Jump to content

Xiaomi 13 - pytania ogólne, wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

W dniu 1.12.2023 o 20:37, kris68 napisał(a):

Niestety z powodów jaj które robi Google ze wszystkimi aplikacjami, wrażliwymi tzn. nie działają mi banki, nie działa mObywatel, który jest mi koniecznie potrzebny, bo tam między innymi są recepty bardzo ważne dla mojej ciężko chorej MAMY, dane samochodu i podobne. Tak więc muszę to mieć. Trudno pozbędę się bajerów miui.eu, choć są super, ale zależy mi na jednym, na nagrywaniu. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi podać linka, bo tak przedtem było to Romu z Tajlandii, czy chyba Indii-bo tak jestem chyba pewien, że było nagrywanie? Cóż chodzi mi o to a telefon mam nie chiński, ani żadnego dziwnego pochodzenia tylko z PLUSA. Wiec chodzi mi o ROM z nagrywaniem nawet starsza wersja tylko żebym przy zamykaniu kłódki bootloadera nie uceglił telefonu jak wszyscy straszą.   MÓJ SMARTFON TO XIAOMI 13 5G. SPECJALNIE PISZĘ TO POGRUBIONYM I CAPS LOCKIEM BO WYSTARCZY MAŁA POMYŁKA I CEGŁA. I BARDZO SERDECZNIE PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE JAK TO ZROBIĆ - NAJPIERW WGRAĆ OPROGRAMOWANIE PLUSA A DOPIERO POTEM NA TO DAJMY NA TO Z TAJLANDII CZY MOŻNA BEZPOŚREDNIO. TELEFON KOSZTOWAŁ PRAWIE 4500 ZL, CZYLI NIESTETY WIĘCEJ NIŻ KATALIZATOR OD MOJEJ TOYOTY YARIS II KTÓRY MI UKRADLI (PRZEPRASZAM ZA OFFTOP).

JESZCZE RAZ NAPISZĘ SMARTFON TO:       XIAOMI 13 5G 8/256 GB  z sieci  PLUS.

Wiem, że na forum pełno jest osób, które pomagają, choćby Pan Kacper czy mój chyba kolega (mam nadzieję ) MASTER ale oni nie zawsze mają czas.

Wiec bardzo serdecznie proszę o linki jeżeli ktoś ma i wytłumaczenie jak to zrobić łopatologicznie-bo jak się pomylę to w tym miesiącu będę stratny w sumie

10 000 zł , a to jest 4 razy moja pensja. Pozdrawiam kolegów i proszę o pomoc.

P.S. Jeżeli tylko co daj Boże sytuacja się wyjaśni zaraz wracam do naszego Romu miui.eu.

a w czym problem zrobic root magiskiem? 

wtedy dziala wszystko, a napewno apki bankowe i mobywatel + jest nagrywanie rozmów na xiaomi.eu, przynajmniej u mnie na 14.0.31.0

Czy Xiaomi uderza juz na grubo w aplikacjach w stronę iPhona ? 

Aplikacja muzyka 

Jakiś czas temu była jeszcze edycja utworu ( można było sobie wyciąć kawałek i ustawić jako dzwonek ) . Naprawdę już to zostało usunięte czy może znajduje się to w innym miejscu ? 

Screenshot_2023-12-19-23-38-31-649_com.miui.player.jpg

Screenshot_2023-12-19-23-38-44-957_com.miui.player.jpg

Screenshot_2023-12-19-23-44-55-864_com.android.settings.jpg

Edited by 2zerozero7

• 4 weeks later...

Witam Wszystkich,

posiadam Xiaomi 13 zakupiony z trading.. wgrany soft 14.0.31.0 TMCCNXM - odblokowany bootloader.
Chciałbym wgrać któryś z tych softów:
Global HyperOS 1.0.1.0.UMCMIXM / Europe HyperOS 1.0.1.0.UMCEUXM
Ale:
- czy po wgraniu któregoś z nich będą mi działały płatności z googla pay
- czy nagrywanie rozmów również będzie działało ?
- aktualizacje pobiorą się jakoś z automatu
- czy jest to najbardziej aktualna wersja (nie interesuje mnie beta)
- czy muszę mieć zablokowany już bootloader - na tym zależy mi najmniej ...

Edited by 4Tmx

43 minuty temu, 4Tmx napisał(a):

- czy po wgraniu któregoś z nich będą mi działały płatności z googla pay

Nie (a przynajmniej nie bez kombinowania z Magiskiem).

44 minuty temu, 4Tmx napisał(a):

- czy nagrywanie rozmów również będzie działało ?

Nie, bo dialer jest od Google'a.

44 minuty temu, 4Tmx napisał(a):

- aktualizacje pobiorą się jakoś z automatu

Trudno powiedzieć, mogą się już nie pobrać, bo Xiaomi blokuje instalację na odblokowanym bootloaderze.

45 minut temu, 4Tmx napisał(a):

- czy jest to najbardziej aktualna wersja (nie interesuje mnie beta)

Prawdopodobnie tak.

45 minut temu, 4Tmx napisał(a):

- czy muszę mieć zablokowany już bootloader - na tym zależy mi najmniej ...

Nie, bo masz chińską wersję telefonu.

Na początku balem się Magiska normalnie, aż trafiłem na konkretny opis, co i jak robić. Od ego czasu (instalacji) zniknęły wszelkie problemy z apkami bankowymi, portfelem, mObywatel - więc warto odblokować bootloader i wgrać Magiska. Naprawdę polecam.

9 minut temu, bosniak napisał(a):

Tak, a z czego to wynika? Inny global ma cześciej? To na hyperOS poczekam do lata?

ale global i systemy CN to zupełnie się różne rzeczy ... Xiaomi eu nic nie ma do globali ... możesz czekać i rok ... cholera ich wie ... a hyperos jak wypuści Xiaomi to i szybko dostaniesz wersję Xiaomi eu ... możliwe że na początku będą bety a potem po jakimś czasie wyjdzie stable ... można poszukać jakieś forum globalowe i tam poczytać / podpytać ... nic innego tu nikt Ci nie powie 🙃

właśnie testuje te całe hyper OS na testowym mi9t pro i jakos mnie ani troche nie zachwyca.

Jest jakas możliwość powyłączac rzeczy z centrum sterowania ? bo za duzo tego jak np ikony wificalling czy internetlub te kontrolki rozne?

3 minuty temu, PrezesASR2 napisał(a):

w sumie nie wiem gdzie zadać takie pytanie to leci tu
czy jak zamówię sobie wersje global z ali to jest możliwość wgrania romu eeu przez miflash z zaznaczonym lock all?

przez miflasha nie ... poza tym nie możesz zrobić już locka na tej wersji romu (tzn. możesz ale nie polecam ...)

• Like 1

5 minut temu, PrezesASR2 napisał(a):

ok, czy w takim razie jest możliwość wgrania romu z apkami googla (dialer itd) i działającymi płatnościami na wersje global? bo interesuje mnie ten fonik ale cena w polsce zaporowa jest

no jest możliwość - musisz mieć zrobionego unlocka a potem wrzucasz rom Xiaomi eu z opcją czystej instalki (usunięcie danych) czyli pozbywasz się globala i masz nowy system - nie możesz już tylko zrobić wtedy locka - a jeśli z jakiegoś powodu będziesz chciał to wtedy juz możesz zrobić to miflashem z opcją clean all and lock ... oczywiście wrzucasz wtedy oryginalny rom global ...

Edited by Master
  • Like 1

16 minut temu, PrezesASR2 napisał(a):

ok, czy w takim razie jest możliwość wgrania romu z apkami googla (dialer itd) i działającymi płatnościami na wersje global? bo interesuje mnie ten fonik ale cena w polsce zaporowa jest

najtaniej wyszłaby Ci wersja na chiński rynek - to wtedy bierz ze sklepa trading shenzen - tam też powinno być opcja już z unlockiem ... wadą będzie to że nie będziesz miał obsługi pasma B20 - no ale tam nie kupisz wersji global ... (tzn. tak podejrzewam ... chyba że mają to w sprzedaży z europejskich magazynów ...) globala nowego tanio i tak nie kupisz ... z drugiej strony jak chcesz korzystać z romu Xiaomi eu a pasmo B20 nie jest tak istotne to nie ma sensu dopłacać do globala ...

8 godzin temu, PrezesASR2 napisał(a):

w sumie nie wiem gdzie zadać takie pytanie to leci tu
czy jak zamówię sobie wersje global z ali to jest możliwość wgrania romu eeu przez miflash z zaznaczonym lock all?

