Jump to content

Brak funkcji Odcisku palca w Mi 11 Lite 5G!!!!

OG Puffa

Recommended Posts

My nie mamy wpływu na to co się dzieje z MIUI Global, co Ci mogę powiedzieć to fakt, że w naszej wersji MIUI na ten model odcisk działa elegancko i jego konfiguracja jest tam gdzie powinna. Możesz przywrócić ustawienia fabryczne.

Sam mam ten problem. Zaczęło się od problemu z odczytem palca wiec chciałem dodać na nowo lecz jak tylko przyłożyłem palec wyskoczyło "nie udało się dodać odcisku, spróbuj ponownie" po restarcie telefonu wgl znikła opcja dodania. Wgranie na nowo najnowszej paczki aktualizacji nie pomogło tak samo przywrócenie do ustawień fabrycznych. sprawdzałem czy wykrywa czytnik np w aida64 i cpuX i wyświetla się, Testy w menu serwisowym oba są fail czasami ten pierwszy od czytnika zmieni się na pass i dosłownie chwile widać możliwość wejścia w ustawienia czytnika tzn skanowanie po czym samo cofa mnie do poprzedniego ekranu

moja wersja oprogramowania global 12.5.3 stabilna 

• 2 weeks later...

Siemanko, Ostatnio wysłałem logi i opis błędu z telefonu do Xiaomi po 3 godzinach przyszła mi odpowiedz ze stwierdzili uszkodzenie czytnika biometrycznego i zalecają oddać urządzenie na serwis posprzedażowy, jednocześnie informując ze pracują nad poprawa swego oprogramowania i ewentualnych błędów . Więc zostaje nam tylko oddać do naprawy :(

• 1 month later...

Czy komuś coś się udało z tym? W telefonie żony tej problem pojawił się z miesiąc temu. Poczatkowo pomagał sam restart. Teraz po restarcie czytnik w ustawieniach zniknął i już nie wraca. Soft 12.5.5 eea.

• 2 months later...
W dniu 18.08.2021 o 11:52, ZduneX25 napisał:

My nie mamy wpływu na to co się dzieje z MIUI Global, co Ci mogę powiedzieć to fakt, że w naszej wersji MIUI na ten model odcisk działa elegancko i jego konfiguracja jest tam gdzie powinna. Możesz przywrócić ustawienia fabryczne.

Ja korzystam z miu Polska i wczoraj odcisk palca mi zniknął. Było to przy korzystaniu aplikacji obywatel bo nagle odcisk przestał działać. Postanowiłem jeszcze raz wygenerować odciski więc skasowałem stare i po skasowaniu cały box w ustawieniach zniknął. 

Screenshot_2022-01-08-09-47-10-879_com.android.settings.jpg

• 6 months later...

Raczej tylko serwis. Jest to tak rzadkie zjawisko, że najprawdopodobniej była jakaś wadliwa seria czytników. Gdyby to była kwestia oprogramowania to pewnie więcej osób by zgłaszało problem...

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Cześć. U mnie podobnie jak wyżej nie działa czytnik. Kiedyś gdzieś wyczytałem że celowo wyłączyli funkcję ponieważ były problemy z bezpieczeństwem i będą starali się w jakimś czasie ten problem rozwiązać. Po Aktualizacji EMUI 13 niestety problem dalej pozostał. 

• 2 months later...

Witam,

U mnie również nie działa czytnik linii papilarnych - mało tego, poza tym nie mogę uruchomić telefonu bo przycisk Power się blokuje. Jaki jest koszt naprawy telefonu? Z tego co wyczytałem to naprawa tylko w serwisie i wymiana przycisku power link poniżej:

Edited by grzegorzp4

• 5 months later...

To nie jest tylko problem z jednym modelem Xiaomi. W POCO mam to samo. Po aktualizacji do MiUI 13 przestał działać czytnik linii papilarnych. Myślałem, że kolejne aktualizacje to zmienią i nawet po instalacji do MIUI 14 poprawi to, ale niestety. Nie działa też. 

Czy w końcu wiadomo coś, czy jest to problem software, czy jednak uszkodzenie jest fizyczne? To że czujnik nie przechodzi testu w menu serwisowym oznaczałoby, że jest to jednak uszkodzenie fizyczne...

Na 100% to wada sprzętu, tj. uszkodzenie czytnika, powiedzcie tylko, czy w tych wypadkach kiedy wada wystąpiła, telefon był używany w etui, czy bez ?

Mazanie palcami po czytniku, jest bezpośrednią przyczyną usterki, szczególnie kiedy ktoś ma toksyczny dla elektroniki skład potu (duże stężenie NaCl).

• 5 months later...
W dniu 8.05.2023 o 07:22, Licht napisał(a):

Na 100% to wada sprzętu, tj. uszkodzenie czytnika, powiedzcie tylko, czy w tych wypadkach kiedy wada wystąpiła, telefon był używany w etui, czy bez ?

Mazanie palcami po czytniku, jest bezpośrednią przyczyną usterki, szczególnie kiedy ktoś ma toksyczny dla elektroniki skład potu (duże stężenie NaCl).

Nie sądzę. Przed aktualizacją czytnik działał normalnie, natychmiast po - przestał, nawet w menu nie ma śladu, że był :-(