kubinsiu Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Hej czy myślicie że da radę wrzucić telefon jakoś w koszty? rozumiem że wysyłka z chin odpada i pozostaje tylko wysylka z europy dobrze mysle? czy IBG lub XFS wystawiaja jakies faktury zeby mozna odliczyc telefon od podatku? czy ktos probowal? na alegro wystawia fakture vat jakis promotus ale na forum nie polecacie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z wrzucaniem w koszty? proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
asffaf Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Poszukaj na allegro aukcje accesories4you. Wystawia VAT 23%. Pewny sprzedawca, poszukaj w tematach na tym forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubinsiu Posted August 19, 2015 Author Share Posted August 19, 2015 włąsnie czytam np tu i do niczego konkretnego nie doszedłem oprócz tego że xfs daje zwykłe kwitki co mozna sobie tylek podetrzeć http://miuipolska.pl/forum/topic/5086-zakup-na-firm%C4%99/page-2 a accesories4 you ktore polecasz ma o 50% drozsze telefony od burizy wiec nawet jak wlicze w koszty bo vat-owcem nie jestem to wyjdzie mi drozej mi chodzi tylko o wliczenie w koszty i odjecie wartosci telefonu od dochodu miesiecznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 No to przecież możesz zawsze. Wrzucenie w koszty (wydatek firmy) a odliczenie VAT to dwie różne rzeczy. Występują razem ale i osobno. Dodanie zakupu do wydatku firmy możesz praktycznie zawsze. Nawet jak brakuje ci typowej "faktury" to wciąż możesz wystawić dowód wewnętrzny. Potem podpinasz w księdze jakikolwiek dowód np. wydruk z banku w przypadku płatności kartą. I tyle. Wydatki możesz sobie zawsze wpisywać - ważniejsza jest kwestia udowodnienia w razie kontroli z US czy ten zakup faktycznie miał związek z działalnością gospodarczą czyli czy telefon na firmę faktycznie służy w firmie. W tym przypadku chyba tak prawda? Odliczenie VAT od zakupu to osobna kwestia bo ten VAT ktoś musi najpierw doliczyć byś mógł go odliczyć. Jeśli na fakturach nie ma VAT to nic nie zrobisz. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubinsiu Posted August 19, 2015 Author Share Posted August 19, 2015 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. O to mi chodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyzwolenia Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 mozesz zrobic umowe sprzedazy z jakas prywatna osoba. To spokojnie odliczysz od dochodowego. VAT nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts