Jump to content

Miui 13 a SMS - nie przychodzą na aplikację

pomalowany

Recommended Posts

Cześć, niedawno zaktualizowałem swojego poco X3 pro z miui 12.5 do miui 13 global, co chyba było złym pomysłem. 
Chyba nie było od początku po aktualizacji tego problemu, ale pewien nie jestem. 
Problem jest taki, że SMS działają mi całkowicie tylko na systemowej aplikacji. Gdy użyje jako domyślnej Textra lub Signal którego od lat używam, to żeby przychodziły do mnie wiadomości to muszę mieć włączoną aplikację. Gdy aplikacja jest wyłączona to wiadomości mi nie dochodzą, nawet gdy później apkę włączę. Czy ktoś może miał taki problem? Ktoś wie jak to rozwiązać?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Ciężko wyczuć, jak akurat jestem po cotygodniowym żonglowaniu romami przez miesiąc, bo właśnie rom na którym 10 miesięcy siedziałem bez problemów, załapał brak smsów (żadna aplikacja nie odbierała ale wysyłały) i różne cuda na kiju robiłem(włącznie z odinstalowaniem przez adb fabrycznej usługi SMS) aby wróciły SMSy no i kiszka, więc zrobiłem updated OTA no i SMSy wróciły, ale pojawiły się inne niedogodności, więc kolejny updat, po którym doszły problemy np z głośnością bluetooth, czy wkurzająca animacja paska powiadomień, no i po tym stawianie romów na czysto aby wykluczyć że coś podczas updatow coś się skrzaczylo. No i stanęło na tym że siedzę na starym romie który ma najmniej niedogodności.

Jak mi padły te SMSy nie robiłem resetu tylko jak pisałem dałem update no SMSy zaczęły działać.
Się rozpisalem Wracając do meritum, reset do fabrycznych powinien uzdrowić. Bo zakładam że choćby podstawy: wyczyszczenie danych w apk od smsów, sprawdzenie (ponowne wprowadzenie/odświeżenie) nr smsc, wsadzenie karty innego operatora, zainstalowanie innej apki, było zrobione.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

No tak, zapomniałem o tym co Bravo doradził bo to też potrafi czesto jaja robić. Z tym że ja u siebie w ogóle chatu nie używałem a SMSy klękły.

Mam xiaomi poco x3 pro i nie mam czatu używam aplikacji oryginalnej sms i textra ale to nic nie daje. Mój operator Premium mobile twierdzi że smsy dochodzą a ja ich nie widzę. Najgorsze jest to że nie wszystkie, kilka przyjdzie a po przerwie nagle nie przychodzi dopiero jak ja wyślę to wtedy przyjdzie sms.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Chyba nie wiesz, że czat jest w tej aplikacji systemowej sms od googla. Tak właśnie zachowują się smsy gdy czat jest włączony. To opcja w aplikacji sms, a nie oddzielny program.

Edited by brawo

Nie wiem czy to ma związek, teraz mi się zajarzyło, u mnie jak wyskoczył problem z SMSami to też w numerze SMSc miałem po przecinku 145
Teraz jest bez przecinka i jest ok

Zobacz jeszcze czy w Messenger nie masz załączonej obsługi sms5505bb2a3fd761f36847ec540d476c19.jpgd6c802b70bc834e16ecb46acc961fd93.jpgcbc02d693d49646030ea5ead0d5b3c07.jpg

Ja mam 145, ale mam właśnie włączone funkcje czatu. Mi one nie przeszkadzają. Poza tym od jakiegoś czasu jest dodatkowe ustawienie, które pozwala wysłać zwykłego smsa, jeśli nie idzie po czacie. No ale trzeba umieć poruszać się po ustawieniach. A ten użytkownik tej umiejętności nie ma.

Edited by brawo
  • Like 1

To raptem jeden suwak do przesunięcia. Ale pierwszy post był "jak wrócić na poprzednią wersję romu"?  I to mnie zastanawia. Skoro ktoś nie potrafi poruszać się po prostych ustawieniach jednej z systemowych aplikacji, to jak miałby dać sobie radę ze skutecznym wgraniem wcześniejszego romu? Chyba ktoś robi sobie żarty.

A wy zachowujecie się jak prostaki, mały błąd i już afera. Zamiast udzielić pomocy to krytykujecie, ale pamiętajcie karma wraca. Pozdrawiam serdecznie i życzę aby ktoś inny był bardziej wyrozumiały dla was jak będziecie mieli problem.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka