Jump to content

MIUI V14.0.23.7.3.DEV

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

2377.png

• Poprawki zabezpieczeń z lipca 2023 roku na niektórych urządzeniach
  • 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja
  • 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja – POCO F5 Pro

ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA.

• Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu.
  • W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu).
  • Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power).
  • Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img.
  • Uruchom telefon komendą fastboot reboot.

Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński).

Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23051301.png.webp

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100)
  • Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2

pobrane szybko i bezproblemowo przez updatera i dokładnie tak samo wrzucone przez twrp - na mi 11 poprawki już lipcowe - tak jak pisał już poprzednio pan Kacper autostart wrócił do menu w ustawieniach aplikacji - tak więc pobierać i testować 🙃

Potwierdzam również, że na Mi 11 Ultra poszło bez problemów. A nawet tym razem switch Harman Kardon pozostał włączony:) (bo u mnie zawsze po update się wyłączał).

Jeden problem, który pozostaje u mnie to apka Aparat (stock), który chyba bez aktualizacji apki nie minie. W trybie auto, po przełączeniu na 5x od razu widać w podglądzie, że jakość jest jakby z manualnego zoomu bez tele (jakby na tele nie przełączyło). Oczywiście w jakości zdjęć to też widać.

W trybie pro po wybraniu Tele 5x jest właściwy podgląd i finalna jakość.

Obserwujemy dalej.

Godzinę temu, mr.sosu napisał(a):

Nie mam drenażu i w sumie miałem od wielu wersji...

Raczej jest stabilnie.

Screenshot_2023-07-08-20-19-49-901_com.miui.securitycenter.jpg

no u mnie akurat odwrotnie bo od kilku wersji bywa a wcześniej nie było 🙃 niby niedużo i nie ma dramatu żadnego ale jednak ... ogólnie wygląda że to chrome lubi sobie podrenować - tak na szybkiego jak patrzę na statystykę godzinowa - drugi załącznik - są tam dość często updaty może też ostatnie zwiększyły to zużycie ...

Screenshot_2023-07-08-21-26-34-383_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-07-08-21-51-04-585_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by Master

Bateria w cupid to straszna rzecz. Sot na LTE, bez gps i BL do 4 godzin, ale na wifi nie jest lepiej. W spoczynku lub nocą % znikają jak przy włączonym ekranie. Brak zasięgu albo praca na 3G/2G temperatura drastycznie rośnie, gorący kartofel. Format zrobiłem, zero poprawy.

Dzień dobry. W tej wersji miała powrócić opcja "autostartu" w menu aplikacji. Czy należy ją w jakiś sposób uaktywnić bo niestety ale nie jest widoczna?

Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka

Screenshot_2023-07-09-11-37-57-971_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.23d646beb7d654e49b7a4ef1a9a8574a.jpg

Panel sterowania -> Użycie danych -> ustawiony  miesięczny limit danych i data resetowania cyklu -> efekt jest dziwny, w dniu resetu cyklu licznik wskazuje zużycie w dniu resetu, ale główny licznik wskazuje dodatkowe gigabajty, W szczegółach użycia danych nie widać dodatkowych gigabajtów.

Edited by acocieto

Nie, powinna być widoczna.
Screenshot_2023-07-09-10-26-30-422_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.ff3ee30553c8dc6220f6d13f0f1d6d42.jpg
Pomogło wyczyszczenie danych aplikacji Panel sterowania, teraz jest już widoczna.
Czy jest możliwość przywrócenia paska skrótów w menu ostatnich otwartych aplikacji?

Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka

W dniu 9.07.2023 o 09:41, acocieto napisał(a):

Bateria w cupid to straszna rzecz. Sot na LTE, bez gps i BL do 4 godzin, ale na wifi nie jest lepiej. 

Bez problemu wyciągam 5,5h SOT na LTE + BT.

a ja tak się zastanawiałem ostatnio co to jest w statystykach baterii co się nazywa "inne" ... moze ktoś wie? poszukam infa jeszcze na zachodnich portalach ale tak od razu podpytuje na swoim podwórku 🙃 na tej wersji systemu dość duże zużycie na tym pokazuje ... a nie bardzo wiadomo co do tego się zalicza (w kategorii sprzęt tego nie ma - jest w systemie ... to już jakaś wskazówka - że to nie dotyczy hardware ...) a potrafi to zająć nawet do 30 procent zużycia baterii ...

ps. jest sporo pytań o to w necie - np. na rededicie - ale jakoś nikt nic sensownego nie zaproponował ... a znalazłem też o to pytanie od gościa który ma Xiaomi 13 - więc świeży sprzęt ... może trzeba by poszukać jakaś apkę żeby to rozbiła bardziej detalicznie ... zobaczę przy okazji czy coś znajdę w tym temacie ...

ps2. tu jest dość ciekawy wątek odnośnie zużycia baterii i co można zrobić w tym temacie ...

https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments/el4x2a/fixed_miui_battery_drain/

Edited by Master

Przez ostatnich kilka tygodni borykałem się z drenowaniem baterii i okropnym przegrzewaniem na 12X. Ostatecznie już na poprzedniej Becie odinstalowałem jeszcze kilka aplikacji (które miałem od zawsze), wyczyściłem cahce i dlavik z poziomu TWRP, wyłączyłem 5G i bateria zaczęła zachowywać się w miarę przewidywalnie. Teraz po aktualizacji powiedziałbym, że jest bardzo dobrze, bo na koniec dnia mam 40%, czyli jak za dobrych czasów. Ostatnio w połowie dnia musiałem ładować telefon i nadal był problem, aby wytrzymał do wieczora. Ostatecznie nie wiem co faktycznie pomogło.

Na tej wersji kompas w google maps oczywiście nie działa nadal. Może komuś przyda się info, że czyszczenie pamięci usług google faktycznie pomaga na chwilę, ale usuwa też karty płatnicze z google pay więc przestają działać płatności zbliżeniowe. Ogólnie niezmiennie jestem rozczarowany, że od pół roku xiaomi nie potrafi naprawić tak istotnej funkcji.

2 godziny temu, irek854 napisał(a):

Przez ostatnich kilka tygodni borykałem się z drenowaniem baterii i okropnym przegrzewaniem na 12X. Ostatecznie już na poprzedniej Becie odinstalowałem jeszcze kilka aplikacji (które miałem od zawsze), wyczyściłem cahce i dlavik z poziomu TWRP, wyłączyłem 5G i bateria zaczęła zachowywać się w miarę przewidywalnie. Teraz po aktualizacji powiedziałbym, że jest bardzo dobrze, bo na koniec dnia mam 40%, czyli jak za dobrych czasów. Ostatnio w połowie dnia musiałem ładować telefon i nadal był problem, aby wytrzymał do wieczora. Ostatecznie nie wiem co faktycznie pomogło.

tak Ciebie jak i innych uczestników tej dyskusji o baterii może zainteresować to o czym piszemy w temacie ostatniej wersji stable - link poniżej - temat ciekawy i warty ogarnięcia 🙃

https://miuipolska.pl/forum/topic/61101-xiaomi-mi-11-pro-ultra-miui-14-polska-xiaomieu-stabilne-14090tkacnxm-android-13/

ja powywalem kupę rzeczy przez debloatera ... zobaczymy co to da w praktyce ... na razie wyglada, ze wszystko dziala w porzadku ... mialem problem z zakladka discover z googla ale to szybko sie ogarnelo ... aktualnie wyglada to tak jak w zalaczniku ... zostawilem to co uznalem za przydatne i z czego korzystam - reszta poszla won :)

miui.jpg

jako ciekawostka jak wygląda zużycie baterii po zabawie z debloaterem ... załączniki dotyczą tego samego aktywnego czasu korzystania z fona - pierwszy przed usunięciem usług drugi po ich wywaleniu ... myślę że komentarz jest zbędny ...

Screenshot_2023-07-08-21-26-34-383_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-07-11-20-29-48-823_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by Master

46 minut temu, acocieto napisał(a):

@Master śmieci pozbywam się https://github.com/NeoApplications/Neo-Backup/releases/tag/8.3.2

dodam twoje rekomendacje z listy i zobaczymy.

no to nie są takie śmieci w rozumieniu aplikacji czy ich pozostałości tylko usługi systemowe ... tam jest o tyle fajnie że są w tym sofcie opisy do zdecydowanej większości - wiadomo co za co odpowiada - czasami to wynika już z samej nazwy usługi ale czasami bez podpowiedzi się nie obejdzie ... u mnie to co widać na screenie to to co zostało aktywne - reszta wywalona ... tam dobrze żeby lista usług wyświetlała się jako recommended - bo jak damy wszystkie to będą tam też krytyczne usługi systemowe - a ich wywalanie to już wiadomo 🙃 raczej nie wskazane ... ale zdecydowanie czuć że bateria dostała drugie życie ...

• Like 1

1 godzinę temu, acocieto napisał(a):

Zamrożone usługi google/android z Twojej listy i odczuwam poprawę. Wczoraj o tej porze było 85%, a dziś 94%. Wszystko dziala.

no u mnie jest zdecydowanie lepiej - mniej więcej tak jakby 1/5 baterii przybyło 🙃 jak nie lepiej ... też żadnych problemów z działaniem fona / systemu - będę dawał znać na bieżąco jakby co ...

1 godzinę temu, acocieto napisał(a):

Wczoraj było 27%, dziś 50%.

Screenshot_2023-07-12-16-52-20-314_com.miui.securitycenter.jpg

luks :) u nnie nie dość że bateria odżyła to jeszcze fon się mniej grzeje i ramu więcej do dyspozycji ... mało tego - znalazłem jeszcze co jakiś typ pisał na rededicie - to dotyczyło globala ale pomyślałem że nie zaszkodzi spróbować - otóż on napisał że u niego bardzo pomogło na baterie rozładowanie jej kompletnie do końca i potem podłączenie na kabel i naładowanie do maxa - też tak zrobiłem i chyba faktycznie jest jeszcze lepiej jak było 🙃

Screenshot_2023-07-12-18-50-33-045_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by Master

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...