zeno55 Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Przez 1.5 roku używałem Miui 12 z magiskiem i nie było najmniejszych problemów. Postanowiłem w końcu zrobić aktualizacje przez TWRP do wersji Miui 13.0.5. Poszło git - wszystkie aplikacje i dane w 100 % zachowane, oczywiście roota usunęło ale jak wchodziłem w magisk manager to test safety net przechodziło bez problemu, wszystkie apki bankowe płatności itd też śmigały bez żadnych komunikatów. Jedyna różnica to brak root. Chciałem więc zainstalować magisk na ten android 12 i tu zaczęły się problemy. Przez TWRP nie dało się zainstalować bo na początku wywalało jakieś czerwone komunikaty o braku dostępu do jakichś partycji czy folderów. Próbowałem też z poziomu apki zainstalować root w magisk ale też się nie dało. Odinstalowałem magisk managera ale już tel nie wrócił do stanu jaki był zaraz po aktualizacji systemu. Obecnie apki bankowe, płatności Google itp wywalaja komunikaty ze urządzenie niebezpieczne i że posiada roota, płatności NFC oczywiście nie działają a w safety net checker na czerwono wszystko. Proszę o jakąś podpowiedź co mogę zrobić aby chociaż przywrócić tak by safety net przechodziło poprawnie. Roota nie mam ale aplikacje nadal jakimś cudem uważają ze go mam i blokują wszystko. Oczywiście nie chce żadnych danych utracić, co mogę zrobić macie jakiś pomysł? z góry dzięki za jakieś podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
pusiaczek Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 Wróć na 12.5.5 stock EEA i dograj magiska. Nie warto tracić nerwów na dodatkowe problemy z chińskim xiaomi.eu. Gdybyś miał problemy to znalazłam rozwiązanie problemu z brakiem HD audio (mSBC) w rozmowach przez bluetooth. Jak samemu się nie zrobi doktoratu z czegoś, to nie licz na innych, a tym bardziej na custom ROMy. Na PW wal do mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raftter Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 @pusiaczek a po co mu na stockowym EEA Magisk ... bo nie ogarniam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted August 20, 2022 Author Share Posted August 20, 2022 Wróć na 12.5.5 stock EEA i dograj magiska. Nie warto tracić nerwów na dodatkowe problemy z chińskim xiaomi.eu. Gdybyś miał problemy to znalazłam rozwiązanie problemu z brakiem HD audio (mSBC) w rozmowach przez bluetooth. Jak samemu się nie zrobi doktoratu z czegoś, to nie licz na innych, a tym bardziej na custom ROMy. Na PW wal do mnie.@pusiaczek dzięki za odzew.. Wolałbym nie wracać do 12 ki bo miałem na tym ROMie ghost touch co mnie do szału zaczęło doprowadzać. Na 13 - ce ten problem zniknął, jestem w stanie zrezygnować z roota byle 13.0.5 śmigał w miarę bez problemów i nawet nagrywanie rozmów systemowe pięknie działa , ale zamieszało się jak zrobiłem aktualizacje na Rom z rootem. Teraz roota nie mam ale system i wiele apk widzi nadal że root jest tylko nie pełny - i nie mogę się tego pozbyć bo teraz się nie da magiska ani zainstalować ani całkiem go pozbyć @pusiaczek a po co mu na stockowym EEA Magisk ... bo nie ogarniam.@raftter chcesz powiedzieć że stock Rom jest odblokowany jakby już z rootem ze nie potrzebny mu magisk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 No to wygraj sobie na czysto 13.0.5 i nie aktualizuj.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
raftter Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 (edited) 11 godzin temu, zeno55 napisał: @pusiaczek dzięki za odzew.. Wolałbym nie wracać do 12 ki bo miałem na tym ROMie ghost touch co mnie do szału zaczęło doprowadzać. Na 13 - ce ten problem zniknął, jestem w stanie zrezygnować z roota byle 13.0.5 śmigał w miarę bez problemów i nawet nagrywanie rozmów systemowe pięknie działa , ale zamieszało się jak zrobiłem aktualizacje na Rom z rootem. Teraz roota nie mam ale system i wiele apk widzi nadal że root jest tylko nie pełny - i nie mogę się tego pozbyć bo teraz się nie da magiska ani zainstalować ani całkiem go pozbyć @raftter chcesz powiedzieć że stock Rom jest odblokowany jakby już z rootem ze nie potrzebny mu magisk? Według mnie stockowy to fabryczny, ale wtedy: - nie ma nagrywania rozmów - dialera od Xiaomi - zmiany wielu innych ustawień (dla mnie osobiście to największy fun i jestem w stanie zaakceptować pozostałe niedogodności) Wróć do Globala, zablokuj bootloader i masz spokój z chińskim roomem Xiaomi.eu. Żeby nie było że napisałem coś odkrywczego, to jest to samo co proponuje Ci @Netoper P.S Ja Ghost touch miałem na 12.0.4 lub 12.0.5 ale wyłączyłem odświeżanie 120Hz, dodatkowo uciekłem od trybu Game Turbo i później już był spokój. Ale widzę że w 13 tego trybu już nie ma. Edited August 21, 2022 by raftter Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted August 22, 2022 Author Share Posted August 22, 2022 (edited) W dniu 21.08.2022 o 09:00, Netoper napisał: No to wygraj sobie na czysto 13.0.5 i nie aktualizuj. taka opcja nie wchodzi w gre, mam za duzo aplikacji i danych a bez roota nawet tego nigdzie nie zarchiwizuje zeby potem przywrócić. Gdyby xiaomi cloud oferowało kopie aplikacji wraz z danymi to pewnie bym tak zrobił - ale takiej możliwosci nie ma W dniu 21.08.2022 o 09:52, raftter napisał: Według mnie stockowy to fabryczny, ale wtedy: - nie ma nagrywania rozmów - dialera od Xiaomi - zmiany wielu innych ustawień (dla mnie osobiście to największy fun i jestem w stanie zaakceptować pozostałe niedogodności) Wróć do Globala, zablokuj bootloader i masz spokój z chińskim roomem Xiaomi.eu. Na nagrywaniu mi akurat zależy tym bardziej że nie mam już roota. Globala nigdy nie miałem tylko xiaomi eu i w sumie on mi odpowiada. Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym z powodu instalacji globala z powrotem blokowac bootloader? W dniu 21.08.2022 o 09:52, raftter napisał: Żeby nie było że napisałem coś odkrywczego, to jest to samo co proponuje Ci @Netoper @Netoper nie napisał global , wiec zakładam że chodziło o MIUI PL W dniu 21.08.2022 o 09:52, raftter napisał: P.S Ja Ghost touch miałem na 12.0.4 lub 12.0.5 ale wyłączyłem odświeżanie 120Hz, dodatkowo uciekłem od trybu Game Turbo i później już był spokój. Ale widzę że w 13 tego trybu już nie ma. Niestety próbowałem w/w sposobów i nic to nie dało , dopiero przejście na androida 12 rozwiązało problem , natomiast Game Turbo jak najbardziej jest nadal w MIUI13 - przynajmniej w xiaomi eu a jak w globalu to nie wiem Edited August 22, 2022 by zeno55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 Już masz tak namieszane w strukturze systemu/plików w telefonie że jedyne co pozostaje to liczyć że kolejna aktualizacja naprawi bieżące problemy, albo jednak postawić rom na czysto.Inna sprawa że duża aktualizacja jaką jest zmiana wersji Androida, to po niej bardzo często potrzebny jest reset do ustawień fabrycznych żeby system się oczyścił ze starych naleciałości które bez resetu później potrafią generować narastające problemy.Jak na wstępie napisałem, masz i tak już namieszane w systemie, kolejna aktualizacja być może rozwiąże doraźne problemy ale i tak nie oczyści systemu, więc i tak dojdzie do tego że będzie coraz więcej problemów.Osobiście to bym ręcznie porobił kopie tego co potrzebuje i postawił ROM na czysto.Skoro jednak nie chcesz tego robić to pozostaje żyć z tym co masz obecnie i modlić się żeby się nie pogarszało. Bo żeby naprawić i oczyścić system który nasz w obecnym stanie to trzeba naprawdę biegłego informatyka/programistę dobrze obeznanego z Androidem i niuansami nakładki Miui, aby ręcznie krok po kroku od strony kodu popoprawial, wątpię aby w Polsce był taki który weźmie mniej niż 1.5-2.0k PLN.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted August 23, 2022 Author Share Posted August 23, 2022 Już masz tak namieszane w strukturze systemu/plików w telefonie że jedyne co pozostaje to liczyć że kolejna aktualizacja naprawi bieżące problemy, albo jednak postawić rom na czysto. To by było najlepsze wyjście, mam całą kopie sprzed aktualizacji w Titanium Backup więc za pomocą Google cloud oraz dodatkowo wszystkie dane z TB jestem w stanie przywrócić wszystko powiedzmy w 99%, tylko problem w tym że nie potrafię znaleźć odpowiedzi/sposobu czy MIUI PL 13.0.5 da się zrootowwac za pomocą magiska? Inna sprawa że duża aktualizacja jaką jest zmiana wersji Androida, to po niej bardzo często potrzebny jest reset do ustawień fabrycznych żeby system się oczyścił ze starych naleciałości które bez resetu później potrafią generować narastające problemy.Przed aktualizacja robiłem w twrp wipe dwóch pozycji Dalvik/Art cache oraz Cache , potem ponownie po aktualizacji i wszystko śmigało naprawdę pięknie bez problemu i wszystkie dane pozostały nie ruszone , płatności NFC i safety net również przechodziło. Problem się zaczął jak próbowałem zainstalować magisk na ten nowy system, i nie wiem czy coś zrobiłem źle czy po prostu się nie da tej wersji zrootowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts