Jump to content

WiFi drenuje baterię i powoduje grzanie się telefonu.

zmylna

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Od jakiegoś czasu mam ciekawy problem z moim Mi10.

Zaczęło się od tego, że po odłączeniu od ładowania o 06:00, o 11:00 bateria miała ok. 40% i telefon był odczuwalnie ciepły.

Pierwsze co to przywróciłem ustawienia fabryczne i bez przywracania backupu (dla pewności czystej konfiguracji) poustawiałem wszystko na nowo.

Na początku miałem wrażenie, że jest lepiej ale niestety nie. Problem wrócił.

Statystyki baterii z poziomu pokazywały, że baterie pochłaniają "Inne" i dalej System Android.

Zainstalowałem więc GSam Battery monitor i BBS z XDA.

Korzystając z w/w aplikacji wyszperałem, że problemem jest "qcom_rx_wakelock" związany z WiFi.

Generalnie wyglądało na to, że mój telefon nie przechodzi do deep sleep.

Ciekawostką jest to, że baterię zjadało i telefon się grzał (ciągle w granicach 37 stopni) tylko jak byłem w pracy czyli jak korzystałem z innej niż domowa sieci WiFi.

W ramach testów będąc w pracy wyłączyłem WiFi, zostawiłem tylko dane. Tadam! Temperatura baterii spadła, procent baterii przestał spadać w zawrotnym tempie.

No i teraz clue:

Na stronie XDA znalazłem informację, że za drenaż powodowany przez qcom_rx_wakelock powodowany jest m.in przez ustawienie routera, np. "Wifi multicasting".

Drenażu można też ustrzec się dokonując pewnych modyfikacji w telefonie. Niestety wymagany root.

Tu cały post w temacie: XDA

Pytanie:

Czy ktoś z Was miał taki problem ze swoim telefonem ?

To mój bodajże 5 telefon ze stajni Xiaomi i nigdy wcześniej nie doświadczyłem czegoś takiego.

Edited by zmylna

37* to nie jest grzanie. Temperatura ciała czlowieka 😁 co do wifi, to w domu możesz być blisko swojego punkt, a w pracy jest znacznie dalej co powoduje zwiększenie mocy. Poza tym warto powylanczac wszystkie pierdoły związane z wifi. Skanowania, automatyczne wyłączania itp

1 godzinę temu, brawo napisał:

37* to nie jest grzanie. Temperatura ciała czlowieka 😁 co do wifi, to w domu możesz być blisko swojego punkt, a w pracy jest znacznie dalej co powoduje zwiększenie mocy. Poza tym warto powylanczac wszystkie pierdoły związane z wifi. Skanowania, automatyczne wyłączania itp

Po wyłączeniu WiFi temperatura baterii spadła do 29 stopni. To jest jednak różnica.

• Haha 1