hubzur11 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 Dzień dobry, Przez rok jeździłem na stockowym sofcie (jedynie zdjęte ograniczenie z 20 do 25) i pomyślałem, że czas na zmiany Poczytałem, poszukałem i upiekłem nowy soft. Hulajnoga Xiaomi Scooter Pro 2 (kupiona październik 2021) - koła 8.5 cala, brak modyfikacji fizycznej elektroniki, waga 75kg. BLE 1.2.9 BRV 2.2.9 BMS 1.2.8 Sports: Było : 25A/55A/27km/h Jest : 28A/65A/35km/h Drive : Było : 17A/32A/22km/h Jest : 25A/32A/26km/h Eco: Było : 7A/17A/17 km/h Jest : 20A/25A/20 km/h Parametry hamowania było: Lever virtual limit: 115 Min phase current: 8.0A Max phase current: 30.0A KERS : ON Parametry hamowania jest: Lever virtual limit: 115 Min phase current: 8.0A Max phase current: 30.0A KERS : OFF Po kilku jazdach testowych zauważyłem, że jestem w stanie osiągnąć około 33 KM/H, i ogólnie hulajnoga jest szybsza, niestety droga hamowania też zauważalnie wzrosła. Mam wrażenie że nawet w hamowaniu przy 25km/h jest gorzej niż wcześniej. I teraz pojawia się pytanie, w jaki sposób zwiększyć skuteczność hamowania ? - Czy jestem w stanie cos zmienić w sofcie (Braking & energy recovery) czy może lepiej wymienić hamulce na inne ? - Czy może warto jednak włączyć KERS jednocześnie zmniejszając nominal draw z 28A na 27A, tak żeby efekt "Clonk" nigdy nie wystąpił ? Liczę na pomoc, i z góry dziękuje (Zapoznałem się z poradnikiem https://wiki.scooterhacking.org/doku.php?id=guide-mi ale dalej nie rozumiem w 100% opisu w zakładce Braking & energy recovery) (Szukałem na forum podobnego tematu, jeśli coś przeoczyłem to będę wdzięczny za pomoc lub odnośnik do tego tematu ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 Najlepsze rozwiązanie przy zwiększeniu prędkości, by zachować bezpieczeństwo to wymiana tarczy na większa np. 135mm oraz wymiana zacisku na hybrydowy np. osławiony HB-100, ale zanim wydasz około 200zł na nowy układ hamulcowy, to przeczytaj dalej, może dla Twoich zastosować wystarczy mała modyfikacja softu: jedyna porada która ma sens, poza wymianą hardware, oraz by nie zmieniać parametrów z których jesteś z tego co piszesz zadowolony, to: zmniejszaj zmienną Lever virtual limit. Zmniejsz sobie na początek na 100 i porównaj. Zmniejszaj aż do osiągnięcia pożądanego efektu. Ta zmienna spowoduje szybszą i mocniejszą reakcję EABS na naciskanie klamki. Zmiana jaką dokonasz obrazuje schemat (ruch klamki, gdzie 100% to klamka NIE naciśnięta a 0% to klamka naciśnięta na maxa): 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted October 14, 2022 Author Share Posted October 14, 2022 @Battery_Saver Dziękuje za poświęcenie piątkowego wieczoru na pomoc Też wydaje mi się, że wymiana na HB-100 ma największy sens, tak naprawdę już mam zamawiać z adapterem i tarczą 120 mm bo nigdzie nie mogę znaleźć adaptera pod 135 mm ;/ Czy mógłbyś się podzielić wiedzą gdzie taki adapter kupić? W sklepie amalibay o którym wspominasz w innym poście nie jestem w stanie go znaleźć, przeszukałem połowę Internetu i też bez skutku Będę bardzo wdzięczny za źródło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 na obecną chwilę, nie widzę dostępnego tego adaptera :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted October 15, 2022 Author Share Posted October 15, 2022 Oki, to biorę narazie wersję 120 mm i jak pojawi się adapter to wymienię na 135 Wersja 120 mm powinna być i tak lepsza od oryginalnego zestawu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 oryginalnie w wersji PRO i PRO-2 jest już tarcza 120mm więc wymiana 120mm na 120mm, sam wiesz ale już sama wymiana zacisku ma sens 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted October 22, 2022 Author Share Posted October 22, 2022 (edited) Przyszedł komplet HB-100 i już zamontowany Jeśli ktoś chciałby mieć porównanie to zapraszam poniżej - byłem ciekawy ile zyskam na drodze hamowania . (porównanie amatorskie, nie prowadziłem testów w laboratorium, a sama metodyka była "na oko" + metr ) Warunki testowe : Hulajnoga Xiaomi Scooter Pro 2 - koła 8.5 cala, brak modyfikacji fizycznej elektroniki, waga własna 75kg, przebieg ~800km (głównie w zimie) BLE 1.2.9 BRV 2.2.9 BMS 1.2.8 28A/65A/35km/h Lever virtual limit: 115 Min phase current: 8.0A Max phase current: 30.0A KERS : OFF Nawierzchnia asfaltowa - sucha, nachylenie z górki (około 5-10 stopni), temperatura około 15 stopni. Założenia: Rozpędzam się do ~ 25 km/h, dojeżdżam do ustalonej linii, zaczynam hamowanie do pełnego zatrzymania. ORYG - oryginalny hamulec, oryginalna tarcza 120mm i oryginalne klocki ORYG v2 - oryginalny hamulec, oryginalna tarcza 120mm, wymienione/nowe klocki, oraz wyregulowanie wszystkiego do jak najlepszej pracy HB-100 - hamulce XTECH HB-100, oryginalna tarcza 120mm i nowe klocki (Poniżej od najmniejszej drogi hamowania do największej, tak było mi lepiej mierzyć ) Numer próby ORYG ORYG V2 HB-100 Próba 1 10 8,6 7,1 Próba 2 10,4 8,8 7,1 Próba 3 10,7 8,9 7,3 Próba 4 10,7 9 7,3 Próba 5 11 9,8 7,7 Próba 6 11,2 9,8 8 Próba 7 11,3 9,9 8,8 Próba 8 11,6 10,2 8,2 Próba 9 11,7 10,5 8,3 Próba 10 12 10,6 8,5 Średnia 11,06 9,61 7,83 Podsumowując warto było wymienić hamulce na HB-100 (o 30% zmniejszona droga hamowania), ale nawet sama regulacja i nowe klocki dają radę ( o 13% zmniejszona droga hamowania) . Co ciekawe, kupując zestaw na popularnym serwisie sprzedawca dorzucił poniższe dystanse i dłuższe śruby, najpewniej do tarczy 135 mm. Może kiedyś spróbuję zestaw z tarczą 135 mm, ale centrowanie tarczy pomiędzy klockami w przypadku gumowych dystansów może być wręcz niemożliwe 😕 Edited October 22, 2022 by hubzur11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted October 23, 2022 Share Posted October 23, 2022 dobra robota. Takie testy jakie wykonałeś mają jak najbardziej sens i pokazują przewagę zacisku hybrydowego, lub po prostu słabości zacisku fabrycznego 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted October 24, 2022 Author Share Posted October 24, 2022 Ciekawie czy hamulec z pro 4 będzie pasował do pro 2, może jak gdzieś dorwę używkę to też sprawdzę jak sobie radzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubek1990 Posted November 4, 2022 Share Posted November 4, 2022 W dniu 24.10.2022 o 08:43, hubzur11 napisał(a): Ciekawie czy hamulec z pro 4 będzie pasował do pro 2, może jak gdzieś dorwę używkę to też sprawdzę jak sobie radzi tez mnie to zastanawia , wedle specki powinno byc podobnie . ogolnie xt hb 100 spelnia zadanie , tylko trzeba trafic dobra sztuke . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted January 30 Author Share Posted January 30 (edited) Mały update, niestety hamulce XT HB 100 po tych 3 miesiącach zrównały się z poziomem oryginalnych 😕 Na początku naciśnięcie hamulca powodowało zablokowanie opony, dzisiaj mimo wyczyszczenia zaciśnięcie hamulca nie blokuje opony a jedynie spowalnia obroty 😕 Może natrafiłem na wadliwą sztukę ale cóż, może poszukam promocji na SHIMANO BL-M505 (podobno też pasuje) lub na oryginalne z Xiaomi scooter 3 i próbuje zamontować na 2 PS: Znalazłem hamulce z 3 na aliexpress, jak przyjadą dam znać czy da się zamontować w pro 2 Edited January 30 by hubzur11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wjarzab Posted February 9 Share Posted February 9 W dniu 30.01.2023 o 07:52, hubzur11 napisał(a): Mały update, niestety hamulce XT HB 100 po tych 3 miesiącach zrównały się z poziomem oryginalnych 😕 Na początku naciśnięcie hamulca powodowało zablokowanie opony, dzisiaj mimo wyczyszczenia zaciśnięcie hamulca nie blokuje opony a jedynie spowalnia obroty 😕 Może natrafiłem na wadliwą sztukę ale cóż, może poszukam promocji na SHIMANO BL-M505 (podobno też pasuje) lub na oryginalne z Xiaomi scooter 3 i próbuje zamontować na 2 PS: Znalazłem hamulce z 3 na aliexpress, jak przyjadą dam znać czy da się zamontować w pro 2 obawiam się że to nie jest hamulec z 3ki. Zdjęcia są pomieszane, opis też bzdurny. Hamulce w 3ce nie są hydrauliczne tylko czysto mechaniczne, z dwoma ruchomymi klockami i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubzur11 Posted March 3 Author Share Posted March 3 W dniu 9.02.2023 o 19:02, wjarzab napisał(a): obawiam się że to nie jest hamulec z 3ki. Zdjęcia są pomieszane, opis też bzdurny. Hamulce w 3ce nie są hydrauliczne tylko czysto mechaniczne, z dwoma ruchomymi klockami i tyle. Rzeczywiście ;/ Dalej nie ma hamulców od 3 na rynku wtórnym ;/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziva Posted March 26 Share Posted March 26 W dniu 30.01.2023 o 07:52, hubzur11 napisał(a): Mały update, niestety hamulce XT HB 100 po tych 3 miesiącach zrównały się z poziomem oryginalnych 😕 Na początku naciśnięcie hamulca powodowało zablokowanie opony, dzisiaj mimo wyczyszczenia zaciśnięcie hamulca nie blokuje opony a jedynie spowalnia obroty 😕 Może natrafiłem na wadliwą sztukę ale cóż, może poszukam promocji na SHIMANO BL-M505 (podobno też pasuje) lub na oryginalne z Xiaomi scooter 3 i próbuje zamontować na 2 PS: Znalazłem hamulce z 3 na aliexpress, jak przyjadą dam znać czy da się zamontować w pro 2 A próbowałeś małym imbusem podregulować odległość klocków od tarczy? W HB100 jest taka regulacja i warto to robić w miarę zużycia klocków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zubek1990 Posted April 23 Share Posted April 23 W dniu 14.10.2022 o 22:42, hubzur11 napisał(a): @Battery_Saver Dziękuje za poświęcenie piątkowego wieczoru na pomoc Też wydaje mi się, że wymiana na HB-100 ma największy sens, tak naprawdę już mam zamawiać z adapterem i tarczą 120 mm bo nigdzie nie mogę znaleźć adaptera pod 135 mm ;/ Czy mógłbyś się podzielić wiedzą gdzie taki adapter kupić? W sklepie amalibay o którym wspominasz w innym poście nie jestem w stanie go znaleźć, przeszukałem połowę Internetu i też bez skutku Będę bardzo wdzięczny za źródło! ja oceniam te hb 100 jako szit , pare sztuk zamowionych i wiecznie problem z tłoczkami , na poczatku wszystko fajnie pozniej ,( nie odbija , albo odbija jedna strona . aktualnie wymienilem na "Shimano BR M375 " i jest o niebo lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted April 25 Share Posted April 25 Wszystko zależy gdzie kupisz, jakich używasz klocków, w jaki sposób go zamontowałeś, czy go serwisujesz i jak o niego dbasz. Nie raz te hamulce już jako nowe są źle złożone lub uszkodzone, przykładów jest wiele. Ja używam tylko zoomów czy jak kto woli HB-100 i nie miałem problemów a używam od paru lat, choć fakt, że dwa razy były od nowości uszkodzone, lecz wymiana i jest ok. Ważne tutaj jest użycie odpowiedniego adaptera a nie kombinowanie z podkładkami, bo to zawsze będzie powodować, że zacisk będzie się przemieszczał. Klientom montuje te hamulce od lat i jest bardzo mało uszkodzeń stricte samego zacisku. Oczywiście mówimy o uszkodzeniach nie spowodowanych winą użytkownika, przeróbką lub wypadku. Na 100 takich montażów problem jest może z pięcioma. Statystycznie użytkownik M365 jeśli wymienia zacisk to w 99% na właśnie wspomniane zoomy/HB-100. W dniu 23.04.2023 o 23:54, Zubek1990 napisał(a): na poczatku wszystko fajnie pozniej ,( nie odbija , albo odbija jedna strona . aktualnie wymienilem na "Shimano BR M375 " i jest o niebo lepiej na jakiej podstawie już oceniasz? Wymieniłeś parę dni temu lub max miesiąc, patrząc na Twoje posty w innym temacie, więc nie masz długoterminowego poglądu. Sam napisałeś, że na początku wszystko fajnie... Nie uważasz, że w Twojej obecnej sytuacji i doświadczeniem z zaciskiem M375 na podkładce jesteś właśnie na etapie: na początku wszystko fajnie? Wypowiedz się produktywnie po sezonie w październiku, bo na razie to chyba sam widzisz, że zbyt mało wody upłynęło w rzece by wysnuwać takie wnioski. pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts