Kacper Skrzypek Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 Drobne zmiany w wyglądzie Kompasu i menu Zalecane w Galerii Planujemy powrót do wsparcia urządzeń z procesorami MediaTeka, lecz potrzebujemy w tej kwestii Waszej pomocy. Więcej szczegółów tutaj Pełna lista zmian: polska, angielska Przywracanie ROM-ów pod TWRP Począwszy od wersji MIUI 22.6.22 przywracamy paczki w wersji pod TWRP dla niektórych urządzeń. Otrzymały one bowiem odpowiednie aktualizacje, które dodały obsługę deszyfrowania danych w Androidzie 12. Instrukcja przejścia z ROM-u fastboot na ROM recovery znajduje się w tym miejscu. Dla urządzeń, które nie otrzymały jeszcze nowego, działającego wydania TWRP, aktualizacje nadal będą wydawane jako paczki pod tryb Fastboot i w tym trybie muszą być wgrywane — szczegóły w naszym artykule. Częsty problem po pierwszej instalacji ROM-u Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia > Wyczyść dane). Po wyczyszczeniu danych aplikacji problem ustąpi. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum. Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. Dotacja Motyw: tutaj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 jakoś poszło - z problemami i błędami w twrp ale po kilku podejściach udało się wrzucić bez errora - na razie wygląda że wszystko ok .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozseb Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 Lite 11 5G NE jest problem z klonowanymi aplikacjami, nie chcą się włączyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cinimini Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 Cześć, Mam pytanie do naszych developerów czy nie możecie jeszcze przedłużyć wsparcia bety dla mi 10 bo jest wspierany jeszcze w becie 10s, nie dali byście rady zrobić klona softu z 10s na mi 10 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 8, 2022 Author Share Posted August 8, 2022 2 godziny temu, kozseb napisał: Lite 11 5G NE jest problem z klonowanymi aplikacjami, nie chcą się włączyć. Log? 2 godziny temu, Cinimini napisał: Cześć, Mam pytanie do naszych developerów czy nie możecie jeszcze przedłużyć wsparcia bety dla mi 10 bo jest wspierany jeszcze w becie 10s, nie dali byście rady zrobić klona softu z 10s na mi 10 ? Już to dyskutowaliśmy. Nie ma żadnej gwarancji, że ROM z 10S na 10 ruszy, zresztą trzeba byłoby wszystko z 10S dostosowywać pod 10. Ponadto Igor Eisberg, który zajmował się ROM-em na Mi 10 głównie, już ten telefon odesłał, więc nie mamy żadnego telefonu, żeby testować potencjalny port. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozseb Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 (edited) 4 godziny temu, kozseb napisał: Lite 11 5G NE jest problem z klonowanymi aplikacjami, nie chcą się włączyć. java.lang.NullPointerException at java.io.FileInputStream.<init>(FileInputStream.java:152) at java.io.FileInputStream.<init>(FileInputStream.java:115) at iko.lb0.c(SourceFile:1) at iko.lb0.e(SourceFile:1) at pl.pkobp.iko.android.aviko.service.AVScanService.p(SourceFile:4) at pl.pkobp.iko.android.aviko.service.AVScanService.C(SourceFile:4) at pl.pkobp.iko.android.aviko.service.AVScanService.x(SourceFile:7) at pl.pkobp.iko.android.aviko.service.AVScanService.j(Unknown Source:0) at iko.y1.accept(Unknown Source:4) at iko.tx2.onSuccess(SourceFile:2) at iko.mkf$a.run(SourceFile:3) at iko.eqe$a.run(SourceFile:2) at iko.cqe.run(SourceFile:2) at iko.cqe.call(SourceFile:1) at java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:266) at java.util.concurrent.ScheduledThreadPoolExecutor$ScheduledFutureTask.run(ScheduledThreadPoolExecutor.java:301) at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1167) at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:641) at java.lang.Thread.run(Thread.java:920) Mam nadzieję, że o tym piszesz. Jest o IKO banku PKO, wcześniej była sklonowana i działało. Edited August 8, 2022 by kozseb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 8, 2022 Author Share Posted August 8, 2022 Próbowałeś ją sklonować jeszcze raz? Być może Xiaomi coś zmieniło, trudno powiedzieć. My na to nie mamy wpływu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 czy w którejś z poprzednich wersji systemu coś się zmieniło w systemowym launcherze? zainstalowałem poprzednia aktualizację i w momencie dodawania jakiegoś widgetu nagle wywaliło mi ekran "na lewo" od głównego i teraz nijak nie mogę wrócić do układu do którego jestem przyzwyczajony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinmi11 Posted August 10, 