Kacper Skrzypek Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Poprawki zabezpieczeń z lipca 2023 roku na niektórych urządzeniach 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja Pełna lista zmian: polska, angielska Informacja – POCO F5 Pro ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA. Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu. W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu). Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power). Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img. Uruchom telefon komendą fastboot reboot. Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński). Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu. Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+) Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000) Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100) Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Masz jeszcze Redmi Note 8T? Zainstaluj Androida 13 Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 Ultra? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 i 13 Pro? Nowe, hybrydowe ROMy Xiaomi.eu/MIUI Polska: Jak zainstalować ROM po raz pierwszy? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 pobrane szybko i bezproblemowo przez updatera i dokładnie tak samo wrzucone przez twrp - na mi 11 poprawki już lipcowe - tak jak pisał już poprzednio pan Kacper autostart wrócił do menu w ustawieniach aplikacji - tak więc pobierać i testować 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Wrzucone mi11 ultra. Póki co OK. Poprawki z lipca ale to ten sam plik co do mi11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.sosu Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Potwierdzam również, że na Mi 11 Ultra poszło bez problemów. A nawet tym razem switch Harman Kardon pozostał włączony:) (bo u mnie zawsze po update się wyłączał). Jeden problem, który pozostaje u mnie to apka Aparat (stock), który chyba bez aktualizacji apki nie minie. W trybie auto, po przełączeniu na 5x od razu widać w podglądzie, że jakość jest jakby z manualnego zoomu bez tele (jakby na tele nie przełączyło). Oczywiście w jakości zdjęć to też widać. W trybie pro po wybraniu Tele 5x jest właściwy podgląd i finalna jakość. Obserwujemy dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 jak tam bateria u załogantów na nowej wersji? u mnie jak w załączeniu ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.sosu Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Nie mam drenażu i w sumie miałem od wielu wersji... Raczej jest stabilnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 (edited) Godzinę temu, mr.sosu napisał(a): Nie mam drenażu i w sumie miałem od wielu wersji... Raczej jest stabilnie. no u mnie akurat odwrotnie bo od kilku wersji bywa a wcześniej nie było 🙃 niby niedużo i nie ma dramatu żadnego ale jednak ... ogólnie wygląda że to chrome lubi sobie podrenować - tak na szybkiego jak patrzę na statystykę godzinowa - drugi załącznik - są tam dość często updaty może też ostatnie zwiększyły to zużycie ... Edited July 8, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 Bateria na xiao 13 lepiej niż na poprzedniej. Na 11 pro też jest okWysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy Posted July 8, 2023 Share Posted July 8, 2023 17%zeszlo i 1h 14min ekranu. Zobaczymy jutro Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 9, 2023 Share Posted July 9, 2023 Bateria w cupid to straszna rzecz. Sot na LTE, bez gps i BL do 4 godzin, ale na wifi nie jest lepiej. W spoczynku lub nocą % znikają jak przy włączonym ekranie. Brak zasięgu albo praca na 3G/2G temperatura drastycznie rośnie, gorący kartofel. Format zrobiłem, zero poprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudijack Posted July 9, 2023 Share Posted July 9, 2023 Dzień dobry. W tej wersji miała powrócić opcja "autostartu" w menu aplikacji. Czy należy ją w jakiś sposób uaktywnić bo niestety ale nie jest widoczna?Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 9, 2023 Author Share Posted July 9, 2023 Nie, powinna być widoczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 9, 2023 Share Posted July 9, 2023 (edited) Panel sterowania -> Użycie danych -> ustawiony miesięczny limit danych i data resetowania cyklu -> efekt jest dziwny, w dniu resetu cyklu licznik wskazuje zużycie w dniu resetu, ale główny licznik wskazuje dodatkowe gigabajty, W szczegółach użycia danych nie widać dodatkowych gigabajtów. Edited July 9, 2023 by acocieto Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudijack Posted July 9, 2023 Share Posted July 9, 2023 Nie, powinna być widoczna. Pomogło wyczyszczenie danych aplikacji Panel sterowania, teraz jest już widoczna.Czy jest możliwość przywrócenia paska skrótów w menu ostatnich otwartych aplikacji?Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 9, 2023 Author Share Posted July 9, 2023 Nie. Xiaomi kompletnie usunęło tę funkcję w ostatniej aktualizacji Systemowego launchera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy Posted July 9, 2023 Share Posted July 9, 2023 (edited) SOT 6 godzin bez wifi, ładowane wczoraj i jest jeszcze 10% baterii. Przez noc zeszło ok 3-4% (6.5godzin leżakowania) Edited July 9, 2023 by Jimmy Link to comment Share on other sites More sharing options...
fk4mil Posted July 10, 2023 Share Posted July 10, 2023 W dniu 9.07.2023 o 09:41, acocieto napisał(a): Bateria w cupid to straszna rzecz. Sot na LTE, bez gps i BL do 4 godzin, ale na wifi nie jest lepiej. Bez problemu wyciągam 5,5h SOT na LTE + BT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 10, 2023 Share Posted July 10, 2023 Od jakiego poziomu ładujecie i do jakiego poziomu? do 100%? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 10, 2023 Share Posted July 10, 2023 (edited) a ja tak się zastanawiałem ostatnio co to jest w statystykach baterii co się nazywa "inne" ... moze ktoś wie? poszukam infa jeszcze na zachodnich portalach ale tak od razu podpytuje na swoim podwórku 🙃 na tej wersji systemu dość duże zużycie na tym pokazuje ... a nie bardzo wiadomo co do tego się zalicza (w kategorii sprzęt tego nie ma - jest w systemie ... to już jakaś wskazówka - że to nie dotyczy hardware ...) a potrafi to zająć nawet do 30 procent zużycia baterii ... ps. jest sporo pytań o to w necie - np. na rededicie - ale jakoś nikt nic sensownego nie zaproponował ... a znalazłem też o to pytanie od gościa który ma Xiaomi 13 - więc świeży sprzęt ... może trzeba by poszukać jakaś apkę żeby to rozbiła bardziej detalicznie ... zobaczę przy okazji czy coś znajdę w tym temacie ... ps2. tu jest dość ciekawy wątek odnośnie zużycia baterii i co można zrobić w tym temacie ... https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments/el4x2a/fixed_miui_battery_drain/ Edited July 10, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek854 Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 Przez ostatnich kilka tygodni borykałem się z drenowaniem baterii i okropnym przegrzewaniem na 12X. Ostatecznie już na poprzedniej Becie odinstalowałem jeszcze kilka aplikacji (które miałem od zawsze), wyczyściłem cahce i dlavik z poziomu TWRP, wyłączyłem 5G i bateria zaczęła zachowywać się w miarę przewidywalnie. Teraz po aktualizacji powiedziałbym, że jest bardzo dobrze, bo na koniec dnia mam 40%, czyli jak za dobrych czasów. Ostatnio w połowie dnia musiałem ładować telefon i nadal był problem, aby wytrzymał do wieczora. Ostatecznie nie wiem co faktycznie pomogło. Na tej wersji kompas w google maps oczywiście nie działa nadal. Może komuś przyda się info, że czyszczenie pamięci usług google faktycznie pomaga na chwilę, ale usuwa też karty płatnicze z google pay więc przestają działać płatności zbliżeniowe. Ogólnie niezmiennie jestem rozczarowany, że od pół roku xiaomi nie potrafi naprawić tak istotnej funkcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 2 godziny temu, irek854 napisał(a): Przez ostatnich kilka tygodni borykałem się z drenowaniem baterii i okropnym przegrzewaniem na 12X. Ostatecznie już na poprzedniej Becie odinstalowałem jeszcze kilka aplikacji (które miałem od zawsze), wyczyściłem cahce i dlavik z poziomu TWRP, wyłączyłem 5G i bateria zaczęła zachowywać się w miarę przewidywalnie. Teraz po aktualizacji powiedziałbym, że jest bardzo dobrze, bo na koniec dnia mam 40%, czyli jak za dobrych czasów. Ostatnio w połowie dnia musiałem ładować telefon i nadal był problem, aby wytrzymał do wieczora. Ostatecznie nie wiem co faktycznie pomogło. tak Ciebie jak i innych uczestników tej dyskusji o baterii może zainteresować to o czym piszemy w temacie ostatniej wersji stable - link poniżej - temat ciekawy i warty ogarnięcia 🙃 https://miuipolska.pl/forum/topic/61101-xiaomi-mi-11-pro-ultra-miui-14-polska-xiaomieu-stabilne-14090tkacnxm-android-13/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 (edited) Dren cupid Edited July 11, 2023 by acocieto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 ja powywalem kupę rzeczy przez debloatera ... zobaczymy co to da w praktyce ... na razie wyglada, ze wszystko dziala w porzadku ... mialem problem z zakladka discover z googla ale to szybko sie ogarnelo ... aktualnie wyglada to tak jak w zalaczniku ... zostawilem to co uznalem za przydatne i z czego korzystam - reszta poszla won Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 (edited) jako ciekawostka jak wygląda zużycie baterii po zabawie z debloaterem ... załączniki dotyczą tego samego aktywnego czasu korzystania z fona - pierwszy przed usunięciem usług drugi po ich wywaleniu ... myślę że komentarz jest zbędny ... Edited July 11, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 @Master śmieci pozbywam się https://github.com/NeoApplications/Neo-Backup/releases/tag/8.3.2 dodam twoje rekomendacje z listy i zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 46 minut temu, acocieto napisał(a): @Master śmieci pozbywam się https://github.com/NeoApplications/Neo-Backup/releases/tag/8.3.2 dodam twoje rekomendacje z listy i zobaczymy. no to nie są takie śmieci w rozumieniu aplikacji czy ich pozostałości tylko usługi systemowe ... tam jest o tyle fajnie że są w tym sofcie opisy do zdecydowanej większości - wiadomo co za co odpowiada - czasami to wynika już z samej nazwy usługi ale czasami bez podpowiedzi się nie obejdzie ... u mnie to co widać na screenie to to co zostało aktywne - reszta wywalona ... tam dobrze żeby lista usług wyświetlała się jako recommended - bo jak damy wszystkie to będą tam też krytyczne usługi systemowe - a ich wywalanie to już wiadomo 🙃 raczej nie wskazane ... ale zdecydowanie czuć że bateria dostała drugie życie ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 (edited) Zamrożone usługi google/android z Twojej listy i odczuwam poprawę. Wczoraj o tej porze było 85%, a dziś 94%. Wszystko dziala. Edited July 12, 2023 by acocieto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 1 godzinę temu, acocieto napisał(a): Zamrożone usługi google/android z Twojej listy i odczuwam poprawę. Wczoraj o tej porze było 85%, a dziś 94%. Wszystko dziala. no u mnie jest zdecydowanie lepiej - mniej więcej tak jakby 1/5 baterii przybyło 🙃 jak nie lepiej ... też żadnych problemów z działaniem fona / systemu - będę dawał znać na bieżąco jakby co ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Wczoraj było 27%, dziś 50%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 (edited) 1 godzinę temu, acocieto napisał(a): Wczoraj było 27%, dziś 50%. luks u nnie nie dość że bateria odżyła to jeszcze fon się mniej grzeje i ramu więcej do dyspozycji ... mało tego - znalazłem jeszcze co jakiś typ pisał na rededicie - to dotyczyło globala ale pomyślałem że nie zaszkodzi spróbować - otóż on napisał że u niego bardzo pomogło na baterie rozładowanie jej kompletnie do końca i potem podłączenie na kabel i naładowanie do maxa - też tak zrobiłem i chyba faktycznie jest jeszcze lepiej jak było 🙃 Edited July 12, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted July 13, 2023 Share Posted July 13, 2023 @Master śmieci pozbywam się https://github.com/NeoApplications/Neo-Backup/releases/tag/8.3.2 dodam twoje rekomendacje z listy i zobaczymy.Co to jest ?Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts