Jump to content

Dane Przeglądarki Xiaomi - duża ilość danych w pamięci urządzenia!

QBAQ

Recommended Posts

Cześć, korzystam z systemowej przeglądarki Xiaomi (com.mi.globalbrowser) i zauważyłem, że zajmuje ona... ponad 7 GB w pamięci urządzenia.
( 7GB?! Co ona tam nagromadziła? )

Wiem, że mogę to usunąć czyszcząc Dane Aplikacji, ale wówczas stracę wszystkie zapisane zakładki i zapisane hasła formularzy a ni cholera nie mogę znaleźć sposobu na backup tylko zakładek etc., żeby później to przywrócić.  To kolejny raz jak Xiaomi lekko zaczyna mnie drażnić takimi sytuacjami.

Pytanie: czy istnieje jakiś sensowny sposób na redukcję zajmowanego przez apkę miejsca  bez utraty w/w czy polecacie po prostu przesiąść się na inną przeglądarkę i pomachać rozwiązaniu MIUI?

Może @Kacper Skrzypek ma jakiś patent?

P.S. jak to ewentualnie wygląda u Was?

1651992865126.jpg

@QBAQ Też mnie to drażniło (nawet o to tu kiedyś pytałem), nie znalazłem rozwiązania więc przesiadłem się na ViaBrowser. Przy dość intensywnym użytkowaniu dane nigdy nie czyszczone zajmują mi obecnie 420MB. Dla porównania: wyzerowana przeglądarka systemowa ok. 280MB!

Sama przeglądarka jak dla mnie jest ok. Jedyny ból przy przesiadce, to konieczność ręcznego dodania zakładek (brak exportu z systemowej). Teraz jednak myślę, że skoro ViaBrowser ma import/export, to może można na kompie "z palca" stworzyć taki plik ze swoimi zakładkami i zaimportować. O ile jest tam po prostu HTML a nie jakieś krzaki - nie sprawdzałem

Edited by jankoo

@Kacper Skrzypek dziękuję Ci bardzo, udało mi się dzięki usunięciu tego katalogu zaoszczędzić 6,5GB danych. Cholera z czymś takim...

Jeszcze jedno pytanie: czasem aplikacje jak np. OLX mi się wylogowywują z konta, więc żeby się zalogować apka chcę zrobić uwierzytelnianie przez przeglądarkę, ale wyskakuje monit "Missing custom tab browser", więc muszę pobrać np. Chrome, wówczas przekierowuje do niej, loguję się i voilá. Innym razem klikam w odnośnik do pobrania pliku na jakiejś stronie i wyskakuje monit żeby zezwolić przeglądarce na dostęp do pamięci wewnętrznej...

[Tak jak teraz tutaj z poziomu przeglądarki w tel. nie mogę dodać zrzutu ekranu i występuje takie właśnie info. Pierwszy post był z kompa.]

Edited by QBAQ

Z olx to jest problem na olx, mam go na trzech różnych fonach: 3x Xiaomi, 2x Samsung, 1x realme, po dwa konta, i tak samo losowo wylogowuje, taka polityka olx w ramach bezpieczeństwa.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

@jankoo przeglądarka o której piszesz wydaje się być spoko, jest konfigurowalna ale ma jedną wielką wadę: nie zapamiętuje haseł/danych logowania w formularzach.

Liczę, że kolejne wydania MIUI wyeliminują chociaż tych kilka błędów związanych z uprawnieniami, bo widzę że to trapi na ten moment użytkowników MIUI na Androidzie 12.

@QBAQ Rzeczywiście tak jest. Mi to jednak nie przeszkadza. Tam gdzie się da (np. to forum) korzystam z opcji "zapamiętaj", poczta, Olx, allegro itp. - korzystam z aplikacji. Dla mnie ważne, że zapamiętuje dane w formularzach, np. w wyszukiwarce.

W ustawieniach jest do wyboru "czyść przy wyjściu", ale chyba widziałeś. 

• Thanks 1