Meefiiu Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 (edited) Witam, Mam problem z telefonem Xiomi Redmi Note 11 Pro. Od nowości nagrywa wideo w rozdzielczości Full HD ale matrycą 2Mpx. (edit - 2mpx jednak się zgadza). Jakość nagrań jest fatalna. Nie można tego zmienić w ustawieniach i przywracałem ustawienia fabryczne. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Edited December 2, 2022 by Meefiiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocny4N Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 Nie rozumiem jakim cudem skoro on ma 108 Mpx aparat główny 2 Mpx chyba by nie dało rady nagrywać w FHD a sprawdzałeś jakoś nagrań przedniej kamery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meefiiu Posted December 2, 2022 Author Share Posted December 2, 2022 Ja również tego nie rozumiem. Jakość nagrań przedniej kamery jest taka sama jak tylnej.... Nagrałem ujęcie w oświetleniu studyjnym Note 11 Pro i Note 9 Pro (Nie mam ich teraz ale uwierzcie mi na słowo) że z 11-stki nagranie wyglądało jak starym telefonem sprzed 8 lat, a 9 Pro było w 4K. Różnica była kolosalna Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 1920x1080=2 073 600 pix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocny4N Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 1 minutę temu, brawo napisał(a): 1920x1080=2 073 600 pix No tak ale autor pisze że jakość ma jak z kalkulatora dziwne , przerzuć plik na komputer i zobacz programem np MediaInfo jaki kodek itp sprawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meefiiu Posted December 2, 2022 Author Share Posted December 2, 2022 (edited) na tę chwilę moge porównać w ten sposób: 11 Pro - rozdzielczość FHD - waga nagrania 70 MB 9 Pro - rozdzielczość 4K - waga nagrania 198 MB Wychodzi na to, że 11 Pro gorzej nagrywa od 9 Pro.....brawo Xiaomi Wieczorem porównam w MediaInfo i nagram ujęcie w studiu dla porównania 46 minut temu, brawo napisał: 1920x1080=2 073 600 pix Dzięki za info, nie wiedziałem, że to się tak liczy. Czyli 2,1 Mpx w szczegółach wideo się zgadza. Ale to i tak nie wyjaśnia dlaczego jakość nagrania jest tragiczna Edited December 2, 2022 by Meefiiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocny4N Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 Pamiętam że na Poco x3 Pro miałem inną aplikacje aparatu i mogłem nagrywać w 4K i dużo lepszej jakości niż tą od producenta a czy ona jest na RN 11 nie wiem u mnie FHD 12 sekund waga 40 MB Link to comment Share on other sites More sharing options...
wjarzab Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 (edited) W dniu 2.12.2022 o 14:40, Meefiiu napisał(a): 11 Pro - rozdzielczość FHD - waga nagrania 70 MB 9 Pro - rozdzielczość 4K - waga nagrania 198 MB Wychodzi na to, że 11 Pro gorzej nagrywa od 9 Pro.....brawo Xiaomi ale wiesz że 4K zawiera 4x tyle pikseli to FHD? wiec bitrate w 11pro jest lepszy niz w 9pro. Najprosciej? zakryj palcem obiektyw podczas nagrywania. Mój nagrywa normalnie, obiektywem 108mpx, choć jakość jest taka sobie. Edited December 4, 2022 by wjarzab Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meefiiu Posted December 6, 2022 Author Share Posted December 6, 2022 TO nie jest kwestia usterki. Przez weekend zrobiłem kilka testów i ta kamera jest po prostu do du*y. Zwłaszcza w sztucznym świetle. Ten telefon nadaje się do tarcia chrzanu, dałem się nabrać na marketing T-Mobile.... Temat można zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocny4N Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 2 godziny temu, Meefiiu napisał(a): Ten telefon nadaje się do tarcia chrzanu, dałem się nabrać na marketing T-Mobile.... Właśnie dlatego nie biorę telefonu z salonów tych no złodziej bo inaczej nie można ich nazwać , wiadomo że reklamują i wciskają to co zalega na magazynach i to czego nikt nie bierze za bardzo a konsultant w salonie pewnie tak zakręci człowiekiem że i tak uwierzy ze trafił na najlepszą ofertę i najlepszy telefon dostał prawie darmo Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 W dniu 4.12.2022 o 20:10, wjarzab napisał(a): zawiera 4x tyle pikseli to FHD? wiec bitrate w 11pro jest lepszy niz w 9pro. Tak, zawiera więcej pikseli, ale to nie ma nic wspólnego z bitrate. To kompletnie inny parametr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wjarzab Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 6 godzin temu, brawo napisał(a): Tak, zawiera więcej pikseli, ale to nie ma nic wspólnego z bitrate. To kompletnie inny parametr. tak, inny, ale obraz z 4ro krotna iloscia pikseli bedzie mial 4 razy wiekszy bitrate, prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 Nie. Nie pisz bzdur. Poczytaj co to jest bitrate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wjarzab Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 (edited) 18 minut temu, brawo napisał(a): Nie. Nie pisz bzdur. Poczytaj co to jest bitrate. zastanów sie na spokojnie. załóżmy ze nie istnieje kompresja i robiąc plik wideo puszczamy 30 klatek na sekunde w 24 bitach. przy takim założeniu bitrate dla FHD będzie 11943 Mbs a dla 4K? niech zgadnę.... 47772 Mbs. Czyżby 4 razy tyle? po zastosowaniu kompresji oczywiście bitrate spada ale PROPORCJONALNIE. Także.... poczytaj co to jest bitrate https://www.omnicalculator.com/other/streaming-bitrate https://web.stanford.edu/~cgregg/cgi-bin/video-calculator/ sobie kolega poporównuje różne ustawienia Edited December 6, 2022 by wjarzab Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 (edited) Wypisujesz głupoty. Masz troszkę pieniędzy na umowę cywilno prawną (zakład)? Nagram dwa filmy. Jeden FHD i drugi 4K i udowodnię ci, ze ten mój 4K będzie miał mniejsze bitrate od tego FHD. Zakład? 😜 Oczywiście zakładając identyczną długość filmu, identyczną scenę itp Edited December 7, 2022 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meefiiu Posted December 7, 2022 Author Share Posted December 7, 2022 19 godzin temu, Mocny4N napisał: Właśnie dlatego nie biorę telefonu z salonów tych no złodziej bo inaczej nie można ich nazwać , wiadomo że reklamują i wciskają to co zalega na magazynach i to czego nikt nie bierze za bardzo a konsultant w salonie pewnie tak zakręci człowiekiem że i tak uwierzy ze trafił na najlepszą ofertę i najlepszy telefon dostał prawie darmo Zawsze przed kupnem telefonu robię mały reaserch, tym razem dałem się zrobić jak dziecko. Założyłem z góry że 11-stka będzie miała lepszą kamerę od 9-tki (z której byłem zadowolony) - zwłaszcza, że już 10-tka miała ją lepszą. Oczywiście sprzedawca t-mobile w rozmowie telefonicznej , jako z największych plusów tego telefonu podał....właśnie super aparat 108mpx, AI camera blebleble.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekBB Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 To 108 px to bi zdjęcia w 3000x2000 i ważą 8 mb. No łał Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 Dla porównania aparat foto, jeden z Nikonów. Matryca 16 Mpix (tak tak tylko tyle), zdjęcie 4608x3072 (takie ustawienie) i waży 5,5 MB. Te Mpixy w telefonach to lipa dla gawiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts