Jump to content

[Mi10t pro] Custom Romy - dyskusja, opinie użytkowników

patrikos23

Recommended Posts

Postanowiłem założyć temat bo podobnego nie ma chyba. Mi10t pro od dłuższego czasu nie ma aktualizacji xiaomi.eu bo aparat nie działa i pewnie jeszcze długo nie będzie, global to jakieś nieporozumienie dla tego modelu. W związku z tym warto chyba rozważyć jakiś Custom ROM. Jest ich kilka ale... Czy ktoś może polecić jakiś przetestowany, w miarę stabilny z działającymi płatnościami gpay i mający regularne wsparcie, a nie raz na pół roku? 

W gwoli ścisłości nie ma aktualizacji wersji beta xiaomi.eu, Wersje stabilne xiaomi.eu działają bezproblemowo.
Szczerze mówiąc sam zastanawiałem się nad zmianą i wypróbowaniem inego ROMu, może jakiś Pixel experience lub LoS, ale trochę się boję, że będę musiał tam jeszcze więcej kombinować żeby zmusić wszystko do prawidłowego działania i chcę uniknąć kompromisów i rezygnacji z jakichś funkcjonalności. Póki co czekam jeszcze na poprawkę, która pozwoli na uruchomienie aparatu na becie xiaomi.eu.

Tapatalknięte przy użyciu MI 10T PRO

Nie, no wiem, że wersje stabilne działają i również czekam  na poprawkę. Ale global ma tak rzadko aktualizacje, że obawiam się iz się nie doczekam. Poza tym wkurza mnie, że syn mający mi 10t ma aktualizacje a ja mam pro i zonk ;) generalnie rozwazam los ale tez mam trochę obaw o poprawne fukncjonowanie

I tu wychodzi paradoks całej sytuacji. Chcemy zmienić ROM, bo w becie nie działa aparat a możemy go zmienić na taki, na którym aparat też nie będzie działał w pełni, bo z tego co się orientuję to 108 Mpx nie jest obsługiwana na ROMach AOSP. Jest co prawda pory MIUI kamery na AOSP, się też nie wiem czy działa poprawnie na AOSP.
Mimo tego, że jestem uzależniony od aktualizacji ROMów to póki co zostaje chyba na stabilnej wersji Xiaomi.eu.

Tapatalknięte przy użyciu MI 10T PRO

A widzisz, tego że aparat 108mpx nie działa na aosp nie wyłapałem 😉  czyli faktycznie trzeba uzbroić się w cierpliwość. Chyba, że jednak ktoś używa jakiegoś aosp i się podzieli opinią

No a paradoksem to raczej jest to, że "pro" i bez wsparcia 😉

Zastanawiałem się nad mi11t pro jak trochę cena spadnie ale chyba jednak odpuszczę tą opcję.

• 1 month later...

Ja jeszcze poczekam do następnej wersji już z Androidem 12, może ona coś wniesie dobrego. Mimo tego zerkam na xda za ROMami i chyba padnie na LOS lub inny, który jest regularnie aktualizowany.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...

myślałem, że w miui 13 naprawią aparat dla mi10t pro ale niestety, więc czas na testy custom romów. Ktoś coś testował i może polecić? Zastanawiam się nad lineage bo ma częste aktualizacje ale praktycznie zero opinii na xda oraz arrow bo ma całkiem fajne wsparcie. Ale nie mam za bardzo czasu aby kilka dni siedzieć i wgrywać różne romy i ustawiać bo telefon już nie mój tyle, że został w rodzinie ;)

pozostaje też opcja wgrania globala ale kilka wersji temu global to był niewypał z baterią i innymi błędami. Więc jak na telefon za taką kasę aż dziwne, że takie kiepski wsparcie

Edited by patrikos23

Zawsze jest jeszcze wersja stabilna MIUI, z której swoją drogą korzystam ;-)
Też miałem nadzieję, że wraz z MIUI13 aparat zacznie działać na wersji beta, ale jak widać nic z tego. Ostatnia szansa w tym, że aparat zacznie działać po pojawieniu się oficjalnego A12 dla Mi 10T Pro.
Póki co walczę sam ze sobą i przed przesiadką na jakiś custom powstrzymuje mnie perspektywa straty całego dnia na wgrywanie, ustawianie i testowanie i ewentualne przywracanie MIUI ;-)

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

• 4 weeks later...

Ja  dalej twardo czekam ;-) (w sumie wynika to trochę z braku czasu a nie w wiarę, że pojawi się działająca beta MIUI). Mi10T Pro robi zdjęcia z rozdzielczością 64 Mpx? Z tego co mi wiadomo to te 108Mpx jest z łączenia 4 zdjęć o rozdzielczości 27Mpx każde w jedno.
Ogólnie jak wrażenia? Czegoś brakuje na tym customie? Czy nie odczuwa się braku czegokolwiek? A może wręcz przeciwnie, ROM jest bogatszy w funkcje i przyjaźniejszy w obsłudze?

Co do zdjęć to nie wiem do końca jak działa mechanizm ale zdjęcia robione gcam są ok. Generalnie jest to zupełnie inny ROM. Na plus gesty, działają dużo płynniej nie na miui. Prosty w obsłudze ale zupełnie inna bajka niż miui. Trzeba się przyzwyczaić. Wielu funkcji z miui nie ma. Generalnie spoko

• 3 months later...

Panowie widzę że chyba się już coś ruszyło z aparatem.   Używacie najnowszego miuipolska ?  działa wszystko ?  Lub jaką wersję ostatnią stabilną polecacie ?  Coś muszę wgrać bo wersja 21.7.21 coś zaczyna mi szwankować..

pozdr

• 3 months later...
  • 3 months later...

Jako że wsparcie dla mi10t oraz mi10t pro się skończyło, więc zacząłem się oglądać za innymi romami. Ktoś coś poleci? Elite rom mnie kusi bo podobny do miui ale.... Zawsze jest ale 😉 ktoś coś używa godnego uwagi i mającego oczywiście wsparcie?

• 4 weeks later...