Kacper Skrzypek Posted January 3, 2023 Share Posted January 3, 2023 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi 11 Lite 5G NE/Mi 11 LE (nazwa kodowa: lisa). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MI11LE_XM11Lite5GNE_V14.0.4.0.TKOCNXM_v14-13-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@GUTEK@ Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 A wgram se, co może pójść nie tak🤪 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorass91 Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 Ja już wczoraj wrzuciłem, tyle że chyba jednak wrócę do miui13. Tu nie wiedzieć czemu ciągle mnie wywala z aplikacji bankowej, niby aktywacja zakończona pomyślnie, ale przy drugim czy trzecim odpaleniu już proces trzeba powtarzać, a tak to śmiga całkiem przyjemnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznowak Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 U mnie wszystko działa dobrze i płynnie. Fajne są też te nowe widgety oraz personalizacja ikon i folderów.Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 4, 2023 Author Share Posted January 4, 2023 5 godzin temu, Igorass91 napisał(a): niby aktywacja zakończona pomyślnie, ale przy drugim czy trzecim odpaleniu już proces trzeba powtarzać Masz jakąś sklonowaną aplikację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tami76 Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 Nie działają NFC mbanku. Mialem sklonowowaną apke. Po usunieciu klona i powiazaniu na nowo google portfelem niestety nie dziala. Nie wiem czy kwestia miui 14 czy androida 13 i banku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomzone Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 Niestety potwierdzam , apka peopay, przestaje działać i nie tylko ona , InPost i kilka innych również. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznowak Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 U mnie InPost działa i płatności kartą również. Nie wiem od czego to zależy, ale instalowałem na czysto ROM i wszystkie aplikacje ręcznie.Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tami76 Posted January 8, 2023 Share Posted January 8, 2023 Inpost też się wywala. Pomaga ponowna instalacja. Jak na stabilne wydanie to mało to jest stabilne. Na dziś żałuję przejścia z M13, bo korzyści nie zaobserwowałem żadnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomzone Posted January 8, 2023 Share Posted January 8, 2023 Dokładnie, ja może tu nie miejsce , korzystam z XPerience 17.Działa wszystko a A13 również jest. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 8, 2023 Share Posted January 8, 2023 1 godzinę temu, tomzone napisał: Działa wszystko a A13 również jest. Ryzykancik z Ciebie, wersja nightly, żadnego wsparcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
convi33 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 Albo mi się wydaje albo wcina baterie szybciej niż na globalu 20 min użytkowania 10%Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magdarynka Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 (edited) Coś jest nie tak z tą wersją. Inpost i inne aplikacje mi działają, ale bateria znika w oczach. Tapeta na pulpicie jest rozciągnięta, gdy chcę ustawić swoją tapetę na ekranie blokady to przywraca mi systemową blokadę ekranu i tło ekranu rozmów [gdy ktoś do mnie dzwoni lub ja do kogoś] jest różowo niebieskie zamiast czarne jak wcześniej. Nigdy nie miałam takich problemów. Natomiast przed chwilą znalazło mi nową wersję softu o tym samym numerze 14.0.4 z dopiskiem ROM rebuild. Edit: dodałam screen Edited January 9, 2023 by Magdarynka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 10, 2023 Author Share Posted January 10, 2023 6 godzin temu, Magdarynka napisał(a): Natomiast przed chwilą znalazło mi nową wersję softu o tym samym numerze 14.0.4 z dopiskiem ROM rebuild Rebuild jest wydany ze względu na to, że nie można było ustawić Supertapety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
convi33 Posted January 10, 2023 Share Posted January 10, 2023 Wyjdzie jakaś wersja która nie drenuje tak baterii?Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
convi33 Posted January 10, 2023 Share Posted January 10, 2023 Podczas ładowania aod raz się wzbudza raz wygasa.Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrtur Posted January 10, 2023 Share Posted January 10, 2023 Ktoś ma u siebie problem z wibracjami? Podczas odblokowywania odciskiem palca miałem wibrację a teraz zero. Dodatkowo np. polecenie vibrate(wywołujące wibrację) w aplikacji Tasker na tej wersji przestało działać. Instalowałem z opcją "*update rom.bat". U mnie zarówno Inpost i aplikacje bankowe działają bezproblemowo(brak root'a). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tami76 Posted January 11, 2023 Share Posted January 11, 2023 Nie mam roota a nie dziala mi inpost i losowo (czasem dziala, czasem nie) bankowosc. O co moze chodzic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 11, 2023 Author Share Posted January 11, 2023 Wyślij log błędu z aplikacji (stack trace), bo bez niego to można wróżyć z fusów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel3410 Posted January 12, 2023 Share Posted January 12, 2023 Zainstalowany jako update, wszystkie aplikacje działają. Czasami jest tylko problem z odblokowaniem odciskiem palca, jakby się zawieszało i trzeba nacisnąć włącznik. Nie wiem czy tak było wcześniej ale jak telefon jest przykryty kołdrą i włączy się budzik to wyświetlacz jest ciemny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tami76 Posted January 13, 2023 Share Posted January 13, 2023 Po zainstalowaniu patcha via fastboot+ dirty skrypt problemy nie pojawiają się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel3410 Posted January 14, 2023 Share Posted January 14, 2023 Czy jest jakiś sposób na to aby automatyzacje androida ("zaplanowane zadania") nie były tak okrojone przez miui? obecnie można tylko jako trigger wybrać czas lub poziom baterii.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts