Jump to content

Czas pracy na baterii

wlodeka

Recommended Posts

Mam Xiaomi 12 od tygodnia i jestem prawie że zbulwersowany tym jak ten telefon pożera baterię. Wyłączam zbędne usługi i kombinuję, ale efekty marne. Dziś wgram Xiaomi.eu i zobaczę wtedy co będzie.

Jak wy sobie radzicie z prądożernością tego telefonu ?

Kolego Brawo ! drążysz zamiast pomóc. Nie wiem jak powinno być. Miałem przed tem Xiaomi Mi 11i (dałem żonie) było lepiej, a jeszcze przed tem miałem Mi 11 lite i było o niebo lepiej.

Pytam jak Wy macie też tak szybko schodzi bateria, czy to normalne ?

2 godziny temu, wlodeka napisał:

Pytam jak Wy macie też tak szybko schodzi bateria, czy to normalne ?

Nie. Nie o to zapytałeś.

3 godziny temu, wlodeka napisał:

jestem prawie że zbulwersowany tym jak ten telefon pożera baterię

Ty to napisałeś.

• ZduneX25 changed the title to Czas pracy na baterii
  • 2 months later...

Mam 12X dwa tygodnie i osobiście jestem bardzo zadowolony z baterii. Trzyma mi dwa pełne dni gdy nie siedzę cały czas na telefonie, lub pełny dzień, ale ponad 6h SoT. Poprzednio miałem Mi 11 lite 5g i tam max to było półtora dnia. Oczywiście bateria szybciej leci, gdy aktywny jest wyświetlacz zawsze włączony i to jedyna u mnie funkcja, która znacząco zmniejsza czas działania urządzenia.

Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...
  • 2 months later...

Witam.

Podpinam się pod wątek. Moje Xiaomi 12 też doprowadza mnie do szału pod względem baterii. AoD wyłączony, lokalizacja i BT włączone tylko kiedy korzystam (bardzo rzadko),  w godzinach 7 -21 włączone oszczędzanie baterii.

Nieużywany telefon przez noc potrafi skonsumować ok 10% baterii. Poprzedni Mi 9 bił go na głowę pod tym względem. Dokładnie te same warunki pracy, dwa te same SIMy, a różnica kolosalna na niekorzyść 12ki.

Uważam, że związek z opisanym stanem rzeczy moze mieć fakt sprzedano mi leżaka magazynowego - zakup w salonie w listopadzie 2022. Nowy telefon po wyjęciu z pudełka był rozładowany do zera. Po pierwszym pełnym ładowaniu, pojemność baterii odczytana z konsoli już wykazywała degradację kilku %. Serwis i obsługa klienta to mówiąc delikatnie jakiś żart w zakresie prowadzonej wymiany zdań nt. warunków magazynowania sprzetu z bateriami LiPo.

Czy inni użytkownicy 12ki też mają podobne wrażenia z czasu pracy na baterii? Czy ten typ tak ma, czy zwyczajnie sprzedano mi bubla? 😡

Zainstaluj sobie accubattery, po około 5 naladowaniach od 20 do 100% będzie orientacyjna pojemność baterii. Tylko jak dojdzie do 100% to i tak minimum z pół godziny niech ładowarka będzie jeszcze podpięta.
Druga sprawa, czy sprawdzałeś w statystykach baterii czy coś nie ciągnie nadprogramowo prądu?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
f522c125ae6cbfed37bc673e506ac7cb.jpg14ba0b96722567a8dffafdb9014bc179.jpg

Pojemność baterii była sprawdzana z poziomu konsoli ADB. Jak pisałem, już po wyjęciu z pudełka nowego telefonu była niższa od znamionowej.
Dobrze, sprawdziłeś zapewne raz, dlatego porzuciłem pomysł żeby sprawdzić dokładniej.
Kolejna sprawa, czy zwróciłeś uwagę co pisze producent o pojemności akumulatora? Nie pamiętam czy pisze że odchyłka +/- 10% czy +/-20% jest to odchyłka fabryczna.
Po za tym nie odpowiedziałeś na zapytanie czy sprawdziłeś czy coś nie sysa nadprogramowo prądu. Czy telefon wchodzi w stan uśpienia, czy jest wybudzony.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Nie znalazłem żadnej informacji odnośnie tolerancji dla pojemności nominalnej. Markowe akumulatory mają podaną pojemność znamionową, a niejednokrotnie "nie mniej niż xxx mAh". 10% czy co gorsze 20% tolerancji to absurdanie dużo.

Patrząc na statystyki zużycia nie widać aby cokolwiek ponadnormatywnie wysyłało energię. W stanie uśpienia (z dodatkowo włączonym oszczędzaniem energii) widać zużycie wyłącznie połączenie z siecią komórkową i system operacyjny. Zrobię kilka cykli rozładowania/ ładowania i looknę raz jeszcze.

5 hours ago, brawo said:

Mi 9 nie miał 5G, a 12 ma. Nie korzystasz przypadkiem z 5G?

Nie, celowo preferowany typ sieci to LTE na pierwszym SIM, a na drugim 3G.

Proponuję na noc wyczyścić pamięć (kwadrat i X) i wówczas zobaczyć ile % zeszło przez noc (6-8h). Ja mam 5G i zawsze włączone wifi, dane i lokalizację i spada mi kilka %, powiedzmy, że 5. Acha. Czy masz jakieś aplikacje w autostarcie i zasilanie bez ograniczeń? Tyle mi zeszło przez 10 godzin od 22 do 8.

Screenshot_2023-01-22-20-31-34-495_com.miui.securitycenter.jpg

Edited by brawo

Po nocy (ok. 8h), przy wyczyszczonej pamięci i włączonym oszczędzaniu energii zjadło 7%. Patrząc na wykres, telefon był w tym czasie uśpiony.

Ciekawe jaki wynik osiągnę przy wyłączonym oszczędzaniu energii. 🤔

1674673235673.jpg

1674673235670.jpg

Sam fakt, że używasz dwóch kart powoduje większe zużycie prądu. To chyba oczywiste. 7% to bardzo dobry wynik. W dodatku na jednej karcie widać, że zasięg jest słaby (pierwszy zrzut). No chyba, że w miejscu zamieszkania masz po 5 kresek, a zrzut robiłeś gdzie indziej. Im słabszy zasięg, tym większa moc leci do anten.

Edited by brawo

17 hours ago, brawo said:

Sam fakt, że używasz dwóch kart powoduje większe zużycie prądu. To chyba oczywiste. 7% to bardzo dobry wynik. W dodatku na jednej karcie widać, że zasięg jest słaby (pierwszy zrzut). No chyba, że w miejscu zamieszkania masz po 5 kresek, a zrzut robiłeś gdzie indziej. Im słabszy zasięg, tym większa moc leci do anten.

Fakt wzrostu konsumpcji energi ze wzgledu na posadanie dwóch SIM jest mi znany. Nie tłumaczy to jednak:

1. dziwnego wykresu 'jakości sygnalu', jeden wykres versus dwa SIMy? Do tego nie mam absolutnie problemów z zasięgiem. W ciągu dnia kiedy używam telefonu mam praktycznie "wszystkie kreski". Fakt, można deliberować odnośnie poziomu RSSI i mocy z jaką nadaje telefon ( IMHO to jest kluczowe) ale patrz pkt.2.

2. te same karty SIM miałem w Mi9, użytkowane dokładnie w tych samych warunkach, w tej samej lokalizacji. Na noc telefony leżą na tej samej szafce nocnej. Jak zatem wytłumaczyć różnice w na niekorzyść Xiaomi 12? Nie przychodzi mi do głowy żadne rozsądne wyjaśnienie poza tym, że Xiaomi dało ciała pod tym względem w serii 12.

3. moim zdaniem kiepskiego wyniku ze względu na fakt włączonego na noc oszczędzania energii. Albo 12ka w trybie standby ssie tyle prądu albo coś jest spartolone na poziomie systemu operacyjnego albo właśnie sprzedali mi leżaka magazynowego ze zmęczoną baterią.

Z każdym dniem coraz bardziej zaczynam postrzegać zakup 12ki w kategorii pomyłki, niestety 😌

Mocniejszy procesor, modem 5G ( nie używana, ale prąd bierze)  i inne mocniejsze podzespoły potrzebują prądu. Ja też tęsknię za Nokią 6310. Ona trzymała ponad tydzień. 

1 hour ago, brawo said:

Mocniejszy procesor, modem 5G ( nie używana, ale prąd bierze)  i inne mocniejsze podzespoły potrzebują prądu. Ja też tęsknię za Nokią 6310. Ona trzymała ponad tydzień. 

Chyba trochę za bardzo się rozpędziłeś. Ja nie porównuje 12ki z telefonami z poprzedniej epoki tylko z Mi9 który nie jest jakimś archaikiem. Serio, brzmisz trochę jak adwokat xiaomi 🤣

A propos mocniejszego procesora, pomimo nowoczesniejszej technologii wykonania m.in. w trosce o konsumpcję energii (albo jak wolisz wyższą wydajność przy podobnym zapotrzebowaniu na prąd) potrzebuje więcej prądu w uśpieniu. Przecież to nawet brzmi śmiesznie. Modem 5G może i ssie więcej energii ale przy pracy pełną parą i zapiętej transmisji, a nie w trybie uśpienia / czuwania.

Nie przemawia to do mnie kompletnie, zresztą komentarze innych użytkowników zdają się potwierdzać  obserwacje, że xiaomi dało ciała z nowymi smartphonami pod względem drenażu baterii.

No to płacz dalej. Ja niczego dziwnego nie widzę w zużyciu prądu. Płaczą z reguły ci sami i jest to garstka osób. I te teksty "Xiaomi coś zepsuło w nowych telefonach/oprogramowaniach" to czytam od zawsze :) Jak trzeba być nie kumatym, żeby liczyć na to, że mocniejszy sprzęt będzie zużywał mniej energii, to nie wiem. Kończę. U mnie działa wszystko okej i od zawsze. Ale faktycznie. Każdy nowy, mocniejszy telefon zużywa więcej energii ;)  Dodam. Poszukujesz jakichś pojedynczych %, które w sumie wydłużą lub skrócą czas pracy telefonu w minutach. Zrozumiałbym gdybyś poszukiwać prądu na np. 10 godzin dodatkowej pracy.

Edited by brawo

• 2 weeks later...

W moim wypadku 12X i jednej karcie SIM, po nocy, gdzie wyłączam Wi-Fi i dane, ubywa 1%, góra 2%. W pracy, gdzie mam słaby zasięg, bateria leci trochę szybciej, ale bez przesady. Ogólnie ładuje sobie spokojnie co 2 dni. Osobiście jestem bardzo zadowolony z czasów pracy baterii w X. Konkretny SoT ciężko mi podać, gdyż licznik ekranu mi się cofa o jakieś dziwne czasy wstecz. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje.