Jump to content

Redmi Note 10 Pro - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.2.0.TKFMIXM - Android 13

Recommended Posts

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 10 Pro (nazwa kodowa: sweet).

Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V14.0.2.0.TKFMIXM_v14-13.zip/download

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Wczoraj był jakiś problem aby pobrać, dziś natomiast poszło przez TWRP bez problemów, a z ciekawości zadam jedno pytanie: od jakiegoś czasu jest wrzucone w rom coś takiego jak usługa Mi Drive, na razie jest komunikat że dostępne tylko w Chinach kontynentalnych i bądź czujny. Będzie to uruchomione dla nas?

1 godzinę temu, dzanas69 napisał(a):

Wczoraj był jakiś problem aby pobrać, dziś natomiast poszło przez TWRP bez problemów, a z ciekawości zadam jedno pytanie: od jakiegoś czasu jest wrzucone w rom coś takiego jak usługa Mi Drive, na razie jest komunikat że dostępne tylko w Chinach kontynentalnych i bądź czujny. Będzie to uruchomione dla nas?

Raczej nie będzie. U mnie ta usługa jednak działa, mimo że teoretycznie też nie powinna...

Witam

Czy ta wersja nadal ma problemy z zawieszaniem się w najmniej oczekiwanym momencie oraz tak jak przy poprzednich wersjach, gdzie rano po nocy pod ładowarką telefon był zawieszony i trzeba było restartować? 

Zastanawiam się nad powrotem do MIUI, obecnie korzystam z EvolutionX i brakuje mi nagrywania rozmów.

Edited by Psilocybe

Witam.

Prosiłbym o doraźną pomoc. Próbuję zainstalować ten ROM na świeżym telefonie (dodam że instalowałem romy xiaomi.eu na kilku telefonach, ale z żadnym nie miałem takich jasełek). Zainstalowałem TWRP, wszystko poszło gładko, ale PC nie widzi partycji TWRP i nie mogę przerzucić paczki. Windows widzi podłączony telefon ale zawartość jest pusta. Na niedomiar złego za którymś razem gdy włączałem telefon do Recovery z zamiarem że a nuż się uda, chyba za lekko przytrzymałem Vol+ bo zaskoczył fabryczny system i skasował się TWRP ponieważ znów pojawia się fabryczne Recovery. Teraz moje pytania:

1. Czy da się odkręcić tę akcję z TWRP i wgrać go od nowa ?

2. Załóżmy że mam kabel OTG lub kartę sd z paczką i wgrane od nowa TWRP(przy spełnieniu pkt.1), po wejściu w TWRP od razu instalować ROM Xiaomi.eu na Globala czy najpierw wyczyścić totalnie telefon z systemu z pomocą Advanced Wipe i dopiero wtedy na telefon bez systemu zainstalować Xiaomi.eu?

Z góry dzięki za pomoc.

17 godzin temu, Psilocybe napisał(a):

Witam

Czy ta wersja nadal ma problemy z zawieszaniem się w najmniej oczekiwanym momencie oraz tak jak przy poprzednich wersjach, gdzie rano po nocy pod ładowarką telefon był zawieszony i trzeba było restartować? 

Zastanawiam się nad powrotem do MIUI, obecnie korzystam z EvolutionX i brakuje mi nagrywania rozmów.

Lineage os zainstaluj. Crdroid czyli mod lineage os też ma nagrywanie rozmów. Zdaje się że projekt Syberia również. Ech.... Generalnie to nie istotne czy natywnie jest nagrywanie czy nie bo jest moduł magisk.

A jak chcesz pozostać przy obecnym to magisk plus moduł o nazwie Basic Call Recorder. Do tego safety net fix  A jak korzystasz z aplikacji bankowych włącz zygisk i dodaj gms do wykluczeń oraz aplikację bankową i taki revolut np. bez problemu się uruchomi.

A wystarczy tylko zainstalować  Indonezię 14.0.2 i nagrywanie i bateria trzyma bez kombinowania . Ja tak zrobiłem miałem już dość znikających widźetów, i masakrycznie spadającej baterii.

Edited by rumot

2 godziny temu, lee napisał(a):

Lineage os zainstaluj. Crdroid czyli mod lineage os też ma nagrywanie rozmów. Zdaje się że projekt Syberia również. Ech.... Generalnie to nie istotne czy natywnie jest nagrywanie czy nie bo jest moduł magisk.

A jak chcesz pozostać przy obecnym to magisk plus moduł o nazwie Basic Call Recorder. Do tego safety net fix  A jak korzystasz z aplikacji bankowych włącz zygisk i dodaj gms do wykluczeń oraz aplikację bankową i taki revolut np. bez problemu się uruchomi.

Nie chcę roota w telefonie, ponieważ aplikacja mobywatel jako jedyna nie działała poprawnie pomimo ukrycia roota. A z BCR miałem problem na każdym custom romie, tj. zapisywało plik 1-3 sekundowy na którym nic nie było słychać, wszystko było poprawnie zainstalowane i skonfigurowane, próbowałem wszystkich opcji.
Co romów które wymieniłeś to pierwszy raz słyszę, żeby miały nagrywanie rozmów w google dialer. Nie zainstalujesz na nich miui dialera. Zależy mi na nagrywaniu rozmów, bo często mam telefony obcojęzyczne. Przeważnie wtedy jak śpię i później nie do końca pamiętam o czym była rozmowa.

Godzinę temu, rumot napisał(a):

A wystarczy tylko zainstalować  Indonezię 14.0.2 i nagrywanie i bateria trzyma bez kombinowania . Ja tak zrobiłem miałem już dość znikających widźetów, i masakrycznie spadającej baterii.

To zależy.

9 godzin temu, matekboss napisał(a):

Czy da się odkręcić tę akcję z TWRP i wgrać go od nowa ?

Tak, można.

9 godzin temu, matekboss napisał(a):

Załóżmy że mam kabel OTG lub kartę sd z paczką i wgrane od nowa TWRP(przy spełnieniu pkt.1), po wejściu w TWRP od razu instalować ROM Xiaomi.eu na Globala czy najpierw wyczyścić totalnie telefon z systemu z pomocą Advanced Wipe i dopiero wtedy na telefon bez systemu zainstalować Xiaomi.eu?

Instalacja ROMu -> potem tylko format data. Nic innego nie robisz.

• Thanks 1

2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał:

Tak, można.

Instalacja ROMu -> potem tylko format data. Nic innego nie robisz.

Dziękuję, poszło. Po prostu niepotrzebnie wziąłem za punkt honoru że uda się przerzucić paczkę przez kabel. Najlepsze że po ponownym wgraniu TWRP, Windows od razu wykrył pamięć wewnętrzną 😆

Czy mając custom rom na bazie miui 14 dokładnie ta sama wersja, można wyczyścić dalvik, cache, system i vendor a zostawić data i wgrać ten rom? Chodzi o to żeby nie stracić danych i ustawień.

Edit. Nie udało się wygrać softu bez utraty danych. Co do samego oprogramowania to działa stabilnie. Potestuję je dalej i dam znać.

Czy można zmienić Kernel?

Edited by Psilocybe

Nie widzę w TWRP pliku. zip, przy aktualizacji do 14.0.1 było OK. Robię to automatycznie, pobieram na telefon przez ustawienia systemowe i tam uruchamiam. Startuje TWRP i pliku. zip nie ma. W 14.0.1 nie nagrywa mi rozmów, dlatego chcę zaktualizować... 

Pliku nie ma, bo wraz z MIUI 14 dostałeś Androida 13, stąd stare TWRP nie będzie widzieć plików. Musisz albo zaktualizować TWRP, albo zainstalować paczkę przez Fastboota (na komputerze).

OK, dziękuję. 

Mam do szanownego Autora i do społeczności forum kilka pytań. 

1 Czy problem z niedziałajacym nagrywaniem w 14.0.1 jest znany i powszechny, czy tylko ja mam pecha? 

2 Czytam tu narzekania na problem ze zużyciem prądu czy ten problem jest znany i powszechny? Rozumiem, że występuje i w 14.0.1 i w 14.0.2?

3 Grzie znajdę instrukcję jak zaktualizować TWRP, i czy będzie można jak poprzednio zrobić aktualizacje bez utraty danych w telefonie? 

4 Czy można się cofnąć do Androida 12 i czy warto? Jak to zrobić i czy można to zrobić bez utraty dsnych na telefonie? 

Miałem do tej pory jakąś starą wersję sprzed 1,5 roku i było OK, ale płatności NCF przestały działać, zaktualizowałem do 14.0.1 i zaczął się problem. Proszę o pomoc. Nie jestem w tym biegły ale kiedyś sam zainstalowałem Miui. eu i aktualizację do 14.0.1, raczej chciałbym zostać przy Miui. eu więc za porady z innymi softami na razie dziękuję. 

Nie jestem autorem ROMu, jedynie go tłumaczę na polski, ale postaram się odpowiedzieć tak dobrze jak potrafię.

1. Nie miałem takich sygnałów do tej pory.

2. Na zużycie baterii niestety nie mamy wpływu.

3. Musisz najpierw znaleźć jakiś nowy obraz pod Twoje urządzenie (nazwa kodowa sweet). Z tego, co widzę, najnowszy, prawdopodobnie działający z Androidem 13, jest tutaj: https://sourceforge.net/projects/orangefox-releases/files/sweet/04122023/ (potrzebujesz wersji pod MIUI).

Po ściągnięciu paczki rozpakowujesz ją. Potrzebujesz obrazu (plik IMG). Instalację robisz tak jak w poradniku z pierwszego posta - tam jest mowa o instalacji przez recovery i o tym, jak to zrobić. Po instalacji recovery instalujesz paczkę z ROMem i to wszystko - nie robisz formatu data (bo instalujesz to jako aktualizację, a nie pierwszy raz).

4. Można się cofnąć, aczkolwiek wymaga to czyszczenia danych. Jeśli chcesz mieć Xiaomi.eu, to po prostu ściągasz odpowiednią paczkę (starą) i ją wgrywasz - paczki są tutaj: https://androidfilehost.com/?w=search&s=xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V12

Po kilku dniach testowania miui 14 mogę przyznać, że problem z baterią występuje. Pierwszego dnia kładąc się spać miałem +-35%, rano po 7 godzinach snu miałem 11%. W tle nic nie pracowało. Poczytałem o problemach z aplikacją systemową Galeria. Odebrałem jej wszystkie uprawnienia i problem ustąpił. Także winna galeria. Co do innych funkcji to zauważyłem że jest opcja rozszerzenia pamięci ram aż do +5GB. Zauważyłem ze przy przewijaniu nie ma już takich mikroprzycięć (oczywiscie 120Hz). NFC działa, żadnej karty nie musiałem dodawać ponownie. Magisk wgrał się bez problemu. Zygisk też działa prawidłowo. Zmienione graficznie menu zasilania. Podsumowując zmiana na plus, nie licząc tej prądożernej aplikacji Galeria z którą sobie poradziłem :)

witam. mam problem, zainstalowałem roma przez fastboot, telefon włączył sie i działa ale nie chce sie zainstalować aktualizacja i wyskakuje błąd 

Posted (edited)
18 godzin temu, jebzdzidy9 napisał(a):

Po kilku dniach testowania miui 14 mogę przyznać, że problem z baterią występuje. Pierwszego dnia kładąc się spać miałem +-35%, rano po 7 godzinach snu miałem 11%. W tle nic nie pracowało. Poczytałem o problemach z aplikacją systemową Galeria. Odebrałem jej wszystkie uprawnienia i problem ustąpił. Także winna galeria. Co do innych funkcji to zauważyłem że jest opcja rozszerzenia pamięci ram aż do +5GB. Zauważyłem ze przy przewijaniu nie ma już takich mikroprzycięć (oczywiscie 120Hz). NFC działa, żadnej karty nie musiałem dodawać ponownie. Magisk wgrał się bez problemu. Zygisk też działa prawidłowo. Zmienione graficznie menu zasilania. Podsumowując zmiana na plus, nie licząc tej prądożernej aplikacji Galeria z którą sobie poradziłem :)

Ja się poddałem po kilku tygodniach na 14.0.1a 0.2 już nie instalowałem, zainstalowałem Indonezję 14.0.2 i problem z baterią zniknął trzyma super no i gadżety przestały znikać z pulpitu.

Edited by rumot

Po kilku dniach testowania miui 14 mogę przyznać, że problem z baterią występuje. Pierwszego dnia kładąc się spać miałem +-35%, rano po 7 godzinach snu miałem 11%. W tle nic nie pracowało. Poczytałem o problemach z aplikacją systemową Galeria. Odebrałem jej wszystkie uprawnienia i problem ustąpił. Także winna galeria. Co do innych funkcji to zauważyłem że jest opcja rozszerzenia pamięci ram aż do +5GB. Zauważyłem ze przy przewijaniu nie ma już takich mikroprzycięć (oczywiscie 120Hz). NFC działa, żadnej karty nie musiałem dodawać ponownie. Magisk wgrał się bez problemu. Zygisk też działa prawidłowo. Zmienione graficznie menu zasilania. Podsumowując zmiana na plus, nie licząc tej prądożernej aplikacji Galeria z którą sobie poradziłem
No ja bym się nie zgodził z opinią że problem z baterią to wina apki Galeria, ona u mnie ma tylko jedne uprawnienia nadane, czyli dostęp do zdjęć i filmów, natomiast też poszperałem i warto wyłączyć w ustawieniach wi-fi stałe skanowanie sieci, podobno to pomaga, ja tak zrobiłem i efekt widoczny pozytywnie

Posted (edited)

U mnie nie działa nagrywanie wideo, zdjęcia robi normalnie. Natomiast po naciśnięciu czerwonego kółka (rec) nic się nie dzieje. Aktualizowałem aplikację miui camera i nic nie pomogło. W innych aplikacjach np. Messenger nagrywanie wideo działa.

Edit

Po aktualizacji aplikacji i restarcie telefonu, nagrywanie wideo zaczęło działać.

Edited by Psilocybe

• 2 weeks later...

Słyszeliście o tym?

Ale że co? Bo mimo, że dałem głośność na full to nic nie słychać, tylko jakieś słowa pisane w ogóle nie po polsku...

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

https://xiaomiui.net/xiaomi-to-offer-extended-warranty-for-several-phones-in-india-46750/

Tutaj też nie po polsku. Generalnie chodzi o to że ten model był/jest wadliwy a w Indiach jest normalnie rok gwarancji. Wcześniej myślałem że przez to że telefony były wadliwe dali dodatkowe 2lata na cały świat. Myliłem się...

Apple też leci w kulki podobnie w przypadku kilku telefonów czy maców.

Dnia 14.05.2023 o 10:51, blejdzik napisał:

Wczoraj zainstalowałem w trybie fastboot, działa elegancko tylko że ta bateria ..... w oczach ginie

Robiłeś cos, zmieniałes system, bo ja wgrałem wczoraj 14.0.2 i musze ładowac 2 razy w ciagu dnia ..... DRAMAT

W dniu 29.05.2023 o 17:31, Damian38 napisał(a):

Robiłeś cos, zmieniałes system, bo ja wgrałem wczoraj 14.0.2 i musze ładowac 2 razy w ciagu dnia ..... DRAMAT

Nic nie robiłem, ogólnie wyłączyłem wszystko co w tle. Na tym robie bateria mi w oczach znika , naładaowałem przed 22 telefon rano budzę się a tam 80 % gdzie telefon był w trybie wyciszenia i bez powiadomień

Czy po aktualizacji softu u was też występuje brak możliwości blokady ekranu za pomocą czujnika linii? Po prostu nie mam tego w opcjach jest opcja blokady pinem, wzorem i za pomocą twarzy.

Edited by yeya