Telefonmam Posted March 26 Share Posted March 26 Dzień dobry Państwu. Mój pierwszy temat na forum, jak to bywa na forach sprowadza mnie problem z telefonem. Od razu opiszę problem: Telefon posiadam od października 2021r. Podczas użytkowania starałem się go ładować do okolic 85-95%. Zdążały się ładowania do 100% a nawet kilka razy wpięty w ładowarkę na noc. Ani razu nie ładowałem go dołączana ładowarka tzw trybem turbo. Maxymalnie był ładowany prądem 3A. Od 3 dni zaczęły się problemy z ładowaniem i bateria. Mianowicie bateria rozładowała się do okolic 10% jako że nadeszła pora snu podłączyłem go na noc do ładowania. Rano zobaczyłem że telefon jest wyłączony a bateria pokazuje stan naładowania do 75%. Odłączyłem używałem i w ciągu dnia chciałem go podładować jednak pokazywało że ładuje, ale nie ładowało, a bateria schodziła procentowo w dół aż do poziomu 7%(cały czas pod ładowarka) wtedy postanowiłem go wyłączyć. I nagle zrobiło się 75%. I tak sytuacja się powtarza do tej pory. Sprawdzałem wszystkie ładowarki włącznie z oryginalną i ładowaniem w trybie turbo. Ładuje w trybie turbo przy włączonym idzie zaledwie kilka setnych procenta do góry i staje w miejscu nadal rozładowując się będąc podłączonym do ładowania. Jeśli chodzi o podłączenie do komputera widzi i mogę przesyłać pliki co na szczęście uczyniłem. W pierwszej kolejności pomyślałem że może to być wina softu chociaż był ze mną prawie że od początku, używałem EU MIU 12.5.3 Zrobiłem coś przed czym się wstrzymywałem i zaktualizowałem do MIU 13 i androida 12. Oczywiście wszystko z oficjalnych aktualizacji dostępnych na telefonie. Nie przyniosło to poprawy problem nadal ten sam. Poszło przywrócenie ustawień fabrycznych, nadal to samo. W załączeniu screen jak to wygląda w aplikacji bateria. Dodam że telefon zaliczył upadek na początku roku 2023. Jednak poza pęknięciem pleców nic mu się nie stało. Problem pojawił się 3 dni temu. Zastanawiam się co może być problemem czy jest to uszkodzona bateria? A może port USB czy w najgorszym przypadku coś z płyta główna? Jeśli chodzi o działanie aplikacji, bluetooth,wifi i sieci wszystko działa w jak najlepszym porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted March 26 Share Posted March 26 (edited) Ładowanie w dół? Zużycie pionowo w górę? Proponuję serwis zamiast zgadywania. Edited March 26 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
xrayan Posted March 26 Share Posted March 26 Miałem kiedyś podobne cyrki w mi mix 2s. Co prawda ładowało i usb sprawne ale aku wariowała. Wymiana na nową i było ok. Pokusił bym się o wymianę aku, jeszcze widać nie wyexploatowana ale też moglo jej coś już paść. Ja bym sam wymieniał więc koszt baterii tylko. Jeśli nie chcesz się brać sam to tylko serwis a więc przy okazji może jakaś diagnoza będzie. A może się okaże inna niż aku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Telefonmam Posted March 26 Author Share Posted March 26 Dziękuję za odpowiedzi, jutro lub pojutrze wybiorę się do serwisu Xiaomi. Wolę sam się w to nie bawić. Znając mój talent do elektroniki... Oczywiście jak się wyjaśni sytuacja dam znać, żeby na przyszłość inni użytkownicy mogli skorzystać. Jeszcze w celu rozwinięcia wątku mogę dodać screena z kodu *#*#6485#*#* Który zawiera informacje o baterii jednak nie umiem wszystkich rozszyfrować. Z tego co widzi telefon kondycja baterii jest dobra. MB_06 Good Dodatkowo przed chwilą odkryłem że jest jakiś błąd bo stan naładowania pokazuje 25% natomiast status w MB_02 Taper a to oznacza zmniejszenie podawania prądu ponieważ bateria zbliża się do naładowania do pełna. Po podłączeniu ładowarki na chwilę pokazał się napis fast charging i po chwili przeszło w Taper. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted March 26 Share Posted March 26 Masz 1,5 roczny akumulator. To raczej jest młody. Chyba że eksploatujesz go 24h na dobę. Ale ogólnie coś jest nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts