Jump to content

Adapter do tarczy 135, hamulec Xtech 100

Slawulo

Recommended Posts

Ingerencja w układ hamulcowy powinna być prawnie zakazana i uznana jako zmiana warunków technicznych uto. Po takiej operacji urządzenia powinny podlegać obowiązkowej homologacji albo być wycofywane z użycia. A działania takie określam mianem wieśtuningu. Mandaty powinny być bardzo dotkliwe.

Zakładasz tarczę która nie pasuje, stwierdzasz fakt, że nie pasuje i nadal kombinujesz co by tu zrobić aby jeszcze coś spierniczyć? A co jeśli śruby z marketu, które założysz zdeformują się, pękną lub zwyczajnie skorodują, albo te śmieszne podkładki roztopią się od temperatury?

@Rower górski DZIENNIK USTAW 2021 R. POZ. 1877 - https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2021/1877

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym minister infrastruktury zarządził zmiany w rozporządzeniu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

1. maksymalna długość hulajnogi elektrycznej lub urządzenia transportu osobistego - 1,4 m.
  2. Szerokość hulajnogi elektrycznej i urządzenia transportu osobistego nie może przekraczać 0,9 m.
  3. Hulajnoga elektryczna powinna być wyposażona: 1) z przodu - co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - co najmniej w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy czerwonej; 3) z boku - co najmniej w jedno światło odblaskowe barwy białej lub żółtej samochodowej, widoczne po obu stronach.
  4. Posiadać co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec
  5. Posiadać dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku
  6. hulajnoga elektryczna powinna być ponadto wyposażona w numer rozpoznawczy lub kod graficzny umożliwiający identyfikację hulajnogi elektrycznej.
  7. Posiadać podpórkę lub podpórki zapewniające stabilne ustawienie hulajnogi elektrycznej na podłożu.
  8. Minister w § 55d. zastrzegł: „W hulajnodze elektrycznej i urządzeniu transportu osobistego konstrukcja ogranicza rozwijanie prędkości przekraczającej 20 km/h i zapewnia możliwość skutecznego hamowania.”.

Według przepisów hulajnogi elektryczne i UTO nie podlegają obowiązkowi homologacji.

4 godziny temu, Rower górski napisał:

Ingerencja w układ hamulcowy powinna być prawnie zakazana i uznana jako zmiana warunków technicznych uto.

Wymiana tarczy i/lub zacisku hamulcowego nie stoi w sprzeczności z obowiązującymi warunkami technicznymi.

Po takiej operacji urządzenia powinny podlegać obowiązkowej homologacji albo być wycofywane z użycia.

W Polsce nie ma takiego obowiązku.

Zakładasz tarczę która nie pasuje, stwierdzasz fakt, że nie pasuje i nadal kombinujesz co by tu zrobić aby jeszcze coś spierniczyć? A co jeśli śruby z marketu, które założysz zdeformują się, pękną lub zwyczajnie skorodują, albo te śmieszne podkładki roztopią się od temperatury?

Napisz proszę, co powinien wykonać Twoim zdaniem Slawulo aby wykonać wymianę tarczy na większa ?

@Tidnes ma rację. Na obecną chwilę, takie są przepisy i zmiana hamulca, zacisku, tarczy czy całego układu hamulcowego może być wykonana samodzielnie. Warunkiem jest tylko sprawne działanie takiego układu. Idąc tym samym tokiem rozumowania, również w rowerze wymiana czegokolwiek z układu hamulcowego na inne niż producent przewidział jest lekko mówiąc - wieś tuningiem? Czyli masz w rowerze hamulce tarczowe 160, chcesz wymienić na większą tarczę. Co robisz? No kupujesz odpowiedni adapter i większą tarczę, montujesz i tyle.  Tak samo z hulajnogą. Są adaptery pod tarczę 135mm, sam takiego używam, od amalibay. Nie trzeba nic sztukować, i kombinować. Kupujesz adapter, tarczę, montujesz i tyle.

3 godziny temu, Tidnes napisał:

Napisz proszę, co powinien wykonać Twoim zdaniem Slawulo aby wykonać wymianę tarczy na większa ?

Założyć oryginalną, czyli taką jaka została zaprojektowana do konkretnego modelu, która będzie zwyczajnie pasować do całej reszty bez kombinacji. Układ hamulcowy to nie zabawa, ma zapewnić bezpieczeństwo użytkowanikom hulajnogi i innym uczestnikom ruchu.

Osobiście nie chcę spotykać na swojej drodze wieśtuningowców, przerabiających hamulce, czy o zgrozo zdejmujących ograniczenia prędkości!!!

Napiszcie proszę po co zakładać większą tarczę? Bo skuteczności hamowania tym się nie poprawi.

16 minut temu, Battery_Saver napisał:

Warunkiem jest tylko sprawne działanie takiego układu.

No w tym przypadku warunek ten nie jest spełniony. Spójrz proszę na zdjęcia na górze, zacisk jest nie zamontowany i pada pytanie jak to zrobić. Więc odpowiedz sobie sam na pytanie, czy każdy może sobie samodzielnie montować takie rzeczy?

22 minuty temu, Battery_Saver napisał:

Warunkiem jest tylko sprawne działanie takiego układu.

No w tym przypadku warunek ten nie jest spełniony. Spójrz proszę na zdjęcia na górze, zacisk jest nie zamontowany i pada pytanie jak to zrobić. Więc odpowiedz sobie sam na pytanie, czy każdy może sobie samodzielnie montować takie rzeczy?

Tidnes dziękuję za cytat c ustawy, ale ją znam, nie ma też związku z moimi poglądami w tym temacie, ani też z moją wypowiedzią.

Z całym szacunkiem ale niektórzy chyba nie rozumieją po co ludzie zmieniają zaciski i tarcze w swoich hulajnogach - najpierw przeczytajcie później komentujcie. Ja wymieniłem zacisk a tarcza oryginalna i cakes jest o niebo lepsze niż na oryginale (to tak pokrótce)

Tapnięte z iPhone

Trzeba sobie powiedzieć: Fabryczny zacisk jest z niskiej półki, ruchomy jest tylko jeden klocek. Działać to działa, ale może być o niebo lepiej. Wymiana na te popularne HB-100 jest świetnym posunięciem, ponieważ nie dość, że ruchome mamy oba klocki - tak jak powinno być, to jeszcze układ jest hybrydowy, czyli będzie pracował i lżej i dokładniej. Jest to powiedziałbym wymagana modyfikacja, gdy mamy zwiększoną moc/prędkość w pojeździe. Koszt jest relatywnie niski, bo sam zacisk z porządnym adapterem można kupić w okolicach 100-120zł. Sam wykonuję takie wymiany czy to dla siebie czy to dla klientów i jeszcze nikt nie przyszedł i powiedział: Panie, weź mnie to wymień z powrotem, bo to gówno a wręcz przeciwnie. Oczywiście, bardzo ważna kwestia to adapter. Tarcza, tak na prawdę im większa tym lepsza. Sam używam 135mm i nie mogę nic złego powiedzieć. No poza tym, że jak zamawiasz z słabego źródła, to może być pokrzywiona. Również nie jestem zwolennikiem montowania czegokolwiek na sztukę a zwłaszcza hamulca, gdzie to najważniejszy element odpowiedzialny za nasze bezpieczeństwo. Na podkładkach, to przy nagłym zaciśnięciu klamki może się po prostu przesunąć zacisk i w najlepszym wypadku uszkodzić się i/lub tarczę. Zawsze lepiej zainwestować w części, które będą do siebie pasować, lub jeśli wykonuje się adapter na własną rękę - przyłożyć się do tego. Adaptery z drukarki to słaby pomysł. Zbyt duże naprężenia występują oraz, czego nikt nie bierze pod uwagę - może występować spora temperatura przy dłuższym hamowaniu, co spowodować może odkształcenie adaptera a w rezultacie, chyba nie musze pisać...

Sami zobaczcie i oceńcie, czy zgadzacie się ze mną, co do prawidłowego montażu adaptera. Nawet nie mając wiedzy w temacie, co po prostu na oko "wygląda" bardziej legitnie:

135no.thumb.jpg.8448c708019c75a6c1156bf5384dec12.jpg120mm.thumb.jpg.cb61c6fe4b41ba86f939fdc1f93ff477.jpg

135ok.thumb.jpg.cfcc5d78c55ed0fc6b98d4c7ee6fc97a.jpg120ok.thumb.jpg.9b7c2daf2315afaefb3a3e178bead9e0.jpg

• Like 1

16 godzin temu, Battery_Saver napisał:

Również nie jestem zwolennikiem montowania czegokolwiek na sztukę a zwłaszcza hamulca, gdzie to najważniejszy element odpowiedzialny za nasze bezpieczeństwo. Na podkładkach, to przy nagłym zaciśnięciu klamki może się po prostu przesunąć zacisk i w najlepszym wypadku uszkodzić się i/lub tarczę. Zawsze lepiej zainwestować w części, które będą do siebie pasować, lub jeśli wykonuje się adapter na własną rękę - przyłożyć się do tego. Adaptery z drukarki to słaby pomysł. Zbyt duże naprężenia występują oraz, czego nikt nie bierze pod uwagę - może występować spora temperatura przy dłuższym hamowaniu, co spowodować może odkształcenie adaptera a w rezultacie, chyba nie musze pisać...

No i mądrze prawisz, to są najważniejsze elementy każdego pojazdu i nie powinno się robić nic na sztukę, a już na pewno, gdy nie ma się pojęcia o tym, ani wiedzy jak to działa. Niestety nie mogę zgodzić się z twierdzeniem, że im większa tarcza tym lepsza. To że coś jest bardziej nie oznacza, że jest lepiej. W przypadku pojazdów napędzanych silnikami należy też zdać się na projekt producenta, który dopasowuje parametry hamulca (skok, luz, siłę hamowania, zachowanie się tego po zalaniu itp) do konkretnego urządzenia i warunków w jakich ma pracować. Co powiesz swojemu klientowi, który jadąc sobie w najlepsze na odblokowanym urządzeniu 34km/h lekko przyhamuje na zapiaszczonym chodniku i natychmiast zblokuje się koło? Co gdy dojdzie wtedy do niekontrolowanego poślizgu i wypadku? Nawet jeśli zeskoczy, to czy ludzie biegną z taką prędkością? Co powie prokurator a potem sędzia gdy Twój klient się zabije? Że miał bardziej, dlatego miał lepiej? Pomyśl o tym.

Co do samego tematu to napiszę jeszcze raz, fabryczne hamulce wcale nie są złe, one są zwyczajnie optymalnie zaprojektowane do urządzenia i tak ma być.

Jeśli chodzi o zdejmowanie ograniczenia prędkości, to jest to nie tylko wykroczenie przeciwko obowiązującemu prawa, ale także stwarzanie zagrożenia dla siebie i co ważniejsze dla innych uczestników ruchu. Wypadki nie były wcale rzadkie, dlatego powstały takie a nie inne przepisy.

W dniu 10.11.2021 o 01:02, Rower górski napisał:

Co do samego tematu to napiszę jeszcze raz, fabryczne hamulce wcale nie są złe, one są zwyczajnie optymalnie zaprojektowane do urządzenia i tak ma być.

Napisałeś z poziomu teoretyka czy praktyka ?
Zdradź proszę jaki model hulajnogi elektrycznej Xiaomi posiadasz ?

• 3 weeks later...

Panowie, dziwna sprawa, założyłem nowy zacisk, tak jak pisałem w poście o klockach hamulcowych. Działał super, ale jechałem w deszczu i przestał praktycznie hamować. Pomyślałem, że mokre, ale po wyschnięciu było tak samo. Podciągnąłem linkę, było ok, drugi deszcz i znowu to samo, znowu muszę podciągnąć, zaraz mi się znowu skończy skok dźwigni. Czy to klocki się tak szybko ścierają, czy co?