zmylna Posted November 25, 2021 Share Posted November 25, 2021 (edited) Cześć wszystkim. Od jakiegoś czasu mam ciekawy problem z moim Mi10. Zaczęło się od tego, że po odłączeniu od ładowania o 06:00, o 11:00 bateria miała ok. 40% i telefon był odczuwalnie ciepły. Pierwsze co to przywróciłem ustawienia fabryczne i bez przywracania backupu (dla pewności czystej konfiguracji) poustawiałem wszystko na nowo. Na początku miałem wrażenie, że jest lepiej ale niestety nie. Problem wrócił. Statystyki baterii z poziomu pokazywały, że baterie pochłaniają "Inne" i dalej System Android. Zainstalowałem więc GSam Battery monitor i BBS z XDA. Korzystając z w/w aplikacji wyszperałem, że problemem jest "qcom_rx_wakelock" związany z WiFi. Generalnie wyglądało na to, że mój telefon nie przechodzi do deep sleep. Ciekawostką jest to, że baterię zjadało i telefon się grzał (ciągle w granicach 37 stopni) tylko jak byłem w pracy czyli jak korzystałem z innej niż domowa sieci WiFi. W ramach testów będąc w pracy wyłączyłem WiFi, zostawiłem tylko dane. Tadam! Temperatura baterii spadła, procent baterii przestał spadać w zawrotnym tempie. No i teraz clue: Na stronie XDA znalazłem informację, że za drenaż powodowany przez qcom_rx_wakelock powodowany jest m.in przez ustawienie routera, np. "Wifi multicasting". Drenażu można też ustrzec się dokonując pewnych modyfikacji w telefonie. Niestety wymagany root. Tu cały post w temacie: XDA Pytanie: Czy ktoś z Was miał taki problem ze swoim telefonem ? To mój bodajże 5 telefon ze stajni Xiaomi i nigdy wcześniej nie doświadczyłem czegoś takiego. Edited November 25, 2021 by zmylna Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted November 25, 2021 Share Posted November 25, 2021 37* to nie jest grzanie. Temperatura ciała czlowieka 😁 co do wifi, to w domu możesz być blisko swojego punkt, a w pracy jest znacznie dalej co powoduje zwiększenie mocy. Poza tym warto powylanczac wszystkie pierdoły związane z wifi. Skanowania, automatyczne wyłączania itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmylna Posted November 25, 2021 Author Share Posted November 25, 2021 1 godzinę temu, brawo napisał: 37* to nie jest grzanie. Temperatura ciała czlowieka 😁 co do wifi, to w domu możesz być blisko swojego punkt, a w pracy jest znacznie dalej co powoduje zwiększenie mocy. Poza tym warto powylanczac wszystkie pierdoły związane z wifi. Skanowania, automatyczne wyłączania itp Po wyłączeniu WiFi temperatura baterii spadła do 29 stopni. To jest jednak różnica. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts