Jump to content

Xiaomi 11 Lite 5G NE / Mi 11 LE - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.4.0.TKOCNXM - Android 13

Recommended Posts

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi 11 Lite 5G NE/Mi 11 LE (nazwa kodowa: lisa).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MI11LE_XM11Lite5GNE_V14.0.4.0.TKOCNXM_v14-13-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Ja już wczoraj wrzuciłem, tyle że chyba jednak wrócę do miui13. Tu nie wiedzieć czemu ciągle mnie wywala z aplikacji bankowej, niby aktywacja zakończona pomyślnie, ale przy drugim czy trzecim odpaleniu już proces trzeba powtarzać, a tak to śmiga całkiem przyjemnie.

Coś jest nie tak z tą wersją. Inpost i inne aplikacje mi działają, ale bateria znika w oczach. Tapeta na pulpicie jest rozciągnięta, gdy chcę ustawić swoją tapetę na ekranie blokady to przywraca mi systemową blokadę ekranu i tło ekranu rozmów [gdy ktoś do mnie dzwoni lub ja do kogoś] jest różowo niebieskie zamiast czarne jak wcześniej. Nigdy nie miałam takich problemów. Natomiast przed chwilą znalazło mi nową wersję softu o tym samym numerze 14.0.4 z dopiskiem ROM rebuild.

Edit: dodałam screen

Screenshot_2023-01-09-23-31-45-261_com.android.updater.jpg

Edited by Magdarynka

Ktoś ma u siebie problem z wibracjami? Podczas odblokowywania odciskiem palca miałem wibrację a teraz zero. Dodatkowo np. polecenie vibrate(wywołujące wibrację) w aplikacji Tasker na tej wersji przestało działać. Instalowałem z opcją "*update rom.bat". 

U mnie zarówno Inpost i aplikacje bankowe działają bezproblemowo(brak root'a).

Zainstalowany jako update, wszystkie aplikacje działają. Czasami jest tylko problem z odblokowaniem odciskiem palca, jakby się zawieszało i trzeba nacisnąć włącznik.

Nie wiem czy tak było wcześniej ale jak telefon jest przykryty kołdrą i włączy się budzik to wyświetlacz jest ciemny.