Jump to content

Szybkie rozładowywanie baterii w S1

Recommended Posts

Witajcie. Jestem posiadaczem S1 z oficjalnej dystrybucji od kilku dni. Wydaje mi się, że mam duży problem z baterią, a konkretnie w szybkim rozładowywaniu się jej.

Niezależnie od ustawień zegarek dociąga ledwie do... doby od 100% naładowania (średnio spada o ok. 4% na godzinę, co daje +/- dobę). Przy czym są to dane praktycznie z trybu czuwania, bez korzystania z jakiejkolwiek funkcji (oprócz działających w tle, o czym poniżej), i podświetlania ekranu do sprawdzenia godziny.

Ustawienia:

- ekran zawsze włączony - wyłączone

- jasność ekranu - poziom 2 (przy opcji auto bez różnicy w czasie rozładowywania)

- wibracje - domyślne

- tarcza - fabryczna, bez animacji (elegant Black); test ustawiania różnych tarcz nic nie zmienił - brak dużego wpływu na baterię 

- wi-fi - niepołączone

- powiadomienia o połączeniach - włączone

- powiadomienia aplikacji - ustawione tylko dla 12 aplikacji, częstotliwość powiadomień mniej niż 1 / godz.

- tętno - automat

- sen - włączone 

- tlen we krwi - wyłączone 

- stres - włączone

- stanie - włączone 

- dodana karta do Xiaomi pay (nieużywana podczas pomiarów)

- aktualizacja pogody - włączone

- podnieś by wybudzić - wyłączone 

- odblokuj telefon - włączone

Wersja oprogramowania 1.4.174.

Uważam, że powyższe to ustawienia mniej zużywające baterię niż typowe deklarowane przez Xiaomi, dzięki którym powinno się osiągać 12 dni na pełnym ładowaniu. Mój jeden dzień to chyba coś nie tak, nie uważacie? :)

Trafiłem na jeden jedyny wątek na reddicie, w którym autor skarżył się na 5 dni pracy na jednym ładowaniu, ale korzystał z dużo bardziej energochłonnych ustawień.

Jakie macie średnie czasy? Czy mogę coś robić źle, albo nie zrobiłem czegoś co może wpływać na taki drenaż baterii? 

Wszystkie ustawienia zmieniałem na kilka godzin wyłączając pojedyńczo różne funkcje. Resetowałem zegarek i monitorowalem zużycie na fabrycznych ustawieniach - nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy.

Zegarek mi odpowiada, ale nie z taką baterią, więc poważnie zastanawiam się nad zwrotem. Ale no, może jest coś co robię źle. Podpowiedzcie proszę 🙂

Pozdro

Tomek

Edited by Kieras

• Kieras changed the title to Szybkie rozładowywanie baterii w S1

Kurcze 1 dzień to standart ale w Samsungu nie Xiaomi...
U mnie wygląda to tak, przy dość intensywnym korzystaniu czyli synchronizacja powiadomień włączona, aktywności gps, płatności NFC - tydzień to minimum. Jeśli zegarek tylko leży i z niego nie korzystam to trzyma 3 tygodnie (dokładniej mówiąc 5% dziennie schodzi baterii).
Zrób factory reset i skonfiguruj od nowa ale niczego nie włączaj, bez NFC,GPS i powiadomień, czyli BT wyłączony, tzn w telefonie - albo wyłączyć apke w tle - żeby się nie synchronizowalo, zobacz wtedy, jak dalej będzie żarło to bym reklamował albo najlepiej zwrócił i kupił gdzie indziej

• 2 months later...
  • 2 months later...

Nie wiem co wy chcecie od baterii, to jest najmocniejsza strona tego modelu. Wyłączyć BT i zapomnieć o ładowaniu na 3 tygodnie. Jak się używa zegarka jak smartphona (czyt bez przerwy) to nie dziwota że trzeba go później co najmniej raz dziennie ładować. Ja włączam apke tylko wtedy jak tego potrzebuje bo właśnie te wszystkie synchronizacje najwięcej żrą baterie . Z powietrza się energia nie weźmie cudów nie ma - coś za coś