Nezumi Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 Witam Mam problem z konfiguracją w/w zestawu... Z tego co czytam po forach powinno wszystko działać mimo braku oficjalnego wsparcia dla tego modemu przez Asusa. Niestety... nie działa.. modem jest ciągle w stanie "wyszukiwania sieci" a Router nie może się połączyć z internetem. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny za każdą pomoc :< Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 Mam ten modem z Playa, na części routerów nie działa, bo wymaga specjalnych sterowników. Do polskiego OpenWRT dopiero w ostatnim wydaniu dodali, a na fabrycznych potrafi być różnie. U mnie za to się resetuje często, ale to raczej przez brak HUB-a. Może Ty też go potrzebujesz. BTW. do Xiaomi MiWifi Mini widzę, że też robią Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 24, 2015 Author Share Posted July 24, 2015 Nie wiem już sam czego potrzebuje ;-; przeczesałem przed zakupem chyba cały internet i wszyscy mówili, że "będzie działać" a teraz takie kwiatki a 400zł poszło na zestaw ;-; Gdzieś czytałem, że wgranie AsusWRT od Merlina pomaga, ale nie widzę w spisie wymienionych urządzeń RT-AC51U, jest 56 ;< HUB... po co HUB jeżeli podłączone mam tylko Modem? Może jakaś przejściówka z USB na Ethernet by rozwiązała problem... OK Problem rozwiązany! Jestem ślepy po prostu i nie zauważyłem, że router wymusza wyszukiwanie po kablu Wystarczyło wyłączyć wyszukiwanie po WAN Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 No nieźle Hub jest potrzebny wtedy, gdy zasilanie routera nie wystarcza na router i modem jednocześnie, taki Huawei potrafi dużo prądu ciągnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 24, 2015 Author Share Posted July 24, 2015 Aham Kolejna przydatna informacja! Może na przyszłość się przyda, bo w planach mam jeszcze podłączyć drukarkę pod sieć o ile taka możliwość będzie w przyszłości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 (edited) updatowales firmweare juz ? To moze byc sprawa zasilania i faktycznie mógłbyś to sprawdzić na aktywnym hubie. Ja tam ze swojej strony polecam d-linka 116 jesli nie trzeba ci 5ghz wifi smigam na tym od pol roku bez zadnych hubow i problemow z moim 3372 co prawda kupionym z t-mobile ale przerobionym na soft play bez hilink w d-linku tez mam firmweare pod play wgrany calosc mnie wyszla 300 zl pol roku temu. Edited July 25, 2015 by Lamcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Tak, po update'cie wystarczyło zrestartować router i podłączyć modem, aby sam wszystko sobie ustawił z automatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 Tak, po update'cie wystarczyło zrestartować router i podłączyć modem, aby sam wszystko sobie ustawił z automatu aa nie doczytalem tam wyzej ze problem rozwiazany no to dobrze milego serfowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Jak na razie, jest nawet nieźle, prędkości od 20 do 40mb/s w down i od 10 do 25 mb/s w up pingi w okolicach 35 i jak na razie stabilnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 (edited) w godzinach szczytu ci bedzie troche nurkowac predkosc w dół ale sie nie przejmuj i tak daje rade. U mnie srednia to te 16 mb ale w nocy to nawet 50 lapnie ;P czasem bywa nawet lepiej Edited July 25, 2015 by Lamcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 ano na nocki mam praktycznie 70mb/s, ale nie wliczam tego do "średnich" bo zazwyczaj w nocy śpie najgorszy wynik jaki narazie uzyskałem w "godzinach szczytu" w moim mieście to 11mb/s więc nie jest najgorzej porównując do tego, co miałem wcześniej... ginący, wiecznie zapchany internet radiowy 4mb/s w cenie 60zł ;-; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 ja sie wpienilem kiedy moja gejostrada nagla spadla mi z 4mb na 1,5 xD powiedzieli ze nic sie nie da zrobic bo jestem daleko od centrali i na koncu lini ... jak sie nie da to wskoczylem do play za te same pieniadze praktycznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Ja sie przez 2lata męczyłem z oszustami z Netii... większych krętaczy nie widziałem... Przyjeżdżał technik, mówił, że na luzie 20mb/s musi działać, podpięli wszystko, ku memu zdziwineniu.. więcej jak 8mb/s nie uświadczyłem a od godziny 16 do 22 miałem niecałe 1mb/s, po kilku telefonach, reklamacjach i skargach, przyjechal technik i co sie dowiedziałem? Że ktoś wziął na moim osiedlu "wyższy abonament" przez co ma priorytet, a że centrala jest zapchana, to podłączyli ich do głównej centrali, a mnie gdzieś na ubocze, gdzie pod 1 gniazdo podpadały 2 abo... Tylko się umowa skończyła, przeszedłem do lokalnego dostawcy radiowego.. zapewniał stabilność pingów, internetu, cuda i gruszki na wierzbie... a otrzymałem 0.5mb/s zamiast 4mb/s do tego pingi w większości dnia powyżej 4000 i oczywiście po telefonach do nich dowiaduje się, że "U nich wszystko działa". Więc się wypiąłem, zerwanie umowy z ich winy i uciekłem do Play ;-; mam nadzieje, że tutaj będzie lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 (edited) no jest ten haczyk z transferem mi obcinaja predkosc w okolicach 200-300 gb wychodiz mi to tak 3 dni przed okresem rozliczeniowym i wtedy smigfam juz tylko na 2mb ale sa to solidne 2 mb tak jak obiecywali xD nie wiem czy masz abonament ale czytalem cos ostatni ze mozna sobie za 10 zl miesiecznie dobrac do tego internetu druga simke ja sie juz rozgladam za jakims dual simem wlasnie pod ta opcje Edited July 25, 2015 by Lamcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Przy 2mb nadal można przecież śmigać po necie bez problemów większych.. A jak jest z pingiem przy takim ograniczeniu? Mocno obrywa? 200-300Gb to u mnie już sporo... na zwykłym użytkowaniu zużywam od 100 do maksymalnie 200Gb, gdy coś ściągam większego... jak np. gry... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamcza Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 to zalezy od miejsca pewnie z tym kiedy ci obetna u mnie to tak wyglada u ciebie mzoe byc lepiej lub gorzej ale ping jest chyba taki sam z ograniceniem nie zauwazylem w kazdym razie pogorszenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 O ile pingi będą stabilne na poziomie maksymalnie 80ms to nie będzie na co marudzić xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 @Nezumi sorry za odkop, dalej ciśniesz na kombo tego ac51u i e3372? Też mam E3372s i szukam do niego routera, bo MR3220 już średnio daje radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 1 minutę temu, Blom napisał: @Nezumi sorry za odkop, dalej ciśniesz na kombo tego ac51u i e3372? Też mam E3372s i szukam do niego routera, bo MR3220 już średnio daje radę. Już nie. Przerzuciłem się na TP-Link Archer MR200, ale tego Asus'a dalej używam, ale do innego neta, radiowego . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 @NezumiZapytam tylko, polecasz czy odradzasz tego Asusa do E3372? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 Przed chwilą, Blom napisał: @NezumiZapytam tylko, polecasz czy odradzasz tego Asusa do E3372? Z góry dzięki za odpowiedź. Jak miałem do routera podpięte 1PC +telefon, to problemu nie było, ale gdy podpiąłem jeszcze lapka, 2 PC, dekoder i TV... no to Huawei zaczął się restartować, pewnie HUB aktywny by tutaj problem rozwiązał... Także wszystko zależy od tego, jakie masz warunki. Aktualnie używam tego Asusa do, jak już pisałem, innego neta, radiowego, mam tu podpięte PC, telefon x3, dekoder, TV i nawet się nie zająknie, a ma bardzo przyjemny firmware. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts