poprostuOna Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Witam, posiadam nowy telefon Redmi Note 10 5G, wersji ROM V12.0.10.0.RKSEUXM (EEA Stable) chciałabym wgrać na niego V12.0.6.0.RKSMIXM (Global Stable) jak to zrobić? Czy muszę coś kombinować, że zmianą region? Albo mogę pobrać paczkę .zip z ROM-em V12.0.6.0.RKSMIXM.i zainstalować ten ROM bezpośrednio? Telefon jest na gwarancji, bootloader zablokowany i nie zamierzam go odblokowywać. Proszę o odpowiedź, zależy mi na czasie, z góry dziękuję. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 (edited) Bez odblokowania bootloadera nie możesz tego zrobić. Samo odblokowanie bootloadera gwarancji nie łamie. Edited September 19, 2021 by Kacper Skrzypek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 Rozumiem, myślałam, że obejdzie się bez odblokowania bootloadera. Na pewno, nie utracą gwarancji? Jak go odblokuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Tak, gwarancji nie tracisz. Po odblokowaniu i wgraniu "zwykłego" Globala możesz bootloader zablokować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 To dobrze, że nie stracę gwarancji, musiałam się upewnić, najwyższej, bym go wgrała i zablokowała bootloader, tak jak piszesz. Mam go odblokować tym poradnikiem?https://miuipolska.pl/forum/topic/9218-odblokowywanie-bootloadera-w-urządzeniach-xiaomi-poradnik-2020/ Tylko, on jest z 2020, może procedura odblokowania się zmieniła? Ile czasu muszę czekać, na akceptację odblokowania bootloadera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Tak, tym poradnikiem. Metoda się nie zmieniła. Prawdopodobnie będziesz czekać 168 godzin (tydzień), ale to musisz sprawdzić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał: Tak, tym poradnikiem. Metoda się nie zmieniła. Prawdopodobnie będziesz czekać 168 godzin (tydzień), ale to musisz sprawdzić. Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Z tym czekaniem to jakaś masakra, w HTC też podobnie odblokowuje się bootloader, tylko że, na HTC przez ich strony robi się to od ręki. Kolejna aktualizacja się pojawiła, ja posiadam V12.0.10.0.RKSEUXM (EEA Stable) i od miesiąca nic nie dostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 25 minut temu, poprostuOna napisał: Kolejna aktualizacja się pojawiła, ja posiadam V12.0.10.0.RKSEUXM (EEA Stable) i od miesiąca nic nie dostaje. Posiadasz najnowszą wersję programowania do swojego smartfona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 (edited) Widzę, że ktoś przeniósł moje poprzednie wiadomości do nowego założonego tematu. 22 godziny temu, pkonrad napisał: Posiadasz najnowszą wersję programowania do swojego smartfona. Wczoraj mi kazałeś pobrać tę paczkę, pobrałam i nie mogłam jej zainstalować. Edited September 20, 2021 by poprostuOna Dodano screen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 Widzę, że ktoś przeniósł moje poprzednie wiadomości do nowego założonego tematu. Wczoraj mi kazałeś pobrać tę paczkę, pobrałam i nie mogłam jej zainstalować. Bo pisałeś w temacie dotyczącym Redmi Note 10 Pro i myślałem że taki telefon posiadasz. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 (edited) 4 godziny temu, pkonrad napisał: Bo pisałeś w temacie dotyczącym Redmi Note 10 Pro i myślałem że taki telefon posiadasz. Aaa już rozumiem, właśnie, nie w tym wątku napisałam stąd to całe zamieszanie. Spróbuję odblokować bootloder, wgrać wersję Global i jak mam zablokować bootloder, żeby gwarancja była ważna na telefon? Edited September 20, 2021 by poprostuOna Korekta tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 Aaa już rozumiem, właśnie, nie w tym wątku napisałam stąd to całe zamieszanie.Spróbuję odblokować bootloder, wgrać wersję Global i jak mam zablokować bootloder, żeby gwarancja była ważna na telefon? Nie wiem czemu ma służyć ta zmiana. Te softy to właśnie jest to samo 1 do 1 Moim zdaniem kombinowanie że zmianą softu z EEA na Global nie ma żadnego racjonalnego sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 19 minut temu, pkonrad napisał: Nie wiem czemu ma służyć ta zmiana. Te softy to właśnie jest to samo 1 do 1 Bo posiadam, MIUI 12.0.1, a już jest 12.5 na nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 Bo posiadam, MIUI 12.0.1, a już jest 12.5 na nim. Pierwsze słyszę. A skąd masz takie info? Redmi Note 10 5G / POCO M3 Pro 5G – Global Stable MIUI V12.0.6.0.RKSMIXM (29/07/2021)Recovery ROMhttps://bigota.d.miui.com/V12.0.6.0.RKSMIXM/miui_CAMELLIANGlobal_V12.0.6.0.RKSMIXM_e741310571_11.0.zipOTA z V12.0.4.0https://bigota.d.miui.com/V12.0.6.0.RKSMIXM/miui-blockota-camellian_global-V12.0.4.0.RKSMIXM-V12.0.6.0.RKSMIXM-66141dcda3-11.0.zipChangelog:[system]Optimization: Updated Android Security Patch to July 2021. Increased system security. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 Na Redmi Note 10 5G nie ma jeszcze MIUI 12.5 w żadnym wariancie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 (edited) 3 godziny temu, pkonrad napisał: Pierwsze słyszę. A skąd masz takie info? Tutaj coś pisze, ale to jakaś Beta, więc odpada.https://pl.gizchina.it/2021/09/miui-12-5-global-eea-stabilny-xiaomi-redmi-pobierz/amp/ Ja i tak mam EU, nic mi po MI. 3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Na Redmi Note 10 5G nie ma jeszcze MIUI 12.5 w żadnym wariancie. Dziękuję za wyjaśnienie. Spróbuję odblokować bootloder, wgrać wersję Global i jak mam zablokować bootloder, żeby gwarancja była ważna na telefon? Edited September 20, 2021 by poprostuOna Korekta tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 9 minut temu, poprostuOna napisał: Tutaj coś pisze, ale to jakaś Beta, więc odpada. https://pl.gizchina.it/2021/09/miui-12-5-global-eea-stabilny-xiaomi-redmi-pobierz/amp/ Ja i tak mam EU, nic mi po MI. Screen z linka który podesłałeś Trzeba czytać ze zrozumieniem to co piszą w necie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 13 minut temu, poprostuOna napisał: Spróbuję odblokować bootloder, wgrać wersję Global i jak mam zablokować bootloder, żeby gwarancja była ważna na telefon? Podczas wgrywania Globala (zapewne będziesz to robić przez narzędzie MiFlash) pozostaw zaznaczoną opcję "clean all and lock" i wtedy bootloader automatycznie się zablokuje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 (edited) Trzeba czytać ze zrozumieniem to co piszą w necie Właśnie się czytało, że ma być MIUI 12.5, z tego linka wynikało, że jest dostępne, jak widać, nie ma, po prostu, pominęłam mój model, ale to nic. Podczas wgrywania Globala (zapewne będziesz to robić przez narzędzie MiFlash) pozostaw zaznaczoną opcję "clean all and lock" i wtedy bootloader automatycznie się zablokuje. Ok, dziękuję za odpowiedź. Więc pozostaje brać się za odblokowanie bootloadera i czekać na kontakt od Xiaomi, dam znać jak mi poszło. Edited September 20, 2021 by poprostuOna Korekta tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 21, 2021 Author Share Posted September 21, 2021 Przeprowadziłam procedurę odblokowania bootloadera (Program MiFlashUnlock ma teraz nową nazwę Mi Unlock Tool), mam napisane, że muszą czekać 168 godzin = 7 dni, po czym okresie, będę mogła kontynuować odblokowanie? Telefon zostanie odblokowany, będę musiała wgrać ROM tym poradnikiem: https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ Tak? Potem muszą pobrać ROM, wypakować, wskazać ścieżkę w programie MiFlash do ROM, zaznaczyć „clean all and lock” wgrać go i to wszystko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 3 x tak.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 21, 2021 Author Share Posted September 21, 2021 7 godzin temu, Netoper napisał: 3 x tak. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie do Was, ten telefon zakupiłam w Media Expert, dlaczego nie miałam w nim ROM-u MI tylko EU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Różne telefony mogą mieć albo wersję Global MI, albo Global EEA (EU). Obie są OK, ta druga jest po prostu dostosowana pod wymogi Unii. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 21, 2021 Author Share Posted September 21, 2021 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał: Różne telefony mogą mieć albo wersję Global MI, albo Global EEA (EU). Obie są OK, ta druga jest po prostu dostosowana pod wymogi Unii. Dziękuję za wyjaśnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Redmi Note 10 5G / POCO M3 Pro 5G – Global Stable ROM MIUI V12.0.7.0.RKSMIXM (22/9/2021)Recovery ROMhttps://bigota.d.miui.com/V12.0.7.0.RKSMIXM/miui_CAMELLIANGlobal_V12.0.7.0.RKSMIXM_e30fa95ff9_11.0.zipFastboot ROMhttps://bigota.d.miui.com/V12.0.7.0.RKSMIXM/camellian_global_images_V12.0.7.0.RKSMIXM_20210818.0000.00_11.0_global_8aa3298836.tgzChangelog:[system]Optimization: Updated Android Security Patch to July 2021. Increased system security. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 (edited) 1 godzinę temu, pkonrad napisał: Redmi Note 10 5G / POCO M3 Pro 5G – Global Stable ROM MIUI V12.0.7.0.RKSMIXM (22/9/2021) Recovery ROMhttps://bigota.d.miui.com/V12.0.7.0.RKSMIXM/miui_CAMELLIANGlobal_V12.0.7.0.RKSMIXM_e30fa95ff9_11.0.zip Fastboot ROMhttps://bigota.d.miui.com/V12.0.7.0.RKSMIXM/camellian_global_images_V12.0.7.0.RKSMIXM_20210818.0000.00_11.0_global_8aa3298836.tgz Changelog: [system] Optimization: Updated Android Security Patch to July 2021. Increased system security. Kolejna aktualizacja ROM-u MI, jeszcze kilka dni i będę go mieć. Mógłbyś mi podać źródło tych linków? Jeszcze mam pytanie odnośnie do MiFlash, muszę pobrać paczkę Fastboot ROM, żeby ją wgrać? Edited September 22, 2021 by poprostuOna Aktualizacja tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Źródłem linku jest zawartość serwera...Pod miflash potrzebny jest ROM w formacie fastboot.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 16 minut temu, Netoper napisał: Źródłem linku jest zawartość serwera... Pod miflash potrzebny jest ROM w formacie fastboot. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Sprecyzuje to dokładniej, źródło strony, z której linki pochodzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Tam nie ma strony, bigota to jest magazyn, tak jak np Dropbox, czy googledrive.A że tutejsi włodarze współpracują z Xiaomi no to mają linki, dostęp.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Sprecyzuje to dokładniej, źródło strony, z której linki pochodzą.Linki prowadzą do oficjalnego serwera Xiaomi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 Tam nie ma strony, bigota to jest magazyn, tak jak np Dropbox, czy googledrive. A że tutejsi włodarze współpracują z Xiaomi no to mają linki, dostęp. Myślałam, że jest strona podzielona na kategorie modeli telefonów i przy nich te linki, dziękuję za wyjaśnienie.Linki prowadzą do oficjalnego serwera Xiaomi. Dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 1 godzinę temu, Netoper napisał: A że tutejsi włodarze współpracują z Xiaomi no to mają linki, dostęp. No właśnie nie współpracujemy Wszystko jest publicznie dostępne choćby tutaj: https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Byłem święcie przekonany że jest współpraca, choćby przy tłumaczeniu. Gdzieś na taką informację trafiłem, chyba że mieliście już dość chińczaków Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Przy tłumaczeniu Globala pomagałem przez kilka miesięcy, dopóki nie wywalili wszystkich spoza Xiaomi, czyli jakieś 2 lata temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poprostuOna Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: No właśnie nie współpracujemy Wszystko jest publicznie dostępne choćby tutaj: https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/ Właśnie mi chodziło o taką stronkę, żebym mogła sobie podejrzeć to i owo, przyda mi się ona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts