tomw255 Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 (edited) Cześć wszystkim, od dłuższego czasu borykam sie z problemem z bardzo słabo działającym kompasem i sensorem magnetycznym. Telefon: POCO F2 Pro, Model M2004J11G MIUI Global 12.5.4.0 Android 11 Symptomy: - Pozycjonowanie GPS działa. Fix jest bezproblemowy i pozycja jest znajdowana po kilku sekundach. Nie działa tylko orientacja. - wbudowana apka kompasu prosi o kalibrację (obracanie kulki wokół okręgu), zdarza się to praktycznie w 30% otwarcia apki - Google maps nie jest w stanie określić kierunku w który skierowany jest telefon. Kierunek jest pokazywany jako "szeroki kąt", zamiast "wąskiego". Dodatkowo Jest on zupełnie niezgodny z rzeczywistością. Przykład: jestem skierowany na zachód, gmaps pokazuje południe. Od tego momentu ruchy telefonu są poprawnie odzwierciedlone, obracam się o 90 stopni, na południe, telefon wskazuje wschód -Google maps wciąż twierdzi, że mam słaby sygnał GPS, co nie jest prawdą, bo GPS Test łapie fixa po kilku sekundach. Transmisja danych jest włączona, wifi włączone. - żeby gmaps poprawnie pokazywały kierunek muszę je kalibrować praktycznie co odpalenie. Raz prosi o kręcenie ósemek telefonem, innym razem o skierowanie aparatu na jakiś znany budynek Co już próbowałem: - wielokrotne restarty telefonu - sprawdzenie czy Google Location Accuracy jest włączone - czyszczenie cache google mapsów i serwisów: Fused Location, Fused Location Profider, GPS Location, LocationServices - ustawienie opcji "Force full GNSS measurements" - czyszczenie i update danych AGPS (przez apki GPS Test i GPS Reset Com) - zmiana ustawień App Battery Saved dla gmaps z "Battery Saver" na "No Restrictions" (apka Security -> Battery -> App Battery saver) - Mam andka 11, więc nie mam trybów lokalizacji, powinnien być aktywny tylko "high performance" Po tych wszystkich próbach problem wciąż występuje. Dodatkowe rzeczy które znalazłem: GPS Test twierdzi, że mój sensor magnetyczy nie jest wiarygodny. Wartość ta zmienia się po jakimś 10s robienia ósemek telefonem Gdy w GPS Test zmienię "Heading Device" z kompacu na GNSS, to wynik wynosi 0 stopni, nawet gdy już mam 3D fixa. Czasami po chwili się odblokuje i zacznie pokazywać niezerowe wartości, robi to jednak z tragiczną częstotliwością, jakiś 1 odczyt na ~20s. Nie wiem czy takie odświeżanie to problem. Zakładam, że GNSS moze nie działać poprawnie, bo testy robiłem stacjonarnie (telefon się nie przemieszczał). To samo potwierdza apka GPS Reset Com, która nie jest w stanie pokazać wartości GPS Heading Ogólnie telefon się zachowuje jakby sensor magnetyczny był ciągle usypiany i żeby go wybudzić jest potrzebne ciągłe kręcenie ósemek telefonem. Niestety nie znalazłem żadnych serwisów odpowiadających za lokację na liście "App Baterry Saver" Wszystkie próby robiłem zarówno z etui jak i bez niego (etui ma magnes), w obu przypadkach potrzebna jest ciągła kalibracja. Czy coś jeszcze może pomóc? Zaczynam się zastanawiać czy to nie jest problem hardware'owy i sensor głupieje przy kązdym najmniejszym kawałku metalu w okolicy. Edited December 1, 2021 by tomw255 dodanie info o modelu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Treboerk Posted April 23, 2022 Share Posted April 23, 2022 Mam taki sam problem w poco f3, cały czas gubi kalibrację map, zna ktoś rozwiązanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts