ozzman78 Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 Witam, jeżdżę na Pro 2 od października ubiegłego roku, po jakichś 4 miesiącach zaczęły mi się luzować śrubki od błotnika i strasznie klekotało podczas jazdy, więc postanowiłem potraktować je klejem do gwintów. Wszystko było ok, do wczoraj. Podczas jazdy do pracy wjechałem na szkło i przebiłem tylne koło. Teraz za cholerę nie mogę tego odkręcić, w jednej śrubie zjechał się gwint. Ma ktoś jakiś pomysł, albo zna jakiś sprawdzony serwis który by się podjął odkręcenia tego i wymiany dętki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 klej do gwintów czerwony stosuje się do połączeń które nie będą odkręcane. Do połączeń które w przyszłości będą wymagały odkręcenia jest klej niebieski. Ale podstawowe zasady które powinno się stosować gdy używa się jakiegokolwiek kleju do gwintów to: musisz zastosować dobrą jakościowo śrubę i nie stosuje się kleju do małych śrubek i śrubek z gniazdem krzyżakowym lub na śrubokręt tzw. płaski. Aby uniknąć właśnie takiej sytuacji. Bez jakościowej śruby i odpowiednich narzędzi kończy się to dokładnie tak. Co możesz zrobić? Patrząc na stan łebka to jedyne rozwiązanie w tej sytuacji to rozwiercić śrubę. Jeśli śrubka jest trójka a na taką wygląda, to musisz rozwiercić wiertłem jedynką, max dwójką aby nie uszkodzić gwintu. Nic innego nie zrobisz, ponieważ wszystkie inne metody nie sprawdzą się, bo śruba jest na kleju. Jeśli sam nie masz albo narzędzi albo umiejętności by to wykonać, możesz udać się do każdego warsztatu i za drobną opłatą Ci to zrobią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzman78 Posted September 25, 2021 Author Share Posted September 25, 2021 Dzięki za odpowiedź, klej jest niebieski. W poniedziałek polatam po mieście, może jakiś mechanik się zgodzi i mi to rozwierci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tidnes Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 Kolor kleju do gwintów nie ma żadnego znaczenia bez wiedzy który producent go wyprodukował. Przodujący producent Henkel, Loctite 222 kolor różowy a Loctite 270 kolor zielony i teoria niebieski/czerwony nie pasuje (różowy mała wytrzymałość, zielony bardzo wysoka). Dwie znane mi metody, zanim użyje się broni ostateczne w postaci rozwiercania śruby: - próba odkręcenia przez kawałek gumy np.: szeroką gumkę recepturkę - przyklejenie śrubokręta na klej epoxydowy do łba śruby Porada… kup sobie dobre jakościowo i odpowiednie wielkościowo śrubokręty bo to jest najczęstsza przyczyna zjechania „gwiazdki”. Na koniec pytanie… Czy używałeś elektronarzędzia (np. wkrętarki) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzman78 Posted September 26, 2021 Author Share Posted September 26, 2021 Na gumkę próbowałem i nie idzie, wkrętarki nie mam niestety. Myślę, że sam sobie z tym nie poradzę, muszę kogoś szukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
L_u_k_e_1_0_2 Posted September 26, 2021 Share Posted September 26, 2021 Jedno jest pewne - klej dobry zdał egzamin Tapnięte z iPhone Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzman78 Posted September 26, 2021 Author Share Posted September 26, 2021 Prawda, skleił na amen 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorio_Es Posted September 26, 2021 Share Posted September 26, 2021 (edited) istnieje jeszcze inna metoda - wykrętaki. z jednej strony masz wiertło, z drugiej lewy *gwint* Edited September 26, 2021 by Gregorio_Es Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzman78 Posted September 28, 2021 Author Share Posted September 28, 2021 Byłem dzisiaj w warsztacie samochodowym i mi przewiercili śrubkę, ale dętki i opony nie chcieli wymienić. Teraz już jakoś sobie poradzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tidnes Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 Z tylnią opona jest o niebo łatwiej. Plastikowe łyżki w dłoń i walcz. Nie zapomnij o talku. Gdzieś na forum była propozycja użycia „trytytek” do ściśnięcie opony, co podobno pomaga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
L_u_k_e_1_0_2 Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 Ja ścigałem trytytkami - poszło szybko i sprawnie - polecam Tapnięte z iPhone Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozzman78 Posted September 30, 2021 Author Share Posted September 30, 2021 Niestety oddałem do warsztatu rowerowego. Wymienili dętkę i oponę, ale podrapali felgę. Zapłaciłem za to 50zł + 20zł żeby było w ten sam dzień bo chcieli żeby na dłużej zostawić. Masakra, następnym razem sam spróbuję. Potrzeba jakieś specjalne łyżki czy wystarczą takie plastikowe za kilkanaście złotych z allegro? Wlałem sobie dzisiaj Slime w dętki to mam nadzieję, że szybko nie będę musiał się za to zabierać. Mechanik który mi rozwiercał tę śrubkę powiedział, że łożyska w tylnym kole są już mocno zjechane. Można to jakoś łatwo samemu wymienić? Jeśli znowu musiałbym oddawać do jakiegoś "fachowca", to chyba już wolę kupić nowe koło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Battery_Saver Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 w takich cenach to rzeczywiście wyjdzie taniej nowe koło Aby wymienić łożyska to musisz zdemontować koło, zdjąć po obu stronach pierścienie sergera, wybić ośkę z felgi, jedno łożysko zostanie w feldze, drugie na osi. Musisz je zbić i zamontować nowe. Ogólnie, da się to zrobić samemu, ja już wymieniałem wiele razy w przednim i tylnym kole, ale bez sposobu, dodatkowych narzędzi, cierpliwości się nie obejdzie. Do opon 8,5 cala muszą być łyżki twarde, plastikowe mogą być, mniej porysują felgę. Musza być dość wytrzymałe, bo jednak aby założyć lub zdjąć oponę 8,5 cala to trzeba sporo siły. Ale jest to wykonalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
L_u_k_e_1_0_2 Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 Ja wymieniłem w tylnym kole tym sposobem na trytytkiTapnięte z iPhone Wymienili dętkę i oponę, ale podrapali felgę. Zapłaciłem za to 50zł + 20zł żeby było w ten sam dzień bo chcieli żeby na dłużej zostawić. Masakra, następnym razem sam spróbuję. Masakra - istne zdzierstwo w takich cenach to rzeczywiście wyjdzie taniej nowe koło Też tak myślę Jeśli chodzi o wyminę łożysk to jak się widzi takich fachowców to strach dać to zrobić Tapnięte z iPhone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tidnes Posted October 2, 2021 Share Posted October 2, 2021 W dniu 30.09.2021 o 13:26, ozzman78 napisał: Można to jakoś łatwo samemu wymienić? Można ale z ostrożna https://youtu.be/rdXTRIgwq30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts