Kacper Skrzypek Posted March 3 Share Posted March 3 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu POCO X3 Pro (nazwa kodowa: vayu). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_POCOX3Pro_V13.0.3.0.SJUMIXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz1982 Posted March 3 Share Posted March 3 A czy do tej instalacji muszę miesc odblokowanego bootloadera??Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 3 Author Share Posted March 3 Tak, do instalacji xiaomi.eu trzeba mieć odblokowany bootloader. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ladar Posted March 3 Share Posted March 3 (edited) Witam.Rozumiem że nie pobierać i instalować przez wbudowany aktualizator w romie,tylko przez komputer można? Edited March 3 by Ladar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 3 Author Share Posted March 3 Tak jest. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowrix Posted March 3 Share Posted March 3 (edited) poco x3 pro witam czy zmieniajac rom z miui 12.5 na ten nowy miui 13 musze przy w teamwin recovery project zrobic format data calego telefonu czy usuniecie cache i dalvika wystarczy? i czy google play jest dalej certyfikowane Edited March 3 by slowrix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz1982 Posted March 3 Share Posted March 3 Możecie mi powiedzieć jak przyspieszyć te 168 godzin do odblokowania bootloaderaWysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted March 3 Share Posted March 3 Przekręć wskazówki w zegarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz1982 Posted March 3 Share Posted March 3 zmieniłem czas w telefonie i date ale to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted March 3 Share Posted March 3 😂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 3 Author Share Posted March 3 2 godziny temu, slowrix napisał: poco x3 pro witam czy zmieniajac rom z miui 12.5 na ten nowy miui 13 musze przy w teamwin recovery project zrobic format data calego telefonu czy usuniecie cache i dalvika wystarczy? i czy google play jest dalej certyfikowane 1. Nie musisz. Nie wykorzystujesz do tego nawet TWRP. 2. Powinno być dalej certyfikowane, w końcu to Global. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted March 3 Share Posted March 3 Łukasz 1982 raczej po zalogowaniu do konta odlicza wg ich zegara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowrix Posted March 3 Share Posted March 3 @Kacper Skrzypekto wystarczy ze pobiore ten rom w formie.zip odpale recovery poprzez glosnosc w gore i power i po prostu instaluje tego roma? wystarczy tylko wyczyscic cache i dalvik? bo slyszalem ze lepiej jest zrobic format jak sie instaluje nowa wersje calego MIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 3 Author Share Posted March 3 9 minut temu, slowrix napisał: @Kacper Skrzypekto wystarczy ze pobiore ten rom w formie.zip odpale recovery poprzez glosnosc w gore i power i po prostu instaluje tego roma? wystarczy tylko wyczyscic cache i dalvik? bo slyszalem ze lepiej jest zrobic format jak sie instaluje nowa wersje calego MIUI Nie instalujesz tego przez TWRP. Przeczytaj raz jeszcze pierwszy post w tym wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowrix Posted March 3 Share Posted March 3 @Kacper Skrzypekaaa teraz ogarnalem ze nie ma jeszcze recovery tylko fastboot ale w sumie nie wiem czy aktualizowac bo nie wiem jak wiele jest bugów niby jest to stable wiec nie powinno byc duzo bugow.. trudny wybor co robic xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowrix Posted March 4 Share Posted March 4 google maps strasznie klatkuje poco x3 pro miui 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted March 4 Share Posted March 4 W jaki sposób wrócić na poprzednie miui jakby 13 nie pasowała ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 4 Author Share Posted March 4 Przez TWRP z formatem data. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted March 4 Share Posted March 4 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ladar Posted March 5 Share Posted March 5 Bardzo dobre to nowe instalowanie romu 🙂 Dzięki Kacper.Zauważyłem że nie działa raport doręczeń sms mimo zaznaczonej opcji,nie widać czy ktoś odebrał smsa.To tylko u mnie czy to znany bug? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodz Posted March 5 Share Posted March 5 U mnie też nie działa raport doręczeń SMS i opcja wysyłania pliku po kliknięciu na niego do jakieś aplikacji lub bluetooth. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 5 Author Share Posted March 5 6 godzin temu, Ladar napisał: Bardzo dobre to nowe instalowanie romu 🙂 Dzięki Kacper.Zauważyłem że nie działa raport doręczeń sms mimo zaznaczonej opcji,nie widać czy ktoś odebrał smsa.To tylko u mnie czy to znany bug? Znany bug. Wygląda na to, że coś popsuli w ostatnich aktualizacjach aplikacji SMS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk22 Posted March 5 Share Posted March 5 Czy warto instalować 13? Wolno działające mapy Googla i problem z raportami SMS. Czy jest coś jeszcze? Jak z działaniem samego androida? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ladar Posted March 5 Share Posted March 5 Raporty sms to chyba wina aplikacji do wiadomości z tego co zrozumiałem a co do Miui 13 to myślę że warto.Możesz poczekać jeszcze z aktualizacją jak Ci się nie śpieszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz 1777 Posted March 9 Share Posted March 9 Ta aktualizacja spowalnia telefon wiele aplikacji nie działa prawidłowo lub nie działaja wogule. W opcjach programistycznych usunięto optymalizację miui .jak sprawdziłem czy to faktycznie android12 to tylko zabezpieczenie i działająca ikona and12. Nawet aktualizacja dostępna to przerobiony global z nakładkami z innych Xiaomi i poco.po instalacji bateria jest pożerana aktualizacja live walpaper nie działa wogule przy wyświetlaczu ips nie ma wsparcia i oficjalnie nie powinna się znaleźć w tym poco nawet aktualizacja global Stable beta ze strony Xiaomi to jakaś kpina dla tego modelu .chyba będzie się trzeba przesiąść na rom pixelexpyrienc 6 dla vayu przynajmniej wszystko śmiga jest na androidzie 12 są stabilne aktualizacje bateria trzyma lepiej niż w miui i ma wsparcie na aktualizacje do androida13 wszystko działa płynnie a nie jak miui13 z pseudo androidem 12... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz1982 Posted March 10 Share Posted March 10 Wiec warto instalować czy nie warto jak myslicie???Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ladar Posted March 10 Share Posted March 10 Fakt bateria jest w strasznie szybkim tempie drenowana i mam wrażenie że telef sie bardziej teraz grzeje Link to comment Share on other sites More sharing options...
serkan01 Posted March 23 Share Posted March 23 Mam pytanko a mianowicie mam ostatnią wersję z androidem 11, czy po aktualizacji do 12 będzie mi działać ten magisk z ss. Nie mam sam ochoty tego sprawdzać bo konfigurowanie od nowa wszystkiego zabiera sporo czasu i nerwów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trewur Posted March 29 Share Posted March 29 Czy wersja będzie dostępna w aktualizatorze? Czy to jest jedyna opcja żeby zainstalować MIUI 13? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 29 Author Share Posted March 29 A masz xiaomi.eu czy Globala? Jak Globala to powineneś dostać OTA z automatu, a jeśli nie to zmienić region. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukash Posted March 29 Share Posted March 29 Jak długo używacie na nowej aktualizacji? Warto przechodzić, nie ma większych błędów?Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trewur Posted March 30 Share Posted March 30 21 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał: A masz xiaomi.eu czy Globala? Jak Globala to powineneś dostać OTA z automatu, a jeśli nie to zmienić region. Zmieniłem region na Stany Zjednoczone i jest, Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrplawecki Posted April 16 Share Posted April 16 Witam pokazuje mi że mogę pobrać aktualizacje przez OTA. Czy warto i czy trzeba nadal instalować tak jak na początku posta czy wystarczy normalnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
00raq00 Posted April 30 Share Posted April 30 Czy ktoś robił czysta instalację na xiaomi.eu 13.0.3? Na 13.0.4 nie da się zrobić przywrócenia backupu z chmury xiaomi... Działa to może na 13.0.3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekmacku1988 Posted July 17 Share Posted July 17 Wczoraj pojawila sie aktualizacja 13.0.5.0 na xiaomi.euWysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts