Jump to content

aparat przedni selfie xiaomi mi 11 lite 5G NE

kinga.t

Recommended Posts

WITAM, co sądzicie o aparacie przednim selfie XIAOMI MI 11 lite 5G NE? przesiadłam się na ten tel z XIAOMI MI 8 (który miałam 3 lata)? I powiem szczerze , że zdjęcia z przedniego aparatu przy słabym świetle to dramat, w nocy w lokalu, przy sztucznym świetle,  niewyraźne, rozmazane, nie wychodzą ładnie. W mi 8 zdjęcia z przedniego aparatu były super. Nie musiałam zastygać, żeby zdjęcia się nie rozmazały i naprawdę jak na warunki oświetleniowe , były ładne, na koncercie, na dyskotece. Nie wiem o co chodzi bo mi 11 lite ma teoretycznie lepszy przedni aparat niż mi 8.

czy macie podobne odczucia co do tego aparatu ?

W dniu 23.02.2022 o 23:32, wanted78 napisał:

Mam takie same odczucia. Po przesiadce z mi9lite. Aparat jest dużo gorszy. Nie wiem czy to wina software czy samego aparatu. Moze cos poprawi miui 13 w co wątpie.

no to słabo strasznie, jestem mega zawiedziona :( i w końcu nie wiem jaka tam jest matryca w tym mi 11 lite 5g ne , "Aparat przedni został wyposażony w matrycę 16 Mpix f/2,45. "a raz piszą ze 20 Mpix

jeśli to jest 16 Mpix to jest gorzej niż w mi 8 :(

Edited by kinga.t

Mpix wcale nie mówią o jakości zdjęcia. Im "więcej" wcale nie przekłada się na lepsze. To chłyt na plankton fotograficzny ;)  Proszę zerknąć na markowy sprzęt fotograficzny i fora zobaczyć co profesjonaliści w tym temacie mówią i co stosują producenci. Telefon to przede wszystkim telefon. Reszta to dodatki.

4 godziny temu, brawo napisał:

Mpix wcale nie mówią o jakości zdjęcia. Im "więcej" wcale nie przekłada się na lepsze. To chłyt na plankton fotograficzny ;)  Proszę zerknąć na markowy sprzęt fotograficzny i fora zobaczyć co profesjonaliści w tym temacie mówią i co stosują producenci. Telefon to przede wszystkim telefon. Reszta to dodatki.

wiem ze mpix nie świadczą o jakości zdjęć, ale skoro przesiadłam się z telefonu który miałam 3 lata, na tel tego samego producenta tylko trzy numery wyższy i skoro widzę tu i tu 20 mpix to raczej nie spodziewałam się gorszej jakości zdjęć w tym nowym

Tak. Telefon 3 lata młodszy powinien mieć lepsze parametry, łącznie z aparatem foto, ale nie dlatego, że ma "więcej" pikseli, a dlatego, że technologicznie jesteśmy 3 lata do przodu. Dla przykłady Sony A7 ma matrycę wielkości pełnej klatki 36 mm x 24 mm i "tylko" 33 Mpix... W telefonach matryce są wielkości paznokcia i piszą, że jest 108 Mpix... To picerka.

108 Mpx to nie picerka tylko głupota i marketingowy bełkot. Mi8 ma bardzo dobry aparat główny "tylko" 12Mpx i ze stabilizacja optyczną, matryca od Sony. Selfi też prawdopodobnie lepszy bo skleja 4 piksele w jeden i z 20Mpx robi się sensowne 5Mpx. Oglądając powiększony obrazek piksel do piksela będzie wyglądał dużo lepiej. Mi 11 lite robi większe zdjęcia, ale niestety gorsze, pomimo wyraźnego postępu w oprogramowaniu. A pełna klatka (matryca prawie 24x36 mm) w aparatach Sony A7, A7II, A7III to tylko 24Mpx. Najnowszy A7IV ma 33Mpx.

2 godziny temu, FromWP napisał:

108 Mpx to nie picerka tylko głupota i marketingowy bełkot. Mi8 ma bardzo dobry aparat główny "tylko" 12Mpx i ze stabilizacja optyczną, matryca od Sony. Selfi też prawdopodobnie lepszy bo skleja 4 piksele w jeden i z 20Mpx robi się sensowne 5Mpx. Oglądając powiększony obrazek piksel do piksela będzie wyglądał dużo lepiej. Mi 11 lite robi większe zdjęcia, ale niestety gorsze, pomimo wyraźnego postępu w oprogramowaniu. A pełna klatka (matryca prawie 24x36 mm) w aparatach Sony A7, A7II, A7III to tylko 24Mpx. Najnowszy A7IV ma 33Mpx.

czyli nie ma szans, że jakieś aktualizacje coś zmienią ?

Szkoda. Widze ze xiaomi coraz bardziej tnie na jakości i idzie w ilość produkowanych modeli. Tak jak aparaty w mi8 a mi11 lite moge zrozumiec bo mi8 to flagowiec a mi11 lite sredniak to to ze mi9 lite ma lepszy aparat przedni od mi11 lite to jest srednio fajne. I to nie tak ze wyolbrzymiamy. W mi11 lite ten aparat to racja "trzeba zastygnac" zeby zrobic fotke + w ciemnosciach widac conajmniej 60% mniej co do poprzednika. Roznice dostrzeglem tez w samym wyswietlaczu a dokladniej w jego slabszej jasnosci wzgledem mi9lite. Na plus przynajmniej aparat tylny, szybkosc i lekkosc telefonu rekompensuje.

1 godzinę temu, wanted78 napisał:

Roznice dostrzeglem tez w samym wyswietlaczu a dokladniej w jego slabszej jasnosci wzgledem mi9lite.

Tej słabszej jasności nie potwierdzam. Testowałem 11Lite5GNE z wyświetlaczem Tianmy i przynajmniej jasność była identyczna jak w Mi9Lite. W serii Xiaomi 12 wracają lepsze aparaty.