Jump to content

Xiaomi Mi Vacuum Robot Mop (Mijia 1C) - w trybie silny / turbo wyłącza się.


T_K
 Share

Recommended Posts

Witam na forum.

 

Mój Mijia 1C od jakiegoś czasu nie chce działać prawidłowo w trybie silny / turbo. Bateria naładowana na 100% odkurzacz wyjedzie popracuje kilka lub kilkanaście sekund i wyłącza się całkowiecie. Brak połączenia z WIFI i jest jest martwy. Przytrzymanie przycisku HOME uaktywnia go, bateria nie jest rozładowana. W trybie Cichy / Normalny mogę wykonać odkurzania nawet kilka razy na jednym naładowaniu. Jakieś rady ? Może to kwestia softu ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 months later...

Czy udało wam się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo, przekopując internet okazało się że wiele osób boryka się z tym problemem.

Edit:

Zagłębiłem się w temat i znalazłem rozwiązanie u naszego rosyjskiego kolegi. Mianowicie jeden z kondensatorów się zużywa, rozwiązaniem jest dolutowanie do niego kondensatora polimerowego. Ja dolutowalem 5v 30A i od tej pory wszystko działa bez problemów zarówno tryb silny i turbo. Odkurzacz nie wyłącza się. Dodatkowo wyrzuciłem też filtry wewnętrzne dzięki czemu odkurzacz dostał troszkę więcej mocy i jeździ jak szalony :) kosztem filtrów odkurzacz stał się troszkę głośniejszy. Koszt naprawy wyniósł 17,99 zł.

Edited by Gruchi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 3.11.2021 o 09:59, Gruchi napisał:

Czy udało wam się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo, przekopując internet okazało się że wiele osób boryka się z tym problemem.

Edit:

Zagłębiłem się w temat i znalazłem rozwiązanie u naszego rosyjskiego kolegi. Mianowicie jeden z kondensatorów się zużywa, rozwiązaniem jest dolutowanie do niego kondensatora polimerowego. Ja dolutowalem 5v 30A i od tej pory wszystko działa bez problemów zarówno tryb silny i turbo. Odkurzacz nie wyłącza się. Dodatkowo wyrzuciłem też filtry wewnętrzne dzięki czemu odkurzacz dostał troszkę więcej mocy i jeździ jak szalony :) kosztem filtrów odkurzacz stał się troszkę głośniejszy. Koszt naprawy wyniósł 17,99 zł.

@Gruchi, mógł byś się podzielić linkiem gdzie znalazłeś o tym informacje i rozwiązanie, niestety ale mam ten sam problem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Czy mógłbyś podać aukcje/sklep w którym zamówiłeś kondensator? Bo szukam z takimi parametrami i nie mogę znaleźć.

Już znalazłem:

Raychem RUEF500 - 30V/5A raster 10,2mm

Edited by Olsztyn
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Metoda z filmów poniżej zadziałała.
Nie mam doświadczenia w elektronice i nawet w lutowaniu jestem słaby :)... ale jakoś się udało ...

 

bezpiecznik kupiłem 

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-polimerowy-wielorazowy-5a-30v-2043-12428143503?snapshot=MjAyMi0wOS0xM1QxOTozMzowMC45NjBaO2J1eWVyOzczNDczMDQ0YzRjZDc2ZDYwZDliNDJlOWQ0YTc0MjMyZDJhMjhlZmY3MWMzMTY3OTkxYWMyMDY4MDA5OTVmMTM%3D

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...