Jump to content

Brak możliwości ustawienia dzwonków mp3 - połączenia/sms/powiadomienia

xsas

Recommended Posts

Cześć!

Mam problem z ustawieniem jakiegokolwiek dzwonka (lokalny) w formacie MP3. Dotyczy to dzwonków dla połączeń, smsów, powiadomień. Niby widzi wszystkie pliki MP3 i można je wybrać (nawet je odtwarza - obojętnie za pomocą jakiej aplikacji, muzyka, menadżer plików, inne aplikacje) ale po wybraniu dzwonka, przechodzi do ekranu dzwonków i wyświetla napis: "Ten format pliku jest nieobsługiwany. Spróbuj wybrać inny plik". Rom MIUI Global 12.0.5.

Jakkolwiek dzwonki dla połączeń można od biedy ustawić za pomocą apki Muzyka i tam wybrać Edytor dzwonków, ale ustawia to tylko dla połączeń i nie można wybrać czy dzwonek ma być dla połączeń, sms czy powiadomień. Zresztą powinno to działać w ustawieniach, a nie przez inną apkę.

Dodatkowo irytujące jest, że nie można ustawić różnych dźwięków dla powiadomień i sms. Po ustawieniu dla któregokolwiek z ww. dźwięk jest jednakowy dla powiadomień i sms. Ktoś spotkał się, bądź ma podobny problem?
Mam możliwość sprawdzenia tego jeszcze na POCO X3, ale wydaje mi się, że tam nie ma z tym problemu.

screen blad2.jpg

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

@glassmonter
Jeżeli chodzi o ustawianie dzwonków (połączenia/sms/powiadomienia) to udało mi się rozwiązać problem. Rozwiązaniem okazało się usunięcie "katalogu" (dokładniej był to jakiś plik) o nazwie: .ringtone (z kropką przed ringtone) który znajdował się w folderze MIUI. Po jego usunięciu od razu zadziałało, wybrałem dzwonki i pojawił się w MIUI katalog .ringtone w którym znajdowały się ustawione dzwonki.
Możliwe, że u mnie problemem było przenoszenie kopii z starego telefonu Redmi 3s. Na POCO X3 wszystko było "na czysto" ustawiane i takich problemów nie było.

Naprowadziły mnie porady z tych źródeł:
1) https://xiaomi.eu/community/threads/ringtone-notifications-error.52170/
2) https://xiaomi.eu/community/threads/fix-cant-add-no-custom-ringtone-locale-and-online-playing-possible.61462/
3) https://xiaomi.eu/community/threads/miui-12-6-21-5-12-custom-ringtone-not-recognized.61484/

Także może też Ci pomoże w rozwiązaniu problemu - u mnie na szczęście sprowadziło się do usunięcia ww. pliku .ringtone.

Niemniej nadal mam problem (chyba, że to ogólnie tak jest w Xiaomi/POCO) że nie można ustawić oddzielnych dzwonków dla sms i dla powiadomień - ustawienie jednego z nich powoduje, że powiadomienia i sms mają ten sam dzwonek. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić? (bez instalacji dodatkowych aplikacji)

Edited by xsas

• 4 weeks later...

Dzięki za info muszę sprawdzić.

Trzeba jeszcze wejść w ustawienia wiadomości, powiadomienia i tam też zmienić dzwonki, plus zadania w tle i inne powiadomienia.

Edited by marciniozo
Uzupełnienie

• 3 months later...

Tak. Próbowałem już wszystko co było podane wyżej. Niestety nie pomogło.

Wygląda na to że w tym modelu nie dopracowano tego. Miałem do tego czasu inne Xiaomi i tego nie było. Mam nadzieję że przy następnym ROMie to poprawią.