Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam! 

Mam problem z tym telefonem, mianowicie odblokowałem boot loader o po wielu próbach udało się wgrać TWRP, niestety był problem gdyż wyskakiwał błąd z przesłaniem na sending boot_a i w końcu wpisałem komendę żeby nie wgrywał a odtworzył i zainstalowałem TWRP bezpośrednio w samym nim. 

Kolejnym etapem było wgranie waszego systemu, i tu pojawił się problem, bo telefon ma dwie partycje A i B i coś musiałem po motac, bo z tego co kojarzę zaznaczyłem aby po instalacji systemu przywrócił TWRP o to chyba coś popsuło. 

Telefon się uruchomił ponownie ale system nie działa, na start odpala się fastboot, mogę wejść również do recovery ale znikły mi te pliki które wgrałem, czyli TWRP i system No i nie mogę ich ponownie przesłać bo po podłączeniu telefonu wyskakuje jak bym podłączył urządzenie multimedialne i po otworzeniu go pamięć jest pusta (pusty folder, nic nie widać) i próba przesłania również kończy się porażką.

W związku z tym da się to jakoś naprawić bez kabla otg? Jak wiadomo telefon, nie ma wejścia na kartę pamięci więc nie wiem jak inaczej mogę to zrobić. 

Mam nadzieję że nie ucegliłem telefonu, gdyż wchodzi do fastboot i do recovery, pod komendą w CMD adb devices również telefon się pojawia. 

Jeśli będzie trzeba załączę zdjęcia które będą potrzebne.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! 

Edited by MaciakPlock
Wulgaryzm
Posted

Możesz spróbować zrobić format data jeszcze raz i wtedy wrzucić ROM.

Jeśli to nie pójdzie, to MiFlashem musisz wgrać Globala i potem ponowić instalację Xiaomi.eu lub znaleźć starszy ROM dla Twojego telefonu (bo nie podałeś, jaki masz) pod fastboot i najpierw go wgrać.

Posted (edited)

@Kacper Skrzypek

Dziękuję za szybką odpowiedź. 

mi flash pobrałem, ale już na start wyskakuje jakiś błąd krytyczny i nie może zainstalować jakiś plików. 

Z tym romem starszym również jest problem, bo nie zapisałem jaki był, telefon został kupiony w media expert więc stawiam na global, ale jaka wersja i tak dalej to nie mam pojęcia. 

Da się to jakiś z czytać Np z pudełka telefonu? 

Wgrywałem nie raz Rom na poco x3 i starszych wersjach xiaomi, niestety pierwszy raz zderzyłem się z sytuacją żeby telefon miał dwie partycje A i B, a że robiłem wszystko z pamięci 'jak w starszych modelach' to popsułem i jestem w kropce :D

Dokładniej:

Wystąpił nieobsługiwany wyjątek w aplikacji.... 

Nie można odnaleźć części ścieżki... \log\[email protected]

Ten błąd wyskakuje taki sam na dwóch komputerach, w najnowszej wersji jak i 2 wersję wstecz

Edited by MaciakPlock
Posted
28 minut temu, MaciakPlock napisał(a):

Z tym romem starszym również jest problem, bo nie zapisałem jaki był, telefon został kupiony w media expert więc stawiam na global, ale jaka wersja i tak dalej to nie mam pojęcia. 

Nie chodzi mi o starszego globala, tylko starszy xiaomi.eu. Jaki masz telefon?

Posted
19 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Jaki masz telefon?

Xiaomi 12x więc pobrałem TWRP psyche 

Xiaomi Eu pobrałem ostatnią wersję stabilną android 13. 

Jeśli chodzi o te format data zrobiłem, dałem wyczyść i przesunąłem pasek nie zaznaczając nic więcej, ale nic się nie zmieniło, urządzenie nadal pokazuje pod komputerem jako urządzenie multimedialne 12x a po otwarciu jest pusty folder i nie da się nic przesłać

Posted (edited)

Wersję stabilną na Androidzie 13? Nie ma jeszcze takiej dla tego modelu, chyba że mówisz o wersji beta.

Pobierz ten ROM: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_XM12X_V13.0.5.0.SLDCNXM_v13-12-fastboot.zip/download

Rozpakuj go na komputerze, uruchom telefon w fastboot i uruchom skrypt pierwszej instalacji, zaakceptuj pytanie. Po wgraniu i uruchomieniu ROM-u uruchom TWRP pod Androida 12 (nie 13) i przez nie wgraj nową aktualizację.

Edited by Kacper Skrzypek
Posted (edited)

Tak to wygląda 

Niestety nie idzie, niby wykrywa bo jest dźwięk i wszystko ale o. 

@Edit

Na laptopie jednak nie wykrywa mi telefonu pod komendą adb devices, na komputerze było ok, ale między czasie gdzieś zrobiłem to, bo myślałem że to pomoże:

czy możliwe że to przez to nie wykrywa mi już go w cmd?

Jeśli tak, to jaki powinien być domyślny system plików?

EXT2 / EXT3 / EXT4 / FAT / exFAT / F2FS

Edited by MaciakPlock
dodatkowe info
Posted

# FLASH IMAGE ROMs
./fastboot --set-active=a
./fastboot reboot fastboot
./fastboot --set-active=a
./fastboot flash boot_a boot.img
./fastboot flash product_a product.img
./fastboot flash system_a system.img
./fastboot flash vbmeta_a vbmeta.img
./fastboot erase userdata
./fastboot reboot
Może ręcznie coś da , podobna metoda jak wgrywanie GSi

Wysłane z mojego 2201122G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Posted

Ale co to da jak nie widzi w ogóle fastboot urządzenia?

Spróbuj uruchomić telefon jeszcze raz w trybie fastboot.

Edit: ogarnęliśmy sprawę zdalnie. Na laptopie po prostu nie było sterowników.

• Thanks 1
Posted

Dokładnie, niby głupota a bym walczył z tym do piątku póki, bym nie wrócił do domu z delegacji :)

Dziękuję Ci Kacper jeszcze raz za pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie.