Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Bo wersja 2gb nie ma wcdma 900mhz :)

A w jakiej sieci masz? Bo w Polsce to tylko orange i aero2 ma. Jeszcze kilka ma tmobile ale malo. Plus i play nie ma nadajnikow na 900. Edited by Numb
Wątek wydzielony i przeniesiony
Posted

Potwierdzam. Mam Virgin Mobile, które korzysta z nadajników Play i T-Mobile i w mojej wiosce 3G w 900mhz od T-Mobile jest genialne. Nigdy nie miałem tak dobrego zasięgu i szybkiego internetu.

Posted (edited)

Potwierdzam. Mam Virgin Mobile, które korzysta z nadajników Play i T-Mobile i w mojej wiosce 3G w 900mhz od T-Mobile jest genialne. Nigdy nie miałem tak dobrego zasięgu i szybkiego internetu.

Też mam w Virgin Mobile. Play i T-Mobile mają w większości WCDMA 900mhz.

A w jakiej sieci masz? Bo w Polsce to tylko orange i aero2 ma. Jeszcze kilka ma tmobile ale malo. Plus i play nie ma nadajnikow na 900.

Poczytaj o projekcie "NetWorkS!" czyli wspólnej budowie LTE i min. WCDMA 900mhz dla T-Mobile i Orange. Play za to ma więcej nadajników 900mhz niż 2100mhz

Edited by wartox
Posted

U mnie w rejonie gdzie mieszkam i pracuję zawsze miałem dołek z Play. Kiedyś na BlackBerry nawet nie miałem zasięgu w ogóle. Potem poprawili ale widać telefon musi mieć obsługę WCDMA 900 by jakoś to grało.

Wysłane z MI Note Pro

Posted

A u mnie jest wręcz przeciwnie, mam zasięg każdej sieci, ale najlepiej działa Play i LTE i jakość rozmów i zasięgi... Plus często mi się zrywał, na T-mobile jakość rozmów była tragiczna, a Orange nigdy nie było w stanie zaserwować mi takiej oferty jaka by mnie interesowała :P, ale kuzynka kupiła sobie RedMi2 2Gb, mieszka w dosłownej "dziurze" zasięgowej, a jednak zasięg zawsze jakiś ma, jak nie antene play, to t-mobile, jak nie t-mobile to orange... dlatego uważam, że jeżeli ktoś ma umowe w Play to brak WCDMA 900 przestaje być problemem :P

Posted

No tak, ale ważna jest obsługa 3G na częstotliwości 900mhz w telefonie. Ja w swoim poprzednim Lenovo nie miałem tego, zasięg był dobry, ale tylko 2G, przez co prędkość internetu była... a raczej jej nie było. Teraz gdy kupiłem Mi4 w końcu mogę normalnie korzystać z szybkiego internetu.

Posted

Tiaa? A gdzie taki bajki pisza? Mam play odkad wszedl na rynek i moge Cie zapewnic ze ma sporo nadajnikow WCDMA 900.

Widzisz Ty nie masz a ktos moze miec problem, wlasnie w tym rzecz. Wiec nie rozumie po co Twierdzic ze wcdma 900 jest nie potrzebne.... W play i orange sam sie przekonalem ze w rejnie w ktorym bywam tel musi miec wcdma 900 inaczej net jest a tak wlasciwie go nie ma.

Nie rozumiem tej waszej "afery" dookoła 900hz... wystarczy zerknąć na http://beta.btsearch.pl/, aby się dowiedzieć, że znaczna większość (jak nie cała) Polski posiada nadajniki 900Hz oraz 2100 obok siebie! Trzeba też pamiętać o tym, że Play ma zasięg 4 sieci więc jeżeli nie działa Ci antena Play, to co za problem zmienić ją na inną? Kuzynka sporo jeździ, posiada wersję 2Gb bez 900Hz i zachwala... NIGDY nie miała problemu z zasięgiem czy internetem... Robicie na prawdę problem z czegoś, czego nie ma. Ciekawi mnie też skąd wiesz, że akurat tam gdzie mieszkasz "Musi być tel z 900 WCDMA", czym to sprawdzałeś... Co do ciekawostek... Większość anten Orange posiada także pasma 2100 i 1800, ale nie o tym temat...

Jeżeli chodzi o moją skromną opinię (a kupiłem już 3 RM2 2Gb dla znajomych) to z WCDMA 900 aktualnie problem jest minimalny lub wgl nie istnieje, więc jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście, miasteczku, przejezdnej "wsi" i masz w okolicy kilku operatorów, albo twój operator ma więcej niż 1 antene w pobliżu (sprawdź sobie na btsearch) to śmiało bierz 2Gb...

Posted

Oj jak sobie przypomnę moje podróże po krajowej S8, to swego czasu na moim Mi2s problemem było 2G, a co dopiero 3G... A mam cudowny Play 4 sieci.

Mi4 / sMIUI / Tapatalk

• Like 2
Posted (edited)

Dokladnie, ale ok polecajvie kastraty bez wcdma 900 a potem niech ktos wam wrzuca ze mu cos tam nie dziala.

Buhahahahhahahhah. Też do niedawna tak myślałem. Kolegą kupił sobie redmi 2 z 2gb ramu i ma identyczny zasięg co ja, internet tez dziala tak samo na 3g. Ciekawie mnie tylko skąd wszyscy wiedzą na jaki nadajnik połączył się telefon. Ja sprawdzalem mape całej Polski i myślałem że nadajników na 900 jest dużo a tu rozczarowanie. Każdy wybiera co chce i powinien sprawdzić na jakich nadajnikach pracuje sieć, zwłaszcza w jego okolicy. Ja u siebie sprawdzalem i w okolicy mam 2 nadajniki 900, reszta jest na 2100. Edited by tosshi2
Posted (edited)

@hellhammer sorry ale k...wa czytaj że zrozumieniem. Napisałem żeby to sprawdził wszystko. To że ty gdzieś mieszkasz czy jezdzisz gdzie nie ma zasięgu to nie znaczy że wszyscy tam jeżdżą. U mnie ze wszystkich sieci są dwa nadajnik na 900, a 2100 jest od groma. Do niedawna sam myślałem że brak 900 to duży problem ale to jest nieprawda, wszystko zależy od sieci i gdzie mieszkasz.

Drugą sprawą ile osób na forum używa już redmi 2 2 GB i jakoś nie zgłaszają problemów z działaniem Neta.

Edited by tosshi2
Posted (edited)

@hellhammer powiem ci ciekawą rzecz. Pisales że na wioskach nie ma LTE. Proponuje ci zobaczyć plus. Ja akurat mam w tej sieci i LTE jest tak rozbudowane że zasięg jest nawet na wioskach (nawet wejdz na strone plusa i zobscz jak zasieg ms lte). Jednak w plusie jest ciekawa rzecz z nadajnikami 900 wcdma. Plus oficjalnie nie ma nadajników 900, ma je ich spółka aero2, co ciekawe nadajniki aero2 maja również nadajniki LTE, nie wiem czy wszystkie ale ja się jeszcze nie spotkałem żeby był nadajnik aero2 i nie było LTE. W praktyce to wygląda tak że telefon który nie obsługuje 900 WCDMA ale obsługuje LTE będzie łączył się pod LTE. Nie będzie różnicy w działaniu jak byś miał 900 wcdma. Ja jakiś czas temu to sprawdzalem bo chce kupić mi4i a po premierze było stwierdzone że nie obsługuje 900 wcdma, teraz na stronie xiaomi jest info że obsługuje ale na początku nie było. Sprawdzalem i doszedlem do prostego wniosku że nie odczuje różnicy w działaniu. Dlatego warto sprawdzić, redmi 2 ma LTE a nadajniki LTE powstają jak grzyby po deszczu, nadajniki 900 wcdma to już przeszłość.

Edited by tosshi2
Posted

Nie rozumiem tej waszej "afery" dookoła 900hz... wystarczy zerknąć na http://beta.btsearch.pl/, aby się dowiedzieć, że znaczna większość (jak nie cała) Polski posiada nadajniki 900Hz oraz 2100 obok siebie! Trzeba też pamiętać o tym, że Play ma zasięg 4 sieci więc jeżeli nie działa Ci antena Play, to co za problem zmienić ją na inną? Kuzynka sporo jeździ, posiada wersję 2Gb bez 900Hz i zachwala... NIGDY nie miała problemu z zasięgiem czy internetem... Robicie na prawdę problem z czegoś, czego nie ma. Ciekawi mnie też skąd wiesz, że akurat tam gdzie mieszkasz "Musi być tel z 900 WCDMA", czym to sprawdzałeś... Co do ciekawostek... Większość anten Orange posiada także pasma 2100 i 1800, ale nie o tym temat...