2022 Share Posted August 10, 2022 Mi 11ultra (star) kilka prób zainstalowania i cały czas error w trwp. Brak możliwości pobrania poprzez "aktualizacje w androidzie" wyskakuje "generowanie linku i nic się nie dzieje. Poprzednie wersje się pobierały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10, 2022 Share Posted August 10, 2022 20 minut temu, Marcinmi11 napisał: Mi 11ultra (star) kilka prób zainstalowania i cały czas error w trwp. Brak możliwości pobrania poprzez "aktualizacje w androidzie" wyskakuje "generowanie linku i nic się nie dzieje. Poprzednie wersje się pobierały czasami trzeba dłużej poczekać na to pobieranie - ta wersja pobrała się przez updatera w miarę szybko a też różnie z tym bywa .... pisałem o błędach w pierwszym poście - ale udało się za którymś podejściem wrzucić i działa bardzo dobrze .... jutro późnym popołudniem ewentualnie pod wieczór powinna być nowa rozwojowa to może zaczekaj i spróbuj ją wrzucić .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 10, 2022 Author Share Posted August 10, 2022 2 godziny temu, Marcinmi11 napisał: Mi 11ultra (star) kilka prób zainstalowania i cały czas error w trwp. Brak możliwości pobrania poprzez "aktualizacje w androidzie" wyskakuje "generowanie linku i nic się nie dzieje. Poprzednie wersje się pobierały A jaki konkretnie masz błąd? Być może paczka jest trefna, a być może trzeba uruchamiać recovery kilka razy ponownie. Niestety wiele obrazów od skkk ma taki problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10, 2022 Share Posted August 10, 2022 13 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: A jaki konkretnie masz błąd? Być może paczka jest trefna, a być może trzeba uruchamiać recovery kilka razy ponownie. Niestety wiele obrazów od skkk ma taki problem. no może tak być - w sumie to ciekawe bo mi po 3 czy 4 próbie udało się wrzucić bez błędów więc raczej zakładam że paczka z romem była dobra skoro jednak w końcu poszła jak trzeba .... w sumie od czasu jak weszły updaty przez twrp to pierwszy raz był problem z wgrywaniem - poprzednie rozwojowe od razu się instalowały bezproblemowo i za pierwszym razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 10, 2022 Share Posted August 10, 2022 6 godzin temu, Marcinmi11 napisał: Mi 11ultra (star) kilka prób zainstalowania i cały czas error w trwp. Brak możliwości pobrania poprzez "aktualizacje w androidzie" wyskakuje "generowanie linku i nic się nie dzieje. Poprzednie wersje się pobierały miałem to samo, pobieranie przez aktualizacje nie działało (tj kilka sekund niby pobierało bo pokazywało że jest ~15 MB/s i nagle zatrzymywało się lub wyskakiwał komunikat "aktualizacje przestały działać") paczka z alternatywnego źródła nie działa (próbowałem kilka razy) dopiero paczka pobrana z głównego źródła zadziałała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomzone Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 WitamCzy u was działa apka Disneya?U mnie nie chce się zainstalować , niezgodne urządzenie.Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 11, 2022 Author Share Posted August 11, 2022 3 godziny temu, tomzone napisał: U mnie nie chce się zainstalować , niezgodne urządzenie. U mnie w sklepie widać ją normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 5 godzin temu, tomzone napisał: Witam Czy u was działa apka Disneya? U mnie nie chce się zainstalować , niezgodne urządzenie. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka chodzi o Disney+? instaluje się i działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomzone Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 No u mnie coś takiegoWysłane z mojego 2109119DG przy użyciu TapatalkaJuż działa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 11 pro normalnie mogę zainstalować disney+. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 (edited) 2 godziny temu, Pitors napisał: 11 pro normalnie mogę zainstalować disney+. u mnie to samo na 11 - żadnych problemów z instalacją i uruchamia się normalnie może napisz do nich żeby sprawdzili o co chodzi - kiedyś był np problem z andkiem 12tka i aplikacja tmobila - to naprawili po jakimś czasie Edited August 11, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 No u mnie coś takiegoWysłane z mojego 2109119DG przy użyciu TapatalkaJa nawet nie widzę jej w sklepie!Sędnięte z MI 11EditTaka ciekawostka, mam aplikację app galery od Huawei i tam wideo Disney+ i zainstalowałem bez problemu. Na obu telefonach MI11 MI Note 10 PRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts