Jump to content

Viomi SE - dyskusja ogólna

pkonrad

Recommended Posts

• 7 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
4 godziny temu, raaalf napisał:
Hmm, ja do tej pory nie mam tej wersji. Są jakieś zauważalne różnice w pracy? Lepiej sprząta albo mopuje? Może szybciej to robi?

U mnie też nie widać nowej wersji.

Screenshot_20211007-151253_Mi Home.jpg

W dniu 11.01.2021 o 09:19, rezmus napisał:
4.0.9_0012

Coś Ci wiadomo na temat nowej wersji firmware?

U mnie nadal brak. Może dlatego że używam modowanej apki i korzystam z odkurzacza na regionie China.

W dniu 11.01.2021 o 09:19, rezmus napisał:
4.0.9_0012

Czy istnieje jakiś sposób na instalacje nowego firmware v4.0.9_0017 bez zmiany regionu z China na Polska? Używam Viomi SE na regionie China na Twoim Xiaomi Home Mod i nowy firmware nie jest widoczny. Chciałbym uniknąć zmiany regionu i ponownej konfiguracji robota celem pobrania aktualizacji. Czy jest jakiś inny sposób na jej zainstalowanie na regionie China i Twoim Xiaomi Home?

Ale nie ma problemu, ja przenosze go miedzy regionami i nie musze konfigurowac za kazdym razem. Usuwa go w jednym regionie, dodaje w drugim i pojawia sie ze wszystkimi mapami. Automatyzacja sie nie przeniesie, ale po powrocie do bazowego regionu i nadaniu takiej samej nazwy wszystko powinno dzialac.

Ja sprawdzilem ten scenariusz przy okazji nawilzacza i u mnie dzialalo.

• Like 1

Ale nie ma problemu, ja przenosze go miedzy regionami i nie musze konfigurowac za kazdym razem. Usuwa go w jednym regionie, dodaje w drugim i pojawia sie ze wszystkimi mapami. Automatyzacja sie nie przeniesie, ale po powrocie do bazowego regionu i nadaniu takiej samej nazwy wszystko powinno dzialac.
Ja sprawdzilem ten scenariusz przy okazji nawilzacza i u mnie dzialalo.
Rozumiem, że zmieniasz region np. z China na Polska, uruchamiasz tryb parowania we Viomi SE, dodajesz go do aplikacji Xiaomi Home w nowym regionie i po tej operacji odkurzacz doda Ci się już z zapamiętanymi mapami mieszkania ?

Nie uruchamiam trybu parowania.

Moje kroki to:

- w xiaomi home usuwam odkurzacz w danym regionie

- zmieniam region

- w nowymr regione wyszykuje dostepne urzadzenia i pojawia sie odkurzacz, wiec go dodaje

- po dodaniu odkurzacz ma wszystkie mapy

Sprawdzilem ten scenariusz dzisiaj u siebie przelaczajac sie z chin na polske i w druga strone i nic nie stracilem.

• Like 1

Dzięki, sprawdzę u siebie. Mam nadzieję że będzie tak jak u Ciebie i nie stracę map.

W dniu 19.10.2021 o 15:44, raaalf napisał:
Nie uruchamiam trybu parowania.
Moje kroki to:
- w xiaomi home usuwam odkurzacz w danym regionie
- zmieniam region
- w nowymr regione wyszykuje dostepne urzadzenia i pojawia sie odkurzacz, wiec go dodaje
- po dodaniu odkurzacz ma wszystkie mapy
Sprawdzilem ten scenariusz dzisiaj u siebie przelaczajac sie z chin na polske i w druga strone i nic nie stracilem.

Zrobiłem wszystko zgodnie z Twoją instrukcją i jest ok, wgrałem nowy firmware na regionie Polska i wszystkie mapy mam zachowane. Dzięki serdeczne za pomoc.

• 7 months later...

Cześć,

Czy zdarza się Wam, że po dłuższym czasie nie używania, kiedy włączycie bazę okazuje się, że odkurzacz ma w xiaomi home bazę zlokalizowaną zupełnie gdzie indziej, niż była przy ostatnim odkurzaniu? U mnie tak się stało. Dodatkowo odkurzacz dość często mimo włączenia, w aplikacji widnieje jako offline.

Co radzicie?