Jeżeli chodzi o moją skromną opinię (a kupiłem już 3 RM2 2Gb dla znajomych) to z WCDMA 900 aktualnie problem jest minimalny lub wgl nie istnieje, więc jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście, miasteczku, przejezdnej "wsi" i masz w okolicy kilku operatorów, albo twój operator ma więcej niż 1 antene w pobliżu (sprawdź sobie na btsearch) to śmiało bierz 2Gb...

Chyba nie do końca wiesz o czym mówisz....

Play to nie cała Polska i nie wszystkie sieci. I zapewniam Cię, że przynajmniej co do Orange się mylisz. Ten operator, ma niewielką liczbę nadajników 3G innych niż 900 MHz.

Poza tym poczytaj swój post. Piszesz, że nie ma problemów z dostępem do 3G, nawet pomimo braku zasięgu 900MHz, aby za chwilę napisać "jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście, miasteczku, przejezdnej "wsi" i masz w okolicy kilku operatorów". Przecież zaprzeczasz sam sobie...

Posted

Polecam wjechać do miejscowości Waldowo Królewskie lub Janowo. ....kawałek za Bydgoszcza...mam internet w plusie i tel w play i testowałem tmobile. . Po prostu jest tragedia. Ja bym chciał mieć chociaż 1-2mb/s ale stabilne....a tu tragedia na maksa.....

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Posted (edited)

Ja jestem teraz w Bieszczadach i jak ktoś na zasięgu 2g uruchomi tu przeglądarkę internetową to życzę mu powodzenia. Bieszczady to wiadome, że totalne odludzie, ale mieszkam w mieście gdzie jestem w T-Mobile i mam zasięg 4g, ale co z tego gdy jadę do Krakowa i po wyjechaniu z mojego miasta nie łapię już na trasie sygnału 4g. Jak się mieszka w większym mieście i się nigdzie na żadne zadupia nie wyjeżdża, to się wierzy tym reklamą w tv, że sieci komórkowe w Polsce mają mega szybki internet i zasięg czterech lub więcej sieci. A to g... o prawda tu na południu Polski gdzie mieszkam. Kupiłem RedMi 2 1GB i ciesze się, że nie kupiłem wersji z 2 GB Ramu, bo dopiero bym się pewnie wkurzał i to nie na telefon, ale na operatorów olewających klientów i skakał z górki na górkę, żeby wysłać maila. Nie po to się kupuje smartfona, żeby potem się ograniczać do jakiegoś zasięgu 2g. Takie są moje spostrzeżenia w tej kwestii i przy okazji napiszę Wam dlaczego kupiłem wogóle telefon firmy Xiaomi. Otóż właśnie przez totalną olewkę mnie przez firmę T-Mobile, której jestem klientem już 13 lat. Dopiero teraz po tylu latach dotarło do mnie, że w zamian za podpisanie umowy na dwa lub trzy lata, dostawałem coraz gorsze warunki abonamentowe. Do tego coraz gorsze telefony, albo lepsze w kosmicznych cenach. Powiedziałem dosyć tego i kupiłem za gotówkę RedMi 2 i teraz mogę sobie zmieniać kartę i operatora kiedy chcę.

Wysłane z RedMi 2

Edited by tomasznowak
  • Like 1
Posted

Jakie nadajniki play stawia na Woodstocku?

Obstawiam 900,wiec jak ktoś się wybiera niech sprawdzi zasięg i opisze sytuacje.

Posted (edited)

Play wbrew pozorom ma najgorszy zasieg w Polsce. Ten zasieg 4 sieci to lipa bo caly czas przelacza miedzy nadajnikami. Natomiast inne sieci nie udostepniaja wszystkich nadajnikow a na tych co udostepniaja jest ogranoczony transfer neta. Wiem bo sam mialem play i w miejscach gdzie tylko t-mobile mialo zasieg telefon z karta play nic nie wykrywal. Pol roku temu zmienilem na plusa i jest niebo a ziemia.

Edited by tosshi2
Posted (edited)

Ja jestem teraz w Bieszczadach i jak ktoś na zasięgu 2g uruchomi tu przeglądarkę internetową to życzę mu powodzenia. Bieszczady to wiadome, że totalne odludzie, ale mieszkam w mieście gdzie jestem w T-Mobile i mam zasięg 4g, ale co z tego gdy jadę do Krakowa i po wyjechaniu z mojego miasta nie łapię już na trasie sygnału 4g. Jak się mieszka w większym mieście i się nigdzie na żadne zadupia nie wyjeżdża, to się wierzy tym reklamą w tv, że sieci komórkowe w Polsce mają mega szybki internet i zasięg czterech lub więcej sieci. A to g... o prawda tu na południu Polski gdzie mieszkam. Kupiłem RedMi 2 1GB i ciesze się, że nie kupiłem wersji z 2 GB Ramu, bo dopiero bym się pewnie wkurzał i to nie na telefon, ale na operatorów olewających klientów i skakał z górki na górkę, żeby wysłać maila. Nie po to się kupuje smartfona, żeby potem się ograniczać do jakiegoś zasięgu 2g. Takie są moje spostrzeżenia w tej kwestii i przy okazji napiszę Wam dlaczego kupiłem wogóle telefon firmy Xiaomi. Otóż właśnie przez totalną olewkę mnie przez firmę T-Mobile, której jestem klientem już 13 lat. Dopiero teraz po tylu latach dotarło do mnie, że w zamian za podpisanie umowy na dwa lub trzy lata, dostawałem coraz gorsze warunki abonamentowe. Do tego coraz gorsze telefony, albo lepsze w kosmicznych cenach. Powiedziałem dosyć tego i kupiłem za gotówkę RedMi 2 i teraz mogę sobie zmieniać kartę i operatora kiedy chcę.

Wysłane z RedMi 2

Edited by Bullsblood
Posted

Chyba nie do końca wiesz o czym mówisz....

Play to nie cała Polska i nie wszystkie sieci. I zapewniam Cię, że przynajmniej co do Orange się mylisz. Ten operator, ma niewielką liczbę nadajników 3G innych niż 900 MHz.

Poza tym poczytaj swój post. Piszesz, że nie ma problemów z dostępem do 3G, nawet pomimo braku zasięgu 900MHz, aby za chwilę napisać "jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście, miasteczku, przejezdnej "wsi" i masz w okolicy kilku operatorów". Przecież zaprzeczasz sam sobie...

Nie zaprzeczam. Ja osobiście bez 900 nie mam żadnych problemów a mieszkam w niby "dziurze", co więcej śmiga mi i LTE i 3G i 2G, byłem przez tydzień w środku lasu... 2 nadajniki na krzyż i co? Zasięg bez problemów i 2G i 3G, nawet H+ łapało miejscami. Podaj mi pod jakie nadajniki 4 głównych sieci nie podepniesz się będąc w Play? Bo ja takiej nie znalazłem... Orange, Plus, T-mobile, Play. Na każdym nadajniku tel może funkcjonować bez problemów. Jak pisałem wyrażałem SWOJE zdanie i SWOJE doświadczenia, nie wiem jakie wy mieliście przygody z Play. Ja z nimi problemów nie mam żadnych, zasięg mam wszędzie i jeszcze nie byłem w miejscu, aby przełączenie się między Plus'em, a Orange było problemem, albo telefon sie sam przełączał między T-mobile i Plus bez przerwy. Co do ograniczenia internetu to też bzdura... Miałem na nadajniku Plus 3G 6mb down i 2 up, gdy znajomy będąc w Plusie miał 2/3. Róbta co chceta, jeżeli tak bardzo boicie się "strasznego braku 900hz" to bierzcie 1Gb i płaczcie, że wam apki ubija. Ja kupiłem 3 RM 2Gb i nikt nie powiedział złego słowa, a jeżdżą po Polsce i nie tylko. Ja mam własne doświadczenia, własną opinię.  

PS: Play posiada nadajniki LTE nawet na wsiach, na pomorzu jest ich całkiem sporo :) Bytów, Studzienice, Leźno, Żukowo, Kartuzy, Czaple, Przyjaźń, Pępowo, Lniska, okolice Kościerzyny... Całą drogę z domu do Studzienic miałem LTE, które zgubiłem dopiero w środku lasu :)

Posted

UMTS 900MHz jest niby oszczędniejsze dla baterii...

z tego co czytałem to Play chyba ma pozwolenie na nadajniki NetWorks! (wspólne orange i tmobile) także oprócz nadajników Aero2 play łączy się ze wszystkim

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...