Jump to content

Xiaomi Mi 10 - czy możliwy jest root bez utraty danych?

Recommended Posts

Zacznę od tego, że chciałbym skopiować plik grafiki, która  jest ustawiona jako aktualna tapeta telefonu. Sam plik bazowy niechcący musiałem skasować z dysku telefonu, z pierwotnego miejsca. Jednak plik ustawiony jako tapeta jest gdzieś zapisany w systemie, skoro tapeta cały czas się wyświetla. W internecie poczytałem , że faktycznie jest ten plik gdzieś zapisany, ale żeby tam dotrzeć to trzeba mieć uprawnienia root. Tylko z tego co udało mi się przeczytać, to żeby zrobić roota, to trzeba ściągać bootloader, a to się wiąże z utratą wszystkich danych, w tym tej tapety.

Czy jest jakiś sposób by to jeszcze odzyskać?

Sam root nie usuwa danych. Odblokowanie bootloadera już tak.

Jak masz zablokowany BL może spróbuj zainstalować np Mixpliorer ustaw w nim zezwól na root i możesz sobie przeglądać i kopiować pliki z partycji system. Do tego nie musisz mieć roota. 

Sądzę że powinno to zadziałać, bo ja nie mam roota a w ten sposób kopiuje sobie pliki z apek systemowych. Działa to w jedną stronę, nie da się zapisać na partycji systemowej żadnych plików. 

17 godzin temu, Bar.Tek napisał(a):

Jak masz zablokowany BL może spróbuj zainstalować np Mixpliorer ustaw w nim zezwól na root i możesz sobie przeglądać i kopiować pliki z partycji system. Do tego nie musisz mieć roota. 

Przecież to nie przejdzie na zablokowanym BL - jak MiXplorer miałby zyskać uprawnienia roota?

Do samego poruszania się po katalogach root nie jest wymagany. Niech spróbuje, co mu szkodzi. Dawno nie miałem blokowanego BL i nie pamiętam, czy da się przeglądać katalogi i ew kopiować. 

Do przeglądania partycji systemowej i kopiowania plików z niej roota nie trzeba. Co innego, jeśli chodzi o pliki z partycji userdata (poza pamięcią wewnętrzną i plikami aplikacji które zainstalowaliśmy) - tam trzeba mieć roota lub odblokowany bootloader (wtedy z TWRP można tam przejść).

Nie wiem czy sposób na który natknąłem się na jednym z for (nie wiem czy mogę podać link dlatego nie podaję) dotyczy Twojego telefonu ale opisany jest sposób na odblokowanie BL bez oczekiwania na zgodę i ten właśnie sposób nie czyścił pamięci, dotyczył on mojego telefonu (POCO M4pro 4G na Mediateku ) . Sam chciałem spróbować ale miałem jakieś dziwne problemy ze sterownikami i przyznaję miałem "stracha", ale poczytać nie zaszkodzi.