Jump to content

Bateria, gniazdo USB czy płyta główna

Recommended Posts

Dzień dobry Państwu. 

Mój pierwszy temat na forum, jak to bywa na forach sprowadza mnie problem z telefonem. 

Od razu opiszę problem:

Telefon posiadam od października 2021r.

Podczas użytkowania starałem się go ładować do okolic 85-95%. Zdążały się ładowania do 100% a nawet kilka razy wpięty w ładowarkę na noc. 

Ani razu nie ładowałem go dołączana ładowarka tzw trybem turbo. Maxymalnie był ładowany prądem 3A. 

Od 3 dni zaczęły się problemy z ładowaniem i bateria. Mianowicie bateria rozładowała się do okolic 10% jako że nadeszła pora snu podłączyłem go na noc do ładowania. Rano zobaczyłem że telefon jest wyłączony a bateria pokazuje stan naładowania do 75%.

Odłączyłem używałem i w ciągu dnia chciałem go podładować jednak pokazywało że ładuje, ale nie ładowało, a bateria schodziła procentowo w dół aż do poziomu 7%(cały czas pod ładowarka) wtedy postanowiłem go wyłączyć. I nagle zrobiło się 75%. 

I tak sytuacja się powtarza do tej pory. Sprawdzałem wszystkie ładowarki włącznie z oryginalną i ładowaniem w trybie turbo. Ładuje w trybie turbo przy włączonym idzie zaledwie kilka setnych procenta do góry i staje w miejscu nadal rozładowując się będąc podłączonym do ładowania. 

Jeśli chodzi o podłączenie do komputera widzi i mogę przesyłać pliki co na szczęście uczyniłem. 

W pierwszej kolejności pomyślałem że może to być wina softu chociaż był ze mną prawie że od początku, używałem EU MIU 12.5.3

Zrobiłem coś przed czym się wstrzymywałem i zaktualizowałem do MIU 13 i androida 12. Oczywiście wszystko z oficjalnych aktualizacji dostępnych na telefonie. 

Nie przyniosło to poprawy problem nadal ten sam. 

Poszło przywrócenie ustawień fabrycznych, nadal to samo. 

W załączeniu screen jak to wygląda w aplikacji bateria. 

Dodam że telefon zaliczył upadek na początku roku 2023. Jednak poza pęknięciem pleców nic mu się nie stało. Problem pojawił się 3 dni temu. 

Zastanawiam się co może być problemem czy jest to uszkodzona bateria? A może port USB czy w najgorszym przypadku coś z płyta główna? 

Jeśli chodzi o działanie aplikacji, bluetooth,wifi i sieci wszystko działa w jak najlepszym porządku. 

Screenshot_2023-03-26-16-17-38-717_com.miui.securitycenter.jpg

Miałem kiedyś podobne cyrki w mi mix 2s. Co prawda ładowało i usb sprawne ale aku wariowała. Wymiana na nową i było ok. Pokusił bym się o wymianę aku, jeszcze widać nie wyexploatowana ale też moglo jej coś już paść. Ja bym sam wymieniał więc koszt baterii tylko. Jeśli nie chcesz się brać sam to tylko serwis a więc przy okazji może jakaś diagnoza będzie. A może się okaże inna niż aku.

Dziękuję za odpowiedzi, jutro lub pojutrze wybiorę się do serwisu Xiaomi. Wolę sam się w to nie bawić. Znając mój talent do elektroniki...

Oczywiście jak się wyjaśni sytuacja dam znać, żeby na przyszłość inni użytkownicy mogli skorzystać. 

Jeszcze w celu rozwinięcia wątku mogę dodać screena z kodu *#*#6485#*#*

Który zawiera informacje o baterii jednak nie umiem wszystkich rozszyfrować. Z tego co widzi telefon kondycja baterii jest dobra.

MB_06 Good 

Dodatkowo przed chwilą odkryłem że jest jakiś błąd bo stan naładowania pokazuje 25% natomiast status w 

MB_02 Taper a to oznacza zmniejszenie podawania prądu ponieważ bateria zbliża się do naładowania do pełna. 

Po podłączeniu ładowarki na chwilę pokazał się napis fast charging i po chwili przeszło w Taper. 

Screenshot_2023-03-26-21-36-57-017_com.bsp.catchlog.jpg