To zależy jak opisali na ali tą wersję global.

Czy to jest chińska wersja telefonu z wgranym ROM global czy jednak trafiłeś okazję i jest wersja telefonu na rynek Global z ROM global.

Przeczytaj wszystkie szczegóły z aukcji wtedy można odpowiedzieć bardziej konkretnie.

• Like 1

a jak ktoś ma EUX (EEA) też może wgrać każda wersję (Turkey i zablokować)

image.png.aacaa2c852f3e51732775f168371e77d.png
Pod warunkiem że sam telefon jest z globalnej dystrybucji a nie CN.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1

OK, widzę wyszła wersja OS1.0.6.0.UMCCNXM czy tam działają płatności zbliżeniowe i jak wyglądają przyszłe aktualizacje, chciałbym zrobić jedną i nie musieć za każdym razem formatować telefonu ... czy tak się po prostu nie da ?

A czy rzeczywiście z płatnościami jest teraz tak że co chwilę wychodzą nowe zabezpieczenia i są z nimi problemy?

I przy okazji chciałem zapytać o wersję z CN 

Czy na taką wersję bez odblokowania bl można wgrać na przykład indonezyjski fw? Ogólnie dla mnie must have to nagrywanie rozmów i bezproblemowe działanie google pay. Czy ta chińska wersja to obsługuje?

1 godzinę temu, agrest04 napisał(a):

to nagrywanie rozmów i bezproblemowe działanie google pay. Czy ta chińska wersja to obsługuje?

Chińska wersja telefonu i mająca chińską wersję ROM, zablokowany bootloader, przychodzącą z Tradingshenzen ma wgrane usługi Google GMS. Tak działają na niej płatności i nagrywanie rozmów. 

Na chińską wersję, jak odblokujesz bootloader możesz wgrać każdy inny ROM ale NIE WOLNO wtedy blokować bootloadera, bo otrzymasz "przycisk do papieru".

Z odblokowanym bootloaderem i wgranym ROM jakimś Global wersją nie będą działać płatności, nagrywanie rozmów będzie działać o ile nie będzie to wersja na EU lub kraje gdzie takie nagrywanie rozmów jest zabronione - przepisy RODO.

Ja mam Xiaomi.eu najnowszy Dev i nagrywanie rozmów działa i płatności działają. Muszę tylko pilnować aktualizacji modułu od zabezpieczeń zaimplementowane przez Xiaomi.eu i to hula. 

7 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a):

Chińska wersja telefonu i mająca chińską wersję ROM, zablokowany bootloader, przychodzącą z Tradingshenzen ma wgrane usługi Google GMS. Tak działają na niej płatności i nagrywanie rozmów. 

Na chińską wersję, jak odblokujesz bootloader możesz wgrać każdy inny ROM ale NIE WOLNO wtedy blokować bootloadera, bo otrzymasz "przycisk do papieru".

Z odblokowanym bootloaderem i wgranym ROM jakimś Global wersją nie będą działać płatności, nagrywanie rozmów będzie działać o ile nie będzie to wersja na EU lub kraje gdzie takie nagrywanie rozmów jest zabronione - przepisy RODO.

Ja mam Xiaomi.eu najnowszy Dev i nagrywanie rozmów działa i płatności działają. Muszę tylko pilnować aktualizacji modułu od zabezpieczeń zaimplementowane przez Xiaomi.eu i to hula. 

Czyli z tego co napisałeś na chińską wersję nie można wygrać żadnego innego oficjalnego romu dopóki nie odblokuje się bl tak? No bo jeśli chodzi o płatności to co chwilę na forum widzę że jakieś problemy z nimi są wychodzą nowe łatki i cały czas takie przepychanki z googlem.

8 minut temu, michal01 napisał(a):

Tajwan Global też dzisiaj dostał HyperOS.

I w związku z tym mam pytanie do szanownego grona. Czy jest możliwość wgrania tego romu i zablokowania bootloadera ( przejście z HyperOS EEA)? I 2 pytanie czy sa jakieś większe różnice między tymi ROM-ami oprócz Dialera, Kontaktów i SMS od Xiaomi? 

Jeśli masz telefon z globalnej/europejskiej dystrybucji to może wgrać dowolny rom global i zablokować BL, jak masz słuchawkę z rynku CN to po wygraniu globala NIE możesz zablokować BL bo uceglisz telefon.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 1