Kamil Klapa Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 Cześć! Od 3 tygodni jestem posiadaczem Xiaomi 12 w wersji global eu z androidem 13. Od samego początku zauważyłem, że telefon potrafi mieć problemy z płynnością. Zazwyczaj działa bardzo płynnie i bardzo szybko jednak od samego początku mam problem z takimi aplikacjami jak Facebook, instagram, YouTube czy przeglądaniem stron w Chrome. Mianowicie chodzi o płynność przewijania w tych aplikacjach. Mój stary honor 20 przewijał ww. apki płynnie. W domu mamy jeszcze Samsunga s23. Na nim również podczas przewijania nie da się zauważyć jakichkolwiek przycięć przy przewijaniu. Na Xiaomi ten problem występuje od początku. Mogłoby się wydawać, że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca... Dzisiaj przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych. Niestety łatwo wyczuwalny brak płynności w przewijaniu jest w dalszym ciągu widoczny. Czy jest jakiś sposób na załagodzenie tego problemu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Nie ukrywam, że jestem lekko zniesmaczony tym jak to wygląda 😏 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 28, 2023 Share Posted August 28, 2023 no ciekawy temat ... ogólnie zauważalna mniejsza płynność to by wskazywało na ograniczenie odświeżania ekranu ... tak jest u mnie na jutubie (spada ze 120 na 60) ale na chromie tego nie ma ... (specjalnie sprawdziłem bo nie byłem pewny) wskazanie odświeżania możesz sobie włączyć w opcjach programisty ... no ale to chyba nie w tym problem ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojted Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 Myślę, że to nie o to chodzi. U mnie też zdarzają się takie przycięcia. Wprawdzie nie mam FB ale i u mnie zdarzają się czasem takie braki płynności. W różnych sytuacjach i rzadko ale jednak są. Czasem launcher przytnie czasem inna aplikacja. Sądzę, że to jest jakieś niedopracowanie MIUI. Ciekaw jestem, czy zdarza się to na innych modelach telefonów? Mój telefon to POCO F3.Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam_broda Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 No to i ja dołożę łyżeczkę dziegciu. Nie będę wymieniał gdzie, czy na czym są przycięcia ale są i to od nowości. Tel. kupiony w Plusie, żadnych kombinacji. Model: Redmi Note 12 5G MIUI: Global 14.0.3.0 (TMQEUXM) - autoupdate Android: 14 TKQ1.221013.002 - autoupdate Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 no ja powiem od siebie że jakoś nie zauważyłem takich objawów u siebie na mi 11 - ścinek i tym podobnych problemów ... cały czas siedzę na betach - z przeglądarek to chrome - czasami opera, launcher to przycina tylko po wrzuceniu nowej bety na samym starcie (no ale to poniekąd zrozumiałe) potem nie ma już problemów z płynnością działania, fejsbuka także nie mam więc nie wiem jak tam wygląda sytuacja ... korzystam tylko z Messengera a i to sporadycznie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted August 29, 2023 Share Posted August 29, 2023 Master, ale Ty to masz MiuiEU, więc to trochę inaczej działa niż global czy brandowany operatora Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojted Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 Tak tylko wspomnę, że i ja mam Xiaomi EU. Powtarzam jednak, że u mnie takie przycięcia zdarzają się na tyle rzadko , że uważam je za nieistotne. Ostatnio zdarzyło mi się coś takiego ze trzy tygodnie temu. W sumie to może być i wina Androida a nie nakładki. W każdym razie u mnie nie ma takiego problemu jak u założyciela tematu.Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 31, 2023 Share Posted August 31, 2023 W dniu 29.08.2023 o 23:33, Netoper napisał(a): Master, ale Ty to masz MiuiEU, więc to trochę inaczej działa niż global czy brandowany operatora jasna sprawa - ale to aż tak by się przekładało na wydajność i komfort korzystania? jeśli tak to nie wiem co Ci panowie robią jeszcze na globalu 🙃 wywalić to w ch... i emigrować na nasz ... też tak się zastanawiałem po kiego Ci operatorzy jeszcze w te brandy się bawią ... kiedyś to było standardem potem mieli od tego odchodzić ale widzę że nadal ma to się świetnie ... 44 minuty temu, wojted napisał(a): Tak tylko wspomnę, że i ja mam Xiaomi EU. W każdym razie u mnie nie ma takiego problemu jak u założyciela tematu. potwierdzam 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts