretycznie to to samo, ale nikt nie zagwarantuje, że nie biorą na przykład czegoś, co pochodzi z dystrybucji Vodafone. Tego praktycznie nie widać, dopóki nie wgra się ROM-u na Tajwan czy Indonezję i nie spróbuje uruchomić nagrywania rozmów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts