Jump to content

Wymiana dętki w przednim kole

tom1978

Recommended Posts

Czy przy wymianie dętki w przednim kole jest konieczność wymontowania silnika w tym kole czy można wymienić bez tego? Niestety mam problem z jedną śrubą tą gwiaździsta która się starła i nie da się jej odkręcić. Ewentualnie czy ktoś może polecić dobry serwis w okolice GOP gdzie takie rzeczy jak wymiana dętki robią?

jak sobie wyobrażasz zdjąć dętkę i oponę przy zakręconym kole na widełkach? Jeśli masz jakąś teorię to chętnie ją usłyszę, bo w naszej czasoprzestrzeni jest to NIEREALNE

Wydaje mi się że chodziło o wyjmowanie silnika (rozkręcanie silnika) a nie wyjmowanie przedniego koła z widelca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
@tom1978 Zadzwoń i zapytaj.
Najbliższy Tobie i zarazem mi znany
https://scootermode.eu/pl/i/Kontakt-i-dane-firmy/9

GOP - to Górnośląski Okręg Przemysłowy - wiec Kraków może być troszkę daleko. Tu masz do Tarnowskich Gór:

https://hulajnogitg.pl/kontakt-hulajnogi-elektryczne-tarnowskiegory/

Dopne sie do tematu . Czy w trasie jak zlapie „kapcia „ na przedniej feldze moge uzyc sobie bez problemu tej pianki do uszczelnienia , ktora wpusza sie w detke za pomoca wentylka ????

Dobre pytanie - czy ktoś używał ?

Oczywiście, że możesz. Nie ma żadnych przeciwskazań. 

Ja osobiście zawsze mam przy sobie jedną taką sztukę jak niżej. Z decathlon-a za 20zł. Od ponad roku nie używałem jej, ale wcześniej, jak nie kontrolowałem ciśnienia w oponach, to już wiele razu i z przodu i z tyłu używałem takiej pianki. Zakręcasz na wentyl, odpalasz, czekasz aż wejdzie całość, warto dopompować na maxa pompką i możesz jechać dalej. Bez problemu można przejechać nawet z 15km ale to zależy od tego jak jakie są uszkodzenia. Ale najlepszym rozwiązaniem jest kontrolowanie ciśnienia w oponach i nie schodzenie poniżej 40 psi a najlepiej trzymać między 40-50, zależy od wagi i tego czy masz 8,5'' czy 10'' i czy to przód czy tył

uszcz.thumb.jpg.ff0a5133486a1602a006bdd546caae1a.jpg

W dniu 31.08.2021 o 20:37, Battery_Saver napisał:

Oczywiście, że możesz. Nie ma żadnych przeciwskazań. 

Ja osobiście zawsze mam przy sobie jedną taką sztukę jak niżej. Z decathlon-a za 20zł. Od ponad roku nie używałem jej, ale wcześniej, jak nie kontrolowałem ciśnienia w oponach, to już wiele razu i z przodu i z tyłu używałem takiej pianki. Zakręcasz na wentyl, odpalasz, czekasz aż wejdzie całość, warto dopompować na maxa pompką i możesz jechać dalej. Bez problemu można przejechać nawet z 15km ale to zależy od tego jak jakie są uszkodzenia. Ale najlepszym rozwiązaniem jest kontrolowanie ciśnienia w oponach i nie schodzenie poniżej 40 psi a najlepiej trzymać między 40-50, zależy od wagi i tego czy masz 8,5'' czy 10'' i czy to przód czy tył

uszcz.thumb.jpg.ff0a5133486a1602a006bdd546caae1a.jpg

Dzieki , :) istnialy obawy ze przejdzie pianka na elektronike :D . A tak pytajac do ilu psi pompowac kola ? waze 110    daje na 70 psi za pomoca pompki od xiaomi . Jest jakis wykres plus minus ??

9 godzin temu, Battery_Saver napisał:

psi.thumb.jpg.52237b8b086f82ec4cd9c70f2936a27b.jpg

Ok Dziekuje :) . Tylko mam male pytanie , patrzac na tabele z przednim kole to przy moich gabarytach to tak przy 50 mam wrazenie ze ta hulajka bedzie gorsze predkosci wykrecac z tego wzgledu ze opona bardziej  sie ugina 

Zapewne tak będzie. Musisz brać pod uwagę, że sam pojazd jest do max obciążenia 100kg a i te opony mają swoje parametry, które de facto i tak już przekraczasz i to sporo. Sprawdź sobie, że producent opony zdeklarował max ciśnienie jako 35psi, więc bezpiecznie by było wymienić na takie, które mają wyższy limit.

Znalazłem taki sposób wymiany dętka - sprawdzałem dziś na tylnym kole - poszło dość gładko

Potwierdzam, sam używałem tego sposobu zmieniając opony na większe robiąc to pierwszy raz i rzeczywiście ładnie poszło. Dodam, że na szybko łyżki do opon zrobiłem sobie ze starej deski do krojenia takiej tworzywa z Ikei. Wyszło z 6 szt default_smile.png

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

• 2 weeks later...