Jump to content

czy da radę wrzucić tel. xiaomi w koszty ?

kubinsiu

Recommended Posts

Hej czy myślicie że da radę wrzucić telefon jakoś w koszty? rozumiem że wysyłka z chin odpada i pozostaje tylko wysylka z europy dobrze mysle? czy IBG lub XFS wystawiaja jakies faktury zeby mozna odliczyc telefon od podatku? czy ktos probowal? na alegro wystawia fakture vat jakis promotus ale na forum nie polecacie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z wrzucaniem w koszty? proszę o pomoc :)

włąsnie czytam np tu i do niczego konkretnego nie doszedłem oprócz tego że xfs daje zwykłe kwitki co mozna sobie tylek podetrzeć http://miuipolska.pl/forum/topic/5086-zakup-na-firm%C4%99/page-2

a accesories4 you ktore polecasz ma o 50% drozsze telefony od burizy wiec nawet jak wlicze w koszty bo vat-owcem nie jestem to wyjdzie mi drozej

mi chodzi tylko o wliczenie w koszty i odjecie wartosci telefonu od dochodu miesiecznego

No to przecież możesz zawsze. Wrzucenie w koszty (wydatek firmy) a odliczenie VAT to dwie różne rzeczy. Występują razem ale i osobno. Dodanie zakupu do wydatku firmy możesz praktycznie zawsze. Nawet jak brakuje ci typowej "faktury" to wciąż możesz wystawić dowód wewnętrzny. Potem podpinasz w księdze jakikolwiek dowód np. wydruk z banku w przypadku płatności kartą. I tyle.

Wydatki możesz sobie zawsze wpisywać - ważniejsza jest kwestia udowodnienia w razie kontroli z US czy ten zakup faktycznie miał związek z działalnością gospodarczą czyli czy telefon na firmę faktycznie służy w firmie. W tym przypadku chyba tak prawda?

Odliczenie VAT od zakupu to osobna kwestia bo ten VAT ktoś musi najpierw doliczyć byś mógł go odliczyć. 
Jeśli na fakturach nie ma VAT to nic nie zrobisz.

• Like 1

• 3 weeks later...
  • mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...